Connect with us

Δήμος

ΑΚΙΣ-τα προβλήματα της Λέκκας

Published

on

Σε συνέχεια της από 8 Αυγούστου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Λέκκας και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Μαθιού Κωνσταντίνο και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

Το χωριό εξυπηρετείται από μία δεξαμενή που δέχεται νερό από την πηγή του Αγίου Παντελεήμονα, περιοχής Καστανιάς. Η ύδρευση του χωριού γίνεται διά φυσικής ροής, πλην των σπιτιών στις πάνω γειτονιές που εξυπηρετούνται από μια μικρότερη δεξαμενή που δέχεται νερό από την κεντρική δεξαμενή με τη βοήθεια αντλίας. Η κατανάλωση των κατοίκων σε νερό μετριέται με υδρομετρητές. Οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί πριν 2 χρόνια. Γίνονται εξετάσεις για την καταλληλότητα του νερού, αλλά οι κάτοικοι αγνοούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Με το νερό της ίδιας πηγής υδρεύεται το μεγαλύτερο μέρος του Καρλοβάσου.

Το χωριό διαθέτει ικανοποιητικό αποχετευτικό δίκτυο πλην μερικών απομακρυσμένων οικιών που χρησιμοποιούν βόθρους. Τα λύματα σε ποσοστό          ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

περίπου 20 % διοχετεύονται σε δίκτυο που οδηγεί στο βιολογικό Καρλοβάσου. Τα περισσότερα όμως λύματα του χωριού καταλήγουν σε παρακείμενα ρέματα, παρότι υπάρχει  κατασκευασμένο, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αντλιοστάσιο για να δεχτεί όλα τα λύματα του χωριού και τα λύματα της Καστανιάς και για να τα διοχετεύσει στο βιολογικό Καρλοβάσου. Το αντλιοστάσιο αυτό δεν έχει συνδεθεί ακόμη με τον αποχετευτικό αγωγό και δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σχεδόν κάθε μέρα αλλά οι κάδοι δεν πλένονται ποτέ. Επίσης, υπάρχει αίτημα του προέδρου να αντικατασταθούν οι σπασμένοι κάδοι, αλλά και αυτό δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί. Προτάθηκε να γίνει ένα μικρό κλειστό υπόστεγο για να τοποθετηθούν οι κάδοι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε πρώτη θέα, στην είσοδο του χωριού. Ο πρόεδρος ζητάει συχνά τη διάθεση εργατών καθαριότητος για τις ανάγκες του χωριού, αλλά ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται. Εργάτες διατίθενται μόνο κατά τις παραμονές πανηγύρεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων, γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ζητήθηκε να γίνει επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το μήκος του δρόμου Ποτάμι – Τσουρλαίοι, για να καλύψει όλα τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι κάτοικοι του χωριού στην πλειοψηφία τους αγρότες σήμερα βρίσκονται στην εποχή του τρύγου και διαμαρτύρονται γιατί ακόμη δεν έχουν στρωθεί όλοι οι αγροτικοί δρόμοι. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μηχανήματα του Δήμου στρώνουν αγροτικούς και δασικούς δρόμους μέχρι τα όρια του Καρλοβάσου, σταματώντας εκεί, χωρίς να ολοκληρώνουν τη διάστρωση των δρόμων σε όλο το μήκος τους, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με το δρόμο που οδηγεί στους καταρράκτες, στο Ποτάμι Καρλοβάσου.

Ζητήθηκε να σκυροδετηθεί σε όλο το μήκος του ο περιμετρικός δρόμος του χωριού που διέρχεται από την περιοχή Καμίνια, μήκους περίπου 800 μέτρων και εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους του χωριού. Επίσης, ζητήθηκε από τον πρόεδρο και τους κατοίκους να γίνει ασφαλτόστρωση σε όλο το μήκους του, ο χαρακτηρισμένος ως τουριστικός δρόμος Ποτάμι – Τσουρλαίοι – Λέκκα .

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται να γίνει μία γενική συντήρηση του πετρόκτιστου παραδοσιακού κτιρίου, όπου στεγάζεται η κοινότητα και να επισκευασθούν οι ρωγμές του. Το κτίριο εκκενώθηκε διότι υπέστη ζημιές μετά από την αποκόλληση επιχρισμάτων από την οροφή του και τις ρηγματώσεις της τοιχοποιίας του. Η κοινότητα μεταφέρθηκε και λειτουργεί σε παρακείμενο κτίριο.

Ζητήθηκε εδώ και καιρό από τον πρόεδρο να προχωρήσει ο Δήμος στην επισκευή τοιχίου που έπεσε στο νεκροταφείο, μήκους 30 μέτρων και ύψους ενός μέτρου περίπου.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα γύρω από την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων.

Ο πρόεδρος ζήτησε να τοποθετηθεί ενισχυτής σήματος WiFi στο χώρο της πλατείας για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο πολλά αιτήματα (αποφάσεις) του τοπικού συμβουλίου του χωριού, που υποβάλλονται κατά καιρούς στο Δήμο, παραμένουν αναπάντητα.

Δεν γίνονται συγκεντρώσεις των προέδρων κοινοτήτων για συντονισμό και παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών από τον Δήμαρχο, μέτρο που θα συντόνιζε και θα βοηθούσε τους προέδρους στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παρουσιαζομένων προβλημάτων των κοινοτήτων τους.

 

  1.         Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Από ένα τριαντάφυλλο μοίρασε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου σε όλες τις εργαζόμενες του δήμου

Published

on

By

Από ένα τριαντάφυλλο μοίρασε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, σε όλες τις εργαζόμενες του δήμου συμβολικά λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που εορτάζεται σήμερα 8 Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε την πολυδιάστατη και δυναμική παρουσία της γυναίκας σε όλους τους τομείς ,την ενεργή δράση της στην κοινωνία χαρακτήριζοντάς τες ως το σύμβολο ζωής , την πηγή της χαράς και της ευτυχίας!

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

«Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου από το Πράσινο Ταμείο. 

Η οικονομικη επιτροπή του δήμου σε συνεδρίαση του, αποδέχεται την υλοποίηση της πράξη .

39.680,00€ η επιχορήγηση για την εκπόνηση του σχεδίου και τον καθορισμό των θέσεων και των προδιαγραφών των σταθμών φόρτισης.

Ως «Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)» ορίζεται το πρόγραμμα χωροθέτησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσης αυτών, το οποίο θα εκπονηθεί από το Δήμο Ανατολικής Σάμου, με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων;

Ειδικότερα η προτεινόµενη πράξη αφορά την χρηµατοδότηση από το Πράσινο Ταµείο, σύνταξης του Σ.Φ.Η.Ο., συνολικού προϋπολογισµού 39.680,00 € πλέον Φ.Π.Α. Το περιεχόµενο της περιέχει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον τα εξής:

Α) τη χωροθέτηση θέσεων στάθµευσης και σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο εντός των διοικητικών ορίων του Φορέα Εκπόνησης, στους χώρους στάσης και στάθµευσης του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 (Α’ 57), καθώς και σε ελεγχόµενους από τους δήµους χώρους στάθµευσης και δηµοτικούς χώρους στάθµευσης, ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός (1) κατ’ ελάχιστον σηµείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά χιλίους (1.000) κατοίκους του δήµου, και ειδικότερα σε: •υφιστάµενους υπαίθριους δηµοτικούς χώρους στάθµευσης, •υφιστάµενους στεγασµένους δηµοτικούς χώρους στάθµευσης, •υφιστάµενες παρόδιες θέσεις στάθµευσης, ελεύθερες και ελεγχόµενης στάθµευσης, ιδίως στα πολεοδοµικά κέντρα των δήµων και σε περιοχές αυξηµένης επίσκεψης και σε πυκνοδοµηµένες αστικές περιοχές, •νέους υπαίθριους/στεγασµένους χώρους στάθµευσης ή παρόδιες θέσεις στάθµευσης που χωροθετούνται µε σκοπό την εγκατάσταση σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο.

Β) τη χωροθέτηση θέσεων στάθµευσης και σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο σε τερµατικούς σταθµούς και σε επιλεγµένα σηµεία των δηµοτικών και αστικών συγκοινωνιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανωτέρω εγκατάσταση των σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο υψηλής ισχύος για την εξυπηρέτηση δηµοτικών και αστικών λεωφορείων και συγχρόνως να διασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούµενη αναµονή επαναφόρτισης για την οµαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραµµών προς εξυπηρέτηση τουεπιβατικού κοινού,

Γ) τη χωροθέτηση θέσεων στάθµευσης και σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο για την εξυπηρέτηση τουριστικών λεωφορείων, ώστε οι προβλεπόµενες θέσεις στάθµευσης τουριστικών λεωφορείων να εξοπλίζονται µε σηµεία επαναφόρτισης Η/Ο σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον επί του συνόλου των υφιστάµενων θέσεων ή ενός (1) κατ’ ελάχιστον σηµείου επαναφόρτισης Η/Ο,

∆) τη χωροθέτηση θέσεων στάθµευσης και σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο για την εξυπηρέτηση Η/Ο τροφοδοσίας, ώστε οι προβλεπόµενες θέσεις στάθµευσης οχηµάτων τροφοδοσίας να εξοπλίζονται µε σηµεία επαναφόρτισης Η/Ο για το δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον του συνόλου των υφιστάµενων θέσεων ή ενός (1) κατ‘ ελάχιστον σηµείου επαναφόρτισης Η/Ο.

Στις ανωτέρω θέσεις επιτρέπεται και η στάθµευση και η επαναφόρτιση Η/Ο που δεν εξυπηρετούν ανάγκες τροφοδοσίας µετά από τη λήξη του ωραρίου τροφοδοσίας και έως την επόµενη έναρξη.

Σε εµπορικές περιοχές και ιστορικά κέντρα πόλεων, χωροθετούνται παρόδιες θέσεις στάθµευσης – επαναφόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα και µοτοποδήλατα τροφοδοσίας τα οποία επιτρέπεται να κινούνται πέραν των ωραρίων τροφοδοσίας που ισχύουν για τα υπόλοιπα οχήµατα Ε) τη χωροθέτηση σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο σε υφιστάµενα και νόµιµα καθορισµένα σηµεία στάσης ή στάθµευσης (πιάτσες) Ε.∆.Χ.-ΤΑΞΙ, και συγκεκριµένα µία (1) θέση Η/Ο ανά πέντε (5) θέσεις στάθµευσης, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 18 του ν. 4710/2020.
Στα σηµεία επαναφόρτισης Η/Ο που ορίζονται µε την παρούσα απαγορεύεται να φορτίζονται Η/Ο, εκτός από Ε.∆.Χ.- ΤΑΞΙ.

ΣΤ) τη χωροθέτηση σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο σε χώρους στάθµευσης οχηµάτων ΑµεΑ, όπως αυτή περι γράφεται στο άρθρο 19 του ν. 4710/2020 Πέραν των ανωτέρω, στο Σ.Φ.Η.Ο. δύναται να περιλαµβάνεται (ενδεικτικά) και η χωροθέτηση δηµοσίως προσβάσιµων θέσεων στάθµευσης και σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο σε δηµοτικές εγκαταστάσεις, πέραν των υποχρεωτικά προβλεπόµενων βάσει της κείµενης νοµοθεσίας, και η χωροθέτηση θέσεων στάθµευσης και σηµείων επαναφόρτισης Η/Ο για την εξυπηρέτηση του κοινού σε τερµατικούς σταθµούς και σε επιλεγµένα σηµεία του δικτύου δηµοτικών ή αστικών συγκοινωνιών.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

COVID-194 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: 4 νέα κρούσματα στη Σάμο

Δημοφιλή