Connect with us

Δήμος

ΑΚΙΣ – Εκκένωση κατοικημένων τόπων υπό την απειλή πυρκαγιάς

Published

on

Πρόταση για το δύσκολο έργο της εκκένωσης του πληθυσμού από τα χωριά και τους οικισμούς της Σάμου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατέθεσε η ΑΚΙΣ στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στον απόηχο της θλιβερής αποτίμησης των απωλειών ζωής κατά την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η πρόταση αφορούσε στην ύπαρξη έγκυρων και πρακτικώς εφαρμόσιμων μνημονίων (όπου δεν υπάρχουν), ως συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», γραμμένων από την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες αρχές και συμπληρωμένων από τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων.

Τονίστηκε ότι κάθε κοινότητα της Σάμου θα πρέπει να διαθέτει το δικό της μνημόνιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τέτοιο ώστε να μπορούν οι εκτελεστές του σχεδίου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή με κάθε λεπτομέρεια και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, σε ότι αφορά την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, τις συνθήκες φωτός και τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Για παράδειγμα ίσως να χρειαστεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού υπό την απειλή μίας πυρκαγιάς που ξεσπά σε ημέρα πανηγυριού, με τους κατοίκους συγκεντρωμένους εντός ή εγγύς κατοικημένου χώρου, χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο, κατά τη νύκτα και υπό θυελλώδεις ανέμους.

Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, αλλά και σε όλους όσους έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρεί σε ζητήματα σχεδίασης, πρόληψης και καταστολής μιας απειλής.

Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μία μικρή λεπτομέρεια που παραλείπεται κατά το στάδιο της σχεδίασης μπορεί να μας στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές κατά το στάδιο αντιμετώπισης της απειλής.

 

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Συνάντηση Στάντζου με τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Published

on

By

Το προσφυγικό μεταναστευτικό θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δημάρχους του Βορείου Αιγαίου.

Για την επικείμενη συνάντηση ενημέρωσε σχετικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο μεταβαίνει αύριο Τρίτη  στην Αθήνα μετά απο πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη.

O κ. Στάντζος προσέρχεται στο διάλογο όπως δήλωσε στο Σώμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου .

Την Τετάρτη στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτός απο τον κ. Στάντζο θα παραβρεθούν, ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, και Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης .

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα περάσουν ο δήμαρχος Δυτικής Σαμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, στις 18.30, το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.  Εισηγητής: Κολλάρος Γεώργιος πρόεδρος Δ.Σ.
  1. Επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία  διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου  Ανατολικής Σάμου.  Εισηγητής: Εκτελεστική επιτροπή – Γραφείο πολιτικής προστασίας
  1. Επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία  διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση σεισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου.  Εισηγητής: Εκτελεστική επιτροπή – Γραφείο πολιτικής προστασίας
  1. Πρόταση Ίδρυσης νέων ειδικοτήτων στο Μαυρογένειο ΕΠΑ. Λ Σάμου – Μεταβολές  σχολικών μονάδων Εσπερινού ΕΠΑΛ Σάμου.  Εισηγητής: Αξιώτης Ιωάννης πρόεδρος επιτροπής παιδείας.
  1. Παραχώρηση χρήσης δημοτικού χώρου στον ΔΕΔΔΗΕ.  Εισηγητής: Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών
  1. Συγκρότηση γνωμοδοτικών οργάνων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 4412/2016  Δημόσιες Συμβάσεις Έργων Προμηθειών και Υπηρεσιών μέχρι τέλους του έτους 2021.  Εισηγητής: Διονυσίου Γεώργιος αντιδήμαρχος.
  1. Χαρακτηρισμός επιχείρησης ως εποχιακή  Εισηγητής: Διονυσίου Γεώργιος αντιδήμαρχος.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή