Connect with us

Σαμιακά

Αθανασία Καλτάκη: Δεν νοείται μέλλον με απέραντα hotspots δυστυχίας !

Published

on

Ήρθε η ώρα που πρέπει με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας να μετατρέψουμε το νησί μας από απέραντο hotspot δυστυχίας σε ένα νησί φιλικό και ιδανικό για την επιστροφή της νεολαίας. Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το πόσους μετανάστες θα φιλοξενήσουμε αλλά πώς οι νέοι θα επιστρέψουν πάλι σπίτι τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια ζώ και εργάζομαι στην πόλη της Σάμου. Όταν αποφοίτησα από την Νομική πήρα την απόφαση να επιστρέψω στον τόπο μου κάτι που αρκετοί συνομήλικοι μου διστάζουν να κάνουν . Σχεδόν τρία χρόνια μετά  τα πράγματα δεν είναι όπως περίμενα. Tο μεταναστευτικό αποτελεί πλέον το μείζον πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας.

Η Σάμος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, βουλιάζει από μετανάστες και πρόσφυγες. Το πρόβλημα αυτό εξελίχθηκε, γιγαντώθηκε και μαστίζει ανελέητα το Βαθύ σκορπίζοντας δικαιολογημένα φόβο στους κατοίκους.Στη Σάμο σήμερα ,μετά την οικονομική κρίση ,αντί  να  συζητάμε για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, τουρισμό κλπ, εκλιπαρούμε για το αυτονόητο , μια βιώσιμη λύση για το μεταναστευτικό που θα έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και χρόνια από την κεντρική εξουσία.

Η πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού σε συνδυασμό με την αδιαφορία ορισμένων, την πολιτική εξαπάτηση και  τα «χρηματικά οφέλη που χρυσώνουν το χάπι κλείνοντας στόματα» μετέτρεψαν το Βαθύ μας σε μια «νεκρή, σκοτεινή πόλη». Εγκληματικότητα, σκουπίδια, δυστυχία μερικές λέξεις που περιγράφουν το Εορταστικό-Χριστουγεννιάτικο  κλίμα στο Βαθύ.

Νιώθω θλίψη που τα μικρά παιδιά σήμερα δεν μπορούν να ζήσουν αυτό που κάποτε βιώσαμε εμείς σαν παιδιά. Πώς αυτά τα παιδιά θα επιστρέψουν μεγαλώνοντας ;

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ΟΛΩΝ μας.  Οι φωνές των πολιτών είναι αυτές που στην Δημοκρατία έχουν την δύναμη.., αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Είμαστε εμείς που εκλέγουμε τις Κυβερνήσεις και τους αιρετούς που μας αντιπροσωπεύουν.

Είμαστε εμείς που έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον του νησιού μας. Είμαστε εμείς που θα ανεχτούμε την κοροϊδία ή όχι της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

Ήρθε η στιγμή που το συμφέρον του τόπου μας πρέπει να μπει πάνω από προσωπικά οφέλη, κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις.

Ήρθε η ώρα που πρέπει με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας να μετατρέψουμε το νησί  μας από απέραντο hotspot δυστυχίας σε ένα νησί  φιλικό και ιδανικό για την επιστροφή της νεολαίας.

Δεν νοείται μέλλον χωρίς νέους. Σήμερα δεν θα επρεπε να συζητάμε για το πόσους μετανάστες θα φιλοξενήσουμε αλλά πώς οι νέοι θα επιστρέψουν πάλι σπίτι τους.  Δεν χρειαζόμαστε  κανέναν  πολιτικό σωτήρα.

Όταν εμείς είμαστε  ενωμένοι και μαζικά διεκδικήσουμε τον τόπο μας τότε καμία Κυβέρνηση, καμία Τουρκία  καμία Ε.Ε και καμία ΜΚΟ δεν θα βρει πάτημα να εισβάλλει και να τον κατακτήσει διαλύοντάς τον.

Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες είναι ώρα προσωπικής ευθύνης του καθενός μας.., μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο αλλά η Ιστορία έχει αποδείξει πως  σε περιόδους κρίσης η δύναμη, η θέληση και η ενότητα των πολλών επιτυγχάνουν το «κοινό όφελος». Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει.

Αθανασία Ι. Καλτάκη -Δικηγόρος 

 

Comments

comments

Σαμιακά

Έσπασαν τη τζαμαρία γνωστής καφετέριας με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα

Published

on

By

Στόχος διάρρηξης έγινε γνωστή καφετέρια στη πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου, καθώς άγνωστοι έσπασαν τη τζαμαρία με σκοπό να αφαιρέσουν τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν 600 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σαμίων κ. Δημήτρης Βογιάτζης ανέφερε για το περιστατικό

“Καθημερινά η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο,τις πρωινές ώρες είχαμε ακόμη ένα επεισόδιο παρεκβατικής συμπεριφοράς με σπάσιμο της διπλής τζαμαρίας και διάρρηξη σε κεντρικό καφέ-μπαρ στην πλατεία Πυθαγόρα στην πόλη μας. Το έχουμε ζητήσει και θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε άμεση ενίσχυση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού για την επιπλέον ασφάλεια της πόλης μας”.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ένα hot spot… έξω από το hot spot στη Σάμο

Published

on

By

Απελπιστικές οι εικόνες πέριξ του κέντρου προσφύγων και μεταναστών Σάμου που έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος, άτυπος καταυλισμός, όπου οι υπεράριθμοί, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν μέσα την λάσπη .

Έξω από τα όρια του επίσημου καταυλισμού, κρυμμένοι πίσω από τα δέντρα, όσα έχουν παραμείνει, πάνω από 4-5.000 άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν και από αφρικανικές χώρες, προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας μέσα σε πρόχειρες σκηνές και σε ξύλινα “σπίτια” . 

Οι μετανάστες πάνω στη πλαγιά του βουνού προς τον Προφήτη Ηλία, έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα ελαιοκαλλιεργειών και δημόσιας γης, οπού δημιουργούν δικούς τους χωριστούς καταυλισμούς, με πρόχειρες παρεμβάσεις υποδομών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ούτε καν σε ύδρευση, ενώ βουνά σχηματιζονται από τα σκουπίδια που πετούν στη κυριολεξία έξω από τα καταλύματα τους.

Ο χώρος δυστυχώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κάθε λογής παραβατικότητα κάνει την εμφάνιση της, δημιουργώντας παράλληλα από το ξαφνικά ένα ιδιότυπο «γκέτο» στη περιοχή .

Οι” Γιατροί Χωρίς Σύνορα” το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται στη Σάμο, προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής και αναπαραγωγικής υγείας σε θύματα σεξουαλικής βίας , ενώ τελευταία έχουν τοποθετήσει σχεδόν όπου υπάρχουν σκηνές, χημικές τουαλέτες, ακόμα και στο παρκινγκ για τους εργαζόμενους του ΚΥΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η έγκριση της διοικήσεως του camp.

Σύμφωνα με την αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, στη Σάμο βρίσκονται 7.791 μετανάστες.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης την Τεταρτη 11 Δεκεμβρίου

Published

on

By

«Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν κανονικά» την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας.

Όπως αναφέρει, κατόπιν επικοινωνίας με το Επιμελητήριο Σάμου και με φορείς από τη Χίο και τη Λέσβο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, θα κλείσουν μόνο οι υπηρεσίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

«Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν κανονικά. Ο Σύλλογος παραμένει στις θέσεις του και στο πλευρό του Δήμου Ανατολικής Σάμου, καθώς επίσης είναι υπέρ σε πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις», αναφέρει ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή