16.7 C
Σάμος
02/12/2022
Σαμιακά

Π.Υ. Σάμου: «Βροχή» πέφτουν τα αιτήματα για παροχή βοήθειας σε ορειβάτες, πεζοπόρους – Προτεινόμενα μέτρα

«Βροχή» πέφτουν τα αιτήματα για παροχή βοήθειας στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου, απο ορειβάτες – πεζοπόρους, οι οποίοι χάνουν τον προσανατολισμό τους σε δασικούς δρόμους του νησιού.

 Τα προτεινόμενα μέτρα απο την υπηρεσία:

 

  1. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη αιτήματα για παροχή βοήθειας σε ορειβάτες – πεζοπόρους οι οποίοι αποπροσανατολίζονται στους ορεινούς δασικούς δρόμους του Νησιού μας. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην κινητοποίηση ισχυρών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες εδρεύουν στην Νήσο Σάμο, αφαιρώντας σημαντικούς πόρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

 

  1. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι στο σύνολο των περιπτώσεων τα άτομα τα οποία χάνουν τον προσανατολισμό τους, είναι τουρίστες μεγάλης ηλικίας, με μικρή έως μηδενική εμπειρία σε δραστηριότητες ορειβασίας και ορεινής πεζοπορίας, ενώ πολλές φορές δεν φέρουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό και αδυνατούν να προσδιορίσουν την περιοχή στην οποία κατά προσέγγιση κινούνται. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία στα βουνά, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα ακόμη και των πιο έμπειρων ορειβατών.

 

  1. Κατόπιν των προεκτεθέντων, παρακαλείσθε όπως ενημερώνεται εκ μέρους της Υπηρεσίας μας,όλους τους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων οι οποίοι επιλέγουν ως ταξιδιωτικό προορισμό την Νήσο Σάμο και προτίθενται να προβούν στις ανωτέρω δράσεις, για τις κάτωθι συστάσεις:
  2. Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων κατ’ ελάχιστο.
  3. Να ενημερώνεται πάντα κάποιος (τουριστικό κατάλυμα, συγγενείς κ.α.) για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού (τοποθεσία, καταφύγιο, σπήλαιο κτλ), τα στοιχεία των ατόμων που θα συμμετάσχουν, την ώρα αναχώρησης και την πιθανή ώρα επιστροφής.

iii. Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.

  1. Να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως ενδεικτικά:

Χάρτες

Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες,

Παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα,

Νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον και ξηρά τροφή,

Πυξίδα – σφυρίχτρα,

Καπέλο και γυαλιά ηλίου,

Αντηλιακό προσώπου και χειλιών,

Κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία (power bank)

Κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό σε περίπτωση που απαιτείται,

Ηλεκτρονικές συσκευές γεωεντοπισμού. (GPS)

Σακούλα για απορρίμματα

Να γνωρίζουν το τηλέφωνο του καταλύματός τους και τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως: 199 Πυροσβεστική Υπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης. Σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με ψυχραιμία δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την θέση τους, παραμένοντας σε ασφαλές σημείο ως ομάδα και τηρώντας τις οδηγίες των διασωστών.

Να αποφεύγουν την πορεία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Να αποφεύγονται απομονωμένες, δυσπρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές (όπως πεδία βολής, ναρκοπέδια κ.α.) από μη πεπειραμένα άτομα και χωρίς οδηγούς βουνού. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τις κυνηγετικές περιόδους σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται κυνηγοί.

 

Τέλος, να μην αφήνουν σκουπίδια συντηρώντας τη φυσική μορφή των βουνών και να προσέχουν ιδιαίτερα στην πρόκληση πυρκαγιών στο δάσος. Επισημαίνεται ότι από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.

 

  1. Η ορθολογική και ώριμη επιλογή στόχου, χρόνου και δράσης μέσα στις δυνατότητές μας, συμβάλει στο να απολαύσουμε τις ομορφιές του έντονου ανάγλυφου των Ελληνικών βουνών με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα και να προκαλέσουν την ανησυχία φιλικών και συγγενικών μας προσώπων.

Related posts

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ’ τα νοσοκομεία»

admin

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για το κέντρο στη Ζερβού: «Όλοι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας»

admin

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας το Σ/Κ

admin

Πιστοποιημένο σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή

admin

Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου

admin

Η βροχή φέρνει προβλήματα στη παραλιακή της πόλης της Σάμου

admin

Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου & Ικαρίας στην Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

admin

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

admin

Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Υγειονομικών εναντίον του νομοσχεδίου»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα