Connect with us

Περιφερειακά

Απολογισμός δράσεων Πολιτισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Published

on

Σε απολογισμό των δράσεων στον τομέα του Πολιτισμού κατά την περίοδο από 14/09/2019 έως 14.09.2020 προχώρησε η αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού με την πολύτιμη στήριξη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, την άψογη συνεργασία με τους Παντελή Μπογδάνο, Βασίλη Πανουράκη και Άγγελου Βλάτα, καθώς επίσης και την στήριξη της πλειοψηφίας των μελών της οικονομικής επιτροπής, κατά το διάστημα 14/9/2019- 14/9/2020, έπραξε στον τομέα του πολιτισμού τα κάτωθι:

1. Αναγνωρίζοντας τον σημαντική προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων που αποτελούν κύτταρο ενεργής πολιτιστικής πράξης, για πρώτη φορά η Περιφερειακή αρχή, με δημόσια πρόσκληση της κάλεσε τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού να υποβάλλουν προτάσεις- δράσεις προκειμένου να συνδράμει στο έργο τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου. Υποβλήθηκαν από όλο το Βόρειο Αιγαίο 96 αιτήματα. Πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εγκρίθηκε από την Οικ. Επ. η δυνατότητα επιχορήγησης σε 84 συλλόγους.

2. Με δημόσια πρόσκληση μας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη εκπροσώπηση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας προσκλήθηκαν όλοι οι φορείς να υποβάλλουν κοστολογημένες προτάσεις που αναδεικνύουν την υπερτοπική σημασία του πολιτισμού του νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου η Περιφερειακή αρχή να συντάξει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για τον Πολιτισμό, το οποίο και θα αποτελέσει την Στρατηγική της Π.Β.Α στην διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων στην νέα προγραμματική περίοδο. Συγκροτήθηκε με απόφαση Περιφερειάρχη Ειδική Επιτροπή από διακεκριμένες προσωπικότητες στον τομέα του πολιτισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία στην αξιολόγηση των προτάσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια που η πρόσκληση προέβλεπε. Υποβλήθηκαν 59 προτάσεις και εγκρίθηκαν οι 29 συνολικού προϋπολογισμού 2.126.699,50 ευρώ.

3. Προχωρήσαμε στην ανάθεση σύνταξης μελετών (Αρχιτεκτονική, Στατική, Η/Μ, οροφογραφιών κ.λ.π) του Αρχοντικού Γεωργιάδη, προκειμένου αυτό να επισκευαστεί και να αποτελέσει Κέντρο Πολιτισμού. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, μέρος των αδειοδοτήσεων επίσης και εκκρεμεί η υποβολή και η έγκριση τους από την πολεοδομία. Διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μόλις παραλάβουμε την έγκριση του ΚΑΣ την οποία και εξασφαλίσαμε.

4. Συντάξαμε πρόταση και υποβάλλαμε πλήρη φάκελο στην Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού για χρηματοδότηση δυο προτάσεων: Α) προκειμένου να υλοποιήσουμε από κοινού με το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου την πρόταση με τίτλο « Αποτύπωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των βιομηχανικών κτιρίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των σχετικών επαγγελμάτων στα κτίρια αυτά» συνολικού προϋπολογισμού 600.000€ και Β) προκειμένου να υλοποιήσουμε με τους φορείς : Δήμος Δυτικής Λέσβου, Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν Ο Λέσβιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέως «Ο Καπετάν Λαχανάς», Φιλοτεχνικός όμιλος Χίου, Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», δράσεις ψηφιακού πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 407.000€. Δυστυχώς οι προτάσεις μας, δεν έτυχαν χρηματοδότησης λόγω μη επάρκειας του προϋπολογισμού της πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Ελληνικού Πολιτισμού, όπως επισήμως αναρτήθηκε η αιτιολόγηση.

5. Συντάξαμε πρόταση και υποβάλλαμε προς χρηματοδότηση και ένταξη στον Οργανισμό Ελλάδα 2021, την πρόταση του Περιφερειάρχη για την Δημιουργία Ψηφιακών Μουσείων Ανάδειξης του διαχρονικού Πολιτισμού των νησιών της Π.Β.Α, ύψους 2.250.000€.

6. Συντάξαμε και υποβάλλαμε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πρόταση Χρηματοδότησης Μελετών Ωρίμανσης Έργων στην Νέα Προγραμματική Περιόδου 2021-2027, ύψους 1.375.000€.

7. Συντάξαμε και υποβάλλαμε φάκελο με αιτιολογημένη πρόταση προκειμένου να έχουμε την χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού στα πλαίσια της χρηματοδότησης του Υπουργείου για τον πολιτισμό λόγω Covid.

8. Συντάξαμε – υποβάλλαμε πρόταση και εγκριθήκαμε να συμπεριληφθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι της Ελιάς».

9. Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία- προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ζητάμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης την έγκριση προκειμένου να συμπεριληφθούμε στην Πολιτιστική Διαδρομής « Στα Βήματα του Αγ. Παύλου, Αποστόλου των Εθνών – Πολιτιστική Διαδρομή».

10. Συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για την συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Εθνικό Δίκτυο Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών με την δημιουργία “Film Office” .

11. Αναλάβαμε και παρέχουμε Αιγίδα στην δράση δημιουργίας της ψηφιακής Πλατφόρμας «Τα καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» στην οποία συμμετέχουν ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

12. Συμμετείχαμε στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο νησί των Οινουσσών από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe Direct Βορείου Αιγαίου με θέμα την ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής διπλωματίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

13. Προσκαλέσαμε και φιλοξενήσαμε για γυρίσματα, τους συντελεστές (22 άτομα) της εκπομπής «Αλάτι της Γης» για την προβολή του Πολιτισμού της Λέσβου και Χίου. Έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη χρονιά την προβολή της Λήμνου και Σάμου στην ίδια εκπομπή.

14. Διοργανώσαμε Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης» στις 20 και 21 Απριλίου στην Λήμνο

15. Διοργανώσαμε «Νύχτες Κινηματογράφου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη» με την προβολή ποιοτικών ταινιών και δωρεάν είσοδο για το κοινό.

16. Συμμετείχαμε στο festival με τίτλο “Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος από τις 13 έως 20 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

17. Συμμετείχαμε στην διοργάνωση της 16ης Γιορτής Κάστανου που πραγματοποιήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου τον Νοέμβριο του 2019.

18. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: η Περιφερειακή αρχή έκανε πράξη την βούληση της συνέργειας με τις τοπικές κοινωνίες. Παρά τον κορονοϊό και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει διοργάνωσε- συνδιοργάνωσε εικοσιτέσσερις (24) δράσεις πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα:

1. Εκδήλωση «Αφιέρωμα- Συναυλία για τα 110 χρόνια από την γέννηση του Ν. Καββαδία» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου και των καλλιτεχνών κ. Ανδρουλιδάκη και κ. Αντωνοπούλου, μέλη της ορχήστρας του Θάνου Μικρούτσικου.

2. Συνδιοργάνωση με το Γαλλικό Ινστιτούτο της εκδήλωσης «Νύχτα Ιδεών – «Ζήω-ζω»» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

3. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου με θέμα «Συγχρονισμός»

4. Συνδιοργάνωση Βραδιάς Κλασικής Μουσικής στην περιοχή της Υδατογέφυρας στη Μόρια Λέσβου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας

5. Συνδιοργάνωση δράσης “Sleeping with a Tiger “ με την K-GOLDTEPORARY GALLERY

6. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Κοινωνικό Σωματείο «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» του 4ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στη Χίο

7. Συνδιοργάνωση με τον Όμιλο ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «Η ΑΡΜΟΝΙΑ» της 6ης συνάντησης Χορωδιών στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου από 6 έως 8 Μαρτίου με τίτλο «Τραγουδάμε Μαζί»

8. Συνδιοργάνωση με την Α.Μ.Κ.Ε «ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ» του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

9. Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΧΙΟΙ ΕΝ ΧΟΡΩ» της εκδήλωσης «Τραγουδάμε ελληνικό Κινηματογράφο στον υπαίθριο χώρο του θεάτρου Καρδαμύλων Χίου

10. Συνδιοργάνωση με τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Όμιλο Θυμιανών Χίου του «4ου Διαγωνισμού Γλυπτικής στην Άμμο» που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Καρφά Χίου

11. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης «Εκπέμπουμε Σήμα Πολιτισμού από το Κάστρο Σιγρίου» με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου

12. Παρουσίαση Θεατρικής Παράστασης “Θεόφιλος” σε Μυτιλήνη και Μανταμάδο σε συνεργασία με τον Ερασιτεχνικό Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης «Το Μπουρίνι»

13. Συνδιοργάνωση θεατρικής παράστασης με τίτλο «Δύο μέτρα απόσταση από τον Μισισιπή» με την Προοδευτική Εκπολιτιστική Ένωση Βροντάδου

14. Συνδιοργάνωση θεατρικής παράστασης με τίτλο «ΕΝ ΛΕΓΚΑΔΑ» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας «Η ΚΥΔΙΑΝΤΑ»

15. Συνδιοργάνωση Θεατρικής Παράστασης με τίτλο «ΑΧ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» με την θεατρική ομάδα Χίου

16. Συνδιοργάνωση με τη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου έκθεσης με τίτλο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019»

17. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων βράβευσης μαθητών για την συμμετοχή σε διαγωνισμό ζωγραφικής και αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής με θέμα «Μνήμες Μικρασίας» με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι»

18. Παρουσίαση εθίμων Αποκριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Οι φίλοι της Παράδοσης»

19. Συνεργασία για την παρουσίαση εθίμων στα πλαίσια των εορτασμών στα εννιαήμερα της Παναγίας με τoν Λαογραφικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής Λέσβου

20. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης βράβευσης σε πρόσωπα που διακρίθηκαν στην πολιτιστική ανάδειξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Όμιλο Παναγιούδας

21. Συνδιοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τίτλο «Καλησπερίζω Φέρνοντας Αέρα Μυρωμένο» με τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ»

22. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης επετειακού αφιερώματος στον Χιώτη Ήρωα Αεροπόρο Βασίλη Βασιλειάδη με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου

23. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης στη μνήμη του Ποιητή Ματθαίου Μουντέ με τίτλο «Αιγαίο , Ρίζα και Διάρκεια» με τον Σύλλογο Προοδευτική Εκπολιτιστική και Κοινωνική Ένωση Βροντάδου

24. Συνδιοργάνωση εκπολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο «Τραγούδι Γίνε» με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Οινουσσών «ΟΙΝΟΕΣΣΑ»

19.Επίσης αναλάβαμε την χρηματοδότηση της μετάβασης της Χορωδίας Φίλων «Ωδείου Νίκου Σκαλκώτα» προκειμένου να συμμετάσχει στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών- Χορωδιών Ελλάδος που έλαβε χώρα στην αίθουσα φίλων μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

20.Ικανοποιήθηκαν αιτήματα αγοράς βιβλίων που υποβλήθηκαν, με αποφάσεις αγοράς τους από την Οι. Ε. προκειμένου να στηριχτεί το έργο των συγγραφέων.

1. «Λεσβιακή Φάλαγγα-Ιστορία των Προγόνων μας»

2. «Παιδική Κακοποίηση. Θεωρητική &Ερευνητική

3. «Κοινωνία σε επιτάχυνση»

4. «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2020»

5. «Λεξικό Ιδιωματικού Λόγου Άγρας Λέσβου»

21.Η Περιφερειακή Αρχή στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου παρέδωσε βιβλία προκειμένου να μοιραστούν σε σχολεία της Περιφέρειας

22.Υποστηρίξαμε το Μουσικό Σχολείο Χίου και το 1ου Εργαστηριακό Κέντρο Χίου για την συμμετοχή τους στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών Εκπαίδευσης

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρούση

Published

on

By

«Ο Γιάννης Μαρούσης υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας εξαίρετος συνεργάτης για όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται κοντά του και ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση και τον τόπο του όσο λίγοι. Μπορεί σαν παρουσία το κενό που αφήνει πίσω του να είναι μεγάλο, η φιλοσοφία του και οι ιδέες του όμως θα αποτελούν πάντα την πιο γερή παρακαταθήκη για όσους θήτεψαν δίπλα του, ώστε να υλοποιήσουν όσα εκείνος οραματίστηκε. Βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Φίλε Γιάννη καλό σου ταξίδι και σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες…»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρούση

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος  Μουτζούρης, σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Δημάρχου Φούρνων, Γιάννη Μαρούση, αναφέρει:

«Ο Γιάννης Μαρούσης , Δήμαρχος Φούρνων Κορσεών υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος και αγαπητός άνθρωπος με έντονο ενδιαφέρον για την ευημερία και την ανάπτυξη του νησιού. Η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε σπουδαία. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλειά του.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την τοπική κοινωνία των Φούρνων».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτικά52 λεπτά ago

Δράση της Ν.Ε. Σάμου του Κινήματος Αλλαγής στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού

Πολιτικά54 λεπτά ago

Η Ν.Ε. Σάμου του Κινήματος Αλλαγής αποχαιρετά τον Δήμαρχο Φούρνων – Κορσεών

Περιφερειακά4 ώρες ago

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρούση

Σαμιακά5 ώρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης της Σάμου

Πολιτικά5 ώρες ago

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα για τον σεισμό στη Σάμο στο alt.gr

Ικαριακά5 ώρες ago

Συλλυπητήριο μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Φούρνων για την απώλεια του Δημάρχου Φούρνων

Περιφερειακά8 ώρες ago

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρούση

Πολιτικά8 ώρες ago

Ο Υπουργός Τουρισμού στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση «Routes Reconnected 2020»

Ικαριακά20 ώρες ago

Έφυγε από τη ζωή ο Δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης

Δήμος1 ημέρα ago

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η διακοπή μαθημάτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατ. Σάμου: Απομάκρυνση πολιτών απο περιοχές της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Εξαιρείται η Σάμος απο την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Δήμος4 εβδομάδες ago

Διανομή γευμάτων απο το εθελοντικό κλιμάκιο Πυθαγορείου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Μέλη του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικης Ε.Τ.Α.Μ. στη Σάμο

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Σάμος:Τα 8 μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Διοικητής Γ.Ν Σάμου: «Τηρήστε τα μέτρα προστασίας – Προσοχή στις μετακινήσεις προς το νησί»

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Συνεχίζει να είναι κλειστός ο δρόμος στα Αυλάκια

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή