Connect with us

Σαμιακά

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του Σ.Α.Χ.Μ.

Published

on

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Παν/μιου Αιγαίου.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για το «άνοιγμα» των Πανεπιστημίων επιβεβαιώνουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι φοιτητές. Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΙ το προηγούμενο διάστημα και γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο, κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να συνεχιστεί δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει και χιλιάδες φοιτητές δεν γνωρίζουμε αν και ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουμε, ενώ τα τεράστια έξοδα διαμονής συνεχίζουν να «τρέχουν».

Οι «συστάσεις» από το Υπ. Παιδείας για πραγματοποίηση δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους, για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό» και τήρηση των μέτρων προστασίας με ειδική φροντίδα των «ευπαθών ομάδων» είναι προκλητικές από τη στιγμή που δεν δίνεται έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια, από τη στιγμή που δεν προσλαμβάνεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ.

Το «σχέδιο» της κυβέρνησης είναι και αυτό το εξάμηνο να συνεχιστεί με τους ίδιους απαράδεκτους όρους…

 • αφήνοντας τεράστια διδακτικά κενά
 • με τα ίδια εμπόδια στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, χωρίς να εξασφαλίζεται για όλους δωρεάν ο απαραίτητος εξοπλισμός
 • με τεράστια οικονομική πίεση στις οικογένειες μας από τα πανάκριβα ενοίκια
 • με λίγους καθηγητές να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες, αυξημένες απαιτήσεις
 • με υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για τήρηση των αποστάσεων
 • με τις Εστίες να μένουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες καθαρίστριες καλούνται να κρατούν καθαρούς σε συνθήκες πανδημίας όλους τους χώρους των Τμημάτων της Σάμου και της Εστίας

Η κυβέρνηση στοχοποίησε την νεολαία για το δεύτερο κύμα πανδημίας για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε από τις θυσίες των νέων και του λαού το πρώτο διάστημα της πανδημίας για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας και τις δομές εκπαίδευσης. Μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή «κουνά το δάχτυλο» στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με δις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων και όλων των χώρων εκπαίδευσης.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ !

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ολοκληρωμένα. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στη δια ζώσης διαδικασία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Η άμεση επαφή καθηγητή – μαθητή, η συλλογική σκέψη και ο προβληματισμός που μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός αμφιθεάτρου, σε ένα εργαστήριο, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση, η οποία μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά.

Η συλλογική διεκδίκηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα είναι αγώνας για τις σπουδές, το πτυχίο, το μέλλον των φοιτητών. Αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων που αφότου έχουν υποβαθμίσει τα Πανεπιστήμια φτάνοντας τα σε οριακό σημείο, τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια.
 • Να ανοίξει τώρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλα τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε τα Έτη να «σπάσουν» σε μικρότερα κλιμάκια με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε αίθουσες και εργαστήρια.
 • Να αξιοποιηθούν πρόσθετοι χώροι με συνεργασία Πανεπιστημίου – Δήμου – Περιφέρειας και με κατάλληλη διαμόρφωση τους να διεξάγονται όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
 • Να αναβαθμιστούν οι υποδομές των Τμημάτων ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες αίθουσες.
 • Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας με πλήρη δικαιώματα ώστε να εξασφαλίζεται η τακτική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου και της Εστίας.
 • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστία και στη λέσχη σίτισης.
 • Δωρεάν μετακίνηση από το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. Να επανέλθουν και να πυκνώσουν τα δρομολόγια του λεωφορείου στο Καρλόβασι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων.
 • Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Πρόσθετα μέτρα στήριξης για φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και παρακολούθησης των μαθημάτων.

Άμεσα για την εξεταστική περίοδο:

 • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της Πρυτανείας να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος εξοπλισμός για την εξεταστική, βάσει των ελλείψεων κάθε φοιτητή. Υπηρεσία απεριόριστου internet (streaming) για την εξεταστική περίοδο.
 • Άμεσα να αξιοποιηθούν εργαστήρια, αίθουσες και βιβλιοθήκες που διαθέτουν Η/Υ για να εξεταστούν όσοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για επανεξέταση σε περίπτωση απώλειας δικτύου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων στην εξ’ αποστάσεως εξεταστική. Δυνατότητα επανεξέτασης για όσους φοιτητές το επιθυμούν στα μαθήματα που έδωσαν στην εαρινή εξεταστική. Ο χρόνος εξέτασης και τα θέματα να προσαρμοστούν στην ύλη που καλύφθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης.
 • Ανάρτηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε μάθημα.

Ειδικότερα για τη στέγαση των φοιτητών:

Κάτω από το βάρος των τεράστιων εξόδων διαμονής που «τρέχουν» όλους αυτούς τους μήνες κι ενώ στις λαϊκές οικογένειες έχουν φορτωθεί νέα βάρη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους, με τεράστιες συνέπειες για τις σπουδές τους !

 • Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις ήδη υπάρχουσες Εστίες.
 • Ανέγερση νέων εστιών, σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν για τη στέγαση όλων των φοιτητών που κατάγονται από άλλες πόλεις.

 

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. του Σ.Α.Χ.Μ.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Published

on

By

Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας.

Το samos24.gr, βρέθηκε σήμερα στη παραλία της Ψιλής Άμμου, του δήμου Ανατολικής Σάμου όπου παρατηρήθηκε το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης.

Η άμπωτη, είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας.

Τι είναι η άμπωτη και πού οφείλεται

Για το φαινόμενο της άμπωτης, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υποστήριξε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.

Πρόκειται για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο άρχισε να γίνεται αντιληπτό στα τέλη Φεβρουαρίου και παρατηρείται ακόμη και σήμερα και όπως εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Υπεύθυνος λειτουργίας του www.meteo.gr.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο να τονίσουμε ότι δεν είναι επικίνδυνο. Από δορυφορικές μετρήσεις βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες αυτό παρατηρείται σε όλη τη Μεσόγειο, όπου η θάλασσα είναι από 40 έως 60 εκατοστά κάτω από τα κανονικά, άρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι κάτι που έχει ξαναεμφανιστεί, από τις δορυφορικές μετρήσεις είδαμε ότι και πέρυσι την Άνοιξη είχαμε αρκετά χαμηλές τιμές και είχε ανέβει στα κανονικά επίπεδα κοντά στο φθινόπωρο. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Δηλαδή στις πολύ υψηλές πιέσεις που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας Ευρώπης. Και οι υψηλές πιέσεις οδηγούν σε αυτή τη χαμηλή στάθμη της θάλασσας. Η εκτίμησή μου είναι ότι στις επόμενες ημέρες θα αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και σταδιακά θα επανέλθει. Ένα κάποιο ρόλο παίζει και η κίνηση των πλανητών, της σελήνης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με σεισμούς και δεν είναι επικίνδυνο», αναφέρει στο protothema.gr.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)

Published

on

By

Είχα πει στα μέσα Ιανουαρίου πως τα σχολεία δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τον Φεβρουάριο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και επειδή ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει για το τί συμβαίνει με το βρετανικό στέλεχος και θα αυξηθούν τα κρούσματα», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο διακεκριμένος Έλληνας παιδίατρος είναι σαφής: «Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν και αυτό το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και στα νοσοκομεία. Επομένως εάν ανοίξουν τα σχολεία με το βρετανικό στέλεχος να διασπείρεται  στη χώρα, θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Με ανοιχτά σχολεία η μετάδοση γίνεται είτε από τα παιδιά στους γονείς, είτε από τους γονείς στα παιδιά λόγω και του συνωστισμού έξω από τα κτήρια».

«Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά δεν περνούν βαριά τη νόσο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία. Βέβαια τα περιστατικά λοίμωξης και νοσηλείας σε παιδιά από τα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα, δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχουν τριπλασιαστεί», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Κατέληξε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων

«Είναι γεγονός πως ο ιός έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια αλλά είμαστε και τυχεροί σε σχέση με άλλες χώρες διότι ο καιρός είναι καλύτερος στην Ελλάδα, οπότε μας επιτρέπει να έχουμε και ανοιχτά παράθυρα», τονίζει.

Ποια τα συμπτώματα στα παιδιά ;

Πυρετός που επιμένει, προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως διάρροια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εξανθήματα, είναι κάποια από τα συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα εξηγεί αναλυτικά.

Πότε να κάνουν τεστ τα παιδιά ;

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «οι γονείς εάν παρατηρήσουν στο παιδί τους κάποια ύποπτα συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους και να τους κάνουν άμεσα τεστ».

Τι κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους βρεθεί θετικό στον Covid-19 ;

Ο καθηγητής παιδιατρικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντά και σε αυτό το ερώτημα, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γονείς, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πότε χρονικά μπορεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις μικρότερες ηλικίες.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ώρες ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά8 ώρες ago

Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)

Πολιτικά9 ώρες ago

Έρχονται για τοποθέτηση οι προκάτ σχολικές αίθουσες στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Σαμιακά10 ώρες ago

«Ελευθερία» – Διάθεση οχήματος απο το Σωματείο Α.με.Α. «Νίκος Μένεγας ο Ίκαρος»

Σαμιακά10 ώρες ago

ΕΟΔΥ: Τρία νέα κρούσματα

Σαμιακά12 ώρες ago

Τα ποιήματα της Ayat: Μιλώντας σε όσους βλέπουν και δεν μπορούν να ακούσουν

Δήμος13 ώρες ago

Από ένα τριαντάφυλλο μοίρασε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου σε όλες τις εργαζόμενες του δήμου

Σαμιακά15 ώρες ago

Έκκληση: Ένα σπίτι για τον τυφλό ΣΑΜ

Σαμιακά15 ώρες ago

Σε προσαγωγές 11 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία – Τι υποστηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά17 ώρες ago

Ζητούν τη στελέχωση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Σάμου, Λέσβου και Χίου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: 4 νέα κρούσματα στη Σάμο

Δημοφιλή