13.9 C
Σάμος
28/01/2023
Δήμος

Αίτημα Δήμου Ικαρίας για εντατικοποίηση ελέγχων και επίσπευση εμβολιασμού των κατοίκων του νησιού

Αίτημα Δήμου Ικαρίας για εντατικοποίηση ελέγχων και επίσπευση εμβολιασμού των κατοίκων του νησιού προς τους αρμόδιους φορείς.

Αξιότιμοι κύριοι,

στα πλαίσια της επιχείρησης ‘Ελευθερία’ κι εν όψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων αλλά και της επανεκκίνησης του τουριστικού τομέα, το ζήτημα της προάσπισης της δημόσιας υγείας και της τάχιστης υγειονομικής θωράκισης των κατοίκων του νησιού μας προβάλλει ως επιτακτικό, με στόχο πάντα τη διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε κατορθώσει να επιτύχουμε έως τώρα.

Για το σκοπό αυτό και καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Ικαρίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας το αυτονόητο: τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του νησιού με την άμεση λήψη μέτρων που θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για την Ικαρία, της οποίας η κοινωνία σύσσωμη μήνες τώρα αγωνίζεται τηρώντας τα προληπτικά μέτρα και θυσιάζοντας σημαντικό μέρος της ελευθερίας και της κανονικότητάς της, προκειμένου να μην βρεθούμε προ τετελεσμένου κι αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης, την ίδια στιγμή που υπολειτουργούν ζωτικές για την ανάπτυξη του νησιού και των κατοίκων του δραστηριότητες, την ίδια στιγμή που στην Ικαρία δεν υπάρχουν στελεχωμένες κι εξοπλισμένες με τα απαραίτητα μέσα μονάδες υγείας, αποδεικνύεται ότι μπορεί να εισέλθει άνευ ελέγχου οποιοσδήποτε στο νησί, γεγονός για το οποίο γινόμαστε όλοι μάρτυρες.

Θεωρούμε πέρα από επιβεβλημένο για ένα ακριτικό νησί σαν το δικό μας με αποδυναμωμένη κι ελλιπή υγειονομική κάλυψη, την πρόταξη της προστασίας της υγείας των πολιτών του, γι’ αυτό κι έχουμε επισημάνει με κάθε πρόσφορο τρόπο την παντελή απουσία ελέγχων και διενέργεια τεστ covid-19 είτε στις Πύλες Εισόδου είτε στις Πύλες Επιβίβασης μετακινούμενων πολιτών με προορισμό την Ικαρία (αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος – Λιμένας Πειραιά) αφού στατιστικά αυτό αυξάνει την πιθανότητα εισροής κρουσμάτων covid-19 στο νησί μας κι ενδέχεται να αντιστρέψει βίαια την εικόνα των μηδενικών κρουσμάτων που το χαρακτηρίζει, παρακωλύοντας έτσι τη σταδιακή και ομαλή εκκίνηση σημαντικών δραστηριοτήτων όπως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία κι ο τουρισμός στο νησί.

Δεδομένου ότι έως σήμερα έχει εμβολιαστεί περίπου το 17% του πληθυσμού, πιστεύουμε ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό κι αναλογιζόμενοι το συνολικό μόνιμο πληθυσμό της Ικαρίας και τον αριθμό που επιθυμεί να εμβολιαστεί, είναι πέρα από εφικτός ο τάχιστος εμβολιασμός σχεδόν του συνόλου των Ικαριωτών, με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και της ακτοπλοΐας ώστε να αποτραπεί σημαντικά ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην Ικαριακή κοινωνία, καθώς τα τεστ από μόνα τους δεν αποτελούν ισχυρό μέσο πρόληψης. Ειδικά για την Ικαρία, όπου σημαντικό μερίδιο του τουρισμού αποτελεί ο ιαματικός, ο οποίος απευθύνεται σε πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού καθίσταται επιτακτικότερη.

Αναμένοντας να εισακουστούμε σε όλα τα παραπάνω κι επικαλούμενοι και τη νησιωτικότητα:

  1. Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς την εντατικοποίηση των ελέγχων και διενέργειας τεστ σε όλες τις Πύλες Επιβίβασης με προορισμό την Ικαρία αλλά και στις Πύλες Εισόδου του νησιού (λιμάνια κι αεροδρόμιο), καθόσον ο Δήμος θεσμικά δεν αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό
  2. Αιτούμαστε να εξετάσετε την επίσπευση του εμβολιασμού των μόνιμων κατοίκων της Ικαρίας για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά τα πρότυπα μικρότερων νησιών με ενίσχυση του εμβολιαστικού κέντρου του νησιού μας σε ιατρικό προσωπικό αποκλειστικά επιφορτισμένο με αυτό το έργο.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ

 

Related posts

Έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Κοινότητα Σαμίων

admin

Αίτημα Α. Λυμπέρη προς Γ. Γεωργαντά για οικονομική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς της Σάμου

admin

Κλειστές την Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

Κλειστά σχολεία στον Δήμο Δυτικής Σάμου αύριο 27/1

admin

Επιστολή Δημάρχου Ανατ. Σάμου στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

admin

Επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων στο Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» “O Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ενταγμένα μόνο 3 έργα”

admin

Μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου για τα αδέσποτα και το περιβάλλον στο πίσω μέρος των λογαριασμών ΔΕΚΟ

admin

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Δυτικής Σάμου

admin