20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

Άμεση λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας αναθέτοντας σε τρίτο το συγκοινωνιακό έργο για διάστημα έξι μηνών

Την άμεση λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας αναθέτοντας σε τρίτο το συγκοινωνιακό έργο για διάστημα έξι μηνών με ελάχιστο κόμιστρο 0.50€ η οποία θα ανανεωθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πριν την παρέλευση του εξαμήνου, ήταν η απόφαση του Δ.Σ (ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 13 ψήφους της δημοτικής αρχής και της παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου σχετικά με την επαναλειτουργία της Αστικής Συγκοινωνίας στην πόλη της Σάμου.

Οι δημοτικές παρατάξεις ”Ολοι μαζί για την Σάμο” του κ. Νίκου Κατρακάζου και η “Ανατροπή” του κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ήταν υπέρ της εισήγησης του Νομικού Συμβούλου του Δήμου η οποία ήταν η εξης:

Να αναμένουμε τις προαναφερθείσες αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  και τις αντίστοιχες ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – Αρμόδια Αρχή καθώς και αυτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Σάμου – Αρμόδια Τοπική Αρχή), οι οποίες και θα αποσαφηνίσουν σε μεγάλο βαθμό το (ρευστό σήμερα) νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Ανατολικής Σάμου για τη θέση σε λειτουργία δημοτικής αστικής συγκοινωνίας. Η πρόταση έλαβε 10 ψήφους.

Η πρόταση που κατατέθηκε απο την Λαϊκή  Συσπείρωση για άμεση λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας με τα υπάρχοντα μέσα και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμό σε μέσα και προσωπικό, έλαβε 2 ψήφους.

 

Εισήγηση Αντιδημάρχου Γ. Διονυσίου

Σε συνέχεια της αναβολής του θέματος στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου 2022, λόγω έκδοσης νέας νομοθεσίας με αριθμό 4794/2022, επανερχόμαστε στο θέμα με βάσει τα παρακάτω. Λόγω της επιτακτικής ανάγκης έναρξης της αστικής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των δημοτών μετά την παύση των δρομολογίων που άπτονται στα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19, λόγω της αδυναμίας εκτέλεσης της αστικής από ιδία μέσα αλλά και προσωπικό του Δήμου (σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας), λόγω των καθυστερήσεων που άπτονται σε διοικητικές διαδικασίες συλλογής των απαραίτητων εγγράφων της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Σάμου αλλά και λόγω της διάθεσης προσφοράς εκτέλεσης της αστικής συγκοινωνίας από ιδιώτη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση για τον έλεγχο από νομικής πλευράς του κατά πόσο μπορεί η εν λόγω εταιρία να αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο.

Στην προηγούμενη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου ανέφερε σχετικά «Επειδή κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 711/1997, ( Περί Τουριστικών Λεωφορείων), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζονται τα εξής:

«Το μεταφορικό έργο που πραγματοποιείται, κατ’ αποκλειστικότητα, από τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης συνίσταται στη μεταφορά προσχηματισμένης ομάδας προσώπων και αποσκευών, απαγορευμένης της με οποιοδήποτε τρόπο εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου των τακτικών αστικών και υπεραστικών επιβατικών γραμμών». Με βάσει όλων των παραπάνω αλλά και των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 4794/2022 δυνάμει του άρθρου 31 – Μεταβατικές διατάξεις, ορίζεται επίσης, ότι:

«1. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης του μεταφορικού έργου στους αναδόχους, σύμφωνα με τον παρόντα, το υπεραστικό και αστικό συγκοινωνιακό έργο που παρέχεται, εξακολουθεί να διενεργείται από τους υφιστάμενους φορείς παροχής του συγκοινωνιακού έργου.

Οι ανωτέρω διαδικασίες ανάθεσης ολοκληρώνονται εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη έναρξης οποιασδήποτε διοικητικής ή δικαστικής διαδικασίας, οπότε το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι το πέρας των εν λόγω διαδικασιών.

  1. Οι τακτικές υπεραστικές και αστικές γραμμές οδικών μεταφορών επιβατών, οι αφετηρίες, τα τέρματα και οι στάσεις που υφίστανται και λειτουργούν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούν τον χαρακτηρισμό τους, με δυνατότητα κατάργησης ή τροποποίησης, σύμφωνα με τον παρόντα.
  2. Περιοχές, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν χαρακτηρισθεί ως αστικές, διατηρούν τον χαρακτηρισμό αυτό, με δυνατότητα τροποποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 11».

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

Με το παραπάνω σκεπτικό την ψήφιση έναρξης της αστικής συγκοινωνίας για 1 έτος με την παλαιότερη νομοθεσία Ν.4199/2013 η οποία είναι σε ισχύ κάτι το οποίο διαφαίνεται και από το άρθρο 31 το Ν.4794/2022 και έως την έναρξη της νέας νομοθεσίας. Επιπρόσθετα, η απόφαση του σώματος θα διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την νομιμότητά της.

Γνωστοποίηση για την αστική συγκοινωνία Αρ. Πρωτ.: 14025. Υπεύθυνος Τουριστικού Γραφείου, ΧΡΙΣΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin