Connect with us

Σαμιακά

Άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Σάμου ζητούν οι εργαζόμενοι

Published

on

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου ζητά ενίσχυση του Νοσοκομείου σε προσωπικό μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στο δελτίο συγκεκριμένα αναφέρουν:

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με COVID-19 και ο μεγάλος αριθμός των υγειονομικών που έχουν νοσήσει πανελλαδικά (ξεπερνούν τους 570 από την έναρξη της επιδημίας) επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σάμου των Κέντρων Υγείας , των αγροτικών – περιφερειακών ιατρείων και του ΕΚΑΒ.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας πριν μερικούς μήνες ,την επίσκεψη του Διοικητή της δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας, αλλά και τις δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στον τόπο μας είναι σε καλή κατάσταση και ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και, πρώτα από όλα, το νοσοκομείο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, από την Κυβέρνηση

Απόδειξη είναι ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ αυξάνονται οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο της Σάμου εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί Παιδιατρική κλινική μόνο με μία παιδίατρο , και με μία πνευμονολόγο, η οποία έχει θέσει ιατρού ΜΕΘ ,ενώ δεν υπάρχει Πνευμονολογική κλινική. Υπάρχουν δύο μόνο παθολόγοι , δεν υπάρχουν γιατροί ΩΡΛ ,ούτε γιατροί για το τμήμα επειγόντων περιστατικών και οι ανάγκες καλύπτονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και ειδικευόμενους . Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών και εργάζεται συνεχώς σε συνθήκες εντατικοποίησης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης κανονικής άδειας και ρεπό.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στην ΜΕΘ του νοσοκομείου με 6 κλίνες και επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό μόνο για 3 κλίνες. Η μαιευτική κλινική λόγο έλλειψης προσωπικού , λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες συνθήκες , ωράρια και κλήσεις από το σπίτι σε περιπτώσεις μεγάλου φόρτου εργασίας. Εκτός από τις λιγοστές Μαίες υπηρετούν μόνο δύο άτομα νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό , ενώ υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο σε όλες τις νυχτερινές βάρδιες . Επίσης απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου , όπου ένας χειριστής στη βάρδια καλείται να καλύψει εκτός από τα τακτικά ραντεβού , τα έκτακτα , τα ύποπτα για covid , το φορητό μηχάνημα για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και τα χειρουργεία.

Το ΔΣ του συλλόγου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο προσωπικό καθαριότητας που είναι λιγότερο από ότι ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας , ενώ έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις , αλλά και οι χώροι που πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς .Καταγγέλλουμε τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ για την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας μέσω εργολάβου.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, καταγγέλλει επίσης την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες ασφαλείας, αλλά και οι απλές χειρουργικές μάσκες, καθώς και στολές προστασίας. Μπορεί να φανταστεί κανείς και ιδιαίτερα εσείς οι αρμόδιοι, πως το προσωπικό, ενός νοσοκομείου και σε όποια άλλη μονάδα υγείας μπορεί να εργαστεί χωρίς γάντια ; Εδώ και μήνες το νοσοκομείο μας στερείται αυτό το υλικό που είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημία.

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Σάμου για πολλοστή φορά ζητά να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες των προκηρυχθέντων θέσεων γιατρών που εκκρεμούν.

►Για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, για νοσηλευτικό , παρά-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στις προκηρύξεις 2Κ και 6Κ και οι καταστάσεις συμμετεχόντων για επικουρικό προσωπικό.

► Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να προσληφθούν τουλάχιστον 6 άτομα επιπλέον στο τομέα της καθαριότητας.

► Να προμηθευτεί το νοσοκομείο άμεσα όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας και τεστ για τον Covid-19.

► Να γίνουν μαζικά τεστ Covid-19 σε όλους τους υγειονομικούς και επαναλαμβανόμενα, καθώς και σε όποιον γίνεται εισαγωγή στο Νοσοκομείο

► Να δημιουργηθεί πολυϊατρείο πλήρες στελεχωμένο και εξοπλισμένο με 24ωρη λειτουργία μέσα στο ΚΥΤ Σάμου.

► Να υπάρξουν επιπρόσθετα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο νησί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να διενεργούνται μαζικά τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στους εργαζόμενους των σωμάτων ασφαλείας, σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και σε όλους εργαζόμενους τους ΚΥΤ.

► Να υπάρχει ειδικός ξεχωριστός χώρος με ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται θετικοί στο Covid-19 και να είναι κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία, μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας ( golden visa).  

Oι πολίτες τρίτης χώρας με τα μέλη της οικογένειά τους, καθώς και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής:

Α) για επενδυτική δραστηριότητα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή  

Β) μόνιμου επενδυτή, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει  

θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών που βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου επί της Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης ΡέντηςΝίκαια. 

  • Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ημερομηνία και ώρα προσέλευσης στην Υπηρεσία είναι : (+30) 213-162-9039 

  • Για πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι (+30) 213-162-9031 

Ερωτήματα και διευκρινήσεις σχετικά με  

  • αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών του Υπουργείου αποστέλλονται στο e-mail:  [email protected]  

  • γενικές πληροφορίες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών στο e-mail[email protected] 

Επισημαίνεται ότι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν ορίσει ραντεβού για την υποβολή αιτημάτων πλην των ανωτέρω κατηγοριών (επενδυτή άρθρου 16 και μόνιμου επενδυτή άρθρου 20Β, του ν.4251/2014) παρακαλούνται όπως καλέσουν στο τηλέφωνο 210-4141664 προκείμενου να τα τροποποιήσουν. 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή