15.5 C
Σάμος
08/12/2022
Πολιτιστικά

«Απόπλους» – Κυκλοφορεί με 3 τεύχη, αφιερωμένα στην Μικρασιατική Καταστροφή

Ο νέος «Απόπλους» κυκλοφορεί έχοντας μια ιδιομορφία. Ένα αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που εκτείνεται σε τρία τεύχη, ένα μονό και ένα διπλό. Το αφιέρωμα έχει τίτλο από στίχο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη «Ω γη της Ιωνίας σένα αγαπούν ακόμη οι ψυχές των» 1922-2022, ένα στίχο που δηλώνει, αγάπη, νοσταλγία, εμμονή στη μνήμη των προγόνων και του πολιτισμού τους.

Η ιδιαιτερότητα των τευχών οφείλεται σε έναν απλό λόγο. Με το τεύχος 92 ολοκληρώνεται ο τόμος 89-92, δηλαδή ο 23ος τόμος του περιοδικού και η αντίστοιχη συνδρομή των 4 τευχών, ενώ με το διπλό 93-94 αρχίζει η νέα συνδρομή και ο 24ος τόμος που θα ολοκληρωθεί με τα τεύχη 95 και 96. Οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν τα παραπάνω και από τη σελιδαρίθμηση: τεύχος 92, σελ. 393-504 και τεύχος 93-94, σελ. 1-176.

Και στα δυο εξώφυλλα των τευχών φιλοξενούνται εικόνες της Σμύρνης από καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της κοσμοπολίτικης πολιτείας. Το Ημερολόγιο καταστρώματος έχει επικεντρωθεί στις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη Σάμο το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η ύλη του περιοδικού περιλαμβάνει κείμενα λογοτεχνίας ποιήματα και διηγήματα, δοκίμια, ιστορικές προσεγγίσεις και μαρτυρίες. Όπως σε κάθε τεύχος στο τέλος δημοσιεύονται βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων σαμιακών και άλλων. Οι επιβάτες των τευχών είναι από όλη την Ελλάδα, γεγονός που μαρτυρεί την αποδοχή του Απόπλου και έχει ως συνέπεια να πλουτίζεται η ύλη του με ποιοτικά κείμενα από καταξιωμένους στο πανελλήνιο λογοτέχνες.

Από την ύλη των τευχών θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την εκτενή ανθολόγηση ποιημάτων που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Αριστείδης Βουγιούκας στο κείμενό του «Η Νεοελληνική Ποίηση για τη Μικρασιατική Καταστροφή» στο τεύχος 92. Στο τεύχος 93-94 ξεχωρίζουμε τέσσερις αφηγήσεις – μαρτυρίες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων Μικρασιατών που ρίζωσαν και δημιούργησαν οικογένειες στη Σάμο. Το θέμα δεν εξαντλείται, υπάρχουν ακόμα κείμενα που έφτασαν στο περιοδικό αργά και δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο αφιέρωμα, αλλά θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος μαζί και με όσα άλλα σταλούν στον Απόπλου.

Τα τεύχη έχουν αποσταλεί στους συνδρομητές και θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία της Σάμου για όσους δεν έχουν εγγραφεί. Η τιμή τους είναι 9 ευρώ για το 92 και 12 για το 93-94. Η συνδρομή των τεσσάρων τευχών παραμένει σταθερά στα 25 ευρώ. Ο Απόπλους για μια ακόμα φορά ευχαριστεί τους συνδρομητές του που τον στηρίζουν οικονομικά και ηθικά και τους συνεργάτες και συνεργάτιδες που εμπλουτίζουν με τα κείμενά τους τα περιεχόμενα κάθε τεύχους. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697.175.0781 – 697.095.0624 – 697.753.3272

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Related posts

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Μουσείο Οίνου με πανανθρώπινο μήνυμα

admin

«Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Σάμο (1922-1940)» – Διαδικτυακή διάλεξη με ομιλητή τον δρ. Μανόλη Γιαννούτσο

admin

Εκδήλωση από τον Σύλλογο Απανταχού Σπαθαριωτών Σάμου «Ο Ταξιάρχης»

admin

Διοργάνωση εικαστικών κύκλων μαθημάτων από τη «Δelta Art Gallery»

admin

Επαναλειτουργεί η Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής

admin

Επετειακή εκδήλωση της 79 ΑΔΤΕ: «Σάμος, από την Ηγεμονία στην Ένωση με την Ελλάδα»

admin

Ο Σύλλογος Αγωνιστικού Μπριτζ “Ο Σάμιος” ξεκινάει τον νέο κύκλο μαθημάτων!

admin

Το γλέντησαν μέλη και φίλοι του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ στην Ταβέρνα Αλισαβώ

admin

Εκδήλωση του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών για την 28η Οκτωβρίου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα