28.3 C
Σάμος
15/06/2024
Σαμιακά

Αθανασία Καλτάκη: Δεν νοείται μέλλον με απέραντα hotspots δυστυχίας !

Ήρθε η ώρα που πρέπει με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας να μετατρέψουμε το νησί μας από απέραντο hotspot δυστυχίας σε ένα νησί φιλικό και ιδανικό για την επιστροφή της νεολαίας. Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το πόσους μετανάστες θα φιλοξενήσουμε αλλά πώς οι νέοι θα επιστρέψουν πάλι σπίτι τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια ζώ και εργάζομαι στην πόλη της Σάμου. Όταν αποφοίτησα από την Νομική πήρα την απόφαση να επιστρέψω στον τόπο μου κάτι που αρκετοί συνομήλικοι μου διστάζουν να κάνουν . Σχεδόν τρία χρόνια μετά  τα πράγματα δεν είναι όπως περίμενα. Tο μεταναστευτικό αποτελεί πλέον το μείζον πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας.

Η Σάμος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, βουλιάζει από μετανάστες και πρόσφυγες. Το πρόβλημα αυτό εξελίχθηκε, γιγαντώθηκε και μαστίζει ανελέητα το Βαθύ σκορπίζοντας δικαιολογημένα φόβο στους κατοίκους.Στη Σάμο σήμερα ,μετά την οικονομική κρίση ,αντί  να  συζητάμε για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, τουρισμό κλπ, εκλιπαρούμε για το αυτονόητο , μια βιώσιμη λύση για το μεταναστευτικό που θα έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και χρόνια από την κεντρική εξουσία.

Η πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού σε συνδυασμό με την αδιαφορία ορισμένων, την πολιτική εξαπάτηση και  τα «χρηματικά οφέλη που χρυσώνουν το χάπι κλείνοντας στόματα» μετέτρεψαν το Βαθύ μας σε μια «νεκρή, σκοτεινή πόλη». Εγκληματικότητα, σκουπίδια, δυστυχία μερικές λέξεις που περιγράφουν το Εορταστικό-Χριστουγεννιάτικο  κλίμα στο Βαθύ.

Νιώθω θλίψη που τα μικρά παιδιά σήμερα δεν μπορούν να ζήσουν αυτό που κάποτε βιώσαμε εμείς σαν παιδιά. Πώς αυτά τα παιδιά θα επιστρέψουν μεγαλώνοντας ;

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ΟΛΩΝ μας.  Οι φωνές των πολιτών είναι αυτές που στην Δημοκρατία έχουν την δύναμη.., αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Είμαστε εμείς που εκλέγουμε τις Κυβερνήσεις και τους αιρετούς που μας αντιπροσωπεύουν.

Είμαστε εμείς που έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον του νησιού μας. Είμαστε εμείς που θα ανεχτούμε την κοροϊδία ή όχι της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

Ήρθε η στιγμή που το συμφέρον του τόπου μας πρέπει να μπει πάνω από προσωπικά οφέλη, κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις.

Ήρθε η ώρα που πρέπει με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας να μετατρέψουμε το νησί  μας από απέραντο hotspot δυστυχίας σε ένα νησί  φιλικό και ιδανικό για την επιστροφή της νεολαίας.

Δεν νοείται μέλλον χωρίς νέους. Σήμερα δεν θα επρεπε να συζητάμε για το πόσους μετανάστες θα φιλοξενήσουμε αλλά πώς οι νέοι θα επιστρέψουν πάλι σπίτι τους.  Δεν χρειαζόμαστε  κανέναν  πολιτικό σωτήρα.

Όταν εμείς είμαστε  ενωμένοι και μαζικά διεκδικήσουμε τον τόπο μας τότε καμία Κυβέρνηση, καμία Τουρκία  καμία Ε.Ε και καμία ΜΚΟ δεν θα βρει πάτημα να εισβάλλει και να τον κατακτήσει διαλύοντάς τον.

Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες είναι ώρα προσωπικής ευθύνης του καθενός μας.., μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο αλλά η Ιστορία έχει αποδείξει πως  σε περιόδους κρίσης η δύναμη, η θέληση και η ενότητα των πολλών επιτυγχάνουν το «κοινό όφελος». Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει.

Αθανασία Ι. Καλτάκη -Δικηγόρος 

 

Related posts

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου καταδικάζει την μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

admin

Pappa Beach: Θα ανοίξουμε ξανά τον μικρό μας παράδεισo

admin

Νεκρός εντοπίστηκε ο 74χρονος Ολλανδός τουρίστας στη Σάμο

admin

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου

admin

Ύπατη Αρμοστεία : Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024 στη Σάμο

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin

ΕΠΑΛ Καρλοβασίου…εν δράσει!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

admin

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: Έλλειψη υποδομών και συχνά κλεισίματα σχολείων

admin