Connect with us

Σαμιακά

Ένα hot spot… έξω από το hot spot στη Σάμο

Published

on

Απελπιστικές οι εικόνες πέριξ του κέντρου προσφύγων και μεταναστών Σάμου που έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος, άτυπος καταυλισμός, όπου οι υπεράριθμοί, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν μέσα την λάσπη .

Έξω από τα όρια του επίσημου καταυλισμού, κρυμμένοι πίσω από τα δέντρα, όσα έχουν παραμείνει, πάνω από 4-5.000 άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν και από αφρικανικές χώρες, προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας μέσα σε πρόχειρες σκηνές και σε ξύλινα “σπίτια” . 

Οι μετανάστες πάνω στη πλαγιά του βουνού προς τον Προφήτη Ηλία, έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα ελαιοκαλλιεργειών και δημόσιας γης, οπού δημιουργούν δικούς τους χωριστούς καταυλισμούς, με πρόχειρες παρεμβάσεις υποδομών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ούτε καν σε ύδρευση, ενώ βουνά σχηματιζονται από τα σκουπίδια που πετούν στη κυριολεξία έξω από τα καταλύματα τους.

Ο χώρος δυστυχώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κάθε λογής παραβατικότητα κάνει την εμφάνιση της, δημιουργώντας παράλληλα από το ξαφνικά ένα ιδιότυπο «γκέτο» στη περιοχή .

Οι” Γιατροί Χωρίς Σύνορα” το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται στη Σάμο, προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής και αναπαραγωγικής υγείας σε θύματα σεξουαλικής βίας , ενώ τελευταία έχουν τοποθετήσει σχεδόν όπου υπάρχουν σκηνές, χημικές τουαλέτες, ακόμα και στο παρκινγκ για τους εργαζόμενους του ΚΥΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η έγκριση της διοικήσεως του camp.

Σύμφωνα με την αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, στη Σάμο βρίσκονται 7.791 μετανάστες.

 

Comments

comments

Σαμιακά

Συνέντευξη τύπου του ΕΚΣ για του μήνες από το σεισμό και τις κινητοποιήσεις στις 22/4

Published

on

By

Με αφορμή ότι τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 6 μήνες από το φονικό σεισμό των 7 ρίχτερ στις 30 Οκτώβρη το ΕΚΣ πήρε την πρωτοβουλία να δώσει τη σημερινή συνέντευξη τύπου και να οργανώσει κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στις πλατείες Πυθαγόρα στο Βαθύ και στην κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι. 

Σεισμός στον οποίο δύο νέα παιδιά χάθηκαν τόσο άδικα και υπέστησαν τεράστιες ζημιές δημόσια κτήρια και υποδομές, σχολεία, σπίτια και επαγγελματικοί χώροι, ιστορικά κτήρια και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αυτοκίνητα και οικοσκευές.

Χαρακτηριστικό εκείνων των ημερών επίσης είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο ή έχασαν τις δουλειές τους, γιατί επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή άργησαν πολύ να ανοίξουν. Η προσπάθεια επαφής μας με τον τότε υπουργό εργασίας Βρούτση για να θέσουμε τα αιτήματα μας, δεν είχε ανταπόκριση, αφού διαρκώς ήταν απασχολημένος!…

Το αίτημα μας, από τη πρώτη στιγμή, να μην βρεθεί κανένας συνάδελφος χωρίς εισόδημα και να γίνουν οι αναστολές εργασίας  λόγω σεισμού (όπως λόγω covid) με αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, ικανοποιήθηκε μετά από πολλούς μήνες… και μόνο για διάστημα 3 μηνών!

Χαρακτηριστικό του πόσο λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη τους, είναι ότι υπήρχαν μεγάλες επιχειρήσεις που λειτούργησαν λίγες ώρες αμέσως μετά το σεισμό, πολλές περισσότερες την επομένη μέρα, χωρίς να έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος κτηρίων από κρατικές υπηρεσίες ελέγχου και ενώ το νησί «χόρευε» στα ρίχτερ των μετασεισμών, με το κράτος να «νίπτει τας χείρας του» ανακοινώνοντας απλά ότι ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται μακριά από κτήρια σε ανοιχτούς χώρους! Το επόμενο διάστημα λειτουργούσαν άλλες που το μισό κτήριο ήταν πράσινο, ο επάνω όροφος κίτρινος ή το διπλανό κόκκινο!

Γενικά μετά το σεισμό πολύ κόσμος βρέθηκε χωρίς σπίτι, εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, καταστράφηκαν καταστήματα και επαγγελματικοί χώροι είτε από το σεισμό και τους μετασεισμούς, είτε από το παλιρροιακό κύμα στην περιοχή του Βαθιού.

Επομένως ενώ ο λαός του νησιού μας ήταν ήδη χτυπημένος από την οικονομική κρίση, είχαν επηρεαστεί σημαντικά τα εισοδήματά του λόγω covid, από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, ο σεισμός ήρθε να επιδεινώσει και άλλο τη δυσχερή θέση που βρίσκονταν.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ίσως ότι μετά από μισό χρόνο με τόσες υποσχέσεις, επισκέψεις και συσκέψεις κυβερνητικών και υπευθύνων στο νησί, πολλά πράγματα θα είχαν βελτιωθεί, δυστυχώς αν κανείς δει γύρω του είναι σαν να έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από το σεισμό. Τα πάντα προχωράνε με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών είναι τεράστιες, ενώ δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων του νησιού.

Η γραφειοκρατία καθώς και η πολιτική επιλογής της κυβέρνησης να μη στελεχώνει με προσωπικό τις υπηρεσίες, έχει οδηγήσει να υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά κυριολεκτικά στον αέρα και να απειλούν τη ζωή των κατοίκων και κυρίως των παιδιών μας. Μεγάλες γειτονιές στη πόλη της Σάμου, στο Άνω Βαθύ στο Καρλόβασι ακόμη είναι αποκλεισμένες (με κάποιες λαμαρίνες και κορδέλες, που έχουν βάλει οι δήμοι), ενώ κάτοικοι και επαγγελματίες έχουν μετακομίσει από αυτές λόγω κινδύνου. Σε διαφορά χωριά του νησιού, όπως τα Κοντέικα και αλλού, οι  κάτοικοι ζουν στα χαλάσματα.

Και μιλάμε για γραφειοκρατία γιατί ακόμη και το ΦΕΚ για τις κατεδαφίσεις προβλέπει έναν κυκεώνα για να εγκριθεί και τελικά να γίνει μια κατεδάφιση, η οποία  πρέπει να περάσει από δήμους, πολεοδομίες, διάφορες επιτροπές, από  υπηρεσίες δηλαδή υποστελεχωμένες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, όπως πχ η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές- ΔΑΕΦΚ, όπως είπαμε και πριν.

Η τάξη μεγέθους του προβλήματος αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Πχ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τα 140 κατεδαφιστέα έχουν εγκριθεί τα 23 και στο Δήμο Δυτικής Σάμου από τα 250 κατεδαφιστέα, φάκελος έχει φτιαχτεί για τα 158 και από αυτά εγκρίθηκαν τα 49.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που ξεσπιτώθηκαν η κρατική αρωγή είναι ελάχιστη. Κάποιοι λίγοι πήραν επιδότηση ενοικίου π.χ. στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τις 97 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόνο οι 14.  Αντίστοιχα κάποιοι λίγοι επαγγελματίες πήραν μια προκαταβολή για να ξαναστήσουν τη δουλειά τους.

Δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών δημόσιων υποδομών (λιμάνι Πυθαγορείου, δρόμος Αυλάκια) ή δημοσίων κτιρίων όπως τα σχολεία, που ως γνωστό είναι πολλά τα κατεστραμμένα και στους δύο δήμους. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες, που μόνο προσωρινή λύση μπορεί να είναι, ήρθαν μόλις πρόσφατα, ενώ πολλές δεν ήρθαν ακόμα.  Είναι χαρακτηριστικό πως αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω πανδημίας, πάρα πολλά, κυρίως της πρωτοβάθμιας, δεν θα άνοιγαν, καθώς οι μαθητές δύο και τριών σχολείων θα ήταν μαζί!  Ποιες αποστάσεις, ποια αραίωση στη τάξη, ποια μέτρα λόγω κόβιντ;

Αντίστοιχα και για τα κτίρια του πανεπιστημίου Αιγαίου που έχουν υποστεί ζημιές το κονδύλι είναι μόνο 20.000 ευρώ. Αμελητέο ποσόν για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις που έχει το νησί. Υπάρχει ολόκληρο τμήμα του Πανεπιστημίου, το Μαθηματικό, που πλέον δεν έχει καθόλου αίθουσες. Ούτε ευρώ δεν δικαιολογείται για την αποκατάσταση της Εμπορικής Σχολής, ιστορικού κτηρίου του νησιού, με πολλές  αίθουσες διδασκαλίας.

Όποιος προσπαθήσει να φτιάξει το σπίτι του, θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο από δικές του οικονομίες για να ξεκινήσει με μελέτες,  μηχανικούς κ.λπ., που ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πολλούς εργαζόμενους άνεργους ή σε αναστολή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αλλά ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να ξεκινήσει, τα  προβλεπόμενα χρήματα που θα τα πάρει …όποτε δοθούν, δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Αυτό σημαίνει ότι πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να επισκευάσουν την πρώτη ή τη δευτερεύουσα κατοικία τους, πολύ περισσότερο με ασφαλή και σύγχρονο τρόπο. Πολλές περιοχές ειδικά σε χωριά θα ερημώσουν. Για παράδειγμα από τα 3.000 κίτρινα κτίρια στο δήμο Ανατολικής Σάμου μόνο για 10 έχει υποβληθεί φάκελος!

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί  και στις  μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, πέρα της νέας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας και για πολλές οι ιδιοκτήτες τους δε γνωρίζουν «τι μέλλει γενέσθαι».

Ο σεισμός όμως απέδειξε και κάτι άλλο. Πως τα κτίρια που ήταν κατασκευασμένα με τον αντισεισμικό κανονισμό δεν έπαθαν καθόλου ζημιές ή έπαθαν ελάχιστες. Επομένως τεχνογνωσία υπάρχει, τεχνολογία υπάρχει. Οικοδόμοι, μηχανικοί υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι ο προσανατολισμός από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Αυτό φυσικά είναι εγκληματικό, διότι είναι γνωστό ότι η χώρα μας συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης, με κατά καιρούς σοβαρά σεισμικά φαινόμενα, με ανθρώπινα θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές. Αναδεικνύονται επομένως οι μεγάλες ευθύνες τόσο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τον τόπο, όσο και της Περιφέρειας Β.Α. Αιγαίου και των Δημοτικών Αρχών της περιοχής για την απουσία διεκδίκησης και την ύπαρξη αντισεισμικού σχεδιασμού και θωράκισης του νησιού και της χώρας.

Έτσι είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των δημοσίων κτηρίων, τοπικά και πανελλαδικά, δεν είχε ελεγχθεί. Ενώ σοβαρό πρόβλημα πέρα από τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, υπάρχει και στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι τα περισσότερα κτίρια που έγιναν πριν το 1985, δλδ με το νέο αντισεισμικό κανονισμό, θέλουν έλεγχο και φυσικά ενίσχυση.

Δείτε πχ πως στάθηκαν το Γυμνάσιο Καρλοβάσου και Βαθέως που το ένα είναι σύγχρονο κτήριο και το άλλο πρόσφατα επισκευασμένο, σε αντίθεση με πολλά  δημοτικά σχολεία του νησιού που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στεφτείτε πόσο πιο τραγικά αποτελέσματα θα είχαμε λοιπόν αν ο σεισμός γινόταν λίγη ώρα πιο νωρίς που λειτουργούσαν τα σχολεία. Φυσικά σε αυτό πρέπει να σημειώσουμε την κατάργηση από το κράτος του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, με αποτέλεσμα αυτή η ευθύνη σε μεγάλο βαθμό να είναι στους Δήμους, πράγμα δύσκολο αφού η κρατική χρηματοδότηση σε αυτούς όλο και μειώνεται, άρα θα πρέπει να βρουν ίδιους πόρους, που αυτό σημαίνει νέα βάρη στο λαό.

Σε αυτό το σύστημα που η ανθρώπινη ζωή και οι λαϊκές ανάγκες είναι σε τελευταία μοίρα για τους κυβερνώντες, η αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες από την ΕΕ. Δεν αποτελούν προτεραιότητα στον κρατικό σχεδιασμό. Και αυτό γιατί δεν αφήνουν κέρδος στο κεφάλαιο. Έτσι η ΕΕ έβγαλε μη επιλέξιμη δαπάνη την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σπιτιών. Την ίδια ώρα όμως δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα δήθεν «επιταγμένα» κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα υγείας, 4 δις το χρόνο στο ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, άλλα δις στις τράπεζες για να αντέξουν την κρίση και να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Όπως αποδείχτηκε περίτρανα στη πανδημία έτσι και στο σεισμό φαίνεται η αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να προστατέψει το λαό, γιατί δεν μπορούν να συμβιβαστούν τα κέρδη των λίγων με τις λαϊκές ανάγκες. Επομένως το τι χρηματοδοτείται και το τι όχι από το κράτος για να το πούμε αλλιώς, δεν είναι ζήτημα αδυναμίας ούτε ορίζεται τυχαία. Αντίθετα ορίζεται από τον χαρακτήρα του ίδιους του κράτους, που στην περίπτωση μας είναι ένα κράτος που σαν προτεραιότητα έχει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, τα σωματεία και οι φορείς τους πρέπει όμως να έχουν απαίτηση η αντισεισμική προστασία και η αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, να μην υπόκεινται στη λογική κόστους-οφέλους. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βασική λαϊκή ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί για να μη θρηνούμε θύματα, να μη χάνονται σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, να μην καταστρέφονται δημόσιες υποδομές.

Άλλωστε το κόστος αποκατάστασης, ακόμη και αν μετρηθεί μόνο σε χρήμα, και όχι σε χαμένες ανθρώπινες ζωές, σωματικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς, που γι’ αυτούς αυτά δεν έχουν καμία σημασία, είναι υπερπολλαπλάσιο από αυτό της πρόληψης και της θωράκισης.

Η οργανωμένη και κρατικά σχεδιασμένη επιχείρηση πρόληψης, θωράκισης και αποκατάστασης των πληγών του σεισμού,  δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη από το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε για ψηφοθηρία από την κυβέρνηση και τα κόμματα που εξυπηρετούν αυτή την πολιτική γι’ αυτό και δεν προτεραιοποιείται.

Αντίθετα σε μια οργάνωση της κοινωνίας που προτεραιότητα θα έχει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του για ζωή, υγεία, δουλειά, στέγη, μόρφωση, σε μια κοινωνία δλδ χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με δεδομένο το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αντισεισμική θωράκιση και προστασία, η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών, θα αποτελούν προτεραιότητα γιατί θα καλύπτει λαϊκές ανάγκες και θα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και στον τομέα αυτό (μηχανικοί, οικοδόμοι κλπ).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου από τη πρώτη κιόλας ώρα του σεισμού έκανε προσπάθεια να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και όλου του σαμιακού λαού, μαζί με τα σωματεία του. Συγκρότησε Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης αποτελούμενη από το ίδιο, από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ, την Επιτροπή Ειρήνης. Έκανε περιοδείες, μοίρασε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που πρόσφεραν απλός κόσμος και σωματεία, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους που τόσο σημαντική είναι στις μέρες μας.

Προσπαθήσαμε και με επιμονή συνεχίζουμε να προσπαθούμε, να οργανώσουμε με μαζικούς όρους, τους αγώνες για τη διεκδίκηση της επούλωσης των πληγών, της αποκατάστασης των ζημιών, της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης του νησιού από τα φυσικά φαινόμενα, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων και του λαού του νησιού.

Καλούμε το λαό να βγει μπροστά και να διεκδικήσει όλα αυτά μαζί με τα δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στη ζωή του την ίδια.

Όπου αναπτύχθηκε αγώνας και διεκδίκηση, μόνο όφελος υπήρχε για το λαό.

Λέμε ξεκάθαρα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν. Να δοθούν τώρα οι αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων στο 100%.

Η απογοήτευση και το δεν γίνεται τίποτα, δεν πρέπει να έχουν θέση στη ζωή μας.

Όσα είπαμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο θάνατος των δύο νέων παιδιών, η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Θα μπορούσε να υπάρχει πρόληψη, όπως μπορεί να υπάρχει γρήγορη αντιμετώπιση των συνεπειών.

Δεν ισχύουν όσα λένε οι δημοτικές, περιφερειακές αρχές, η ίδια η κυβέρνηση ότι δήθεν κάνουν ότι ανθρωπίνως δυνατό υπάρχει, αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αλλά δεν το επιλέγουν, γιατί η πολιτική τους είναι ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Μπορεί αυτοί να μην ενδιαφέρονται για εμάς αλλά όλοι εμείς που παράγουμε τα κέρδη του κεφαλαίου με τη δουλειά μας, ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας. Και πίσω από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα!

Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων, τους φορείς, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων του νησιού, όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να ενώσουμε τη φωνή μας. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις δύο συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΕΚΣ σε Βαθύ και Καρλόβασι, την Πέμπτη 22 Απρίλη στις 7 το απόγευμα διεκδικώντας τα αυτονόητα:

  • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
  • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες
  • Καμιά απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.
  • Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

 

Όλοι στις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 22 Απρίλη

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Απολογισμός δράσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Μία σύντομη καταγραφή των πεπραγμένων της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής   Δήμου Δυτικής Σάμου δημοσιεύεται από τους Προέδρους αυτών,με σκοπό την ενημέρωση για το τι έχουν  πραγματοποιηθεί για το διάστημα από την αρχή έως το τέλος του 2020.

Σε μια ποικίλα δύσκολη και  απαιτητική χρονιά, όπου οι υγειονομικές συνθήκες δυσκόλεψαν το εκπαιδευτικό έργο των μαθητικών μας κοινοτήτων, οι ανάγκες για την επιπλέον στήριξη των μονάδων μας ήταν πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Μέσα στις αντιξοότητες τις πανδημίας , το δύσκολο σκηνικό, επιβάρυνε ο σεισμός της 30ης Οκτώβρη, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην διεξαγωγή των μαθημάτων τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.

Για τους παραπάνω λόγους και με κύριο μέλημα μας την διευκόλυνση των μαθητών αλλά και των δασκάλων, η Α΄ βάθμια  Σχολική Επιτροπή του  Δήμου Δυτικής Σάμου  με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο κα. Αγγελική Γαλανού, προέβη στα κάτωθι:

Θέρμανση :

Προμήθεια και τοποθέτηση 2 κλιματιστικών για το 2ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου

Προμήθεια 2 θερμαντικών σωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Κουμαιίκων

Υλικοτεχνικός  Εξοπλισμός :

Προμήθεια πολυμηχανήματος στο Νηπιαγωγείο Μαραθοκάμπου

Προμήθεια 1  σταθερού υπολογιστή και 1 φωτοτυπικού στο Δημοτικό Σχολείο Κουμαιίκων

Προμήθεια 1 σταθερού υπολογιστή στο 1ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου

Προμήθεια 1 σταθερού υπολογιστή στο 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου

Προμήθεια 1  σταθερού υπολογιστή και 1 πολυμηχανήματος στο 1ο Δημοτικό Καρλοβάσου  « Πορφυριάδα»

Προμήθεια 1 σταθερού υπολογιστή στο Δημοτικό Όρμου Καρλοβάσου

Προμήθεια 54 tablet, τα οποία διανεμήθηκαν σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Δήμου Δυτικής ανάλογα με  καταγεγραμμένες ανάγκες που είχαν σημειωθεί από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Σάμου.

 

Η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του  Δήμου Δυτικής Σάμου με Πρόεδρο το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτριο Κυπραίου, προέβη στα κάτωθι:

Υλικοτεχνικός  Εξοπλισμός :

Προμήθεια οκτώ υπολογιστών-laptop για το ΕΠΑΛ Καρλοβασίου για την διευκόλυνση διεξαγωγής των μαθημάτων και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Προμήθεια ενός μηχανήματος παραγωγής ζυμαρικών στα πλαίσια ενός προγράμματος για τη διευκόλυνση των εργαστηρίων.

Και να ενημερώσουμε ότι αντίστοιχη προμήθεια υπολογιστών έχει προγραμματιστεί για το έτος 2021 και τις υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γνωρίζοντας ότι αυτά και μόνο δεν επαρκούν, καταβάλλεται προσπάθεια και καθημερινός αγώνας ώστε  να συνεργαζόμαστε με τους Διευθυντές  των σχολείων και όσο μπορούμε να στεκόμαστε δίπλα στα προβλήματα και στις ανάγκες τους.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2021

Published

on

By

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), πρόκειται να διενεργήσει κατά το χρονικό διάστημα 22 Μαρτίου – 22 Ιουνίου 2021, ευρεία Απογραφή όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χώρας. Η Απογραφή διενεργείται κάθε δέκα χρόνια με ενιαία πρότυπα και μεθόδους σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Σκοπός της Απογραφής Γ-Κ είναι η συλλογή αντικειμενικών ποσοτικών πληροφοριών που αφορούν στη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, με στόχο τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών της δομής όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής γεωργίας-κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, επιχειρείται η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με:

α) τον αριθμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

β) τα χαρακτηριστικά των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σχετικά με τη νομική μορφή τους, το καθεστώς κατοχής, τη διαχείριση και τη διάρθρωσή τους (είδη καλλιεργειών και εκτρεφομένων ζώων και πτηνών, τις πρακτικές καλλιέργειας και τις πρακτικές στέγασης των ζώων καθώς και διάφορα περιβαλλοντικά στοιχεία (π.χ. χρήση λιπασμάτων, διαχείριση της κοπριάς),

γ) τις λοιπές δραστηριότητες της εκμετάλλευσης, όπως άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες της γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, συμμετοχή της σε μέτρα στήριξης αγροτικής ανάπτυξης κ.λπ.,

δ) την απασχόληση σε αυτές,

ε) το γεωχωρικό εντοπισμό της εκμετάλλευσης.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας εξυπηρετούν εθνικές και Ενωσιακές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις της Χώρας σε Διεθνείς Οργανισμούς (όπως Ηνωμένα Έθνη, ΟΟΣΑ, FAO).

Συγκεκριμένα η Απογραφή:

α) συγκεντρώνει στοιχεία απαραίτητα για τη χάραξη της αγροτικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα και για τον καθορισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρακολούθηση της εφαρμογής των νέων μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη,

β) συμβάλλει σημαντικά στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας,

γ) αποτελεί βασικό μέσο εφαρμογής κρατικών προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς και ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε όλους τους τομείς που έχουν άμεση σχέση μ’ αυτόν,

δ) συμβάλλει στη διάχυση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν ενδιαφέρουν άμεσα ή έμμεσα κάθε πολίτη,

ε) συντελεί στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού

στ) αποτελεί τη βασική πηγή πληροφόρησης για την κατάρτιση και ενημέρωση του Στατιστικού Γεωργικού Μητρώου, που είναι το βασικό πλαίσιο για τη διενέργεια πολλών στατιστικών ερευνών στον τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας και

ζ) αποτελεί τη βάση για την κατάρτιση περιβαλλοντικών και περιφερειακών δεικτών για την ανάπτυξη της αγρο-περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η Aπογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Μεθοδολογία διενέργειας της Απογραφής

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (Covid-19), απαιτήθηκε ειδικός σχεδιασμός της απογραφικής διαδικασίας, στοχεύοντας στην υγειονομική προστασία του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα γίνεται μέσω συνεντεύξεων με ραντεβού σε δημοτικά/ κοινοτικά καταστήματα, ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατ’ εξαίρεση με συνέντευξη με φυσική παρουσία στην εκμετάλλευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε όλες τις περιπτώσεις, για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω web εφαρμογής που αναπτύχθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 

Ασφάλεια δεδομένων

Τα στοιχεία της Απογραφής Γ-Κ καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 ώρα ago

Συνέντευξη τύπου του ΕΚΣ για του μήνες από το σεισμό και τις κινητοποιήσεις στις 22/4

Σαμιακά17 ώρες ago

Απολογισμός δράσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

COVID-1917 ώρες ago

Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Σάμο

Σαμιακά22 ώρες ago

Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2021

Δήμος23 ώρες ago

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Σαμιακά1 ημέρα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών

Σαμιακά1 ημέρα ago

Βραβείο στο Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου – Παράσταση «Ζωή απ’ τη ζωή μου»

Δήμος1 ημέρα ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Σαμιακά1 ημέρα ago

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: 181 tablet διανεμήθηκαν σε μαθητές της Σάμου

Σαμιακά2 ημέρες ago

Τίμησαν τη μνήμη του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή