Connect with us

Περιφερειακά

Άρθρο του Παναγιώτη Χριστόφα: «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025»

Published

on

Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 – Στόχευση και προκλήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου

Η νέα Προγραμματική Περίοδος για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη ξεκινά μέσα σε μια αναπάντεχη υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση από τη συγκυρία της πανδημίας του covid-19.

Στον αρχικό σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα αξιοποιηθούν, οι προτεραιότητες δεν διαφοροποιούνται. Παρ’ όλα αυτά και καθώς διαφαίνεται πως το μόνο βέβαιο, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, είναι η αβεβαιότητα, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις. Οι τάσεις αυτές διαμορφώνονται επί του παρόντος σε δυναμική διαδικασία, στην οποία όλοι, διοικητικά και αυτοδιοικητικά, πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι.

Πριν όμως την όποια προσαρμογή, οφείλουμε να κοιτάξουμε και να συντρέξουμε, ώστε οι ήδη σχεδιασμένες προτεραιότητες να τεθούν σε τροχιά εφαρμογής.

Ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός για τη νέα περίοδο περιλαμβάνει μια συστάδα εργαλείων και προγραμμάτων στοχεύοντας σε μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Περιφέρειες καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που θέτουν οι ανάγκες για μια ισόρροπη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, αλλά και για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς της μεσομακροπρόθεσμα.

Προς αυτό τίθενται στη διάθεσή μας εργαλεία, όπως τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης (Π.Π.Α.) 2021-2025 μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.),  και το ΕΣΠΑ 2021-2027. Συμπληρωματικά, θα μας απασχολήσουν και θα συμβάλλουν, στοχεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Η στόχευση αυτών των προγραμμάτων με απλά λόγια είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας του πολίτη μέσα σε όρους κοινωνικής συνοχής χωρίς διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναβαθμίζεται σημαντικά καθώς είναι ο κοινωνός του μηνύματος αλλά και ο κομιστής του, μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του στη μικροκλίμακα των γεωγραφικών περιφερειών.

Για το Π.Π.Α. 2021-2025 – πόροι που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) – η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει στη διάθεση της 102 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα υπερδέσμευσης της τάξης του 30%. Η κατανομή του προϋπολογισμού χωρίζεται σε άξονες προτεραιότητας με συγκεκριμένους στόχους:

  • ΕΞΥΠΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός)
  • ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή)
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (δίκτυα, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα)
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (υγεία, απασχόληση, παιδεία, αθλητισμός, κοινωνική συνοχή)
  • ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ (πολιτισμός, τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, βιομηχανία).

Μπορούμε να πούμε πως τα Π.Π.Α. έρχονται να «νοικοκυρέψουν» τα υφιστάμενα τρέχοντα προγράμματα του Π.Δ.Ε., με συγκεκριμένο σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Μέσα από αυτά τα προγράμματα θα αποφύγουμε τις συχνές κατά το παρελθόν επικαλύψεις και θα έχουμε καλύτερο συντονισμό.

Ως φορέας του προγράμματος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλείται να το σχεδιάσει με τοποκεντρική προσέγγιση, πάντα σε συνδυασμό με τις τομεακές πολιτικές, με στόχο το μέγιστο αποτέλεσμα. Καλούμαστε να εντοπίσουμε και να περιγράψουμε τα δυνατά μας σημεία και τις προτεραιότητες μας, καθώς η νησιωτική μας περιφέρεια διαθέτει ποικιλομορφία χαρακτηριστικών.

Είναι κρίσιμης σημασίας να ανταποκριθούμε μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και διαβούλευση, καθώς και να επιταχύνουμε, ώστε να βρισκόμαστε είτε μπροστά από τις εξελίξεις, είτε σε κρίσιμες και αναπάντεχες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε επί του παρόντος, να στεκόμαστε αξιοπρεπώς, με γρήγορα αντανακλαστικά, αντέχοντας κραδασμούς και συνεισφέροντας δυναμικά στις εξελίξεις.

Η εποχή που διανύουμε μας προσφέρει ένα δίδαγμα στα όρια του κλισέ αλλά ουδόλως περιττό. Αυτό αφορά στη δυνατότητα μας, αν όχι να προβλέψουμε, τότε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με πλήρη ετοιμότητα και με αυτοπεποίθηση.

Η εποχή που διανύουμε δεν παύει να μας προσφέρει ευκαιρίες και εργαλεία για να κεφαλαιοποιήσουμε το μέχρι στιγμής παραγόμενο έργο και να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες, με προσήλωση στους στόχους μας, σκληρή δουλειά και αισιοδοξία.

Κάθε στόχος μας και κάθε σχέδιό μας δεν πρέπει πια να αποτελούν μόνο βάση ανάπτυξης, αλλά και να θεμελιώνουν την ανθεκτικότητα σε κάθε σύστημα που συγκροτείται μέσα στην κοινωνία μας.

Παναγιώτης Μ. Χριστόφας
Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού,
Βιομηχανίας και Ενέργειας
Βορείου Αιγαίου

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα: Αντί συζήτησης για το Μεταναστευτικό, γύρισαν ταινία Μπόλιγουντ!

Published

on

By

Ανακοίνωση για τη χθεσινή συνάντηση των τριών Δημάρχων με τον πρωθυπουργό της χώρας, εξέδωσε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε μία συνάντηση που κρατήθηκε αρχικά μυστική φάνηκε πως και με πιο τρόπο, στήθηκε σκηνικό παραπλάνησης του Ελληνικού λαού.

Με ρόλους και σενάριο προκαθορισμένα για τον κάθε ένα που θα μιλούσε και 2-3 κάμερες λήψης εικόνας ώστε να υπάρχει αληθοφάνεια διαλόγου, μεταξύ των κομπάρσων και του πρωταγωνιστή, στήθηκε μπολιγουντιανό σκηνικό.

Γιατί  τι άλλο μπορεί να σημαίνει από την στιγμή που υποτίθεται ότι καλούνται οι Δήμαρχοι των πιο ταλαιπωρημένων νησιών από το μεταναστευτικό για να θέσουν τα προβλήματα τους στον Πρωθυπουργό, εκείνοι αντί σοβαρής συζήτησης κάνουν “κόντρες” στο ποιος θα τον γλύψει περισσότερο.

Ο Πρωθυπουργός από την μία παραδέχεται στον λόγο του ότι το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ  διαμορφωθεί και είναι άγνωστο το πότε θα γίνει αυτό ,ενώ από την άλλη βιάζεται να δεσμεύσει και να υπονομεύσει το μέλλον των νησιών με Υπερδομές μεταναστών για χάρη της Ευρώπης που τις χρηματοδοτεί κιόλας.

Δεν μας εξήγησε όμως γιατί ο Έβρος κρίθηκε ως ευαίσθητη περιοχή και  τα νησιά όχι. Δεν μας εξήγησε γιατί προσφέρει αυτά που θέλουν οι Ευρωπαίοι και κάνουν τους γείτονές μας να χαμογελούν, πριν διαπραγματευτεί .

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι κομπάρσοι δήμαρχοι που με τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση ανέφεραν τα εξής  ασύλληπτα :

Ο κ. Κύτελης της Ανατ. Λέσβου ότι έχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου που λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για την κατασκευή της υπερδομής, αυτήν που ο κ. Μηταράκης δέσμευσε με δεκαετές μνημόνιο. Αυτό που δεν είπε είναι ότι ως απόφαση είναι άκυρη διότι δεν ψήφισε ο κοινοτάρχης της περιοχής, δήθεν διότι δεν το δικαιούταν επειδή είναι άγνωστη η τοποθεσία χωροθέτησης, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός είπε το που βρίσκεται!!

Ο κ. Κάρμαντζης της Χίου κατάπιε το στραπάτσο της ψηφοφορίας 29 κατά – 13 υπέρ, και άρχισε να απολογείται ότι για όλα φταίει η απλή αναλογική εννοώντας ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν τον αφήνει να πάρει θετική απόφαση για την Υπερδομή στις μπαμπακιές, στο θόλο στο 18 και όπου αλλού ονειρεύεται. Για το τι έχει αποφασίσει το δημοτικό Συμβούλιο ούτε κουβέντα. Αυτός από μόνος του ακυρώνει κάθε θεσμικό όργανο γιατί έτσι θέλει και λέει ότι θέλει και όπου θέλει.

Ο κ. Στράντζος της Ανατ. Σάμου κόντεψε να λιποθυμήσει από την χαρά που μιλούσε με τον ΠΘ. Είναι μάλλον τόσο περήφανος που αυτός είναι το παράδειγμα (προς αποφυγή) της σχεδόν έτοιμης Υπερδομής. Βέβαια το ότι πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για 1200 άτομα χωρητικότητα στα 50 στρέμματα  και κατασκευάζεται 5000+ και σε 240 στρέμματα, δεν είπε λέξη.

Αυτός που δεν φάνηκε (τον έκρυψε και ο σκηνοθέτης, αλλά και ο σεναριογράφος δεν του είχε δώσει ενεργό ρόλο ) μετά το στραπάτσο του Έβρου ήταν ο κ. Μηταράκης παρόλο που ήταν παρών και ο κ. Γεραπετρίτης (ναι είναι αυτός που έλεγε στη Βουλή ότι η πρώτη φάση των έργων στα νησιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μετά από τον τετραήμερο πολέμο με τα ΜΑΤ σε Αίπος και Καράβα).

Κύριος στόχος ήταν να αμβλυνθεί η αποτυχία του Έβρου και το επικοινωνιακό βατερλό και να εμφανιστούν οι τρεις πρόθυμοι Δήμαρχοι που θα ζητούν οι ίδιοι τις δομές μεταναστών, ως λύση για τα “νησιά τους” και παρακαλετά ζητάνε την επίσπευση των εργασιών ! Τέτοιο σενάριο βέβαια ούτε στο Μπόλιγουντ δεν έχουν σκεφτεί!

Αυτό που δεν σκέφτηκαν οι κομπάρσοι και οι σκηνοθέτες της μικρού μήκους ταινίας, είναι ότι οι θεατές είναι ψιλιασμένοι και τους έχουν  πάρει είδηση πολύ καιρό τώρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς καμία αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, ότι και να σκηνοθετηθεί εις βάρος τους, δεν μπορεί να πείσει.

Στο πεδίο και στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι, όποιος δεν έχει αντιληφθεί την αγανάκτηση του κόσμου εξαιτίας της πενταετούς ατέλειωτης κοροϊδίας, συνθλίβεται κάθε καταστροφικό σχέδιο.

Όποιος το ξαναδοκιμάσει θα πάρει για άλλη μια φορά, την απάντηση που πάντα δίνουν οι περήφανοι νησιώτες.

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Published

on

By

Η Π.Ε. Σάμου ενημερώνει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 30ης Οκτωβρίου 2020 ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 είναι η τελευταία ημέρα υποβολής της αίτησης, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ζημίες που υπέστησαν από τις θεομηνίες.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνετε στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου (τηλ. 22733 50482). Η κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποκλειστούν από την καταβολή της κρατικής οικονομικής αποζημίωσης πληγέντων επιχειρήσεων.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή