21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Αποθήκες με φύλλα αμιάντου στη πόλη της Σάμου

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου της περασμένης Δευτέρας, έγινε αναφορά από τον επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί για τη Σάμο» κ. Νίκο Κατρακάζο για 2 σημεία στη πόλη της Σάμου όπου υπάρχουν φύλλα αμιάντου- ελλενίτ ζητώντας να γίνουν ενέργειες που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ εστιών όπως ο νόμος ορίζει .

Πρόκειται για την σκεπή της αποθήκης πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο στη πόλη της Σάμου, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην σκεπή της αποθήκης της ΔΕΗ στη θέση «Περιβόλια» της Σάμου.

Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στη Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη ΔΕΗ για την απομάκρυνσή τους.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα δομικά υλικά. Η παραγωγή και χρήση του έχει απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές πλάκες αμιάντου κάτω από στέγες και σε προσόψεις σπιτιών. Επειδή και η απομάκρυνσή τους κρύβει κινδύνους, κάθε διαδικασία διαχείρισης αμιάντου γίνεται με βάση αυστηρούς κανονισμούς.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επικίνδυνο;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αμιάντου είναι ότι γίνεται απειλητικός για την υγεία μόλις δεχθεί οποιασδήποτε μορφής ζημιάς ή και απλή επεξεργασία. Οι πλάκες πρόσοψης δεν αποτελούν κίνδυνο όσο παραμένουν κρεμασμένες στη θέση τους. Τα πράγματα γίνονται κρίσιμα όταν οι πλάκες σπάσουν, κοπούν, τροχιστούν, αμμοβοληθούν, αποξεστούν ή θρυμματιστούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις διασκορπίζονται οι μικροσκοπικές αιωρούμενες ίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες. Με κάθε αναπνοή οι ίνες ανοίγουν λεπτότατες τρύπες στον ιστό των πνευμόνων, και μάλιστα για χρόνια αφού δεν πρόκειται να απομακρυνθούν ποτέ από τους πνεύμονες. Η συνέπεια: καρκίνος του πνεύμονα, κάποτε ακόμα και 40 ή 50 χρόνια μετά την  εισπνοή των ινών.

Related posts

«Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο: Ένα κρασί με «ταυτότητα»

admin

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin