Connect with us

Περιφερειακά

Απάντηση του ΚΑΑΕΚΤ Σάμου στον Γ.Σπιλάνη

Published

on

Για άδικο και απαξιωτικό σχόλιο του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιάννη Σπιλάνη κάνει λόγο, το Κέντρο Ανάπτυξης και Απασχόλησης & Επαγγελματικής Κατάρτισης & Τεχνολογίας Α.Ε. Νομού Σάμου με δελτίο Τύπου απαντώντας  στις κατηγορίες του κ. Σπιλάνη σχετικα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του κέντρου.

Το Κέντρο Ανάπτυξης και Απασχόλησης & Επαγγελματικής Κατάρτισης & Τεχνολογίας Α.Ε. Νομού Σάμου   ΝΠΙΔ  δημιουργήθηκε το  1996.

Οι μέτοχοι του είναι :

  1. Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με ποσοστό συμμετοχής 44,55%
  2. Ο Δήμος Σάμου με ποσοστό 7,24%
  3. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου ( ΕΟΣΣ) με ποσοστό 25,21%
  4. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 19,80%
  5. Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου με ποσοστό 1,20%
  6. Το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» με ποσοστό 1% και
  7. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου –Ίδρυμα Ζημάλη.

 

Από την Ίδρυσή  του έως  σήμερα επιτελεί συντονιστικό ρόλο στο Νομό Σάμου . Συμβάλει στην Τοπική Ανάπτυξη με την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού, (έρευνες, μελέτες, ημερίδες, συνέδρια επιμορφωτικά σεμινάρια). Υλοποιεί  δράσεις υποστήριξης ατόμων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με σκοπό την κοινωνική ένταξη  και επαγγελματική αποκατάσταση. Συμβάλλει στην κινητοποίηση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων  με την πληροφόρηση και ενημέρωση φορέων & πολιτών για το τοπικό και εργασιακό περιβάλλον του Νομού.

Διαχειρίζεται και υλοποιεί Κοινοτικά Ευρωπαϊκά προγράμματα  για τον Νομό Σάμου .

Διαθέτει 2 δομές κατάρτισης, μια στην πόλη της Σάμου και μία στην Ικαρία, δυναμικότητας 95 σπουδαστών. Την τελευταία δεκαετία έχει  καταρτισθεί μεγάλος αριθμός ανέργων και εργαζομένων  από επιδοτούμενα προγράμματα που υλοποιεί το ΚΑΑΕΚΤ, στα θεματικά πεδία Περιβάλλον, Υγεία και Πρόνοια, Αγροτικά, Τουριστικά, Οικονομία & Διοίκηση. Την τελευταία τριετία υλοποίησε προγράμματα πληροφορικής Κοινωφελούς Απασχόλησης για εργαζομένους  του Υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία  με φορέα  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης οι καταρτιζόμενοι πιστοποιήθηκαν και έλαβαν  αναγνωρισμένο πτυχίο πληροφορικής.

Το 2010 το ΚΑΑΕΚΤ Σάμου απορρόφησε την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Σάμου  και υλοποίησε Αναπτυξιακά προγράμματα το α) LEADER /Αλιείας   2007-2013 β)Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ Άξονας 3  2007-2013) γ) Επικεφαλής εταίρος στο έργο Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα – Εξωστρέφεια Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013 δ) Αναπτυξιακή σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για Απασχόληση χωρίς Διακρίσεις ε) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Περιφερειακής Ενότητας Σάμου & Ικαρίας. Mε όλα αυτά δημιουργήθηκαν αρκετές επενδύσεις στο Νομό τουριστικές & εμπορικές με άνοιγμα αρκετών θέσεων  εργασίας και με  κατάρτιση αρκετών επιχειρηματιών  του Νομού.

Σήμερα κατόπιν επίπονης και συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων ετών από την πλευρά της διοίκησης και των εργαζομένων μας εγκρίθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία να υλοποιήσουμε  το πρόγραμμα CLLD/LEADER 2017-2020 ποσού 8.100.000 ευρώ με το οποίο θα επιχορηγηθούν  στον Νομό Δημόσιες & Ιδιωτικές επενδύσεις.  Η ανάθεση υλοποίησης του ως άνω προγράμματος στο ΚΑΑΕΚΤ Σάμου  και μάλιστα με εξαιρετική κατάταξη μεταξύ 50 και πλέον αναπτυξιακών εταιριών καταδεικνύει τη σοβαρότητα του   έργου που επιτελείται από τη Διοίκησή του.

Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με την ιστοσελίδα μας στην δ/νση http://www.kaek-pesamou.info  στην οποία αναρτώνται όλες οι δράσεις μας και τα οικονομικά στοιχεία του ΚΑΑΕΚΤ. Η ιστοσελίδα μας, λόγω του ότι ανανεώνεται συνεχώς, υπάρχει ειδικό link στην νέα ιστοσελίδα που παραπέμπει σε παλαιότερες αναρτήσεις τόσο των δράσεων του ΚΑΑΕΚΤ όσο και των οικονομικών στοιχείων του.

Το ΚΑΑΕΚΤ είναι ανώνυμη εταιρεία και όλα τα οικονομικά στοιχεία του είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ.

Απασχολεί 5 άτομα προσωπικό τα οποία μισθοδοτούνται μέσω Ενιαίας Αρχής πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών.

Μηνιαία στέλνονται οικονομικές  καταστάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Έχει ελεγχθεί αρκετές φορές σε επίπεδο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

To δελτίο αυτό σε απάντηση του , άδικου απαξιωτικού και μηδενιστικού σχετικού σχολιασμού του περιφερειακού συμβούλου κου. Ιωάννη Σπιλάνη. Διερωτώμεθα αν με απαξιωτικές και μηδενιστικές θέσεις προωθείται η ανάπτυξη που επαγγέλλεται ο κος. Σπιλάνης από τον οποίο με την ιδιότητα του καθηγητή, περιμένουμε όλοι, όχι μόνο δεοντολογία, αλλά δημιουργική με αντικειμενικότητα κριτική θέση και πρόταση, την οποία και επιζητούμε για την βελτίωση των δράσεων μας. Τέλος στους  κακόπιστους επικριτές  εμείς απαντάμε με τις δράσεις και το έργο μας.

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Πατάτες απο τον τόπο σου !

Published

on

By

Μια πρωτοποριακή μονάδα που θα πρέπει να υποστηριχθεί από την τοπική αγορά.

Σάμος, τόπος ευλογημένος, με πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο .Τα τελευταία χρόνια επιχειρηματίες από το νησί μας τολμούν και έχουν να επιδείξουν την πρωτοπορία τους στην παραγωγή προϊόντων με αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, που προέρχονται από οικοσυστήματα υψηλής περιβαλλοντικής και διατροφικής αξίας.

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακαζος, στη πρότυπη μονάδα μεταποίησης και συσκευασίας φρέσκιας πατάτας στο Καρλόβασι, της εταιρείας, Μένεγας-Παπασταματίου.

Ο κ. Κατρακάζος δήλωσε σχετικά:

“Σήμερα έκανα τις τελευταίες μου επισκέψεις ως Αντιπεριφερειάρχης σε μονάδες του πρωτογενή τομέα. Φωτογραφίες από την μονάδα μεταποίησης και συσκευασίας φρέσκιας πατάτας των κ. Μένεγα και της κ. Παπασταματίου στο Καρλόβασι. Μια πρωτοποριακή μονάδα που τώρα ξεκίνησε και πρέπει να υποστηριχθεί από την τοπική αγορά”.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

«Όχι» και από Σπιλάνη στον Κ.Μουτζούρη

Published

on

By

«Το μέλλον της Περιφέρειας χτίζεται με σχέδιο και όχι μόνο με την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών», αναφέρει η “Συμπαράταξη Πολιτών” σχετικά με το θέμα της συνεργασίας  με την Περιφερειακή Αρχή.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, από τη προεκλογική περίοδο επέμεινε, ότι η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων αναπτυξιακών και δημογραφικών προβλημάτων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, απαιτεί όραμα με συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο δράσης. Το ίδιο υποστηρίζει με συνέπεια από την επόμενη μέρα των εκλογών, ως προϋπόθεση για την ανάληψη των όποιων θέσεων ευθύνης, στο σχήμα διακυβέρνησης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις που βιώνουμε όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας.

Μας προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη να ακούμε από τα χείλη ενός μηχανικού, όπως ο κ. Μουτζούρης, να επιμένει να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε να πετύχουμε,  ποιο σχέδιο θα ακολουθήσουμε και τι «υλικά» θα χρησιμοποιήσουμε.

Τι θέλουμε να πετύχουμε; Είναι το πρόβλημα του Βορείου Αιγαίου η αδυναμία των δύο βασικών παραγωγικών κλάδων, της αγροδιατροφής και του τουρισμού να είναι ανταγωνιστικοί μέσα στην εθνική και παγκόσμια αγορά; Είναι πρόβλημα ότι η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει σε δημογραφική γήρανση και αποψίλωση; Αν ναι, πως αυτή η τάση θα αντιστραφεί; Με πιο τρόπο θα στηριχθεί η κτηνοτροφία και θα επιτευχθεί η τυποποίηση και η προώθηση των προϊόντων της, ώστε οι παραγωγοί να μείνουν ενεργοί; Πως θα αυξηθεί η ζήτηση και η τιμή του λαδιού, των τυριών, των κρασιών, του μελιού, της μαστίχας, του κρέατος, ώστε οι παραγωγοί να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα και να συνεχίσουν να δουλεύουν; Πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στα νησιά μας; Θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και κυρίως θα αυξηθεί η τουριστική δαπάνη; Πλήρης  σιωπή.

Πως θα το πετύχουμε; Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, σε όλη τη προεκλογική περίοδο, επισήμαινε ότι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αποτελούν την μόνη διέξοδο για να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα των νησιών ως τόπων επιχειρηματικότητας και κατοικίας. Καμία συζήτηση δεν γίνεται επί μιας ιδιαίτερα κρίσιμης επιλογής που δεν αφορά έναν τομέα, αλλά το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας. Το μόνο που έχουμε ακούσει, αφορά και πάλι  έργα υποδομής, που ναι μεν είναι χρήσιμα,  αλλά όπως έχουμε διαπιστώσει από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε; Θα παραμείνουμε στα φτηνά εισαγωγής (πχ. γάλα Βουλγαρίας, μέλι Κίνας, ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό κλπ) ή θα προωθήσουμε ντόπια και ποιοτικά που εξασφαλίζουν και τη μοναδικότητα της παραγωγής; Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επιμένει ότι πολιτισμός και περιβάλλον είναι τα δυνατά χαρτιά του Βορείου Αιγαίου και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα και όχι να σπαταληθούν στη λογική της φτηνής μαζικής παραγωγής. Εδώ οι επιλογές πρέπει να είναι ξεκάθαρες και οι συνεργασίες μεταξύ των τομέων της αγροτικής ανάπτυξης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της δια βίου εκπαίδευσης και των υποδομών είναι προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχία.

Αντί αυτού παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες μέσα από τις σελίδες των περιφερειακών ΜΜΕ διαγκωνισμούς μεταξύ των συμβούλων της παράταξης Μουτζούρη για το ποιος θα καταλάβει μια από τις αμειβόμενες θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, με μεθοδεύσεις που δεν τιμούν συνολικά το πολιτικό προσωπικό και μας προσβάλουν όλους. Το τι θα κάνει ο καθένας που διεκδικεί μια θέση φαίνεται να είναι άνευ σημασίας, αφού ο στόχος της προσωπικής φιλοδοξίας θα έχει επιτευχθεί και η θέση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη της προσωπικής στρατηγικής και όχι της ικανοποίησης των αναγκών των νησιωτών.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επέμεινε μέχρι και σήμερα σταθερά στην αναγκαιότητα μιας προγραμματικής συμφωνίας, μιας συμφωνίας που θα αφορά το πως η ομάδα που θα καταλάβει τις θέσεις ευθύνης θα κινηθεί συντεταγμένα πάνω σε ένα σχέδιο και με βάση συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας προς τους στόχους που θα έχουν τεθεί χωρίς την ελάχιστη ανταπόκριση. Τώρα είναι υποχρεωμένη να διακόψει τη προσπάθεια δημιουργίας κατάλληλου πλαισίου μέσω προσωπικών διαβουλεύσεων.  Επειδή όμως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όλα θα κριθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) που είναι το όργανο που κατά τον νόμο λαμβάνει αποφάσεις, τις οποίες εκτελούν ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, στους τομείς ευθύνης τους. Και όχι το αντίθετο, που όπως φαίνεται  πιστεύουν πολλοί από τους προσωπικούς συμβούλους του κ.Μουτζούρη, και δείχνει  να τον έχουν πείσει.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, ακόμη και χωρίς να αναλάβει θέσεις ευθύνης, δεν αποποιείται της πολιτικής της ευθύνης να εργαστεί, ώστε να επηρεάσει τις αποφάσεις του ΠΣ προς την κατεύθυνση που θεωρεί σωστή για το κοινό συμφέρον. Κάθε ένας και κάθε μια από μας έχει βάλει ως υπέρτατο στόχο την αλλαγή της πορείας της Περιφέρειας του Β. Αιγαίου και όχι μια καρέκλα και ένα κουστούμι. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε στους πολίτες του Β. Αιγαίου, να στηρίξει τα δικά τους μακροχρόνια συμφέροντα μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τις ομάδες του πληθυσμού που δοκιμάζονται και αξιοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Χριστόφας: Στον κ. Περιφερειάρχη ευχόμαστε απλά «καλή τύχη»…

Published

on

By

 

Δήλωση Παναγιώτη Χριστόφα, επικεφαλής συνδυασμoύ «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαιο»

Τη στήριξή του στον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη αποσύρει ο επικεφαλής του συνδυασμoύ «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας.

Αναλυτικά :

Ένα πολύ σημαντικό μέρος της ατζέντας μας, κατά την προεκλογική μας εκστρατεία, αφορούσε τις συνεργασίες, τόσο εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα προς όφελος των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων τους. Την προσέγγιση αυτή σημειώσαμε σε σχετικές μας ανακοινώσεις και μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δηλώσαμε με κάθε σαφήνεια πως επιθυμούμε, η παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι εποικοδομητική, χρήσιμη για τον τόπο και να παράγει έργο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις εκλογές, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και συζητήσεις με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, αλλά και με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών» κ. Σπιλάνη και εξετάσαμε εκτενώς το ενδεχόμενο συνεργασίας των τριών πλευρών με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τετραετία 2019 – 2023. Φυσικά θέσαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο για αυτή την συνεργασία και προτάσεις μας για την κατανομή ρόλων μεταξύ των συνεργαζόμενων παρατάξεων.

Το τελευταίο διάστημα, με λύπη διαπιστώσαμε την πλήρη αφερεγγυότητα στον λόγο του κ. Περιφερειάρχη. Πέρα από το γεγονός, ότι μέσω διαρροών και συνεντεύξεών του στον Τύπο λαμβάναμε γνώση των εξελίξεων για τη διαμόρφωση της Περιφερειακής Αρχής, είδαμε με έκπληξη την αρχική του πρόταση, σχετικά με τη συνεργασία μας, να αλλάζει μέσα σε δύο μόλις ημέρες!

Η συνεργασία, ωστόσο, προϋποθέτει αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία στις πρώτες κιόλας ημέρες φαίνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει. Οι διακηρύξεις για «διαπαραταξιακή» Περιφερειακή Αρχή, παραμένουν… διακηρύξεις, όταν αυτό που σχηματίζεται είναι ένα μόρφωμα, που εξυπηρετεί επικοινωνιακά συμφέροντα μόνο. Ένα μόρφωμα, που σχηματίζεται με ατυχείς χειρισμούς, με διαπραγματεύσεις μέσω του Τύπου, με πρόχειρες λύσεις σε προβλήματα, που δεν εξυπηρετούν τίποτα περισσότερο από «βεντετισμούς».

Αυτό είναι ένα μοντέλο, που δεν μας ταιριάζει και δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε αυτό. Είναι ένα μοντέλο, το οποίο είχαμε «καταγγείλει» προεκλογικά και προτείναμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Παραμένουμε, λοιπόν, στην αντιπολίτευση, άλλα όχι αδρανείς.

Προχωράμε σε οργανωτικές κινήσεις στο εσωτερικό της παράταξής μας, δίνουμε λόγο και ρόλο στους ανθρώπους, που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιό μας (ακόμη κι αν δεν εκλέχθηκαν). Την ίδια στιγμή παραμένουμε ενεργοί, μέλη της κοινωνίας των πολιτών απ’ όπου έτσι κι αλλιώς προέρχεται ο συνδυασμός μας, ακούμε τους συμπολίτες μας, μεταφέρουμε τη φωνή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα όργανα της Περιφέρειας.

Θα συμμετέχουμε δυναμικά σε όλες τις διαδικασίες αποφάσεων, ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό μας ρόλο και την εμπιστοσύνη χιλιάδων πολιτών του Βορείου Αιγαίου. Δεσμευόμαστε, για προτάσεις και παρεμβάσεις που θα εξυπηρετούν τους πολλούς, τους κατοίκους των νησιών μας, και όχι τους λίγους που συνθέτουν το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά μας δεν περιορίζεται στο χρονικό διάστημα των εκλογών. Ο συνδυασμός «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» θα συμμετέχει σ’ αυτόν με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με πολίτες και φορείς, χωρίς εκπτώσεις.

Στον κ. Περιφερειάρχη ευχόμαστε απλά «καλή τύχη»…

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017