10 C
Σάμος
01/02/2023
Ελλάδα

Ένα βιώσιμο μέλλον για τα ελληνικά νησιά

“Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανάπτυξη προωθημένης νησιωτικής πολιτικής” τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πάνελ “Προς μία βιώσιμη νησιωτική πολιτική”, που συντόνισε ο δημοσιογράφος του Newsbomb, Βασίλης Σκουλαράκος και παρουσίασε το Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η “ανάπτυξη προωθημένης νησιωτικής πολιτικής” με έμφαση στην εξασφάλιση πόρων. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση κάνει χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη στα λιμάνια, αλλά και στο εσωτερικό των νησιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ναυσιπλοΐα τα επόμενα χρόνια θα είναι η ανανέωση του στόλου, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό για την ανανέωση του στόλου με “πράσινα” πλοία.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, χαρακτήρισε το Αιγαίο “ειδικό περιβάλλον, ξεχωριστό από την ηπειρωτική χώρα” και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζει την ανάπτυξη, όμως “στην Ελλάδα έχουμε μία δυσκολία να καθορίσουμε τι είναι ανάπτυξη”. Εκτίμησε, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα νησιά στάθηκαν όρθια και έφεραν συγκλονιστικές νίκες στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν τα νησιά μας μπορούν να γίνουν “έξυπνα” νησιά, ανέφερε το παράδειγμα της Αστυπάλαιας και κατέληξε τονίζοντας ότι από τα νησιά λείπει η χρηματοδότηση – “είμαστε η 12η και η τελευταία περιφέρεια σε χρηματοδοτήσεις”.

Ο Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, εξηγώντας ότι άλλαξε η πολιτική του μεταναστευτικού το Φεβρουάριο του 2020 με τη νέα κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, “άκουσε το λαό”. Ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι ικανοποιημένη, καθώς σχεδόν έχουμε εκκένωση των νησιών από μετανάστες, ενώ από την πλευρά του και ο Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική στο μεταναστευτικό, ενώ τόνισε ότι “για μας, το 2015 ήταν σαν μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια μας – κάναμε τεράστια προσπάθεια να αλλάξουμε την εικόνα” των νησιών μας στο εξωτερικό.

Και οι τρεις πολιτικοί τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ ο κ. Πλακιωτάκης αποκάλυψε ότι το 2019 είχαμε στη χώρα 67.000 παράνομες αφίξεις, ενώ δεν ξεπερνούν τις 2.400 από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα.

Τέλος, έδωσε τα εύσημα στα στελέχη του λιμενικού, που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα περιστατικά με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όπως τόνισε, σε χιλιάδες περιστατικά φέτος δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Related posts

Νεκρός και ο δεύτερος πιλότος του Phantom F-4

admin

Τελετή εγκαινίων του Γαροφαλλίδειου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο

admin

Βραβεία Διαγωνισμού σχεδίασης προϊόντων και υπηρεσιών Post Covid World Design Competition της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

admin

Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος σε ηλικία 89 ετών

admin

Λέσβος: Νεκρό βρέφος οκτώ μηνών στον Πολιχνίτο

admin

1ος Μαθητικός Διαγωνισμός “Προβάλλω τον τόπο μου”

admin

Έρχεται η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

admin

ΚΥΣΕΑ: Παράταση στη θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου

admin

Έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης 1ης Φάσης 2022 Μ.Ι. επιχειρήσεων

admin