Connect with us

Σαμιακά

Έκθεση της Υ.Α. υπογραμμίζει την κρίση στην εκπαίδευση για τα παιδιά πρόσφυγες

Published

on

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 5 έως 17 ετών δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο το περασμένο ακαδημαϊκό έτος.

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες που δεν μπόρεσαν να πάνε στο δημοτικό, ενώ 2 εκατομμύρια έφηβοι πρόσφυγες δεν παρακολούθησαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Από τα 17,2 εκατομμύρια πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Υ.Α., τα μισά είναι παιδιά», λέει ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η εκπαίδευση αυτών των παιδιών είναι κρίσιμης σημασίας για την ειρηνική και βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών που τα καλωσόρισαν, αλλά και της πατρίδας τους όταν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω σε αυτή. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο, το χάσμα στις ευκαιρίες που έχουν οι πρόσφυγες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.»

Η έκθεση «Μένοντας πίσω: Η εκπαίδευση των προσφύγων σε κρίση» (Left Behind: Refugee Education in Crisis), συγκρίνει πηγές και στατιστικά στοιχεία της Υ.Α. για την εκπαίδευση των προσφύγων με στοιχεία της UNESCO, του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτισμικού οργανισμού του ΟΗΕ, για τη σχολική φοίτηση σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 91% των παιδιών πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο. Για τους πρόσφυγες, το ποσοστό είναι πολύ λιγότερο από 61% – και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μικρότερο από 50%.

Όσο τα παιδιά πρόσφυγες μεγαλώνουν, αυξάνουν και τα εμπόδια. Μόλις το 23% των εφήβων προσφύγων φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 84% των εφήβων παγκοσμίως. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μόνο το 9% των προσφύγων είναι σε θέση να φοιτήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Σε όλο τον κόσμο, η φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αγγίζει το 36%. Για τους πρόσφυγες, παρά τις μεγάλες βελτιώσεις στον συνολικό αριθμό αυτών που φοιτούν χάρη στις επενδύσεις σε υποτροφίες και άλλα προγράμματα, το ποσοστό παραμένει στάσιμο στο 1%.

Η διεθνής κοινότητα δε θα καταφέρει να επιτύχει τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – 17 Στόχους που έχουν σκοπό να μεταμορφώσουν τον κόσμο έως το 2030 – εάν δε δράσει για να αντιστραφούν οι τάσεις αυτές. Ο Στόχος 4, «Διασφάλιση πλήρους και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και προώθηση της δια βίου μάθησης», δεν θα επιτευχθεί εάν δεν καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και άλλων αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Εάν παραμελήσουμε η εκπαίδευση, θα υπονομευθούν και πολλοί άλλοι αναπτυξιακοί στόχοι που αφορούν στην υγεία, την ευημερία, την ισότητα και την ειρήνη.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση ώστε να θεωρείται η εκπαίδευση θεμελιώδους σημασίας στο πλαίσιο της ανταπόκρισης στις προσφυγικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και να υποστηριχθεί με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και αξιόπιστη χρηματοδότηση. Καλεί τις κυβερνήσεις να περιλαμβάνουν τους πρόσφυγες στο εθνικό εκπαιδευτικό τους σύστημα, κάτι που αποτελεί την πιο αποτελεσματική, δίκαιη και βιώσιμη λύση. Δίνει επίσης έμφαση σε ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες προσπάθειες που έχουν γίνει για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής – ακόμα και σε χώρες στις οποίες οι πόροι είναι ήδη περιορισμένοι.

Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τη σημασία που έχει η ποιοτική διδασκαλία και τα αναγκαία εθνικά και διεθνή υποστηρικτικά δίκτυα ώστε να έχουν οι δάσκαλοι κατάλληλη εκπαίδευση, κίνητρα και τη δυνατότητα να επιφέρουν θετική επίδραση στις δυσκολότερες τάξεις του κόσμου. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάρα πολλές προσωπικές ιστορίες που καταδεικνύουν ότι αν και οι πρόσφυγες επιθυμούν απεγνωσμένα να λάβουν εκπαίδευση – γνωρίζοντας πολύ καλά την αλλαγή που μπορεί να φέρει στη ζωή τους – είναι πάρα πολύ λίγοι οι εκπαιδευτικοί, οι τάξεις, τα βιβλία και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί προκειμένου να καλυφθεί αυτή η τεράστια ζήτηση.

Αυτή είναι η δεύτερη ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση της Υ.Α. Η πρώτη έκθεση, Missing Out”, δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη πριν από την Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες. Η Δήλωση της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που υπεγράφη από 193 χώρες, έθεσε την εκπαίδευση ως μια από τις βασικές προτεραιότητες της διεθνούς ανταπόκρισης.

«Παρά την τεράστια στήριξη που δόθηκε στη Δήλωση της Νέας Υόρκης, έναν χρόνο μετά, οι πρόσφυγες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να μείνουν πίσω στην εκπαίδευσή τους», λέει ο κ. Grandi. «Είναι ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες έχουν ίση πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση. Έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε όλοι μας τα λόγια μας πράξη.»

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εγγραφές στο σχολείο των παιδιών προσφύγων ηλικίας δημοτικού αυξήθηκαν την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, από 50% σε 61%, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις βελτιωμένες πολιτικές και επενδύσεις στην εκπαίδευση για τους Σύρους πρόσφυγες, καθώς και με την άφιξη παιδιών προσφύγων στην Ευρώπη, όπου η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέμεινε στάσιμη, με λιγότερο από έναν στους τέσσερις εφήβους πρόσφυγες να πηγαίνουν στο σχολείο.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, κυρίως επειδή ένας στους τρεις πρόσφυγες ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πάνε στο σχολείο – έξι φορές λιγότερες πιθανότητες απ’ ό,τι τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες που τους φιλοξενούν, πολλές φορές πασχίζουν ήδη να βρουν τα μέσα να προσφέρουν εκπαίδευση στα δικά τους παιδιά. Αντιμετωπίζουν επίσης την επιπρόσθετη δυσκολία να βρουν σχολικά κτίρια, δασκάλους με την κατάλληλη εκπαίδευση και προσόντα, καθώς και επαρκές εκπαιδευτικό υλικό για δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες νέους μαθητές που συχνά δε μιλάνε τη γλώσσα διδασκαλίας και τις περισσότερες φορές έχουν χάσει περίπου τέσσερα χρόνια σχολείου.

«Η πρόοδος που βλέπουμε στη φοίτηση παιδιών προσφύγων από τη Συρία δείχνει ξεκάθαρα τη δυνατότητα που υπάρχει να αντιστραφεί αυτή η εκπαιδευτική κρίση για τα παιδιά πρόσφυγες», λέει ο κ. Grandi. «Αλλά το τρομερά χαμηλό επίπεδο σχολικής φοίτησης των παιδιών προσφύγων που ζουν σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος δείχνει σαφέστατα την ανάγκη που υπάρχει να γίνουν επενδύσεις σε αυτές τις συχνά ξεχασμένες χώρες υποδοχής».

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Έκκληση: Ένα σπίτι για τον τυφλό ΣΑΜ

Published

on

By

Εδώ και 5 μήνες ζει ο τυφλός Σαμ στο προσωρινό χώρο φύλαξης αδέσποτων στη Σάμο .

Φιλόζωοι παρατήρησαν το σοβαρό πρόβλημα όρασης του. Μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου τον πήγαν στον κτηνίατρο, έγιναν διάφορα τεστ και ξεκινήσαμε αμέσως την φαρμακευτική αγωγή, αλλά δυστυχώς δεν βελτιώθηκε η κατάσταση του Σαμ.

Βοηθήστε να βρει ο Σαμ επιτέλους ένα σπίτι. Έχει δικαίωμα να ζήσει μια άνετη ζωή χωρίς φόβους με την φροντίδα και αγάπη, που του αξίζει.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σε προσαγωγές 11 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία – Τι υποστηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Published

on

By

Σε προσαγωγές 11 ατόμων προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου την Παρασκευή 5 Μαρτίου όταν επιχείρησαν να μοιράσουν φυλλάδια για τον απεργό πείνας Δημ. Κουφοντίνα και να αναρτήσουν πανό με σχετικό περιεχόμενο.

Η Αστυνομική Διεύθυνση επέβαλε χρηματικά πρόστιμα στους προσαχθέντες για την μη τήρηση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Καταγγελία της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου για την επίθεση της αστυνομίας στο δικαίωμα στη διαδήλωση.

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθειά της για τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια της, τη βίαιη καταπάτηση δημοκρατικών κεκτημένων και το πνίξιμο οποιασδήποτε προσπάθειας αντίστασης σε αυτές τις επιδιώξεις. Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα έκδηλη και στην περίπτωση του απεργού πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει να χαθεί από ώρα σε ώρα.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου προχώρησε σε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Σάμου δείχνοντας την αλληλεγγύη της στον απεργό πείνας και δίψας που μάχεται για τα νόμιμα δικαιώματά του. Στη συγκέντρωση τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, κι αφού πραγματοποιήθηκε πορεία και μοιράστηκαν φυλλάδια σε περαστικούς, η διαδήλωση κατέληξε με την ανάρτηση πανό σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τη στιγμή εκείνη η Ασφάλεια που παρακολουθούσε για ώρα την κίνηση των διαδηλωτών κάλεσε ένα πλήθος σωμάτων ασφαλείας (τροχαία, ΟΠΚΕ, λιμενικό κα) και όλοι μαζί περικύκλωσαντους διαδηλωτές. Χωρίς οι ίδιοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να επιδείξουν τα σχετικά δικαιολογητικά μετακίνησης. Από ό,τι φαίνεται,μέσα στο γενικότερο κλίμα αυθαιρεσίας,δεν γνώριζαν πως το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι αυτονόητο και δεν περιορίζεται από τους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ 13805 άρθρο 3).

Οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες αρνήθηκαν να επιδείξουν τις σχετικές βεβαιώσεις υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.  Όμως η Ασφάλεια συνέχισε την προκλητική της στάση και προχώρησε σε 11 προσαγωγές στο ΑΤ Βαθέως. Οι διαδηλωτές της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου κάλεσαν άμεσα δικηγόρους οι οποίοι έφτασαν στο τμήμα για να διαμαρτυρηθούν για την προφανή παρανομία της αστυνομίας. Όσο κι αν τα λεγόμενα των διαδηλωτών και των δικηγόρων ήταν αναμφισβήτητα, από ό,τι φάνηκε υπήρχαν οδηγίες για βεβαίωση πρόστιμων τάχα για παράβαση των υγειονομικών περιορισμών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες κρατήθηκαν στο τμήμα για τρεις ώρες για περαιτέρω έλεγχο από την Ασφάλεια.Ενδεικτικό του παραλογισμού και της εκδικητικότητας των αστυνομικών δυνάμεων είναι και ότι οι πρώτες κλήσεις ανέγραφαν ψευδώς ότι οι «παραβάσεις» έγιναν στις 19:05, δηλαδή πέντε λεπτά μετά την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, παρότι στην πραγματικότητα η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε πριν τις 18:30. Τελικά η ώρα διορθώθηκε μετά από πίεση και αφού κατάλαβαν ότι υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την αλήθεια.

Για ακόμα μια φορά γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση καταπατά ακόμα και τους ίδιους τους αυταρχικούς νόμους που ψηφίζει. Ας μην γελιόμαστε, όπως αποδεικνύεται σε πανελλαδικό επίπεδο, το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την προστασία από τον κορονοϊό. Αντίθετα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν την πανδημία για να αποκρύψει την αποτυχία του στη θωράκιση της δημόσιας υγείας,  για να περιορίσει τις δικές μας ελευθερίες και για να φιμώσει κάθε φωνή αμφισβήτησης της εξουσίας του.

Το ξύλο, οι συλλήψεις, η καταστολή και η αστυνομική βία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα σε πλατείες και στους δρόμους. Προσπαθούν να φιμώσουν με κάθε μέσο οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί την πολιτική της Κυβέρνησης από το δημόσιο λόγο, από τα ΜΜΕ και από το δικαίωμα της διαμαρτυρίας.Κεκτημένα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν επιτρέπουμε να μπουν υπό συζήτηση!

Μαζί με τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, τη νεολαία, τους φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους, θεωρούμε καθήκον μας να αντιστεκόμαστε στον αυταρχισμό της κάθε κυβέρνησης και να βρισκόμαστε στον δρόμο για να περιφρουρούμε τις συλλογικές μας ελευθερίες και το δίκαιο κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ολοκληρωτισμό της κυβέρνησης, των ΜΜΕ και της αστυνομίας.Για μια ζωή με υγεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια!

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του τόπου να καταδικάσουν την αστυνομική βία γενικά και την αστυνομική αυθαιρεσία της Παρασκευής στη Σάμο.

Απαιτούμε:

-Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα

-Την ακύρωση όλων των προστίμων στους διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα

-Τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής βίας και του κυβερνητικού αυταρχισμού

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 ώρες ago

Έκκληση: Ένα σπίτι για τον τυφλό ΣΑΜ

Σαμιακά2 ώρες ago

Σε προσαγωγές 11 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία – Τι υποστηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 ώρες ago

Ζητούν τη στελέχωση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Σάμου, Λέσβου και Χίου

Σαμιακά4 ώρες ago

Ανακοίνωση Συλλόγων Γυναικών και Σωματείων της Σάμου για την 8η Μαρτίου

Σαμιακά19 ώρες ago

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας-Πρόσκαιρες βροχές από Τετάρτη βράδυ

Περιφερειακά21 ώρες ago

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα η μεταφορά των λυμάτων από τους Μυτιληνιούς προς την Μονάδα της Χώρας

COVID-1921 ώρες ago

Ένα μόλις νέο κρούσμα καταγράφηκε στη Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά21 ώρες ago

ΕΛΑΣ: «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου»

Σαμιακά23 ώρες ago

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δήμος1 ημέρα ago

«Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή