13.3 C
Σάμος
10/12/2023
Σαμιακά

Άρχισαν οι αντιδράσεις για το Κέντρο Υποδοχής στους Μυτιληνιούς

Καθώς καθημερινά συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας , η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο hotspot (ΚΥΤ) της Σάμου, αντί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα φέρνει ακριβώς τα αντίθετα. Ήδη η ανάρτηση στο aegaio.blogspot.com, κάνει γνωστό μέσω εγγράφου την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει το κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ και την μεταφορά του σε στρατόπεδο των Μυτιληνιών.

Πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έχει δηλώσει σαφώς ότι είναι αναγκαίο να αποσυμπιεστούν οι δομές φιλοξενίας και υπόσχονταν αποσυμφόρηση μέχρι τον Σεπτέμβρη και όπου υπάρχει υπερπληθυσμός.

Ωστόσο ο υπουργός δεν αναφέρεται κυρίως σε μεταφορές στην ενδοχώρα, όπως ζητούν οι κάτοικοι και είναι και η τακτική που εφαρμόζεται για την αποσυμφόρηση των νησιών τους τελευταίους μήνες, αλλά σε αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ειδικά στα νησιά.

Πάντως τα στοιχεία που δίδονται επίσημα όσον αφορά όσους βρίσκονται στα νησιά, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι πολύ πιθανό να έχουν απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό των φιλοξενουμένων, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής καταμέτρησης.

Ο βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης,ανέφερε  ότι και ο ίδιος έχει καταθέσει την θέση του για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και άμεσα θα ζητήσει ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς επίσημα και προκειμένου να σχηματίσει άποψη για τις προθέσεις τους αρμόδιου Υπουργείου.

Ο κ. Σεβαστάκης υποστήριξε ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η πρόθεση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού για δημιουργία νέας δομής και ο κ Βίτσας έχει προτείνει την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων στο νησιά μας .

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νικόλαος Κατρακάζος, ο οποίος για μια ακόμη φορά μας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτρέψει να μεταβληθεί ακόμη μια περιοχή του νησιού μας σε αποθήκη ψυχών. «Ζητάμε την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και όχι την δημιουργία ενός νέου» μας είπε.

Παράλληλα θέτει προ των ευθυνών τους τους κυβερνώντες, οι οποίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτά τα τεχνάσματα δεν θα περάσουν.

Τέλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες και οι μόνοι που να μένουν στα νησιά και να έχουν την δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου να είναι οι πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, μας προέτρεψε να διαβάσουμε προσεκτικά την επιστολή που έχει αποστείλει στον Υπουργό Μεταναστευτεκής πολιτικής, όπου αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι η δημιουργία και του σημερινού ΚΥΤ βρήκε τελείως αντίθετη τη δημοτική αρχή που εξ αρχής είχε επισημάνει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι σχεδιαζόταν να φιλοξενηθεί σε σημείο ακατάλληλο μορφολογικά και σε απόσταση αναπνοής από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας του νησιού.

Παράλληλα ο κ. δήμαρχος και κλείνοντας την επιστολή του ανέφερε χαρακτηριστικά : Αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου τώρα και άμεση, ουσιαστική μετατροπή του σ’ αυτό που όφειλε εξ αρχής να είναι: όχι χώρος όπου στοιβάζονται απελπισμένοι, αλλά μια δομή προσωρινής παραμονής με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Αυτή είναι η μοναδική πραγματική λύση στο πρόβλημα και, σε καμία περίπτωση η αντικατάσταση του σημερινού ΚΥΤ με άλλο, “πιο ευρύχωρο”, κάπου αλλού στο νησί.

Τέλος συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο των Μυτιληνιών κ. Γιώργο Ελευθερόγλου, ο οποίος είχε συγκαλέσει έκτακτο κοινοτικό συμβούλιο και προκειμένου να συναποφασίσουν για τις περεταίρω ενέργειες τους. «Έχουμε προγραμματίσει λαϊκή συνέλευση για την ερχόμενη Τετάρτη και θα καλέσουμε όλους να παραστούν σε αυτό. Από και από εκεί και έπειτα ότι αποφασίσει ο κόσμος της περιοχής μας. Θα καλέσουμε να παραστούν οι άρχοντες του τόπου, οι αντιπολιτευόμενοι συνδυασμοί, ο βουλευτής του νομού μας, ο Ταξίαρχος και από εκεί και έπειτα οι αποφάσεις θα ληφθούν από την πλειοψηφία του κόσμου. Εμείς ως οφείλαμε καλέσαμε τους κοινοτικούς συμβούλους σήμερα και αποφασίσαμε για λαϊκή συνέλευση» .

Ήδη και δημοτικοί σύμβουλοι Σάμου έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την μεταφορά του ΚΥΤ στο στρατόπεδο των Μυτιληνιών.

Ο επίλογος αυτής της ιστορίας είμαστε σίγουροι θα γραφεί τις επόμενες μέρες και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις.

 

Πηγή:stofostisdimosiotitas.blogspot.com

Related posts

8ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

admin

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών

admin

Μεγάλη νίκη της ΣΥΝΕΚ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

admin

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Σάμου με τον νέο Γενικό Πρόξενο Σμύρνης

admin

Ευχαριστήριο προς την Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Νέα γενική συνέλευση αγροτών στον Πύργο

admin

ΕΚΤ Σάμου: Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ, σε οικογένεια με μωρό!

admin

Αγιασμός της νέας εκπαιδευτικής σειράς Εθελοντών Υγείας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου

admin