Connect with us

Σαμιακά

Ένα δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό στο Ποτάμι

Published

on

Ένα ακόμα δελφινάκι εκβράστηκε νεκρό σε ακτή στην περιοχή Ποτάμι Καρλοβάσου εδώ και κάποιες μέρες. Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο καθώς , μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί 40 – 50 εκβρασμοί σπάνιων και προστατευόμενων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές ακτές.

Και το χειρότερο είναι ότι η αιτία των μαζικών εκβρασμών δεν είναι κάποια μυστηριώδης ίωση, αλλά «το ανθρώπινο χέρι», όπως μας έχει πει κατά το παρελθόν ο διευθυντής του ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κ. Θόδωρος Τσιμπίδης Οι περισσότεροι εκβρασμοί κητωδών και άλλων θαλάσσιων θηλαστικών καταγράφονται στο Θρακικό Πέλαγος (η Αλεξανδρούπολη «μετράει» 2 – 3 εκβρασμούς τον μήνα), στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Ικαρίας, Χίου και Τουρκίας, στις Κυκλάδες (το λιμεναρχείο Σύρου «δίνει» ένα νεκρό ζώο το μήνα) και στο «έμπα» του Σαρωνικού.

Και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ολοφάνερο ποιοι είναι οι «ένοχοι» (όπως π.χ. στις περιπτώσεις εκβρασμών νεκρών φωκών), μυστήριο καλύπτει τα κρούσματα με τα νεκρά δελφινάκια που δεν ενοχλούν κανέναν. Ήδη έχει ενημερωθεί ο Λιμενικός σταθμός Καρλοβάσου, ο οποίος με την σειρά του έχει ειδοποιήσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής μας Ενότητας και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

 

Σταματία Ράπτη

Comments

comments

Σαμιακά

2 συμβατοί εθελοντές δότες μυελού των οστών απο την Σάμο

Published

on

By

Συνολικά 2 συμβατοί εθελοντές δότες μυελού των οστών απο την Σάμο , βρέθηκαν στη διάρκεια δυο ετών από τα 1.400 δείγματα που είχε συλλέξει το τμήμα Αιμοδοσίας  του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Η διευθύντρια του τμήματος  κ. Βάσω Ευστρατίου μιλώντας στο Ράδιο Αρμονία και στην Σταματία Ράπτη αναφέρθηκε στους δυο συμβατούς  εθελοντές δότες μυελού των οστών, εκ των οποίων ο ένας ήδη έχει δώσει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, σε  ασθενή απο την Γερμανία του οποίου η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.Η κ. Ευστρατίου τόνισε παράλληλα την σημασία να γίνει κάποιος δοτής μυελού των οστών.

Το γενικό Νοσοκομείο Σάμου συνεργάζεται με τον  Σύλλογο «’Οραμα Ελπίδας» .

Ο μυελός των οστών παράγει κάθε μέρα 500 δισεκατομμύρια κύτταρα μεταξύ των οποίων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η «αστυνομία» του σώματος μας που μας προστατεύει από το να παθαίνουμε λοιμώξεις αλλά και καρκίνο. Τα ΔΙΚΑ σου ανοσοποιητικά κύτταρα που παράγει ο μυελός των οστών σου μπορούν να νικήσουν την λευχαιμία του ασθενή.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέες μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο

Published

on

By

Νέες μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής ,22 Ιουνίου, σε δύο περιστατικά.
Στο πρώτο,πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018” εντόπισε 46 αλλοδαπούς,πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.
Την ίδια ώρα ένα δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε, όταν 51 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν απο τα τουρκικά παράλια σε ακτή του Καρλοβάσου. Συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί είναι 97.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

52 νέα έργα υποδομών 17,9 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 17,9 εκατ. ευρώ για 52 νέα έργα υποδομών.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα διατεθούν κυρίως για οδικά έργα, για συντήρηση κτιριακών υποδομών, κατασκευή και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων, έργα ηλεκτροφωτισμού κ.ά. σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Φούρνους και Ψαρά.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς,  προχωρά στην υλοποίηση σημαντικών έργων  υποδομών που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017