21.9 C
Σάμος
25/04/2024
Πολιτιστικά

Ανοίγει το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

 

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου, που ανοίγει τις θύρες του για το κοινό στις 2 Μαϊου 2023.

Το εμβληματικό «Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου» στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (το 1934) ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια του μοσχάτου. Επίσης, να αποκαλύπτει τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο «ψηλές κορφές» της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφονται μέσω κειμηλίων και εκθεμάτων σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες και τα εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και πολύ παλιές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Φέτος, θα είναι επισκέψιμο στο κοινό από την Τρίτη 2 Mαϊου 2023, με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού της ακριτικής Σάμου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γίνονται προκρατήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για επίσκεψη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΕΟΣ Σάμου:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες.

Παιδιά έως 12 ετών: Δωρεάν

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων:

11:00, 13:00 και 15:00

Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών ξεναγήσεων:  22730 87510 εσωτ. 548

και ηλεκτρονικά στο: https://www.samoswine.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85/

(Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα ΠΛΗΡΟΥΣ οινογευστικής δοκιμής για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων, μόνον κατόπιν προκρατήσεων)

Πληροφορίες για επίσκεψη στην Κάβα Καρλοβάσου

Κάβα Καρλοβάσου του ΕΟΣ Σάμου, παραλιακή Καρλοβάσου

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, ΕΚΤΟΣ Τρίτης: Από 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών επισκέψεων:  22730 32662 εσωτ. 4

Related posts

Ετήσια παράσταση Ακαδημιών Ρυθμικής Γυμναστικής του Ιωνικού: Ένα μαγευτικό θέαμα γεμάτο λάμψη και συγκίνηση

admin

Το «Πυθαγόρειο» Λύκειο Σάμου παρουσιάζει το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα»

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Πασχαλινό τραπέζι στο χωριό: Οι Σύλλογοι της Υδρούσσας ενώνουν τις δυνάμεις τους

admin

Πασχαλινό Πάρτι στον Πύργο Σάμου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

admin

Αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη: Μια ζωή στο θέατρο, κινηματογράφο & τηλεόραση

admin

«Βόλτα με τον Κίμωνα στην Σάμο» – Βιβλιοπαρουσίαση στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

admin

Γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους Σάμου

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου – Πρεμιέρα για το «Elizadeth»

admin