27.2 C
Σάμος
14/08/2022
Σαμιακά

Άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Σάμου ζητούν οι εργαζόμενοι

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου ζητά ενίσχυση του Νοσοκομείου σε προσωπικό μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στο δελτίο συγκεκριμένα αναφέρουν:

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με COVID-19 και ο μεγάλος αριθμός των υγειονομικών που έχουν νοσήσει πανελλαδικά (ξεπερνούν τους 570 από την έναρξη της επιδημίας) επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σάμου των Κέντρων Υγείας , των αγροτικών – περιφερειακών ιατρείων και του ΕΚΑΒ.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας πριν μερικούς μήνες ,την επίσκεψη του Διοικητή της δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας, αλλά και τις δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στον τόπο μας είναι σε καλή κατάσταση και ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και, πρώτα από όλα, το νοσοκομείο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, από την Κυβέρνηση

Απόδειξη είναι ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ αυξάνονται οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο της Σάμου εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί Παιδιατρική κλινική μόνο με μία παιδίατρο , και με μία πνευμονολόγο, η οποία έχει θέσει ιατρού ΜΕΘ ,ενώ δεν υπάρχει Πνευμονολογική κλινική. Υπάρχουν δύο μόνο παθολόγοι , δεν υπάρχουν γιατροί ΩΡΛ ,ούτε γιατροί για το τμήμα επειγόντων περιστατικών και οι ανάγκες καλύπτονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και ειδικευόμενους . Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών και εργάζεται συνεχώς σε συνθήκες εντατικοποίησης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης κανονικής άδειας και ρεπό.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στην ΜΕΘ του νοσοκομείου με 6 κλίνες και επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό μόνο για 3 κλίνες. Η μαιευτική κλινική λόγο έλλειψης προσωπικού , λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες συνθήκες , ωράρια και κλήσεις από το σπίτι σε περιπτώσεις μεγάλου φόρτου εργασίας. Εκτός από τις λιγοστές Μαίες υπηρετούν μόνο δύο άτομα νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό , ενώ υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο σε όλες τις νυχτερινές βάρδιες . Επίσης απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου , όπου ένας χειριστής στη βάρδια καλείται να καλύψει εκτός από τα τακτικά ραντεβού , τα έκτακτα , τα ύποπτα για covid , το φορητό μηχάνημα για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και τα χειρουργεία.

Το ΔΣ του συλλόγου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο προσωπικό καθαριότητας που είναι λιγότερο από ότι ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας , ενώ έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις , αλλά και οι χώροι που πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς .Καταγγέλλουμε τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ για την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας μέσω εργολάβου.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, καταγγέλλει επίσης την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες ασφαλείας, αλλά και οι απλές χειρουργικές μάσκες, καθώς και στολές προστασίας. Μπορεί να φανταστεί κανείς και ιδιαίτερα εσείς οι αρμόδιοι, πως το προσωπικό, ενός νοσοκομείου και σε όποια άλλη μονάδα υγείας μπορεί να εργαστεί χωρίς γάντια ; Εδώ και μήνες το νοσοκομείο μας στερείται αυτό το υλικό που είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημία.

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Σάμου για πολλοστή φορά ζητά να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες των προκηρυχθέντων θέσεων γιατρών που εκκρεμούν.

►Για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, για νοσηλευτικό , παρά-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στις προκηρύξεις 2Κ και 6Κ και οι καταστάσεις συμμετεχόντων για επικουρικό προσωπικό.

► Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να προσληφθούν τουλάχιστον 6 άτομα επιπλέον στο τομέα της καθαριότητας.

► Να προμηθευτεί το νοσοκομείο άμεσα όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας και τεστ για τον Covid-19.

► Να γίνουν μαζικά τεστ Covid-19 σε όλους τους υγειονομικούς και επαναλαμβανόμενα, καθώς και σε όποιον γίνεται εισαγωγή στο Νοσοκομείο

► Να δημιουργηθεί πολυϊατρείο πλήρες στελεχωμένο και εξοπλισμένο με 24ωρη λειτουργία μέσα στο ΚΥΤ Σάμου.

► Να υπάρξουν επιπρόσθετα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο νησί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να διενεργούνται μαζικά τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στους εργαζόμενους των σωμάτων ασφαλείας, σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και σε όλους εργαζόμενους τους ΚΥΤ.

► Να υπάρχει ειδικός ξεχωριστός χώρος με ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται θετικοί στο Covid-19 και να είναι κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση

Related posts

Γυρίζει σε όλη τη Σάμο με την σημαία στο χέρι φωνάζοντας “Μετανοείτε”

admin

Σεισμική δόνηση αισθητή στη Σάμο και στη Χίο

admin

Νέα άφιξη στα Σεϊτάνια

admin

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 85χρονος από παραλία του Μαραθοκάμπου

admin

Τα αστέρια υποκλίνονται στην απαράμιλλη ομορφιά της Σάμου

admin

Αφημένες στην τύχη τους οι ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη πόλη της Σάμου 

admin

Δωρεά απορριμματοφόρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Fraport Greece: Μειωμένη κατά 6,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Σάμου τον Ιούλιο

admin

Με αίθριο καιρό και κανονικές θερμοκρασίες ο εορτασμός του 15Αύγουστου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα