10.9 C
Σάμος
30/03/2023
Αστυνομικά - Λιμενικά

Απάντηση του Λιμενικού για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα ιστοσελίδων περί ολιγωρίας και καθυστερημένης αντίδρασης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο τραγικό ναυάγιο του Αγαθονησίου την 17-03-2018, από το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

 1. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ) του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. το περιστατικό του ναυαγίου, τις πρωϊνες ώρες της 17-03-2018, στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., οργανώθηκε και έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα στις έρευνες που αμέσως ακολούθησαν συμμετείχαν:

 • Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 • Τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 • Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 • Γερμανικό σκάφος δύναμης Frontex
 • Τέσσερα (04) αλιευτικά σκάφη
 • Δύο (02) παραπλέοντα Φορτηγά πλοία
 • Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού
 • Αεροσκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 • Λετονικό αεροσκάφος δύναμης Frontex
 • Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας
 • Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού
 • Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 • Δύο (02) ιδιώτες δύτες
 • Λετονικό σκάφος δύναμης Frontex και
 • Ένα (01) σκάφος εγκατάστασης ιχθυοκαλλιέργειας
 1. Πέραν των ανωτέρω και προς αποφυγή παρερμηνειών γνωρίζεται ότι, την προηγούμενη ημέρα του συμβάντος και συγκεκριμένα πρωινές ώρες της 16-03-2018, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δέχτηκε πληροφορία μέσω 112 και μέσω Μ.Κ.Ο. για ύπαρξη λέμβου πιθανά σε δυσχερή θέση πλησίον ν. Αγαθονησίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και η τοπική Λιμενική Αρχή και διαπιστώθηκε η αποβίβαση στο Αγαθονήσι παράτυπα εισερχομένων προσώπων που επέβαιναν σε δύο (02) λέμβους. Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, παρά το γεγονός ότι οι αποβιβασθέντες δήλωσαν πως δεν αγνοείται κανείς. Οι έρευνες διήρκησαν για επιπλέον τέσσερις (04) ώρες από την ώρα της ασφαλούς αποβίβασης των παράτυπα εισερχόμενων προσώπων στη νήσο,  ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας της Τουρκίας το οποίο στη συνέχεια ανέφερε ότι, μετά από έρευνες που διενήργησε στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπήρχε λέμβος σε κίνδυνο.
 2. Από τη διερεύνηση των δεδομένων, προκύπτει ότι, τα περιστατικά αποβίβασης παράτυπα εισερχόμενων προσώπων της 16-03-2018 είναι ανεξάρτητα από το τραγικό περιστατικό της 17-03-2018, ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής τους, θεωρούμε πως απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια κορύφωσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει περίπου 180.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης.
 3. Πέραν των αναφερομένων, γίνεται γνωστό ότι διενεργείται προανάκριση, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.

Related posts

Πυθαγόρειο: 67χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα σε ιστιοφόρο σκάφος

admin

Αστυνομικό Δελτίο

admin

Επισκέφτηκε την Ικαρία ο συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος

admin

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην παραλιακή οδό και στάσης-στάθμευσης στον παλαιό λιμένα, λόγω εορτασμού 25ης Μαρτίου 1821

admin

Ανεύρεση σορού άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων στη Λέρο

admin

Συνελήφθη ανήλικος στο Καρλόβασι για παράβαση του Κ.Ο.Κ

admin

Σύλληψη δύο ατόμων στον Μαραθόκαμπο

admin

Επισκέψεις του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, στα νησιά Τήνο – Άνδρο – Μύκονο

admin

Eπιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου

admin