15.5 C
Σάμος
08/12/2022
Σαμιακά

Αποθήκες με φύλλα αμιάντου στη πόλη της Σάμου

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου της περασμένης Δευτέρας, έγινε αναφορά από τον επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί για τη Σάμο» κ. Νίκο Κατρακάζο για 2 σημεία στη πόλη της Σάμου όπου υπάρχουν φύλλα αμιάντου- ελλενίτ ζητώντας να γίνουν ενέργειες που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ εστιών όπως ο νόμος ορίζει .

Πρόκειται για την σκεπή της αποθήκης πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο στη πόλη της Σάμου, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην σκεπή της αποθήκης της ΔΕΗ στη θέση «Περιβόλια» της Σάμου.

Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στη Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη ΔΕΗ για την απομάκρυνσή τους.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα δομικά υλικά. Η παραγωγή και χρήση του έχει απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές πλάκες αμιάντου κάτω από στέγες και σε προσόψεις σπιτιών. Επειδή και η απομάκρυνσή τους κρύβει κινδύνους, κάθε διαδικασία διαχείρισης αμιάντου γίνεται με βάση αυστηρούς κανονισμούς.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επικίνδυνο;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αμιάντου είναι ότι γίνεται απειλητικός για την υγεία μόλις δεχθεί οποιασδήποτε μορφής ζημιάς ή και απλή επεξεργασία. Οι πλάκες πρόσοψης δεν αποτελούν κίνδυνο όσο παραμένουν κρεμασμένες στη θέση τους. Τα πράγματα γίνονται κρίσιμα όταν οι πλάκες σπάσουν, κοπούν, τροχιστούν, αμμοβοληθούν, αποξεστούν ή θρυμματιστούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις διασκορπίζονται οι μικροσκοπικές αιωρούμενες ίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες. Με κάθε αναπνοή οι ίνες ανοίγουν λεπτότατες τρύπες στον ιστό των πνευμόνων, και μάλιστα για χρόνια αφού δεν πρόκειται να απομακρυνθούν ποτέ από τους πνεύμονες. Η συνέπεια: καρκίνος του πνεύμονα, κάποτε ακόμα και 40 ή 50 χρόνια μετά την  εισπνοή των ινών.

Related posts

Κινητοποιήσεις δικαστικών υπαλλήλων Σάμου

admin

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επέκταση εφαρμογής του ΜΙ Καυσίμων

admin

Με λαμπρότητα τα Νησιά της Σάμου της Ικαρίας και των Φούρνων τίμησαν τον Άγιο των θαλασσών Άγιο Νικόλαο

admin

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού στη Σάμο

admin

Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν χάνουν τη ζωή τους, σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια, εξ αιτίας της κρατικής αναλγησίας

admin

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ζητούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

admin

Αιτήσεις συμμετοχής αποφοίτων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

admin

Η Οινοποιϊα Κουτσοδόντη θα συμμετάσχει στο “ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

admin

Χριστουγεννιάτικη γιορτή και «παζάρι ειρήνης»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα