26.9 C
Σάμος
24/05/2024
Πολιτιστικά

Έκθεση ζωγραφικής Χρίστου Κουτσουρά: Η Προμηθέας Δεσμώτης

Με την διοργάνωση του λογοτεχνικού περιοδικού «Απόπλους» και υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ηραία –Πυθαγόρεια» η έκθεση του Σάμιου εικαστικού Χρίστου Κουτσουρά «Η Προμηθέας Δεσμώτης» στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Μαΐου και ώρα 20.00. Για την έκθεση και το έργο του Χρίστου Κουτσουρά θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Δημητριάδης πρώην σχολικός σύμβουλος – συγγραφέας, Χρίστος Λάνδρου ιστορικός- πρώην Προϊστάμενος ΓΑΚ Σάμου και Έλενα Χουσνή συγγραφέας-εκπαιδευτικός. Η έκθεση θα διαρκέσει για ένα μήνα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό!

«Οι γραμμές – διαδρομές της σκέψης, που χαράσσει ο Χρίστος Κουτσουράς στα έργα της έκθεσης, κυλούν με ανεξέλεγκτη πολυφωνία και αποκαλύπτουν την εσωτερική κρυφή αλήθεια του. Εξάπτουν τη φαντασία. Μας οδηγούν έξω από τη λογική, και μας υποχρεώνουν να καταλήξουμε, αντί στην αποκόμιση του οποιουδήποτε συμπεράσματος, στο ερώτημα «κατά πόσο οι πρωτοβουλίες της διαχρονικής Προμηθέα μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο το μέλλον της ανθρωπότητας».

Βαγγέλης Δημητριάδης

 

«Τόσο στα σχέδια, τα χαρακτικά όσο και στους πίνακες του Χρίστου Κουτσουρά μπορεί κανέι σαν διακρίνει μια εσωτερική φλόγα που επιδιώκει να εκφράσει την αγωνία του ανθρώπου να απελυθερωθεί ατομικά, να ορίσει τον εαυ΄το του, αλλ΄ακαι να συμπαρασύρει τους συνανθρώπους του σε έναν κόσμο ελέυθερο που στροβιλίζεται αέναα όπως οι καλλιτέχνες του χορού που προσπαθούν με την κίνηση του σώματος να φτάσουν στην τελειότητα. Υπ` αυτή τηνέννοια η ζωγραφική τένχη του Κουτσουρά είναι, νομίζω, η φωτιά που ο καλλιτέχνης κλέβει από τους εκλεκτούς  για να τη δώσει στου ςανθρώπους στα πλαίσια μιας κοσμικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Χρίστος Λάνδρου

 

«Ή έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Κουτσουρά με τίτλο Η Προμηθέας Δεσμώτης περιλαμβάνει έργα που πραγματεύονται την ελευθερία (=έλευσις ορίων) ως μια διαδικασία ατομικής και κοινωνικξ΄ςη πορείας προς την κατάκτηση της αυτοπραγμάτωσης. Εμπενεσυμένα παό την τραγωδία του Αισχύλου, φέρουν συμβολισμούς για τη μάχη του ανθρώπου για ελυθε΄ρια και αποτίναξη των δεσμών- εσωτερικών και εξωτερικών- γι ατην ατυοτελειωση μέσα παό την πεναυμτική του εξέλιξη με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης».

Ελενα Χουσνή

Related posts

Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας και των Μυροφόρων από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Καρλοβάσου

admin

Έναρξη του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια 2024: Ένα πολιτιστικό ταξίδι ξεκινά

admin

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη Σάμο – Κυριακή 28 Ιουλίου

admin

Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τους Λογοθέτη, Λαχανά και Καπετάν Σταμάτη

admin

Ετήσια παράσταση Ακαδημιών Ρυθμικής Γυμναστικής του Ιωνικού: Ένα μαγευτικό θέαμα γεμάτο λάμψη και συγκίνηση

admin

Το «Πυθαγόρειο» Λύκειο Σάμου παρουσιάζει το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα»

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Πασχαλινό τραπέζι στο χωριό: Οι Σύλλογοι της Υδρούσσας ενώνουν τις δυνάμεις τους

admin

Πασχαλινό Πάρτι στον Πύργο Σάμου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

admin