7.8 C
Σάμος
08/02/2023
Σαμιακά

Αγγελόπουλος προς Βίτσα: Ο χρόνος έχει εξαντληθεί

Ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, απέστειλε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Βίτσα, την παρακάτω επιστολή, στην οποία επανέρχεται στο κρίσιμης σημασίας ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Σάμου

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Η απεργιακή κινητοποίηση της 7ης Φεβρουαρίου 2019 στο νησί της Σάμου αποτελεί μια δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων. Εκφράζει, συγχρόνως την απολύτως λογική απαίτηση για διευθέτηση του προβλήματος των κατοίκων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, που, με ανθρωπισμό και πνεύμα αλληλεγγύης, υποστήριξαν με κάθε τρόπο επί τρία και πλέον χρόνια τους ερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες αλλά και τους υπόλοιπους, από άλλες χώρες, μετανάστες.

Όλες οι σχετικές δεσμεύσεις για εξεύρεση μιας δίκαιας και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα έχουν διαψευσθεί ή έχουν μετακυληθεί χρονικά, με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί δυσπιστία αλλά και ανασφάλεια σε όλους.

Η Σάμος επιθυμεί να ζει ειρηνικά, να δημιουργεί και να προοδεύει σε κάθε τομέα  και να προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό της. Χωρίς αίσθημα ασφάλειας και χωρίς στέρεη κοινωνική συνοχή, τα σχέδια, οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν και κανονικότητα δεν μπορεί να υπάρξει.

Η αποσυμφόρηση του νησιού πρέπει να γίνει πράξη τώρα! Το Hot–spot του νησιού πρέπει να κλείσει άμεσα, να καταργηθεί αυτή η «πόλη πάνω απ’ την πόλη» που τίποτα δεν προσφέρει στους πρόσφυγες/μετανάστες και από την άλλη πλευρά δημιουργεί αναρίθμητα προβλήματα στους κατοίκους της Σάμου, προβλήματα που σας είναι, άλλωστε, γνωστά.

Η κοινή θέση των φορέων της Σάμου αποτελεί προϊόν μακράς διεργασίας με συνεκτικά σημεία την υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών που περιλαμβάνει όλους, αλλά και το δικαίωμα να ζει κανείς στα 1238 μέτρα από την Τουρκία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Τα παραδείγματα που δείχνουν την ανακολουθία και την μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων είναι πολλά. Ακόμα και για το προσωπικό που αποσπάσθηκε από άλλα νησιά για να ενισχύσει την υπηρεσία ασύλου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε μέριμνα για την διασφάλιση εργασιακού χώρου και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι.

Η, δε, συμπεριφορά της διοικήτριας του Hot–Spot απέχει πολύ από την συναντίληψη, αλλά και το ρεαλιστικό πνεύμα συνεργασίας που, εκ της θέσεως της και εκ της φύσεως του ρόλου της οφείλει να επιδεικνύει. Η ίδια θεωρεί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τους πρόσφυγες που, και με την ανοχή της, έχουν εγκατασταθεί γύρω και έξω από το Hot–Spot – και οι οποίοι είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Συγχρόνως, είναι απολύτως αρνητική, έως προσβλητική, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία υποστήριξης που εκφράζεται και προτείνεται από πολίτες και φορείς και προτιμά να αντιδικεί με όλους, επικαλούμενη συνεχώς λόγους ασφαλείας!

Τα αιτήματα, αλλά και τα ζητήματα αυτά καθαυτά έχουν, άλλωστε, εκφραστεί και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το μόνο που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει στη Σάμο είναι ένα απλό κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων/μεταναστών.

Δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται οι ροές στα νησιά και ειδικότερα στη Σάμο ,το νοσοκομείο να λυγίζει υπό το βάρος της ανταπόκρισης στο καθήκον, οι υποδομές και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας να αδυνατούν, πλέον, εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν και την ίδια ώρα, η μία εξαγγελία να διαδέχεται την άλλη.

Ο χρόνος έχει εξαντληθεί!

Η φωνή που ακούγεται από τη Σάμο και τα νησιά μας πρέπει να  γίνει ακουστή και σεβαστή, διότι δεν εκφράζει κανενός είδους προκατάληψη, παρά μόνο τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όχι μόνο οι απελπισμένοι, εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες νησιώτες ακρίτες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Related posts

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού

admin

Τα «Αρχέγονα Εδάφη» εσοδείας 2021

admin

Η χιονισμένη Ικαρία

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου -Συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

admin

Εντυπωσιάζει ο χιονισμένος Καρβούνης από ψηλά

admin

Τροποποίηση δρομολογίων του “Blue Star Myconos” λόγω των καιρικών συνθηκών

admin

Απολογισμός έργου της πενταετίας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμου

admin

Ντύθηκε στα λευκά ο Καρβούνης

admin

Εξαιρετική η κοινή συναυλία των Μουσικών Σχολείων Σάμου και Άμφισσας

admin