25 C
Σάμος
03/10/2022
Σαμιακά

Άγχος και κατάθλιψη σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για καλή ποιότητα ζωής. Ύπουλα νοσήματα όπως οι διάφορες μορφές άγχους και οι διαταραχές του συναισθήματος, υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των πασχόντων και διαβρώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν χρόνιες παθήσεις, όπως τα ρευματικά νοσήματα, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη Ελλήνων ερευνητών, φάνηκε ότι περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με Ψωριασική Αρθρίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα άγχους ή και κατάθλιψης κατά την πρώτη επίσκεψη στο ρευματολογικό ιατρείο. Μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί περιέγραψαν χειρότερη ποιότητα ζωής, ενώ και η θεραπεία τους παρουσίαζε περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η ιδιαίτερη αξία της μελέτης αυτής είναι ότι τα δεδομένα αφορούν ασθενείς σε ελληνικές ρευματολογικές κλινικές και έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα γνώση ότι οι ρευματοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άγχος ή και στοιχεία κατάθλιψης.

Πόνος/φλεγμονή, κακή ψυχολογική κατάσταση και μειωμένη ποιότητα ζωής αποτελούν κομμάτια ενός φαύλου κύκλου που κάθε στοιχείο του ενισχύει τα υπόλοιπα, επομένως είναι απαραίτητη μια πιο σφαιρική προσέγγιση των προβλημάτων αυτών. Αυτό απαιτεί προσπάθεια και από το γιατρό, αλλά και από τον ασθενή τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της σωματικής και πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνεργασία.

Το πρώτο βήμα είναι , λοιπόν, τόσο ο ασθενής να μιλά ελεύθερα στο γιατρό του, αλλά και ο ρευματολόγος να είναι ευαισθητοποιημένος και να αναζητά με ενεργό τρόπο λανθάνοντα συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν κάποια μορφή άγχους ή κατάθλιψης. Ο άνθρωπος αποτελεί ψυχοσωματική ενότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά.

 

Ιωάννης Σοφιανός

Ρευματολόγος

Σάμος

 

Βιβλιογραφία: Gialouri C, Evangelatos G, Zhao SS, Kouna K, Karamanakos A, Iliopoulos A, Tektonidou MG, Sfikakis PP, Fragoulis GE. Depression and anxiety in a real-world psoriatic arthritis longitudinal study: should we focus more on patients’ perception? Clin Exp Rheumatol. 2022 Jul.

 

Related posts

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη περιοχή του Αγίου Γεωργίου

admin

Ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης στα νησιά της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου

admin

Καιρός: Αραιή συννεφιά κατά περιόδους με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενισχυμένους Βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

admin

Σάμος: Ο Δρ. Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος τιμήθηκε με το “Βραβείο Ευποιίας”

admin

Στάντζος προς Κεραμέως : “Ίδρυση και ανέγερση Σχολής στον χώρο του πρώην ΚΥΤ Σάμου”

admin

Η μαύρη καγκελένια πόρτα

admin

Επίτιμος δημότης Ανατολικής Σάμου ο Αρχηγός ΓΕΣ Χ. Λαλούσης

admin

Ξεκινάει τις εργασίες του το συνέδριο “Γυναίκα, Υγεία, Μακροζωία”

admin

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – «Εκπαιδευτικά ταξίδια στην αειφορία»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα