26.7 C
Σάμος
11/08/2022
Περιφερειακά

Άλλα 10 προϊόντα του Β. Αιγαίου υποψήφια για ΠΟΠ-ΠΓΕ

 

Η ΜΠΟΥΚΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΝΑΜΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΟΥΝ ΩΣ ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Δέκα ιδιαίτερα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου είναι υποψήφια για την διεκδίκηση του χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ-ΠΓΕ καθώς από την έρευνα του γεωπονικού πανεπιστημίου συγκεντρώνουν τα παραδοσιακά αλλά και τα οργανοληπτικά στοιχεία που αναδεικνύουν  τις ιδιαιτερότητές τους. Μεταξύ αυτών η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι της Ικαρίας , και η βρώσιμη ελιά κολοβή της Λέσβου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο παρέδωσε στην Περιφέρεια  τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς της, όπου περιλαμβάνονται 10 προϊόντα και συγκεκριμένα

  • Σαρδέλα Καλλονής Λέσβου
  • Μελί Άναμμα Ικαρίας
  • Άνυδρο ντοματάκι Χίου
  • Ελιά κολοβή Λέσβου
  • Μέλι Χίου
  • Τριαντάφυλλο Χίου
  • Καθούρα (τυρί) Ικαρίας
  • Μπούκνα (σύκο)  Σάμου
  • Κρεμμύδι Κουμεϊκων
  • Μέλι Ψαρών

Η έρευνα λοιπόν του Γεωπονικού πανεπιστημίου προτείνει την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των  παραδοσιακών αυτών προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς.

Σε πρώτη φάση θα συνταχθεί φάκελος για τα πάρουν το χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ,  τα τρία πρώτα προϊόντα, Σαρδέλα Καλλονής Λέσβου, Μέλι Άναμμα Ικαρίας και Άνυδρο ντοματάκι Χίου, καθώς υπάρχει μεγάλο εύρος παραγωγής ενώ για τα υπόλοιπα θα συνεχιστεί η έρευνα .

Σχόλιο του Περιφερειακού Συμβούλου Μανώλη Κάρλα : Η ονομασία κρεμμύδι Κουμαίικων δεν είναι σωστή.
 Η σωστή ονομασία όπως την έμαθα από τους παππούδες μου και τους συγχωριανούς μου μια και έχουμε και εμείς πατρογονικά καλλιεργήσιμα και ποτιστικά  χωράφια εκεί (την μια χρονιά   βάζαμε κρεμμύδια την άλλη φασολιές )  είναι κρεμμύδι Βελανιδιάς .Έτσι αναφέρεται, επίσης, σε παλιά συμβόλαια  καθώς και σε  συμφωνητικά ή αποδεικτικά αγοραπωλησιών τοπικών προϊόντων διαχρονικά.
Η ποικιλία αυτού του  κρεμμυδιού καλλιεργείται στον κάμπο της Βελανιδιάς που εκτείνεται εκατέρωθεν του οδικού άξονα Όρμου Μαραθοκάμπου –  Κουμαιίκων  όπου έχουν ιδιοκτησίες πολλοί κάτοικοι των  όμορων  χωριών  Μαραθοκάμου, Κουμαιίκων αλλά και Πλατάνου.
Η πρώην Κοινότητα Κουμαιίκων καθιέρωσε εδώ και πολλά χρόνια την γιορτή του κρεμμυδιού που γίνεται σχεδόν αδιάλειπτα , κάθε Καλοκαίρι στον Μπάλο  και όπως συνήθως συμβαίνει στο Ελλαδιστάν  ενέγραψε  στο κοινοτικό της ονοματολόγιο το προϊόν αυτό του Κάμπου της Βελανιδιάς ως κρεμμύδι Κουμαιίκων..
Πιστεύω ότι ο σεβασμός είναι έννοια και θεώρηση γενική  που  δεν δοκιμάζεται και δεν εξαντλείται μόνον  στα πρόσωπα αλλά αφορά και τις συμπεριφορές και ότι τα  , καλή τη πίστει, λάθη είναι για να διορθώνονται .
Βέβαια το πρωτεύον και το  κυρίαρχο στην παρούσα συγκυρία   είναι να χαρακτηρισθεί το εξαιρετικής και ιδιαίτερης ποιότητας  τοπικό αυτό προϊόν ως ΠΟΠ/ΠΓΕ γιατί έτσι θα υποστηριχθεί  σημαντικά ο πρωτογενής τομέας της περιοχής αυτής του  Δήμου Δυτικής Σάμου  και η διακίνηση της τροφικής αλυσίδας εντός και εκτός του νησιού μας , όπως συνέβαινε  παλιά.
Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν και να δώσουν καρπούς  όλα αυτά είναι  οι  τοπικές  κοινωνίες  κυρίως  Μαραθοκάμπου και Κουμαιίκων κα δευτερευόντως του Πλατάνου   να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τέτοιες τιμητικές και γόνιμες  τιτλοποιήσεις και να καλλιεργήσουν ξανά με όρεξη και προοπτικό σχεδιασμό στα γόνιμα χωράφια του κάμπου της Βελανιδιάς   λαβαίνοντας υπόψη ότι  στις  υπερτοπικές εμπορικές συναλλαγές δεν αρκεί μόνο η ποιότητα  των προϊόντων που στην περίπτωσή μας είναι παραδοσιακά  αλλά και γενετικά εγγυημένη αλλά χρειάζεται και η  προς διάθεση ποσότητά τους να είναι επαρκής και η τροφοφοδότηση των αγορών μ’ αυτά  αδιάλειπτη , συνεχής και το κυριότερο , συνεπής.
Ανάμεσα σε όλα αυτά αν σεβαστούμε από κοινού  και την τοπική  παραδοση όσον αφορά και στο όνομα καλό θάναι.
   .

 

 

Related posts

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τρίπολης της Λιβύης

admin

Παναγιώτης Χριστόφας: Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Προκήρυξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

admin

Στο «National Geographic Traveller Food Festival» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Ανοιχτή Επιστολή Μπουρνιά για παράταση των Δασικών χαρτών προς ΥΠΕΝ

admin

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Σάμου

admin

Λέσβος: Εγκαινιάστηκε η νέα πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Πρέσβη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

admin

Υπογραφή συμβάσεων 2 έργων στην Π.Ε. Σάμου

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της 6ης Αυγούστου – Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος –  Ημέρα της 198ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα