Connect with us

Περιφερειακά

Άρθρο του Νικόλαου Ματθαίου Συντονιστή Θεολόγων Βορ.Αιγαίου Μουσικολόγου

Published

on

Του Νικόλαου Ματθαίου, Συντονιστή Θεολόγων Βορ.Αιγαίου,Μουσικολόγου.

«Μέτρα ασφαλείας πήρανε, για την αναπνοή μου και σε πολυεθνικό μονόδρομο, το μέλλον μου δώσαν  αντιπαροχή Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…». Στίχοι: Αντρέας Πανταζής Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης, Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου από το τραγούδι: «Φοβάμαι»

«Από τα πιο προφητικά αριστουργηματικά τραγούδια που έχουν γραφτεί…!!!» γράφει ένας ακροατής.

Οι στίχοι αυτοί αποτελούσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσω την διδασκαλία στο μάθημα Θρησκευτικών της  Β΄Λυκείου στα παλαιότερα προγράμματα σπουδών ,στην ενότητα : «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο». Μόνο το ρεφρέν  του τραγουδιού ήταν αρκετό για να εκφράσει την οντολογία του κακού, την κακοτυχία και εκπεσμό του προσδιορισμού της αξίας ανθρώπινης ζωής μέσα στον χρόνο και τόπο. Μάλιστα έκανα κατευθείαν συσχετισμό και με μία ερώτηση του βιβλίου: «Γιατί τοποθετούμε δίπλα  στη λέξη  κακό τη λέξη Βασίλειο;».

Οι σκοποί και επιδιώξεις του μαθήματος ήταν:  α) Να γνωρίσουν οι μαθητές τις αιτίες και τις συνέπειες του κακού στην προσωπική  και κοινωνική ζωή. β) Να συνειδητοποιήσουν την κατάλυση του κακού με την ενανθρώπιση του Θεού. γ) Να συνειδητοποιήσουν ότι το κακό αντιπαλεύεται με τον προσωπικό, αλλά και τον κοινωνικό, αγώνα του καθενός και όλων των χριστιανών μαζί.

Επίσης έπειτα από χωρισμό σε ομάδες οι μαθητές ανακάλυπταν ότι: συνέπειες του κακού είναι η διακοπή της σχέσης με το Θεό (Πνευματικός και σωματικός θάνατος), η σύγκρουση ανθρώπου με συνανθρώπους (Κοινωνικό κακό), η διαστροφή σχέσεων με το φυσικό περιβάλλον. Τέλος συνειδητοποιούσαμε την διαχρονικότητα του φαινομένου ακούγοντας ξανά το τραγούδι και επισημαίνοντας το ρεφρέν του και ο διδάσκων έδινε την τελική τοποθέτηση με την επισήμανση ότι ο Θεός δεν εμποδίζει το κακό διότι σέβεται την ελευθερία των δημιουργημάτων του. Ειδικά με την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού καταπολεμείται ο θάνατος και με τις δυνατότητες που δίνονται στον άνθρωπο με την ευκαιρία για επανασύνδεση, με υγιή τρόπο, των  σχέσεών του με το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και τον Θεό.

Και ερχόμαστε στην σημερινή κατάσταση της πανδημίας. Τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας ανάκαμψαν την προώθηση του ιού και απομάκρυναν εφιαλτικές εικόνες με πάμπολλους νεκρούς που δυστυχώς θρηνήσαμε σε γειτονικές και απομακρυσμένες χώρες. Ο φόβος όμως εξακολουθεί να υπάρχει και μία απλή παράλειψη ή αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας. Πρέπει όμως να κάνουμε και κάποιες επισημάνσεις και να βρούμε διεξόδους με βάση τους στίχους του τραγουδιού, το οποίο δεν θεωρώ ότι μας οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά έχει και θεολογικό προσανατολισμό…

«Μέτρα ασφαλείας πήρανε, για την αναπνοή μου και σε πολυεθνικό μονόδρομο, το μέλλον μου δώσαν  αντιπαροχή». Πράγματι λίγο ή πολύ το οικονομικό ειδικά μέλλον μας δεν προδιαγράφεται ασφαλές. Ειδικά οι συνέταιροι και προστάτες μας στην Ευρώπη μόνο «το μέλλον μας δίνουν συνεχώς αντιπαροχή» με αντίτιμο τα συσσωρευμένα δάνεια και την μόνιμη άρνησή τους, τώρα ειδικά, να συμβάλλουν στην οικονομική ανόρθωση των βαρειά και  ανεπανόρθωτα πληγέντων πολιτών της ευρωζώνης.

Εν’ όψει του πολυπόθητου εμβολίου που θα μας λυτρώσει από το κακό, ο νους μας πηγαίνει ακριβώς στις  πολυεθνικές εταιρίες που έχουν πάνω απ΄όλα στο συμφέρον τους την αύξηση των κεφαλαίων τους και των οικονομικών ταμείων τους και λιγότερο την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μακάρι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να προωθήσουν εκταμιεύσεις ποσών για στελέχωση και προαγωγή όλων των υγειονομικών προδιαγραφών που απαιτούνται.

«Τα ρούχα μου παλιώσανε και πέφτουν σαν χρεοκοπημένες κυβερνήσεις..». Οι στίχοι αυτοί επαληθεύονται από το πρόσφατο παρελθόν για τους πολίτες και τις κυβερνήσεις τους,  αρκετών ευρωπαϊκών και μη χωρών. Εύχομαι να μην ακολουθήσει για την χώρα μας μετά την πανδημία μία ακόμη οικονομική χρεωκοπία παρά τις ιδανικές και αξιόπιστες πρωτοβουλίες προάσπισης της δημόσιας υγείας που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Μήπως η προώθηση της οικονομίας μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους μας …εκεί βλέπω να επιβεβαιώνονται οι στίχοι του τραγουδιού.

«Τα τσιμέντα σου καινούρια με έπιπλα λουστραρισμένα. Και μάρμαρα λευκά μια γυαλάδα που στραβώνει και δε σ’ αφήνει χώρο να σταθείς και μόνο εγώ απ’ όλα εκεί μέσα σαπίζω σαν σε αρχαίο τάφο. Σκεύη παραστάσεις βρέθηκαν εκεί εκτός από εμένα, που σε κρύπτη μυστική ψάχνω ακόμη να σε βρω να με αναστήσεις».

Ως Θεολόγος θέλω να αποσαφηνίσω ότι η επιστήμη του «θεολογείν» δεν είναι έξω από τον κόσμο. Συνδιαλέγεται ,ζει και αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας. Διαποτίζεται και εκφράζεται μέσα από την παράδοσή της που είναι πάντα νέα και διαφωτιστική. Πολύ απλές αναγωγές στο παρελθόν σε ίδιες πανδημικές καταστάσεις φωτίζουν το παρόν μας. Η Εκκλησία άργησε να προσαρμοστεί αλλά και να αποσαφηνίσει ότι μπορεί να δρά με κινήσεις που δείχνουν όχι μαγική ιεροποίηση  αλλά αντιστάθμισμα στην αρρώστεια με τακτικές της ζώσης λειτουργικής παράδοσής της. Οι διαφορετικές τακτικές των ιερωμένων και Μητροπολιτών έδειξαν σύγχυση και έλλειψη συνοχής σε μία κατευθυντήρια γραμμή προάσπισης της αλήθειας της Εκκλησίας. Επιπολαιότητες, αγιαστικές πράξεις για το «σώσον εαυτόν σωθήτω» χωρίς μετοχή στην πραγματικότητα που ζει όλος  κόσμος επιβάλλουν εσωτερική αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών από την εκκλησία και από εμάς που την αποτελούμε.

«…που σε κρύπτη μυστική ψάχνω ακόμη να σε βρω να με αναστήσεις». Η ανάσταση ως κυριαρχία του καλού πάνω στο κακό βρίσκει απήχηση διαχρονική στον ένα και μοναδικό λυτρωτή, που μας διδάσκει και μας καθοδηγεί. Τον Ιησού Χριστό. Αυτή η κρύπτη δεν είναι άλλη από την κρύπτη του Παναγίου Τάφου, η οποία αναβλύζει «τα της χάριτος ρείθρα» και μας εξαγιάζει. Μέτοχοι τόσο καιρό στην απομόνωση και περισσυλογή ας βγούμε δυνατότεροι από ποτέ σε προάσπιση  πανανθρώπινων  αξιών (εργασίας, ισότητας) όσο και της συνεχούς και αυξανόμενης  προάσπισης της δημόσιας υγείας από κάθε συμβαλλόμενη πολιτική και κυβερνητική ηγεσία αλλά  και προώθηση της  πνευματικής και αιώνιας υγείας που οφείλει να μας κοινωνεί η Εκκλησία δια της Θεολογίας και Παράδοσής της.

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Νίκος Τριανταφύλλου: OXI στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού – NAI στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Published

on

By

Η ανάκληση της επίταξης στη θέση Ζερβού αποτελεί μερική επιτυχία όσων αντισταθήκαμε σε αυτόν τον παράλογο τρόπο διεύρυνσης της περιοχής του νέου χότ σποτ από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επουδενί όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αφού με την επιχειρούμενη μίσθωση αγροτεμαχίων της περιοχής που ξεκίνησε με την από 15-5-2020 Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος με αρ. πρωτ. 4426 ζητούνται παραπάνω από 800 στρέμματα αντί των αρχικών 216 στρέμματα της επίταξης.

Η νέα δομή ελλοχεύει κινδύνους με συνέπειες απρόβλεπτες για το μέλλον των παιδιών μας στα οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Πανηγυρισμοί και αυταρέσκειες για την δημιουργία νέας δομής λοιπόν δε χωρούν για ένα νησί που μπορεί να συνεχίσει να είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά του Β Αιγαίου. Καταρχάς τίποτα και κανείς δε μας εγγυάται και δεν πείθει για την πολυπόθητη και πολλά υποσχόμενη «μεταφορά» του υπάρχοντος στη θέση Ζερβού. Κατά δεύτερον η νέα ζητούμενη έκταση είναι τεράστια και προμηνύει ανάλογα και δυσθεώρητα μεγέθη μεταναστών στο νησί που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας ακόμη πιο πολύ.

Εξάλλου αν οι πραγματικές προθέσεις της νυν αλλά και προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να υπάρχει πληθυσμός των 1200 μεταναστών στο νησί θα μπορούσαν να το έχουν ήδη κάνει πράξη στο Βαθύ για να μας πείσουν. Ο βουλευτής και μαζί η τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου θα πρέπει να αντισταθούν σθεναρά στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού μας. Πολύ απλά τουρισμός και μεταναστευτικό δε μπορούν να συνυπάρξουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημα της στα ευρωπαϊκά όργανα και να απαιτήσει τον αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρέπει να σταματήσει την κατασπατάληση πόρων με φωτογραφικές αναθέσεις για την κατασκευή φαραωνικού τύπου δήθεν κλειστών δομών .

Η διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος απαιτεί βιώσιμο σχεδιασμό εντός της χώρας και δυναμική διεκδίκηση εκτός αυτής. Με την ίδια ευκολία που προσπερνώνται νομικά εμπόδια και νόμοι σχετικοί με πολεοδομικά, περιβάλλον, δασικά θέματα θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει ένα χωροταξικό για όλο το νησί που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα αλλά και του αύριο με γνώμονα πάντα την αειφόρο τουριστική άρα και την οικονομική μας ανάπτυξη και όχι με ημίμετρα που παγιώνουν στα νησιά της παραμεθορίου το δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού.

Το επιβάλλουν άλλωστε και λόγοι εθνικοί. Γιατί όσο καλοπροαίρετοι κι αν είμαστε η επιθετική εξωτερική πολιτική των γειτόνων μας υπενθυμίζει πόσο στραβά αρμενίζουμε.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού

Published

on

By

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού κ. Δημητρίου Κουρσουμπά.

Με μεγάλη χαρά και τιμή θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τις ομάδες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τις μεγάλες επιτυχίες τους και την άνοδο τους σε υψηλότερες κατηγορίες για το τρέχον αθλητικό έτος. Βεβαιώνουμε ως Περιφερειακή Αρχή ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια όλων των αθλητικών σωματείων.

Θερμά συγχαρητήρια στις ομάδες:

ΑΠΣ Παππάδος Γέρας Λέσβου (μπάσκετ ανδρών)
Θησέας Παναγιούδας Λέσβου (μπάσκετ γυναικών)
Φ.Ο .Βροντάδου Χίου (μπάσκετ ανδρών)
ΒΑΟΛ Χίου(μπάσκετ γυναικών)
ΑΕ Καρλοβασίου Σάμου (μπάσκετ ανδρών)
Αετός Λουτρών (ποδόσφαιρο ανδρών)
Μικρασιατική Χίου(ποδόσφαιρο ανδρών)
Ίκαρος Ικαρία (μπάσκετ γυναικών)

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Διαβεβαίωση Χρυσοχοϊδη για τη διενέργεια εξετάσεων των νέων συνοριοφυλάκων στην Σάμο

Published

on

By

Την ικανοποίησή του για την αποδοχή του αιτήματός του για τη διενέργεια των προκαταρτικών εξετάσεων των επιτυχόντων συνοριοφυλάκων στον τόπο καταγωγής τους, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης.

“Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε και αποδέχθηκε την πρόταση της Αντιπεριφέρειας για τη διενέργεια των προκαταρκτικών εξετάσεων των επιτυχόντων συνοριοφυλάκων της Σάμου στον τόπο καταγωγής τους.

Η διαδικασία προσλήψεων αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και ήδη δρομολογούνται ενέργειες για τις προκαταρκτικές εξετάσεις, με τη διάθεση εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Δήμος2 ώρες ago

Συνάντηση στην κοινότητα των Κοσμαδαίων για τη διαχείριση κρίσεων σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

Πολιτικά2 ώρες ago

Ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά Φωτεινής Μπακαδήμα για την ελλιπή τροφοδοσία της Σάμου

Σαμιακά6 ώρες ago

Κικίλιας από Σάμο: Πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας (φωτό)

Σαμιακά8 ώρες ago

Εργαζόμενοι Γ.Ν Σάμου – Καμιά απολύτως δέσμευση δεν είχαμε από τον Υπουργό Υγείας

Σαμιακά24 ώρες ago

Με στάση εργασίας και με συγκέντρωση υποδέχονται τον Υπουργό Υγείας

Δήμος1 ημέρα ago

Συνάντηση στο Δημαρχείο Καρλοβάσου για τον τουρισμό

Σαμιακά1 ημέρα ago

Ιερά Σύνοδος : «Η Γιόγκα δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών»

Δήμος1 ημέρα ago

Κοινοτική Σύμβουλος Βαθέος ορκίστηκε η Ευρυδίκη Καραχριστοδούλου

Περιφερειακά1 ημέρα ago

Νίκος Τριανταφύλλου: OXI στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού – NAI στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Σαμιακά1 ημέρα ago

Εν αναμονή των πρώτων τουριστών η Σάμος: Ο Γ.Στάντζος στο MEGA

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Η Dodekanisos Seaways πενθεί το θάνατο του μηχανικού της Μιχάλη Παυλή

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Καλοκαιρινά δρομολόγια Bs Myconos – Bs Patmos – Bs Chios – Bs1

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μητέρα μηνύει μετανάστη που «χαϊδευόταν» στη θέα του ανήλικου γιου της

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Τεχνητή παραλία στα Ταμπάκικα!

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Το Blue Star Chios δρομολογείται στη γραμμή Πάρος – Νάξος – Εύδηλος- Καρλόβασι

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Νέες, δυναμικές και πετυχημένες επέστρεψαν στον τόπο τους

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Η TUI ακυρώσε όλα τα προγράμματα προς το νησί μας

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Μήνυση από Περιφέρεια σε ΜΚΟ που αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μόριας

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 64χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μπάλου Κουμαίϊκων

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μαραθόκαμπος : Σε αυτό το μέρος θα κάνετε ονειρικές διακοπές!

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή