Connect with us

Σαμιακά

Αντιδρούν οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι για τις Λευκές Νύχτες σε Βαθύ και Καρλόβασι

Published

on

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου για τις Λεύκες Νύχτες σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Οι αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων και των Συλλόγων Εστίασης και Ψυχαγωγίας  Βαθυού (28/7) και Καρλοβάσου για «Λευκές Νύχτες» είναι καταδικαστέες. Μάλιστα στο Καρλόβασι συζητούν και για δύο “Λευκές Νύχτες” στις 2/6 και 25/8! Φέρουν όλοι βαρύτατες ευθύνες για την μεθοδευμένη από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Επιπλέον η Περιφέρεια-Αντιπεριφέρεια, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε “ήλιο με ήλιο” χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και διά της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι των πολυεθνικών.

Είναι κάλπικο το επιχείρημα ότι τάχα η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά. “Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά” είναι το σύνθημα που εμπεριέχει την αιτία της αναδουλειάς. Η περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία είναι οι αιτίες και όχι το ωράριο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε περίτρανα και από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους που δεν ανοίγουν όλοι τα καταστήματά τους στο Βαθύ σύμφωνα με το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου, και στο Καρλόβασι δεν ανοίγουν καθόλου, γιατί έχουν αναδουλειές, γιατί δεν αντέχουν ούτε και οι ίδιοι τα εξαντλητικά ωράρια, γιατί δεν έχουν ούτε ασφάλιση, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, σ/μ κ.λπ. Χαμένοι σίγουρα είναι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται και να παλεύει ενάντια σε όσους βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική. Αντιπαλεύει την κυβέρνηση που νομοθέτησε την κατάργηση της Κυριακής Αργίας με στόχο την οριστική κατάργησή της. Καταγγέλλει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που από τη μια δεν προκήρυξε ούτε μέρα απεργία, όταν ψηφιζόταν ο νόμος ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και από την άλλη προκηρύσσει απεργία διαρκείας 6 μηνών για τις Κυριακές. Άλλη μια προσπάθεια εκφυλισμού του μοναδικού όπλου των εργαζομένων, την απεργία, ενάντια στα αφεντικά.

Με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, απεγκλωβισμό των προσφύγων, φορολογία και χαράτσια, υγεία, παιδεία, κ.λ.π.) για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους διεκδικώντας:

* Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.

* Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Κοινωνική Ασφάλιση.

* Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.  Μετατροπή τους σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.  Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΤΟ Δ.Σ.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Εισήγηση στη συνέντευξη τύπου του ΕΚΣ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Published

on

By

Τις μέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις περσινές κινητοποιήσεις του σαμιώτικου λαού ενάντια στα κέντρα φυλακές και τις επιτάξεις της κυβέρνησης. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επαίσχυντη απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο και την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους νησιώτες προκειμένου να περάσουν τα άδικα και απάνθρωπα σχέδιά της.

Για το Ε.Κ. Σάμου φυσικά δεν είναι επέτειος τυπική αλλά άλλη μια ευκαιρία να επαναφέρουμε το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού γιατί σε αντίθεση με το κλίμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, για τους κατοίκους του νησιού μας, αυτό το ζήτημα δεν έχει ξεχαστεί. «Οι λύσεις» της κυβέρνησης είναι κόντρα στις διεκδικήσεις των κατοίκων αλλά και των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών.

Θα μας επιτρέψετε να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Το Ε.Κ. Σάμου, μια σειρά εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος, απλός κόσμος του νησιού μας από την αρχή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στο νησί μας. Μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να εγκλωβίζονται εδώ. Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού είναι γνωστά. Καταρχήν στην υγεία και την ασφάλεια των ίδιων αλλά και με μια σειρά συνέπειες και προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνταν και στους κατοίκους από τον εγκλωβισμό, με τη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων σε ανήκουστες συνθήκες σαν αυτές που έχουμε μέχρι σήμερα στο ΚΥΤ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και την πολιτική της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που θέλει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβίζονται στο λεγόμενο «σημείο εισόδου» και να επιλέγει όποτε κι αν θέλει, έχοντας ως βάση τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πόσοι από αυτούς θα πάρουν άσυλο και θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα.

Γι’ αυτό η λύση των Hotspot που προώθησαν με κάθε τρόπου και οι δύο κυβερνήσεις, είναι κοινή και έχουν αντίστοιχα ευθύνες για ότι συμβαίνει σήμερα.

Ακόμη και σε συνθήκες τρομερά μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων ανθρώπων και προβλημάτων και παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις και τα καλέσματα αυτών που «χτύπαγαν το σαμάρι αντί για το γάϊδαρο», δηλαδή αυτών που έβλεπαν ως εχθρό τους εξαθλιωμένους ανθρώπους και τα μικρά παιδιά κι όχι την κυβέρνηση και την Ε.Ε. που τους εγκλώβιζαν εδώ, ο σαμιώτικος λαός, οι εργαζόμενοι του νησιού στην μεγάλη πλειοψηφία τους στάθηκαν αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους, βοηθώντας όπως μπορούσαν και κυρίως στηρίζοντας τα κοινά αιτήματα που πλέον είχαν ντόπιοι και μετανάστες για:

Κανένα κέντρο φυλακή και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Το «freedom» και το «samos no good» των εγκλωβισμένων, ενώθηκαν με το σύνθημα των Σαμιωτών «κλείστε τα Hotspots , τα κέντρα φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» σε αρκετές κινητοποιήσεις κοινές και μη.

Η μεγαλειώδης απεργία στις 7 Φλεβάρη έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι Σαμιώτες δε μπορούν να ανεχτούν στο νησί τους φυλακές ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή.

Τα σχέδια για νέο Hotspot , για μια νέα τεράστια φυλακή στου Ζερβού, μας ‘λέγαν ότι ήρθαν δήθεν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πρόκειται όμως για μια λύση στον ίδιο ντορό της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που τη στηρίζουν χωρίς καμιά αντίρρηση. Δεν πρόκειται ουσιαστικά για λύση αφού αυτό που θα κάνει είναι να μονιμοποιήσει τον εγκλωβισμό δυστυχισμένων ανθρώπων απλά μακριά από την πόλη!

Γι’ αυτό η ΕΕ δίνει εκατομμύρια για το προσφυγικό αλλά δεν έχει δεκάρα για τους εκατοντάδες Σαμιώτες που έχασαν τα σπίτια τους στο σεισμό. Αυτά λέει είναι… «μη επιλέξιμα» έργα.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση κινείται γρήγορα και ανησυχεί για την πορεία των έργων για να φτιάξει μια νέα φυλακή της Ε.Ε., αλλά αργά και βασανιστικά για να φτιάξει τα σεισμόπληκτα κτίρια των σχολείων και του πανεπιστημίου, για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% στους σεισμόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς.

Οι περσινές κινητοποιήσεις κορύφωσαν ένα γύρο κινητοποιήσεων από το Φθινόπωρο με αποκορύφωμα το μπλόκο στου Ζερβού, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επιτάξεις και οικοδόμηση της νέας φυλακής, καθώς και αλληλεγγύης στους Χιώτες και Λέσβιους που βίωσαν την απόβαση και την καταστολή των κινητοποιήσεών τους από τα ΜΑΤ.

 

Από πέρσι μέχρι φέτος έχουν μεσολαβήσει μια σειρά γεγονότα που έχουν επιβαρύνει κι άλλο τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Η νέα οικονομική κρίση και οι συνέπειες της πανδημίας που χτύπησαν ιδιαίτερα κλάδους όπως ο τουρισμός, το γεγονός ότι πέρα από καραντίνες η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μαθητών κλπ αλλά ίσα ίσα βρήκε ευκαιρία να περάσει μια σειρά νομοσχέδια το προηγούμενο διάστημα και άλλα που επίκειται να φέρει το επόμενο. Ο σεισμός που επέφερε σοβαρά πλήγματα στο νησί μας  έχει αφήσει μεγάλες ανοιχτές πληγές. Όλα αυτά μπορεί να πήγαν πιο πίσω σε σειρά προτεραιότητας το θέμα προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά δε το ξεχνάμε.

Τα έργα στου Ζερβού προχωρούν  και είναι ένα ζήτημα αν οι εργαζόμενοι του νησιού θα δεχτούν τη μεταφορά του αίσχους του ΚΥΤ του Βαθιού λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα των τουριστών» αν και όποτε έρθουν.

Γιατί και το ΚΥΤ εδώ σχεδιάστηκε για 600 ανθρώπους και έφτασε τις 8.000 κάποια στιγμή.

Γιατί η μείωση των προσφυγικών ροών, όπως λέγονται, δεν οφείλεται στο ότι σταμάτησαν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις στην περιοχή μας, για να πεις ότι δεν θα έχουμε πάλι αύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλωστε είναι μόνο λίγες μέρες από το νέο βομβαρδισμό στη Συρία. Πλέον κανείς μας δεν έχει αυταπάτες ότι η αρμάδα του ΝΑΤΟ ήρθε και περιφρουρεί το Αιγαίο! Η τεράστια πολεμική άσκηση – απόβαση στην Αλεξανδρούπολη και η πολυπόθητη αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι όπως κα τα ελληνοτουρκικά έτσι και το προσφυγικό  – μεταναστευτικό θα παίζει το ρόλο του διαπραγματευτικού χαρτιού από πιο ισχυρές χώρες, στο πλαίσιο μιας σειράς επικίνδυνων ανταγωνισμών κι εξελίξεων στην περιοχή μας.

Γι αυτό δε πρέπει ο σαμιώτικος λαός να πιστέψει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για «μικρή δομή» – θα φτάνει τους 5.000 συνολικά. Είναι μικρή αυτή?

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη ότι «αφού θα φύγει από το Βαθύ, καλά είμαστε». Όχι δεν είμαστε καλά! Γιατί κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζει ανέμελα και όπως πριν όταν ξέρει ότι πιο δίπλα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι φυλακισμένοι. Γιατί κανένας εργαζόμενος δε μπορεί να ανέχεται η πορεία και τα όνειρα ενός ανθρώπου προς μια χώρα που πιστεύει ότι εκεί μπορεί να ζήσει καλύτερα αυτός και να παιδιά του, μπορούν να κλείνονται σε ένα κέντρο  – φυλακή.

Για τη σημερινή φάση που βρισκόμαστε υπάρχουν και ευθύνες.

Κατ’ αρχήν υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών φυσικά, για το γεγονός ότι έχουν αφήσει χρόνια τώρα χιλιάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς ζεστό νερό και είδη ατομικής υγιεινής, να ζουν σε λάσπες και τρωκτικά, εκτεθειμένους στο κρύο και την κακοκαιρία, χωρίς γιατρούς και στελεχωμένο ιατρείο, με κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους από τον κορονοϊό όσο και άλλες ασθένειες! Ούτε γι αυτό δεν μπορούν να κάνουν κάτι τόσα χρόνια?

Επίσης έχουν τεράστιες ευθύνες οι αρχές της τοπικής διοίκησης που όλα αυτά τα χρόνια παλινωδούν στη θέση που θα υιοθετήσουν. Υποκύπτουν στις πίεσης της κυβέρνησης παρά την αντίθετη βούληση του λαού. Στηρίζουν τελικά αυτά τα σχέδια και φτάνουν μέχρι και τα κρυφά παζαρέματα. Αγωνιστικές κορώνες στο λαό, ανοιχτός διάλογος με τα κυβερνητικά στελέχη.

Η όποια πίεση ασκήθηκε στην προηγούμενη και σε αυτή την κυβέρνηση ασκήθηκε όταν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, η νεολαία του νησιού διατράνωσαν κι επέμειναν στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Ανοίγουμε νέα σελίδα στην πάλη για να μη γίνει το νησί μας  φυλακή της Ε.Ε. για ανθρώπους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια από τις χώρες τους.

Η Χίος και η Λέσβος είναι σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ε.Ε., στον ίδιο δρόμο πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει και η Σάμος, απαιτώντας:

 • Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί.
 • Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού  – να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ
 • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα
 • Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα
 • Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής ασύλου εντός της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία, με απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.
 • Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και άμεσα να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους με την ευθύνη του κράτους ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους.
 • Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες.
 • Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.
 • Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους
 • Μαζικά και συχνά τεστ και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και μέσω προστασίας. Λειτουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου στο ΚΥΤ.
 • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί.

Για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο θέμα και να οργανώσουμε τη δράσης μας για το επόμενο διάστημα καλούμε σε διαδικτυακή σύσκεψη την Παρασκευή 5/3 στις 18:30 το απόγευμα σωματεία, φορείς και συλλόγους του νησιού.

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να μένει απαθείς και αδιάφορος, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι σημαίνει νέο ΚΥΤ στο νησί μας. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ανθρώπους φυλακισμένους που θα ζουν δίπλα μας μόνιμα πλέον.

Σήμερα είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Νιγηριανοί, αύριο κάποιος άλλος λαός, ακόμη και εμείς οι ίδιοι, αν μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδια όσων επιβουλεύονται εδάφη και φυσικό πλούτο άλλων χωρών, όσων εξαπολύουν πολέμους και φτωχοποιούν χώρες και λαούς για το κέρδος.

Γι αυτό λοιπόν στις ψεύτικες υποσχέσεις, στην καταστολή και στα τετελεσμένα της κυβέρνησης ο λαός της Σάμου και των νησιών μας απαντά με τους αγώνες του.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη (VIDEO)

Published

on

By

Οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Αναμένουμε σοβαρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις επόμενες ημέρες και αύξηση των διασωληνωμένων», αναφέρει στο zougla.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα. Το 97-99% των κρουσμάτων πλέον στο νησί, είναι της βρετανικής παραλλαγής. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους υπολογισμούς του, διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν, «τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 2.000 και σε κάποιες ημέρες μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 2.500». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «ενώ μπορεί αυτή την περίοδο να δέχεται την πίεση της επιδημίας η Αττική, σε άλλες πόλεις – περιοχές τώρα ξεκινά, ενώ σε άλλες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, ένα νησί το οποίο αποτελούσε τους προηγούμενους μήνες παράδειγμα, αφού τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα, ο καθηγητής Τζανάκης είναι σαφής: «Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο ποια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα.Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα δεδομένα για την κλινική εικόνα ασθενών με βρετανική μετάλλαξη, διευκρινίζει ότι «η βαρύτητα της νόσου δεν φαίνεται να διαφέρει σε σχέση με αυτή του αρχικού στελέχους, όμως διασωληνώνονται πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών».

  Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά12 λεπτά ago

Εισήγηση στη συνέντευξη τύπου του ΕΚΣ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Σαμιακά13 ώρες ago

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη (VIDEO)

Δήμος15 ώρες ago

Συνάντηση Στάντζου με τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

COVID-1917 ώρες ago

ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα στη Σάμο

Σαμιακά18 ώρες ago

Κοινή επιστολή δημάρχων Σάμου με αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου και στον τοπικό πληθυσμό

Σαμιακά18 ώρες ago

Ευχαριστήριο Γ. Νοσοκομείου Σάμου

COVID-1918 ώρες ago

Covid-19: Αεροδιακομιδή ασθενούς στην Αθήνα με C-130

Πολιτικά21 ώρες ago

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Πολιτικά22 ώρες ago

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Σαμιακά23 ώρες ago

Γεμίζουν ξανά οι δομές στην Λέσβο – Σταθερή η κατάσταση στην Σάμο – Αποσυμφόρηση στην Χίο

Δημοφιλή