26.7 C
Σάμος
19/06/2024
Σαμιακά

Ανησυχία Βόζεμπεργκ για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά

Με ερώτηση στην Κομισιόν εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικων ροών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, υπό το φως μάλιστα των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου που απείλησε και πάλι να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων; στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσφυγικών πληθυσμών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησι΍ του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με αφίξεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες του περασμένου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε και τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των εκτοπισμένων πληθυσμών από τη Συρία λόγω της παρατεταμένης βίας σε βάρος αμάχων.

H κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα προσφυγικά ρεύματα, δεδομένου ότι τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά είναι αδύνατον να διαχειριστούν μία νέα κρίση. Παράλληλα, ζήτησε από την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε περίπτωση αθρόας εισροής μεταναστών και προσφύγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησι΍ . Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το φετινό Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 ανερχόταν σε 1.400 άτομα. Ακολούθως, τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου ο ι αφίξεις υπερβαίνουν ήδη τις 1.100.  Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση 33% των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η νέα αυτή μεταναστευτική πίεση, πέραν του ότι δεν είναι διαχειρίσιμη στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ευνοεί παράλληλα την έξαρση της εγκληματικής δράσης των δουλεμπόρων στην Τουρκία, που επιλέγουν συνειδητά να στέλνουν ανθρώπους στα ασφυκτικά γεμάτα από προσφυγικούς πληθυσμούς ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων από αρκετές περιοχές της Συρίας, όπου μαίνεται η βία σε βάρος αμάχων, γεγονός που θα επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Πώς αξιολογεί τη νέα κατάσταση, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων;

  • Τί επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων υπό το φως των νεών δεδομένων; Εξετάζει ενίσχυση του Frontex;».

Related posts

Σύγχρονος αυτόματος αναλυτής αιματολογικών εξετάσεων στο Ιατρείο της Θύμαινας

admin

Το ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης στο Πυθαγόρειο της Σάμου

admin

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

admin

Ιερά Πανήγυρις Αγίας Τριάδος Βαλεοντάδων Σάμου και Συνεορτασμός Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου

admin

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος ζητά άμεση δράση για την συλλογή κλαδιών από τους αγροτικούς δρόμους

admin

To Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου διοργανώνει ενημερωτική Εσπερίδα για το Εκπαιδευτικό Έτος 2024-2025

admin

25 χρόνια πρωτοπορίας στο ΕΠΑΛ Καρλοβάσου

admin

Δημιουργική και ενδιαφέρουσα χρονιά για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου

admin

Κάλεσμα του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση

admin