18.9 C
Σάμος
31/05/2023
Σαμιακά

Ανησυχία Βόζεμπεργκ για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά

Με ερώτηση στην Κομισιόν εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικων ροών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, υπό το φως μάλιστα των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου που απείλησε και πάλι να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων; στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσφυγικών πληθυσμών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησι΍ του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με αφίξεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες του περασμένου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε και τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των εκτοπισμένων πληθυσμών από τη Συρία λόγω της παρατεταμένης βίας σε βάρος αμάχων.

H κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα προσφυγικά ρεύματα, δεδομένου ότι τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά είναι αδύνατον να διαχειριστούν μία νέα κρίση. Παράλληλα, ζήτησε από την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε περίπτωση αθρόας εισροής μεταναστών και προσφύγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησι΍ . Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το φετινό Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 ανερχόταν σε 1.400 άτομα. Ακολούθως, τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου ο ι αφίξεις υπερβαίνουν ήδη τις 1.100.  Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση 33% των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η νέα αυτή μεταναστευτική πίεση, πέραν του ότι δεν είναι διαχειρίσιμη στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ευνοεί παράλληλα την έξαρση της εγκληματικής δράσης των δουλεμπόρων στην Τουρκία, που επιλέγουν συνειδητά να στέλνουν ανθρώπους στα ασφυκτικά γεμάτα από προσφυγικούς πληθυσμούς ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων από αρκετές περιοχές της Συρίας, όπου μαίνεται η βία σε βάρος αμάχων, γεγονός που θα επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Πώς αξιολογεί τη νέα κατάσταση, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων;

  • Τί επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων υπό το φως των νεών δεδομένων; Εξετάζει ενίσχυση του Frontex;».

Related posts

Πρωτάθλημα Tang Soo Do: Χρυσό μετάλλιο για τον Θοδωρή Βακεντή, Χάλκινο ο Γιάννης Πατηνιώτης

admin

H Μητρόπολη Σάμου τέλεσε Ιερά παράκληση για τον φωτισμό των υποψηφίων των πανελλαδικών

admin

Σάμος: Απεγκλωβισμός μεταναστών από το εξαιρετικά δύσβατο φαράγγι του Μεγάλου Σεϊτανιού

admin

Πανελλήνιες 2023: Οι πιο πρακτικές συμβουλές για υποψηφίους πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης

admin

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος απαντά στον Δήμο Αν. Σάμου: Εξαιρείται ο βασικός αγροτικός οδικός άξονας του Καρβούνη

admin

Το Apollo βράβευσε μετά απο 4 χρόνια τα καλύτερα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στη Σάμο

admin

Αναγκαία η κατασκευή e-shop και η προβολή στο διαδίκτυο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Αγώνες Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων “4ο Tour de Samo” 2023 στη Σάμο το τριήμερο 2-5 Ιουνίου

admin

Για 7η συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο «The Distinguisted Gentleman’s Ride»

admin