Connect with us

Σαμιακά

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του Σ.Α.Χ.Μ.

Published

on

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Παν/μιου Αιγαίου.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για το «άνοιγμα» των Πανεπιστημίων επιβεβαιώνουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι φοιτητές. Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΙ το προηγούμενο διάστημα και γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο, κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να συνεχιστεί δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει και χιλιάδες φοιτητές δεν γνωρίζουμε αν και ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουμε, ενώ τα τεράστια έξοδα διαμονής συνεχίζουν να «τρέχουν».

Οι «συστάσεις» από το Υπ. Παιδείας για πραγματοποίηση δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους, για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό» και τήρηση των μέτρων προστασίας με ειδική φροντίδα των «ευπαθών ομάδων» είναι προκλητικές από τη στιγμή που δεν δίνεται έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια, από τη στιγμή που δεν προσλαμβάνεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ.

Το «σχέδιο» της κυβέρνησης είναι και αυτό το εξάμηνο να συνεχιστεί με τους ίδιους απαράδεκτους όρους…

 • αφήνοντας τεράστια διδακτικά κενά
 • με τα ίδια εμπόδια στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, χωρίς να εξασφαλίζεται για όλους δωρεάν ο απαραίτητος εξοπλισμός
 • με τεράστια οικονομική πίεση στις οικογένειες μας από τα πανάκριβα ενοίκια
 • με λίγους καθηγητές να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες, αυξημένες απαιτήσεις
 • με υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για τήρηση των αποστάσεων
 • με τις Εστίες να μένουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες καθαρίστριες καλούνται να κρατούν καθαρούς σε συνθήκες πανδημίας όλους τους χώρους των Τμημάτων της Σάμου και της Εστίας

Η κυβέρνηση στοχοποίησε την νεολαία για το δεύτερο κύμα πανδημίας για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε από τις θυσίες των νέων και του λαού το πρώτο διάστημα της πανδημίας για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας και τις δομές εκπαίδευσης. Μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή «κουνά το δάχτυλο» στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με δις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων και όλων των χώρων εκπαίδευσης.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ !

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ολοκληρωμένα. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στη δια ζώσης διαδικασία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Η άμεση επαφή καθηγητή – μαθητή, η συλλογική σκέψη και ο προβληματισμός που μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός αμφιθεάτρου, σε ένα εργαστήριο, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση, η οποία μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά.

Η συλλογική διεκδίκηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα είναι αγώνας για τις σπουδές, το πτυχίο, το μέλλον των φοιτητών. Αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων που αφότου έχουν υποβαθμίσει τα Πανεπιστήμια φτάνοντας τα σε οριακό σημείο, τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια.
 • Να ανοίξει τώρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλα τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε τα Έτη να «σπάσουν» σε μικρότερα κλιμάκια με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε αίθουσες και εργαστήρια.
 • Να αξιοποιηθούν πρόσθετοι χώροι με συνεργασία Πανεπιστημίου – Δήμου – Περιφέρειας και με κατάλληλη διαμόρφωση τους να διεξάγονται όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
 • Να αναβαθμιστούν οι υποδομές των Τμημάτων ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες αίθουσες.
 • Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας με πλήρη δικαιώματα ώστε να εξασφαλίζεται η τακτική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου και της Εστίας.
 • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστία και στη λέσχη σίτισης.
 • Δωρεάν μετακίνηση από το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. Να επανέλθουν και να πυκνώσουν τα δρομολόγια του λεωφορείου στο Καρλόβασι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων.
 • Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Πρόσθετα μέτρα στήριξης για φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και παρακολούθησης των μαθημάτων.

Άμεσα για την εξεταστική περίοδο:

 • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της Πρυτανείας να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος εξοπλισμός για την εξεταστική, βάσει των ελλείψεων κάθε φοιτητή. Υπηρεσία απεριόριστου internet (streaming) για την εξεταστική περίοδο.
 • Άμεσα να αξιοποιηθούν εργαστήρια, αίθουσες και βιβλιοθήκες που διαθέτουν Η/Υ για να εξεταστούν όσοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για επανεξέταση σε περίπτωση απώλειας δικτύου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων στην εξ’ αποστάσεως εξεταστική. Δυνατότητα επανεξέτασης για όσους φοιτητές το επιθυμούν στα μαθήματα που έδωσαν στην εαρινή εξεταστική. Ο χρόνος εξέτασης και τα θέματα να προσαρμοστούν στην ύλη που καλύφθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης.
 • Ανάρτηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε μάθημα.

Ειδικότερα για τη στέγαση των φοιτητών:

Κάτω από το βάρος των τεράστιων εξόδων διαμονής που «τρέχουν» όλους αυτούς τους μήνες κι ενώ στις λαϊκές οικογένειες έχουν φορτωθεί νέα βάρη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους, με τεράστιες συνέπειες για τις σπουδές τους !

 • Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις ήδη υπάρχουσες Εστίες.
 • Ανέγερση νέων εστιών, σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν για τη στέγαση όλων των φοιτητών που κατάγονται από άλλες πόλεις.

 

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. του Σ.Α.Χ.Μ.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

«Αρχιπέλαγος»: Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Published

on

By

Το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμβάλλει στις καταγραφές των πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών – αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η επιστήμη των πολιτών – citizen science – αποτελεί είναι μία ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα αλλά και για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες μας. Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάζουμε πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αλλά και να επιβιώσουμε στις θάλασσές μας που αλλάζουν.

119601607 10157685372715878 6278433229783545561 o

Μέδουσα Rhizostoma pulmo Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Από την άνοιξη έως και σήμερα παρατηρούνται πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, κυρίως σε θάλασσες όπου υπάρχει χαμηλός ρυθμός ανανέωσης των νερών, σε συνδυασμό με την έντονη ανθρωπογενή υποβάθμιση. Αυτές οι εξάρσεις είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «οικολογικός χώρος» στα οικοσυστήματα που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι απορροές από τις εντατικές καλλιέργειες, οι απορροές των πόλεων, αλλά και τα λύματα από τις τουριστικές περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς εκατομμύρια Έλληνες και επισκέπτες, μετακινούνται ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες στις παράκτιες περιοχές η παρουσία τους προκαλεί ένα ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας.

119552756 10157685372585878 3306571706226524681 o

Μέδουσα Chrysaora hysoscella – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean Science Commission το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”. Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από μέσω των ερευνητών μας αλλά και από το κοινό, στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο.

119474769 10157685372945878 7967835697003411486 o

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών, επισκεπτών και όλων όσων παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Η συμβολή σας στην καταγραφή των εξάρσεων που τυχόν παρατηρήσετε (ή παρατηρήσατε τους προηγούμενους μήνες) αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια.

***

Στείλτε τις καταγραφές και τις φωτογραφίες σας στο medousa@archipelago.gr και ενημερωθείτε από τη σελίδα http://archipelago.gr/ti-kanoume/thalassia-prostasia/medouses/

119556894 10157685372590878 2605436749624404165 o

Μέδουσα Pelagia noctiluca – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα του ΟΑΕΔ έτους 2020

Published

on

By

 

Ξεκίνησε την, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ έτους 2020, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και ώρα 14:00. Σημειώνεται ότι φέτος ξεκινάει η διαδικασία νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ

Δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 € έως 1.016,40 € και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού – μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου, του χορευτή – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2020, που κατά το έτος 2019 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2020, εφ’ όσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2020 και μετά, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης τους, καθώς και όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από 11/9/2020 και μετά, εφόσον βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται μέσω του ατομικού λογαριασμού eServices του ΟΑΕΔ.

Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr/eidiko-epochiko-boethema

Download (PDF, 120KB)

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτιστικά2 ώρες ago

Ποδηλατικός αγώνας 5,1 χλμ στην πόλη της Σάμου

Σαμιακά5 ώρες ago

«Αρχιπέλαγος»: Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Σαμιακά9 ώρες ago

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα του ΟΑΕΔ έτους 2020

Περιφερειακά11 ώρες ago

Καλογήρου: Υπέρ της δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής

Σαμιακά14 ώρες ago

Η Fraport θα ελέγχει ακριτικά αεροδρόμια ακόμη και σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία;

Σαμιακά1 ημέρα ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Βλαμαρής

Σαμιακά1 ημέρα ago

Επτά νέα κρούσματα στη Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Καρλόβασι: Κατασχέθηκαν 1.993 γραμμάρια λαθραίου καπνού

Σαμιακά1 ημέρα ago

Τι απάντησε στην Ένωση Ξενοδόχων Σάμου η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα για την ταξιδιωτική οδηγία

Σαμιακά1 ημέρα ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Απολυμάνσεις κεντρικών οδών, δημόσιων χώρων

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή