21.1 C
Σάμος
02/12/2023
Σαμιακά

Απεργία και συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία στις 30 Μαΐου

Με σύνθημα, «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Οργάνωση – αγώνας – αντεπίθεση η απάντησή μας», το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου καλεί στην πανελλαδική γενική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα την Τετάρτη 30 Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει εκείνη την ημέρα στη Σάμο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στις 12 μ. στον Άγιο Κήρυκο.

Το ΕΚΣ αναφέρει.

Πάρε μέρος μαζικά στην Απεργία και στις Συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία

Πάλεψε και Διεκδίκησε:

 • ΟΧΙ στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, επαναφορά του στα νησιά που αυξήθηκε.
 • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και από τη χώρα.
 • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Καμιά διακοπή ρεύματος.
 • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
 • Πάλη ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και από τη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
 • Καμιά αλλαγή συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τη “δίκαιη ανάπτυξη” που από κοινού κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες προπαγανδίζουν, τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας!

Μας θέλουν σκυφτούς, να αποδεχτούμε  τους στόχους του κεφαλαίου, εγκαταλείποντας όποιο δικαίωμα μας έχει απομείνει, υπέρ της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Κανένας εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να πιστέψει τα περί “μεταμνημονιακής” εποχής της κυβέρνησης. Αυτή και τα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής προστατεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων με νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με μισθούς πείνας, δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ανάπαυση και ανάσα.

Η «ανάπτυξή» τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Η επιστροφή στην «ομαλότητα» δεν σημαίνει ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή μισθών και συντάξεων. Δε θα σταματήσει η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, η εντατικοποίηση, η ανεργία και τα κακοπληρωμένα ολιγόμηνα προγράμματα εργασίας, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, η συνεχιζόμενη φορολογική λαίλαπα και το χαράτσωμα όλων μας, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

Όλα όσα χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης θα τα πάρουμε πίσω μόνο με τον ταξικό αγώνα, με ισχυρά σωματεία, με κοινή δράση και συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Με σκληρούς αγώνες και θυσίες όλα κατακτήθηκαν. Μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει σε κράτος και εργοδοσία το δίκιο του.

Ανάπτυξη για λίγους – φτώχεια, ανεργία, λιτότητα  για τους πολλούς!

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούν να την κρύψουν όσες φιέστες και να στήσουν ανά την Ελλάδα. Συνεχίζουν τα αντεργατικά μέτρα και φέρνουν ακόμα περισσότερα.

 Στον πόλεμο και στην «ειρήνη» τους, θύματα είναι ο φτωχός λαός

Όταν τα αντιλαϊκά μέτρα δεν φτάνουν για να αυγατίσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια, τότε ψάχνουν νέες αγορές εκτός των τειχών των χωρών τους και όταν αυτές τις αγορές τις διεκδικούν πολλοί, τότε βγαίνουν τα όπλα!

Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτούς τους ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση δε διστάζει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο πολέμου, για ν’ αναβαθμίσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου σε Αιγαίο, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο. Για τα δικά της μονοπωλιακά συμφέροντα αυξάνεται η Τουρκική επιθετικότητα με τις παραβιάσεις, με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τις προκλητικές δηλώσεις. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για τον διπλό εγκλωβισμό των θυμάτων του πολέμου, προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά και τη χώρα, εξαιτίας των συμφωνιών που έχει κάνει με Ε.Ε. και Τουρκία.

Καταγγέλλουμε τις εν ψυχρώ δολοφονίες Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Τη μεταφορά της Αμερικάνικης πρεσβείας. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός κόσμος.

 Οι λαοί δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών. Μας ενώνει η τάξη μας, η ανάγκη και ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να μην έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και στα κόμματά του κεφαλαίου. Αυτοί μας οδηγούν στον πόλεμο για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Απομονώνουμε τη Χρυσή Αυγή και όλων των ειδών και αποχρώσεων εθνικιστές. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού και όχι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος. Αυτοί υπερασπίζονται το κεφάλαιο. Εμείς την πατρίδα μας, τα συμφέροντα της τάξης μας και του λαού μας.

 Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Γυρίζουμε την πλάτη στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων. Είναι ψεύτικη και παραπλανητική η δήθεν «συμμαχία» τους. Έχουν «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων. Απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους. Προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων, της Κυβέρνησης και των κομμάτων των μονοπωλίων. Και αυτό το ονομάζουν «εθνικό σχέδιο»!

Για εμάς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας.

 Οι άνθρωποι του μόχθου δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν περιμένοντας καλύτερες τάχα μέρες από τη “μεταμνημονιακή εποχή” που αναφέρει στις «αναπτυξιακές» φιέστες η κυβέρνηση.

Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας, δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια.

 Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Είναι ανάγκη ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο αποφασιστικά να προετοιμάσουμε την απάντησή μας, να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι –Πάλεψε για τη δική σου δίκαιη ανάπτυξη

Related posts

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά

admin

Επιμελητήριο Σάμου: «Στολίζω την ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα της πόλης μου…»,

admin

Το νέο ΔΣ του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

admin

Τα δρομολόγια του “Νήσος Κάλυμνος” για Σάμο

admin

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin

Παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ο Μάνος Βαλής

admin

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Blue Star Myconos

admin