Connect with us

Δήμος

“Ανατροπή” : «Ούτε δεύτερο Hot Spot χρειαζόμαστε, ούτε μεγαλύτερο»

Published

on

Κατά την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ακούστηκαν οι απόψεις πολλών φορέων, αλλά και αιρετών. Συμπέρασμα όλων, ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα που άμεσα πρέπει να λυθεί.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ήταν η ακόλουθη:

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα και δυστυχώς με λάθος κινήσεις έχουμε παρατηρήσει ότι έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο μας. Συνεχώς βλέπουμε αύξηση ροών, συνεχώς βλέπουμε περισσότερους πρόσφυγες-μετανάστες να βρίσκονται στο νησί μας·  ξεκινήσαμε με 1000, πήγαμε 2000, 3000, 5000 και το ερώτημα είναι που φτάνει αυτή η κατάσταση.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ούτε θέλουν να μείνουν σε αυτό τον τόπο ούτε μπορούν να μείνουν στο νησί μας και ούτε πρέπει να μείνουν στο νησί μας· ούτε το θέλουν ούτε μπορούν ούτε πρέπει. Είμαστε νησιωτική Ελλάδα, δίπλα στην Τουρκία, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μείνει τόσος κόσμος εδώ.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι για μας: ούτε δεύτερο Hot Spot χρειαζόμαστε, ούτε μεγαλύτερο, και ίσως αν γίνεται και κανένα Hot Spot. Σίγουρα πρέπει να γίνει μια αποσυμφόρηση, πραγματική, έμπρακτη, όχι με κοροϊδίες. Να μένουν ελάχιστες μέρες εδώ όσοι έρχονται και να φεύγουν για την Ηπειρωτική Ελλάδα, και όχι να εγκλωβίζονται συνέχεια και να αυξάνεται το νούμερό τους.

Βεβαίως όλο αυτό το ζήτημα, αυτό που δεν το έχουμε δει από την πρώτη μέρα, είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά, ενάντια στον υπουργό, στην μεταναστευτική πολιτική, στο κράτος, σε όσους δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Ειδικά οι θεσμικοί άρχοντες, οι θεσμικοί φορείς θα έπρεπε από την πρώτη μέρα να είναι ενωμένοι και όλοι μαζί, στο γραφείο του υπουργού ή όταν ο υπουργός βρίσκεται εδώ στο νησί μας, να απαιτούνε το ίδιο και όχι ο καθένας από το διαφορετικό του μετερίζι να ζητάει το ίδιο πράγμα, αλλά με άλλα λόγια, και να τους μπερδεύουμε.

Ίσως το ζήτημα δεν είναι καθαρά τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι κρατικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο και γι’ αυτό όπως είπα πριν, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όλοι μαζί να ζητήσουμε το αυτονόητο, να το καταφέρουμε, και κατά την γνώμη μας δεν χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα γιατί έχουμε το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Άλλο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, άλλο όλα τα άλλα. ‘Ότι είμαστε νησί, ότι έχουμε προβλήματα, ότι είμαστε μακριά από την Αθήνα.

Πρέπει να δείξουμε ότι δεν πάει άλλο, δεν αντέχει ο τόπος μας, το νησί μας, η πρωτεύουσα, όλο το νησί δεν αντέχει αυτό το ζήτημα. Αυτή η αποσυμφόρηση πρέπει, όχι πλέον με κοροϊδίες, να φανεί έμπρακτα. Αν μας πει ο υπουργός ότι τα 5000 άτομα σε 15 μέρες θα γίνουν 3000 άτομα, πρέπει να γίνουν 3000 άτομα. Αν δεν γίνουν 3000, δεν μπορεί εμείς πάλι να ξαναστέλνουμε άλλες επιστολές ή να ξαναπηγαίνουμε εκεί και πάλι από την αρχή.

Αν δεν γίνουν, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πιέσουμε, να βρούμε τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε και εκεί αν είμαστε όλοι μαζί, όταν δεν θα γίνει επακριβώς αυτό που μας υποσχέθηκε, την άλλη μέρα ένα νησί να σταματάει να δουλεύει. Να κλείνουν τα πάντα, να κλείνουν τα σχολεία, να μην πηγαίνουμε στις δουλειές μας, να είναι όλα μαύρα. Μήπως και καταλάβουν, όταν μας κοροϊδεύετε εσείς, εμείς θα κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εφορία, ό,τι πρέπει να γίνει, μήπως και συνειδητοποιήσουν ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Ελπίζω να είμαστε όλοι ενωμένοι, να ζητήσουμε τα αυτονόητα, που σίγουρα τα αξίζουμε για ένα τόπο που έχει μέλλον.»

Η “Ανατροπή” ευελπιστεί στη σημερινή συνάντηση (Παρασκευή 23 Νοεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί με τον δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους θεσμικούς φορείς να αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Το τρίπτυχο: αποσυμφόρηση,  κατάργηση της υφιστάμενης δομής, όλοι μαζί για το καλό του νησιού μας, πρέπει να κερδίσει…

 

Comments

comments

Δήμος

“Ανατροπή”- Προτάσεις για την ποιότητα ζωής των μεγάλων κοινοτήτων

Published

on

By

Προτάσεις για την ποιότητα ζωής των μεγάλων κοινοτήτων (Παλαιόκαστρο, Κοκκάρι, Χώρα, Παγώνδας, Πυθαγόρειο, Μυτιληνιοί, Βαθύ, Σάμος)

 Η “Ανατροπή” έκλεισε πρόσφατα την δεύτερη φάση του ετήσιου κύκλου των επισκέψεών της, διάρκειας 2 εβδομάδων (13.03 – 23.03). Προορισμός της ήταν 8 μεγάλες κοινότητες και σκοπός η ενημέρωση των κατοίκων αναφορικά με το πρόγραμμά της που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Σάμος αποτελείται διοικητικά από 35 κοινότητες και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι 11 από αυτές έχουν περισσότερους από 501 κατοίκους, ενώ οι 8 ανήκουν στον δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι περισσότερες από αυτές καταφέρνουν να μην συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε κομβικές και αναπτυσσόμενες περιοχές. Σε όλες αυτές τις κοινότητες λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό και σε πολλές παιδικός σταθμός. Παράλληλα διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Η “Ανατροπή, με υποψήφιο δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, είναι αποφασισμένη με επιστημονικές μελέτες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς να αναβαθμίσει τις κοινότητες αυτές, βελτιώνοντας όχι μόνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την εικόνα του νησιού συνολικά.

Οι προτάσεις ανάπτυξης των μεγάλων κοινοτήτων της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι οποίες θα εμπλουτιστούν με την ψήφιση και τις θέσεις όλου του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, είναι οι εξής:

 1. Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης όπου χρειάζεται, και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων.
 2. Κυκλοφορική μελέτη και μετατροπή ορισμένων δρόμων σε πεζόδρομους ή μονόδρομους και τοποθέτηση εξ’ αρχής σήμανσης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
 3. Δημιουργία πεζοδρομίων.
 4. Αισθητική αναβάθμιση των πλατειών και όλων των δημοτικών χώρων και κτιρίων, με δημιουργία κατάλληλων χώρων ανάπαυσης και πρασίνου.
 5. Δημιουργία και λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών σε κάθε κοινότητα και στους μεγάλους οικισμούς αυτών.
 6. Αξιοποίηση της υπάρχουσας δημοτικής ακίνητης περιουσίας προς όφελος των κατοίκων και των συλλόγων και δημιουργία χώρου δραστηριοτήτων για νέους 15 ετών και άνω (π.χ. χώροι με όργανα γυμναστικής, εκμάθηση δραστηριοτήτων).
 7. Αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και λειτουργία-εκσυγχρονισμός όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 8. Δημιουργία δημόσιων χώρων υγιεινής σε όλες αυτές τις κοινότητες και αποδυτηρίων στις παραθαλάσσιες κοινότητες ή οικισμούς αυτών.
 9. Σωστή λειτουργία όλων των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και δημιουργία νέων στις κοινότητες που δεν υπάρχουν (Παλαιόκαστρο, Παγώνδας, Μυτιληνιοί) ή μεταφορά των λυμάτων στις ήδη υπάρχουσες μονάδες και επέκταση αποχετευτικού δικτύου όπου χρειάζεται.
 10. Επίλυση βιοτικών προβλημάτων σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες (επάρκεια – ποιότητα νερού ύδρευσης, αποκομιδή σκουπιδιών –καθαριότητα)
 11. Σωστή τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, με αισθητική κάλυψη και επιτόπια καθαριότητα αυτών, όπως και τοποθέτηση κάλαθων απορριμμάτων σε επισκέψιμους χώρους.
 12. Λειτουργία δημοτικού γραφείου της κοινότητας, έστω και ορισμένες ημέρες την εβδομάδα, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες, θα συναλλάσσεται με αυτούς και θα συνεργάζεται με τα ΚΕΠ, εκτελώντας σχετικές εργασίες, όπως και δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τα σχετικά αιτήματα και την διευκόλυνση των πολιτών.
 13. Δημιουργία ΚΑΠΗ και σε άλλες μεγάλες και κομβικές κοινότητες.
 14. Δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών στις κοινότητες που δεν υπάρχουν (Παλαιόκαστρο, Κοκκάρι, Παγώνδας).

“Ανατροπή”… Οι δεσμεύσεις μας, δεσμεύσεις υλοποιήσιμες με προοπτική… σημαντικά έργα για το νησί μας, που θα του δώσουν αξία…

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Μήνυμα Κώστα Τζίχα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Published

on

By

Μήνυμα , για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος ανατολικής Σάμου της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κώστας Τζίχας:

“Το μήνυμα της επανάστασης του 1821που τιμάμε σήμερα, είναι ιδιαίτερα διδακτικό. Τότε η ανερχόμενη αστική τάξη μαζί με τη φτωχή και καταπιεσμένη από Τούρκους και Έλληνες κοτζαμπάσηδες, αγροτιά, ηγήθηκαν της επανάστασης κατά της εθνικής και κοινωνικής υποδούλωσης και καταπίεσης.

Ανατρέποντας τα δεδομένα και τους αρνητικούς συσχετισμούς της εποχής, καθώς και τις προτροπές του «σφάξε με Αγά μ’ ν’ αγιάσω».

Σήμερα απέναντι στους ντόπιους κήρυκες της υποταγής και της μοιρολατρίας, τους κήρυκες του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, απέναντι στη ντόπια και παγκόσμια μειοψηφία που καταπιέζει, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει χώρες και λαούς για τα άνομα κέρδη της, πρέπει να υψωθεί η ατσάλινη θέληση της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, της νεολαίας, για την ανατροπή τους.

Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για το ευτυχισμένο μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η ιστορική επιταγή της εποχής μας.

Η ιστορία δείχνει ότι όλα γίνονται, αν οι λαοί εμπιστευτούν και δοκιμάσουν τη δύναμή τους.

Συγχαρητήρια και Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες”.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Χαιρετισμός Μιχάλη Αγγελόπουλου για την 25η Μαρτίου

Published

on

By

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, σε μήνυμά του αναφέρει:

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Η μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης οδηγεί την πορεία του Έθνους, δύο χρόνια πριν συμπληρωθούν δύο αιώνες από την ελληνική Επανάσταση, με το Οικουμενικό μήνυμα.

Εορτάζουμε στη Σάμο μας με λαμπρότητα και ακλόνητη πίστη το μεγάλο αυτό γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους που απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της Ελλάδας μας. Από το νησί μας το μήνυμα είναι Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισονομία. Προστατεύουμε τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά μας σύνορα.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017