16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτικά

Αποτελέσματα εσπερίδας του Πράσινου Ινστιτούτου για την κλιματική αλλαγή στο βόρειο Αιγαίο

Το ΠεΣΚΠΑ Βορείου Αιγαίου είναι ένας απαραίτητος Οδικός Χάρτης που πρέπει να φτάσει μέχρι το τοπικό επίπεδο.

Η αναθεώρησή του και η σύσταση  μηχανισμού διαχείρισης αποτελούν βασικούς όρους

για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα του Πράσινου Ινστιτούτου στις 22/11 στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη Μυτιλήνη. Υπήρξαν περί τις 75 συμμετοχές (45 με φυσική παρουσία και 30 διαδικτυακές), με γόνιμο προβληματισμό των συμμετεχόντων για το θέμα. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Βορείου Αιγαίου (ΠεΣΠΚΑ Βορείου Αιγαίου), που έχει συνταχθεί από το 2018 και η αξία που αναμένεται να έχει στους τοπικούς πληθυσμούς και δραστηριότητες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης κ Κουφέλος και παρέστησαν σύμβουλοι της Περιφέρειας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, στελέχη της διοίκησης, ενδιαφερόμενοι πολίτες και φοιτητές. Εισηγητές ήταν οι ο Σταύρος Σολωμός, Ερευνητής Γ΄, Κέντρο Έρευνας Φυσικής τους Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας τους Ακαδημίας Αθηνών, η Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη, Ομ. Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Παναγιώτης Πανάγος, Research Officer στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γιώργος Πλακωτάρης, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, η Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, και ο Αθανάσιος Κίζος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τον συντονισμό της συζήτησης είχαν ο Μιχάλης Μπάκας, Περιβαλλοντολόγος και ο Ηλίας Γιαννίρης Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου.

 

Στην εκδήλωση τέθηκαν με σαφήνεια οι αναμενόμενες κλιματικές μεταβολές στο Βόρειο Αιγαίο και η δεσμευτική σημασία που πρέπει να έχει ο χωρικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης και της ερημοποίησης.  Υπογραμμίστηκε η αξία της διατήρησης της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση είτε είναι ιδιωτική είτε δημόσια-κοινόχρηστη,  και το ΠεΣΠΚΑ Βορείου Αιγαίου δεν θα πρέπει να αγνοεί ότι τα εδάφη αποτελούν οριζόντιο θέμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αναγνωρίστηκε από όλους τους εισηγητές ότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι πολύπλοκο, πολυδιάστατο, πολύ-επίπεδο και δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τυπική υποχρέωση-διεκπαιραίωση μέσα σε συνθήκες πλημμελούς παρακολούθησης και έλλειψης χρόνου,  δεδομένων, τεχνογνωσίας και προσώπων.

 

Ειδικά μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ειδικά τη διάβρωση των εδαφών που είναι διπλάσια του σχηματισμού τους. Ορισμένα Μέτρα προσαρμογής για το Βόρειο Αιγαίο είναι η διατήρηση των αναβαθμίδων, η κατάλληλη διαχείριση υδάτων, η άμεση επέμβαση και παρεμβάσεις σε καμένα δάση μετά από πυρκαγιές (εδαφοκάλυψη – αποκατάσταση), η έμφαση σε αγροδασικά συστήματα και η σύνδεση ενισχύσεων στους αγρότες με μέτρα προστασίας εδάφους & δέσμευση άνθρακα. Ειδικά υπογραμμίστηκαν οι αξίες των αναβαθμίδων στην ανάσχεση της υδατικής διάβρωσης και διατυπώθηκαν μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την  αποτροπή της μεγάλης εγκατάλειψης στο σημερινό Αιγαίο.

 

Το ΠεΣΚΠΑ Β. Αιγαίου σωστά κάνει εκτεταμένη αναφορά σε έργα διαχείρισης υδάτων (επιφανειακών και υπόγειων), καλεί για καλύτερη διαχείριση αρδευτικών δικτύων και νερού άρδευσης αλλά και στην ανάγκη περιορισμού άρδευσης σε σχέση με ανάγκες καλλιεργειών. Προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση και προστασία περιοχών με κίνδυνο υφαλμύρινσης, φράγματα ανάσχεσης και Οικολογικούς διαδρόμους, Ωστόσο δίνει τεράστια έμφαση σε μεγάλα έργα στεγανών λιμνοδεξαμενών που δεν εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο, έχουν μεγάλες εξατμίσεις και πιθανόν να είναι άδειες την εποχή που χρειάζεται άρδευση. Επίσης δίνει μεγάλη έμφαση σε λίγα μεγάλα φράγματα που κοστίζουν πάρα πολύ σε σχέση με τα οφέλη, αντί για πολλά μικρά φράγματα ανάσχεσης που εμπλουτίζουν τον υδροφόρο και διευκολύνουν την αναδάσωση.

 

Το ΠεΣΚΠΑ Β Αιγαίου θα έπρεπε να βασίζεται κατά προτεραιότητα στην αύξηση της ανθεκτικότητας με παραγωγικές αναδασώσεις, φράγματα ανάσχεσης, αγροδασικά συστήματα και συντήρηση των αναβαθμών, μέτρα που εκτός από τη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας και της υφαλμύρισης συμβάλουν στη αύξηση της τοπικής παραγωγικής βάσης. Αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων συνηγορεί στην αναθεώρηση του ΠεΣΠΚΑ.

 

Σημαντική έλλειμμα αποτελεί στο ΠεΣΚΠΑ Β Αιγαίου η απουσία σαφούς μηχανισμού διαχείρισης (Παρακολούθηση – Επικαιροποιήσεις – Βελτιώσεις) και η στήριξη στη συμμετοχή των τοπικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών για ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές σε τοπικό επίπεδο. Έτσι δημιουργείται απόκλιση μεταξύ σχεδιασμού και εφαρμογής, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι του σημείου η εφαρμογή ουσιαστικά αναιρεί το στρατηγικό σχεδιασμό.

 

Το Πράσινο Ινστιτούτο θα κοινοποιήσει τα ευρήματα αυτά συμβάλλοντας στην ορθή αντιμετώπιση της Προστασίας από την Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, τα συμπεράσματα από τις άλλες τρεις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για τα ΠεΣΠΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας (5/12), Θεσσαλίας (15/12) και Πελοποννήσου (Ιανουάριος 2023) καθώς και η τελική σύνθεση θα κοινοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα από την ΕΕ και ειδικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών μέχρι το εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, επιδιώκοντας τη μέγιστη ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Ηλίας Γιαννίρης, 6974185330

 

Αναλυτικότερη παρουσίαση https://www.greeninstitute.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85/

Related posts

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

admin

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin