Connect with us

Περιφερειακά

Απάντηση του ΚΑΑΕΚΤ Σάμου στον Γ.Σπιλάνη

Published

on

Για άδικο και απαξιωτικό σχόλιο του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιάννη Σπιλάνη κάνει λόγο, το Κέντρο Ανάπτυξης και Απασχόλησης & Επαγγελματικής Κατάρτισης & Τεχνολογίας Α.Ε. Νομού Σάμου με δελτίο Τύπου απαντώντας  στις κατηγορίες του κ. Σπιλάνη σχετικα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του κέντρου.

Το Κέντρο Ανάπτυξης και Απασχόλησης & Επαγγελματικής Κατάρτισης & Τεχνολογίας Α.Ε. Νομού Σάμου   ΝΠΙΔ  δημιουργήθηκε το  1996.

Οι μέτοχοι του είναι :

 1. Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με ποσοστό συμμετοχής 44,55%
 2. Ο Δήμος Σάμου με ποσοστό 7,24%
 3. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου ( ΕΟΣΣ) με ποσοστό 25,21%
 4. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 19,80%
 5. Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου με ποσοστό 1,20%
 6. Το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» με ποσοστό 1% και
 7. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου –Ίδρυμα Ζημάλη.

 

Από την Ίδρυσή  του έως  σήμερα επιτελεί συντονιστικό ρόλο στο Νομό Σάμου . Συμβάλει στην Τοπική Ανάπτυξη με την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού, (έρευνες, μελέτες, ημερίδες, συνέδρια επιμορφωτικά σεμινάρια). Υλοποιεί  δράσεις υποστήριξης ατόμων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με σκοπό την κοινωνική ένταξη  και επαγγελματική αποκατάσταση. Συμβάλλει στην κινητοποίηση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων  με την πληροφόρηση και ενημέρωση φορέων & πολιτών για το τοπικό και εργασιακό περιβάλλον του Νομού.

Διαχειρίζεται και υλοποιεί Κοινοτικά Ευρωπαϊκά προγράμματα  για τον Νομό Σάμου .

Διαθέτει 2 δομές κατάρτισης, μια στην πόλη της Σάμου και μία στην Ικαρία, δυναμικότητας 95 σπουδαστών. Την τελευταία δεκαετία έχει  καταρτισθεί μεγάλος αριθμός ανέργων και εργαζομένων  από επιδοτούμενα προγράμματα που υλοποιεί το ΚΑΑΕΚΤ, στα θεματικά πεδία Περιβάλλον, Υγεία και Πρόνοια, Αγροτικά, Τουριστικά, Οικονομία & Διοίκηση. Την τελευταία τριετία υλοποίησε προγράμματα πληροφορικής Κοινωφελούς Απασχόλησης για εργαζομένους  του Υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία  με φορέα  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης οι καταρτιζόμενοι πιστοποιήθηκαν και έλαβαν  αναγνωρισμένο πτυχίο πληροφορικής.

Το 2010 το ΚΑΑΕΚΤ Σάμου απορρόφησε την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Σάμου  και υλοποίησε Αναπτυξιακά προγράμματα το α) LEADER /Αλιείας   2007-2013 β)Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ Άξονας 3  2007-2013) γ) Επικεφαλής εταίρος στο έργο Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα – Εξωστρέφεια Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013 δ) Αναπτυξιακή σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για Απασχόληση χωρίς Διακρίσεις ε) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Περιφερειακής Ενότητας Σάμου & Ικαρίας. Mε όλα αυτά δημιουργήθηκαν αρκετές επενδύσεις στο Νομό τουριστικές & εμπορικές με άνοιγμα αρκετών θέσεων  εργασίας και με  κατάρτιση αρκετών επιχειρηματιών  του Νομού.

Σήμερα κατόπιν επίπονης και συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων ετών από την πλευρά της διοίκησης και των εργαζομένων μας εγκρίθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία να υλοποιήσουμε  το πρόγραμμα CLLD/LEADER 2017-2020 ποσού 8.100.000 ευρώ με το οποίο θα επιχορηγηθούν  στον Νομό Δημόσιες & Ιδιωτικές επενδύσεις.  Η ανάθεση υλοποίησης του ως άνω προγράμματος στο ΚΑΑΕΚΤ Σάμου  και μάλιστα με εξαιρετική κατάταξη μεταξύ 50 και πλέον αναπτυξιακών εταιριών καταδεικνύει τη σοβαρότητα του   έργου που επιτελείται από τη Διοίκησή του.

Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με την ιστοσελίδα μας στην δ/νση http://www.kaek-pesamou.info  στην οποία αναρτώνται όλες οι δράσεις μας και τα οικονομικά στοιχεία του ΚΑΑΕΚΤ. Η ιστοσελίδα μας, λόγω του ότι ανανεώνεται συνεχώς, υπάρχει ειδικό link στην νέα ιστοσελίδα που παραπέμπει σε παλαιότερες αναρτήσεις τόσο των δράσεων του ΚΑΑΕΚΤ όσο και των οικονομικών στοιχείων του.

Το ΚΑΑΕΚΤ είναι ανώνυμη εταιρεία και όλα τα οικονομικά στοιχεία του είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ.

Απασχολεί 5 άτομα προσωπικό τα οποία μισθοδοτούνται μέσω Ενιαίας Αρχής πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών.

Μηνιαία στέλνονται οικονομικές  καταστάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Έχει ελεγχθεί αρκετές φορές σε επίπεδο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

To δελτίο αυτό σε απάντηση του , άδικου απαξιωτικού και μηδενιστικού σχετικού σχολιασμού του περιφερειακού συμβούλου κου. Ιωάννη Σπιλάνη. Διερωτώμεθα αν με απαξιωτικές και μηδενιστικές θέσεις προωθείται η ανάπτυξη που επαγγέλλεται ο κος. Σπιλάνης από τον οποίο με την ιδιότητα του καθηγητή, περιμένουμε όλοι, όχι μόνο δεοντολογία, αλλά δημιουργική με αντικειμενικότητα κριτική θέση και πρόταση, την οποία και επιζητούμε για την βελτίωση των δράσεων μας. Τέλος στους  κακόπιστους επικριτές  εμείς απαντάμε με τις δράσεις και το έργο μας.

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Δήλωση Ν. Κατρακάζου για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Published

on

By

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

«Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη.

Ζώντας  στα ακραία όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε γείτονες που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία και έμπρακτα αμφισβητούν τα σύνορά μας τιμούμε σήμερα τα στρατευμένα νιάτα της Πατρίδας μας. Τους νέους εκείνους που διαθέτουν, ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη νεανική τους ζωή για να προετοιμαστούν για το ύψιστο καθήκον προς την Πατρίδα.

Τιμούμε τα στελέχη των Ε.Δ. γιατί χωρίς αυτά δε θα υπήρχε αξιόπιστος Στρατός. Τους άνδρες και τις γυναίκες , οι οποίοι αψηφούν τις σειρήνες της ευζωίας  και προτιμούν να υπηρετήσουν δια βίου ένα από τα πιο απαιτητικά, θα λέγαμε σκληρά, αλλά τιμημένα λειτουργήματα. 

Αλλά προπαντός σήμερα τιμούμε Εκείνους που πρόσφεραν το δικό τους «μοναδικό» αγαθό, τη ζωή τους, για τη σωτηρία της ελευθερίας της Πατρίδας.  Εκείνους που η ψυχή τους αγάλλεται, όταν βλέπουν ότι η θυσία τους δεν πήγε επί ματαίω, αλλά την αναγνωρίζουμε εμείς, οι οποίοι απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής».

 

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

                                                                       ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Τι φοβάται η κα Καλογήρου;

Published

on

By

Πριν μια εβδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Β.Αιγαίου. Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπήρξε δημόσια ενημέρωση για τη συνεδρίαση, ενώ κατά πάγια τακτική ούτε προσκλήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι και αν στις θεμελιώδεις αρμοδιότητες του είναι η έγκριση και παρακολούθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Λιτό ήταν και το Δελτίο Τύπου που βγήκε μετά τη συνεδρίαση χωρίς καμία αναφορά επί της ουσίας. Αλήθεια, τι φοβάται η κα Καλογήρου; Τη δημοσιοποίηση της διαπίστωσης ότι το ΠΕΠ προχωρά στον αυτόματο και καρκινοβατεί; Συνέπεια αυτών είναι όχι απλά να μην υπάρχουν απτά αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και αυτή η απορρόφηση των πόρων να είναι προβληματική;

Πράγματι, διαβάζοντας τα αναρτημένα πρακτικά της συνεδρίασης, μπορεί να πάρει κανείς μια πρώτη εικόνα της κατάστασης. Και ενώ το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο σύνολο του προϋπολογισμού φαίνεται ικανοποιητικά υψηλό και σε σύγκριση με τις άλλες Περιφέρειες (73%), οι πραγματικές δαπάνες που έχουν γίνει, δεν ξεπερνούν το 21% επί των ενταγμένων έργων και μόλις το 15% επί του συνόλου του προϋπολογισμού. Την εικόνα αυτή απλά επιβεβαιώσαμε με την επίσκεψη μας στη Διαχειριστική Αρχή που «αναζητά» εναγωνίως έργα  και δράσεις ύψους 200εκ για ένταξη, ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Από όλους τους άξονες δράσης, αυτός που έχει τη χαμηλότερη απορροφητικότητα αφορά «επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία». Τυχαίο; Δεν νομίζω. Το υπογραμμίζουμε για μην υπάρχει απορία σχετικά με την υστέρηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχετικά με το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας.

Τα ίδια, και χειρότερα, ισχύουν για το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κας Καλογήρου να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος μέσα από φωτογραφίες και σχετικά δελτία τύπου. Και βέβαια, όλοι προβληματιζόμαστε γιατί δεν παραμένουν οι κάτοικοι στα νησιά αυτά.

Αλλά μην φανταστείτε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιακών έργων, των έργων πολιτισμού και περιβάλλοντος, αναπλάσεων, διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Τι και αν διαμαρτυρόμαστε για προβλήματα στις υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος και για την ποιότητα ζωής στα νησιά μας.

Τελικά, επικρατεί στο ΠΕΠ, ότι και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπου η ετήσια απορρόφηση δεν ξεπερνά το 40% με αποτέλεσμα να έχουν μεταφερθεί από τα προηγούμενα χρόνια 22εκ € αδιάθετα, που εκτιμάμε ότι θα φτάσουν τα 40 εκ με βάση τις αυξημένες πιστώσεις που έχουν έρθει από το ειδικό αναπτυξιακό και τους αυτοτελείς πόρους. Και παρά το γεγονός ότι στο ΠΔΕ εντάσσονται όλα τα «εύκολα» από πλευράς απορρόφησης έργα (ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμοί χειμάρρων, τουριστική προβολή κλπ) τα οποία στην ουσία δεν χρειάζονται μελέτες.

Και ταυτόχρονα όλοι, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, φορείς, επιχειρηματίες, πολίτες, ΜΜΕ φωνάζουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη και ζητάμε ακόμη υψηλότερες πιστώσεις από την πολιτεία. Βέβαια, στην Περιφερειακή Αρχή θα ήθελαν να έχουν περισσότερες πιστώσεις στον Τακτικό Προϋπολογισμό για δράσεις «πολιτισμού», «αθλητισμού», «κοινωνικής πολιτικής», δηλαδή χρήματα για να μοιράζουν σε συλλόγους και σωματεία με τη γνωστή και αλάνθαστη(;) πελατειακή συνταγή.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχουμε καταγγείλει αυτές τις πρακτικές και έχουμε πολλές φορές ζητήσει συζήτηση έτσι ώστε όλοι μαζί να επισημάνουμε την πηγή των προβλημάτων και να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις.

Θα παραθέσουμε εδώ μια σειρά προτάσεων που έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, χωρίς όμως να υπάρξει ούτε καν απάντηση από την κα Περιφερειάρχη:

 • Ενεργοποίηση των Αναπτυξιακών Εταιρειών προς τη κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης τοπικών φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων. Είναι απαραίτητη η λειτουργία των Αναπτυξιακών Εταιρειών με το διπλό ρόλο του «εμψυχωτή» επιχειρηματικότητας και του αξιολογητή επενδυτικών σχεδίων, κατ’ αντιστοιχία των Εταιρειών που διαχειρίζονται το Leader. Αντ’ αυτού, η Περιφέρεια προτιμά την εκχώρηση πόρων του ΠΕΠ σε κεντρικούς ενδιάμεσους φορείς με τις όποιες αρνητικές συνέπειες και τη μισθοδότηση από τους πόρους των Εταιρειών αυτών περιφερειακών συμβούλων για τις παρεχόμενες «υπηρεσίες».
 • Αξιοποίηση των πόρων του ΠΔΕ για την έγκαιρη εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση έργων και ολοκληρωμένων δράσεων στους τομείς αγροδιατροφής, τουρισμού, πολιτισμού, διαχείρισης περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας. Αντ’αυτού η Περιφέρεια προτιμά να αφήνει τα χρήματα αναξιοποίητα.
 • Ενεργοποίηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, ώστε να υπάρξει κοινό αναπτυξιακό όραμα για τη Περιφέρεια και ανάληψη αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων από τους Δήμους και τους άλλους φορείς. Αντ’αυτού η Περιφέρεια προτιμά τον μοναχικό δρόμο με στόχο να δρέψει εκλογικές δάφνες από τις «δικές της παρεμβάσεις» έστω και αν αφορά απλά μια υπογραφή σε μια πράξη εκχώρησης πόρων.
 • Ενδυνάμωση του μηχανισμού σχεδιασμού της Περιφέρειας με στελέχωση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας κινητοποιώντας υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα γύρω από τις πολιτικές κατευθύνσεις που αποφασίζει η Εκτελεστική Επιτροπή και εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αντ’αυτού η κα Καλογήρου -με τον στενό κύκλο των συνεργατών της- προχωρά χωρίς τις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού και χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή των υπηρεσιών στην ένταξη έργων που μετά «κολλάνε» στην υλοποίηση και «σέρνονται» για χρόνια.

Και όλα αυτά συνεχίζονται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες προετοιμασίας του επόμενου ΕΣΠΑ που θα έχει διπλάσιους (!!!!) πόρους από αυτούς του τρέχοντος προγράμματος. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με εγκύκλιο του στις 15/10 προς τις Περιφέρειες, ζητά την υποβολή προτάσεων για μελέτες έργων για να υπάρξει η απαραίτητη ωρίμανση ώστε να ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ βάζοντας δύο προϋποθέσεις: να είναι επιλέξιμα με βάση τις προτεραιότητες της νέας περιόδου και να βασίζονται σε υφιστάμενο σχεδιασμό σε Περιφερειακό Επίπεδο. Τι έκανε η Περιφερειακή Αρχή; Απλά διαβίβασε την εγκύκλιο με έναν μήνα καθυστέρηση στους δικαιούχους χωρίς καν να ενημερώσει για το ποιες είναι οι κατευθύνσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ πλέον απομένει μόλις ένας μήνας για να υποβληθούν προτάσεις.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας της Περιφέρειας δίνοντας έμφαση τόσο στην ύπαρξη οράματος, στοχοθεσίας και σαφούς σχεδίου δράσης όσο και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις με κάθε ευκαιρία που μας δίνονταν και τώρα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το αύριο.

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάδειξη του γεφυριού των Μυτιληνιών

Published

on

By

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου προστασία και ανάδειξη του πετρόχτιστου γεφυριού στη περιοχή Μυτιληνιών.

Στο σημείο των εργασιών, βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμουκ. Νίκος Κατρακάζος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών κ. Γιώργος  Ελευθερόγλου.

Το συγκεκριμένο γεφύρι είναι λειτουργικό και  αποτελεί μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσβασιμότητα και ορατότητα του , ενώ προβλέπεται και η κατασκευή λιθόστρωτου μονοπατιού πρόσβασης και πλατείας θέασης στο γεφύρι των Μυτιληνιών.

Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν πλακόστρωτα, να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες και διακριτικός φωτισμός ανάδειξης.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν, επίσης, εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου, κλαδονομής, μικροεπισκευής των γεφυριών και των στηθαίων τους όπου κριθεί απαραίτητο.

Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και στη Χώρα.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017