16.1 C
Σάμος
06/12/2022
Δήμος

Αδελφοποίηση των δήμων Σάμου-Μεγαρέων

Τον Ιούνιο του 2015 η Διεθνής Ένωση Σηράγγων (ITA – AITES) ανακήρυξε το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» (International Tunneling Landmark).

Κι όμως φτιάχτηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Εκδήλωση με θέμα τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, πραγματοποιηθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, τόσο ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος τόσο και ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόρης Σταμούλης, μίλησαν με συγκινητικά λόγια για τον Ευπαλίνο αφού το έργο του είναι ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.

Οι δήμαρχοι υπογράμμισαν ότι με την αδελφοποίηση αυτή, καταδεικνύεται η βούληση των δύο δημοτικών αρχών για περαιτέρω συστηματική και συντονισμένη σύσφιξη των σχέσεών τους, σε πολυμερές επίπεδο.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων θα γίνει μεταξύ άλλων στους εξής τομείς:

Μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω ειδικών στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης-Κατάρτιση σχεδίων δράσης για βιώσιμες μορφές τουρισμού.

Συνεργασία-Ανταλλαγή νέων,σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού.

Μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω ειδικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας κ.α.

Ενδιαφέρον σημείο της εκδήλωσης, ήταν η παρουσιαση του Ευπαλινείου Ορύγματος απο την υπάλληλο του δήμου Σάμου κ. Σταματία Λαδικού, με σπουδές στην αρχαιολογία. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, μεταξύ άλλων,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αμυρσώνης, οι Αντιδήμαρχοι Σάμου, κ. Βασίλης Βαλκαμλής και κ. Εμμανουήλ  Ισιδώρου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου κ. Τριανταφυλλιώ Βλαχοπούλου, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΑΚΙΣ, Αντώνης Σίμος και πολίτες.

Λίγα λόγια για τον Ευπαλίνο.

Ο Ευπαλίνος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας. Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. που κατασκευάσθηκε γύρω στα 550 με 530 π.Χ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη.

Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα.

Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος.

Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.

Related posts

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ζητά χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Επαφές του Δήμου Δυτικής Σάμου στην Πολωνία 

admin

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Πάρη Παπαγεωργίου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

admin

Απόψε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη πλατεία Πυθαγόρα

admin

Ο Γ. Στάντζος υποδέχθηκε τον Δήμαρχο Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν

admin

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας Δήμων Σάμου με το Πολωνικό – Ελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαρσοβίας

admin

Προβολή ντοκιμαντέρ: “Το ταξίδι του σύμπαντος”

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Συγκροτήθηκε 5μελης επιτροπή για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα