14.9 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Άγχος και κατάθλιψη σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για καλή ποιότητα ζωής. Ύπουλα νοσήματα όπως οι διάφορες μορφές άγχους και οι διαταραχές του συναισθήματος, υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των πασχόντων και διαβρώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν χρόνιες παθήσεις, όπως τα ρευματικά νοσήματα, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη Ελλήνων ερευνητών, φάνηκε ότι περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με Ψωριασική Αρθρίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα άγχους ή και κατάθλιψης κατά την πρώτη επίσκεψη στο ρευματολογικό ιατρείο. Μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί περιέγραψαν χειρότερη ποιότητα ζωής, ενώ και η θεραπεία τους παρουσίαζε περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η ιδιαίτερη αξία της μελέτης αυτής είναι ότι τα δεδομένα αφορούν ασθενείς σε ελληνικές ρευματολογικές κλινικές και έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα γνώση ότι οι ρευματοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άγχος ή και στοιχεία κατάθλιψης.

Πόνος/φλεγμονή, κακή ψυχολογική κατάσταση και μειωμένη ποιότητα ζωής αποτελούν κομμάτια ενός φαύλου κύκλου που κάθε στοιχείο του ενισχύει τα υπόλοιπα, επομένως είναι απαραίτητη μια πιο σφαιρική προσέγγιση των προβλημάτων αυτών. Αυτό απαιτεί προσπάθεια και από το γιατρό, αλλά και από τον ασθενή τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της σωματικής και πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνεργασία.

Το πρώτο βήμα είναι , λοιπόν, τόσο ο ασθενής να μιλά ελεύθερα στο γιατρό του, αλλά και ο ρευματολόγος να είναι ευαισθητοποιημένος και να αναζητά με ενεργό τρόπο λανθάνοντα συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν κάποια μορφή άγχους ή κατάθλιψης. Ο άνθρωπος αποτελεί ψυχοσωματική ενότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά.

 

Ιωάννης Σοφιανός

Ρευματολόγος

Σάμος

 

Βιβλιογραφία: Gialouri C, Evangelatos G, Zhao SS, Kouna K, Karamanakos A, Iliopoulos A, Tektonidou MG, Sfikakis PP, Fragoulis GE. Depression and anxiety in a real-world psoriatic arthritis longitudinal study: should we focus more on patients’ perception? Clin Exp Rheumatol. 2022 Jul.

 

Related posts

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin