Connect with us

Δήμος

Απάντηση Υπουργού για την επέκταση στο ΚΥΤ Ζερβού

Published

on

Μείωση κατά 17,6% των διαμενόντων στο νησί. 1.723.710 € έλαβε ο Δήμος Ανατολικης Σάμου για ανταποδοτικά και 100.000 €  θα λάβει για την κάλυψη αποζημιώσεων φυσικών προσώπων απο ζημίες απο τους διαμένοντες, ήταν η απάντηση του Υπουργού Μετανάστευση και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Ανατολικης Σάμου.

 

 

 

Είχε προηγηθεί επιστολή του πρόεδρου του Δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Κολλάρου προς τον Υπουργό Μετανάστευση και Ασύλου κ.Ν. Μητάρακη.

Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ,

Με την με αριθμό πρωτ. 366/23-7-2020 απόφαση σας , αποφασίσατε τη συγκρότηση 7μελούς επιτροπής προκειμένου αυτή να διενεργήσει διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών δομών και διακριτών χώρων στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο» με προϋπολογισμό 107.000.000 ευρώ. Μεταξύ των μελών και μετά από εισήγηση-πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνεται και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου του οποίου η τοποθέτηση έγινε εν αγνοία του, άλλωστε στις 27/7/2020 με επιστολή του εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεση του δηλώνοντας ότι η συμμετοχή του στην εν λόγω επιτροπή δεν είναι ούτε αποδεκτή ούτε ανεκτή.

Επειδή όπως γνωρίζετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου με την με αριθμό  34/25-2-2020 απόφαση του “ δεν αποδέχτηκε και απέρριψε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, απαίτησε  δε την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορούσε τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού και έθεσε ως βασικό αίτημα και στόχο τον άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού  από πρόσφυγες και μετανάστες και τη μεταφορά τους, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες. Με την εν λόγω απόφαση αποδεχτήκαμε ΜΟΝΟ μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί με οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου, τέλος ζητούσαμε να δοθούν από το Υπουργείο σας ΑΜΕΣΑ γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου (ΚΥΤ)  στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού μας συμβουλίου, αυτή θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα και με βάση το περιεχόμενο της θα πορευθούμε και θα ενεργήσουμε στο μέλλον.

Επειδή παρά την αντίθετη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας το Υπουργείο σας ετσιθελικά προχωράει στη διενέργεια διαγωνισμού για το προαναφερόμενο έργο καθώς και στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών δομών και διακριτών χώρων στο νησί της Σάμου.

Επειδή με βάση την προκήρυξη και το περιεχόμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται πλην των άλλων και κατασκευές για καταλύματα μικρής διάρκειας παραμονής και με δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή , οι Δημοτικές παρατάξεις και ο λαός της Σάμου έχει πλήρη άγνοια του περιεχομένου των διοικητικών διαδικασιών, της μελέτης, της σύμβασης και γενικά του έργου ( υπερδομή) το οποίο σκοπεύετε να υλοποιήσετε σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τι ακριβώς θα περιέχει η δομή αυτή και τι είδους κατασκευές θα γίνουν στην έκταση αυτή.

Συνακόλουθα ζητάμε να μας πληροφορήσετε εγγράφως γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών του ΚΥΤ Ζερβού, χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του και επιτέλους γιατί δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου καθώς και η αποσυμφόρηση του νησιού που στενάζει καθημερινά από τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της λειτουργίας της ακατάλληλης και επικίνδυνης δομής στη πόλη της Σάμου.

Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αποσαφηνιστούν και να απαντηθούν πλείστα όσα ερωτήματα που αφορούν την επέκταση του ΚΥΤ , το υπό κατασκευή ΚΥΤ Ζερβού, η υφιστάμενη δομή στη πόλη και προκειμένου η τοπική κοινωνία να πληροφορηθεί από τα καθ’ ύλην αρμόδια χείλη τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον ζητάμε την παρουσία σας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Αυγούστου ώρα 19.00 μ.μ.

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε άμεσα την απάντηση σας.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

 

 

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Ο εγκέλαδος χτύπησε τη Σάμο

Published

on

By

Ο εγκέλαδος χτύπησε τη Σάμο με τραγικές και καταστροφικές συνέπειες σε ζωές, σε τραυματίες, σε περιουσίες, σε κτίρια, σε φόβο.

Τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων μαθητών, παρόλο που γνωρίζουμε ότι η απώλεια δεν αναπληρώνεται και ο πόνος είναι αβάστακτος.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες  και σε όλους τους συμπολίτες μας τη ψυχραιμία, τη δύναμη και το κουράγιο που απαιτείται σε τέτοιες φυσικές καταστροφές.

Η Πολιτεία με τα θεσμοθετημένα της όργανα και τις υπηρεσίες της, συντονισμένα και συντεταγμένα, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ανταποκριθεί  και να σκύψει στις πληγές της Σάμου.

Να μη μείνουν  μόνο στην καταγραφή των καταστροφών  σε περιουσίες και κτίρια, αλλά με οργάνωση και στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα να προβούν στην αποζημίωσή των  περιουσιών που καταστράφηκαν και στην γρήγορη αποκατάσταση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών  (σχολείων, εκκλησιών, δημοσίων κτιρίων, δρόμων και ιδιωτικών κατοικιών). Ειδική μέριμνα με χρηματοδότηση και διαδικασίες πρέπει να ληφθεί για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στο γειτονικό λαό της Τουρκίας, που έχει υποστεί βαρύτατες καταστροφές από το σεισμό στην περιοχή της Σμύρνης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Δήμος Δυτικής Σάμου: Σημεία συγκέντρωσης των πληγέντων του σεισμού

Published

on

By

Έκτακτη συνάντηση του Δημάρχου και  με τον  υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά μαζί με ειδική ομάδα της ΕΚΑΜ  και ειδικό συνεργείο διασωστών του ΕΚΑΒ , πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Δημαρχείο Δυτικής Σάμου λόγω του μεγάλου σεισμού που έπληξε το νησί.

Έγινε μία πρώτη ενημέρωση για την υπάρχουσα  κατάσταση και δόθηκαν οδηγίες για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων.

Αύριο θα έλθουν στο νησί εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών της ΤΙΔΚ που μαζί με τους μηχανικούς του δήμου θα καταγράψουν τις ζημιές στα κτίρια και θα αξιολογήσουν την καταλληλότητα τους.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού.

Σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε σκηνές τηρώντας  τους κανόνες του COVID-19.

Επιπλέον ενημερώνουμε τους πολίτες ότι το Δημαρχείο θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας όπου μπορούν να απευθύνουν και να δηλώνουν τα προβλήματά τους  στο τηλέφωνο 22733 50801.

Μέχρι στιγμής σε όλες τις κοινότητες  του Δήμου έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και διέλευσης μέσω των περιφερειακών και δημοτικών οδών.

—————————————————————————————————————————–

Ενημερώνουμε όλους τους κατοίκους ότι ο δήμος έχει ορίσει ως σημεία συγκέντρωσης των πληγέντων του σεισμού:

1.το Δημοτικό Στάδιο Καρλοβάσου

2.το Παρκινγκ (πίσω από το super market ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ πλησίον κτιρίου Λυμπέρη).

Στους χώρους αυτούς θα τοποθετηθούν σκηνές για την ασφαλή διαμονή των κατοίκων που έχουν οι οικίες τους υποστεί ζημιές.

Παρακαλούμε όλο τον πληθυσμό να αποφύγει την διανυκτέρευση εντός των οικιών τους και να οδηγηθούν σε ανοικτούς χώρους ή και αυτοκίνητα , μακριά από κτίρια για την αποφυγή πτώσης επικίνδυνων υλικών ή κατάρρευση κτιρίων .

Εφιστούμε την προσοχή όλων, ειδικά για τις επόμενες ώρες που υπάρχει ενδεχόμενο μετασεισμών.

Η άσκοπη μετακίνηση με οχήματα ελλοχεύει κινδύνους και δυσκολεύει το έργο των συνεργείων.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα καλέστε στο 22733 50801 για παροχή βοήθειας.

Ας διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και ας ευχηθούμε για το καλύτερο.

 

α ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν τους πληγέντες του σεισμού στην πόλη του Καρλοβάσου είναι :

α)Ξενοδοχείο “Μερόπη” με 40 δίκλινα δωμάτια , ΤΗΛ :22730-32650

β)Ξενοδοχείο “Αιγαίο ” με 30 δίκλινα δωμάτια , ΤΗΛ :22730-33466 και 35412
Η διαμονή θα είναι δωρεάν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την επαναφορά μας στην ασφαλή καθημερινότητα μας.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 ώρες ago

Κορωνοϊός: Απο την Τρίτη η χώρα μοιράζεται σε δυο ζώνες κίνδυνου. Τι ισχύει για την κάθε μία

Πολιτικά2 ώρες ago

Γ. Πατούλης: « Συντονισμένα Κεντρική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση για να βοηθήσουμε έμπρακτα τους κατοίκους της Σάμου»

Πολιτικά3 ώρες ago

Μητσοτάκης: «Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί»

Δήμος5 ώρες ago

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Ο εγκέλαδος χτύπησε τη Σάμο

Σαμιακά5 ώρες ago

«Η καρδιά μας όμως οδυνάται για την απώλεια των δύο μαθητών»

Σαμιακά7 ώρες ago

Χαρδαλιάς:Κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

Περιφερειακά7 ώρες ago

Μουτζούρης: « θλίψη για όσα συνέβησαν, η Σάμος χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη»

Πολιτικά8 ώρες ago

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Το ηρωικό νησί της Σάμου δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα

Πολιτιστικά10 ώρες ago

Στη Σάμο σήμερα ο Μητσοτάκης

Σαμιακά13 ώρες ago

60 μετασεισμοί στη Σάμο

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή