22.2 C
Σάμος
04/10/2022
Πολιτικά

“Ανθρωπιστικό σκάνδαλο η εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά”

Κοινή ανακοίνωση των τομέων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής

 

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19 στη ΒΙΑΛ της Χίου η ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών (S&D) του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνει το αίτημα για άμεση εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις τα Κέντρα Υποδοχής των νησιών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υπερσυνωστισμού και έλλειψης υποδομών που, σε συνθήκες πανδημίας, καθίστανται πραγματική ωρολογιακή βόμβα.  Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικών αποστάσεων.

ΚΥΤΔυνατότητα ΦιλοξενίαςΔιαμένοντες την 16/08/20
Μόρια2.75713.290
ΒΙΑΛ1.0143.825
Σάμος6485.031
Κως8161.546
Λέρος8601.1163

 

Το S&D καταγγέλλει  ως «ανθρωπιστικό σκάνδαλο» την εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά παρά τις αντίθετες υποσχέσεις για μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων ενώ στηλιτεύει τη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί δεν δέχεται τα αιτήματα των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων και δήμων, που επιθυμούν να υποδεχτούν περισσότερους πρόσφυγες από τα νησιά, αλλά και γιατί δεν έχει υποδεχτεί παρά ένα μικρό ποσοστό των ασυνόδευτων ανηλίκων για την μετεγκατάσταση των οποίων δεσμεύτηκε από τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ζητούν από την ελληνική και, κυρίως, από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι ένα από τα υψηλότερα ιδανικά της.

  Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ  συνεχίζει να υποβαθμίζει την ανθρωπιστική και υγειονομική διάσταση ενός προβλήματος που μεγεθύνθηκε κατά την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης. Αντί για την αποσυμφόρηση που υποσχέθηκε έχει επιδοθεί σε μια οργανωμένη επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των προβλημάτων. Δεν διεκδικεί τίποτα για τα νησιά και τους πρόσφυγες. Δεν έχει πει ούτε ένα ευχαριστώ σε όσους, εθελοντικά, ζητούν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η λέξη μετεγκατάσταση έχει αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο της.  Η χώρα δείχνει να παραδίδεται άνευ όρων στους σχεδιασμούς των συντηρητικών χωρών της Ευρώπης.

 

 

Ακολουθεί το ΔΤ τύπου του S&D

https://www.socialistsanddemocrats.eu/newsroom/sds-call-immediate-evacuation-covid-19-hit-refugee-camps-greece

Related posts

Κατάθεση Αναφοράς Α. Μιχαηλίδη για την προκήρυξη του “Βοήθεια στο Σπίτι»

admin

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στη Σάμο

admin

H ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για το Επικούρειο

admin

Νέα σελίδα στη ζωή δέκα ασυνόδευτων παιδιών

admin

Χρ. Τριαντόπουλος: Ανοίγει η πλατφόρμα για το NorthEvia-SamosPass

admin

Η σύνθεση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Σάμου

admin

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.100.000 € στη Σάμο

admin

Στεφανάδης: Τo επιστημονικό συνέδριο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου «DORYSSA

admin

«Υπερκομματικός διάλογος για δραστικές λύσεις σε θέματα υγείας. Όχι λαϊκισμός με τον πόνο των συμπολιτών μας»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα