Connect with us

Πολιτιστικά

Αρχαιρεσίες Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

Published

on

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου πραγματοποίησε την πρώτη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στην αίθουσα Τηλεδιασκέψεων της Αντιπεριφέρειας Νομού Σάμου.
Ο Σύλλογος Φίλων ΜΝΝΤΑ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου με την τοπική κοινωνία και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο του Αιγαίου πελάγους. Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου είναι η ηθική και υλική ενίσχυση του Μουσείου, η υποστήριξη της λειτουργίας του και ο εμπλουτισμός των συλλογών του, καθώς και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη διάσωση και προστασία της ναυπηγικής και ναυτικής κληρονομιάς του Αρχιπελάγους.
Ο Σύλλογος έχει 68 τακτικά και δύο αρωγά μέλη, που είναι ο Σύλλογος «Πρωτέας» για την Διατήρηση και Διάσωση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Κληρονομιάς και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών. Και οι δύο φορείς έχουν συναφές αντικείμενο με τον Σύλλογο Φίλων του ΜΝΝΤΑ και ως αρωγά μέλη δηλώνουν την υποστήριξη τους τόσο στο έργο της δημιουργίας του ΜΝΝΤΑ, όσο και στους σκοπούς του Συλλόγου των Φίλων του ΜΝΝΤΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων ΜΝΝΤΑ εξελέγησαν οι:

Δαμιανίδης Κωνσταντίνος
Αρχιτέκτων, Δρ. Ιστορίας Ναυπηγικής. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο και έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα με θέμα τη ναυπηγική παράδοση. Συμμετείχε στην μελέτη του ΜΝΝΤΑ και διευθύνει τις μουσειολογικές και μουσειογραφικές εργασίες του έργου.

Στεφάνου Ελένη
Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι η μουσειολόγος του ΜΝΝΤΑ και από το 2003 ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα προβολής της ναυτικής κληρονομιάς, έχοντας εκπονήσει σχετικές μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Παπασαλούρος Ανδρέας
Μόνιμος επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δραστηριοποιείται στην περιοχή των εκπαιδευτικών τεχνολογιών έχοντας συμμετάσχει σε σχετικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Μπαρούς Σταμάτης
Απόφοιτος σχολής πλοιάρχων Ε.Ν της Ύδρας και κάτοχος διπλώματος πλοιάρχου Β΄τάξης. Υπηρέτησε σαν έφεδρος σημαιοφόρος στο Π.Ν στα ναρκαλιευτικά και απολύθηκε με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυποπλοιάρχου. Τώρα είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ρηγινός Νικόλαος
Συνιδρυτής της εταιρείας Vernicos Yachts και ιδιοκτήτης του σκάφους “Φανερωμένη”, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» από το ΥΠ.ΠΟ. Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΥΠ.ΠΟ. για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στον Ελληνικό Χώρο.
Σεϊτανίδης Γεώργιος
Δημόσιος υπάλληλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Προμηθειών της ΠΕ Σάμου. Σπούδασε Γεωλογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης “Γεωγραφία & Περιβάλλον”. Μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δ/Κ Παγώνδα και με εργασιακή εμπειρία σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Πυργιώτης Εμμανουήλ.
Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου. Πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας (Ιόνιο Παν/μιο), και MSc Βιβλιοθηκονομίας-Πληροφορικής (Ιόνιο Παν/μιο). Δημόσιος υπάλληλος μέσω διαδικασίας εξετάσεων ΑΣΕΠ.

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. εξελέγησαν οι:

Βλαβιανός Νικόλαος
Με σπουδές στις επιστήμες της θάλασσας, εμπειρογνώμονας σε θέματα αποκατάστασης ιστορικών πλοίων. Κατέχει δίπλωμα, βαθμού ανθυποπλοιάρχου, της USCG για μεγάλα ιστορικά ιστιοφόρα. Είναι μέλος του ΔΣ και του Πολιτιστικού Συμβουλίου του European Maritime Heritage για την σύνταξη κανονισμών αποκατάστασης ιστορικών πλοίων.

Ταμβακλής Γιάννης.
Εργάζεται στον Ενιαίο Οιν/κο Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου. Κάτοικος Ηραίου, Πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εργαζομένων στις Συν. Οργανώσεις Νομού Σάμου.

Ελεκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι:

Κτίστου Ματρώνη,
Υπάλληλος της ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. Από το 1992 έως το 2017 Διευθύντρια του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου». Συμμετέχει στη διεύθυνση του έργου της συγκρότησης της συλλογής και των μουσειολογικών και μουσειογραφικών εργασιών του ΜΝΝΤΑ.

Κνήτης Στυλιανός Λογιστής, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ, μέλος του πολιτιστικού και του επαγγελματικού συλλόγου του Ηραίου, κάτοικος Ηραίου Σάμου.

Καβαλλιέρος Νικόλαος.
Υποναύαρχος Λ.Σ εα. Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών Υδροδοτική Ν.Ε. και PROMEΤHEUS SHIPPING S.A. και Γενικός Διευθυντής της SEAJETS. Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.

Αναπληρωματικό μέλος της Ελεκτικής Επιτροπής εξελέγει η:

Λαδικού Σταματία
Σπούδασε Ιστορία- Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Μουσειολογία και στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Εκπόνησε την μεταπτυχιακής της εργασία στην συνεισφορά του ΜΝΝΤΑ στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σάμου. Γραμματέας στο Δ.Σ. του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου “Νικόλαος Δημητρίου”. Δημόσιος Υπάλληλος.
Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 το πρώτο Δ.Σ. του συλλόγου συγκροτήθηκε σε σώμα, με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Δαμιανίδης
Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Παπασαλούρος
Γραμματέας: Ελένη Στεφάνου
Ταμίας: Εμμανουήλ Πυργιώτης

Η επικοινωνία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου μπορεί να γίνει μέσω της ομώνυμης σελίδας του Συλλόγου στο facebook και μέσω email: [email protected]

Share this post:

Comments

comments

Πολιτιστικά

Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη”: Διαδικτυακές δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών

Published

on

By

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, συνεχίζει τις δράσεις για την κοινότητα του νησιού και τη νέα χρονιά.

Ελάτε να μεγαλώσουμε την παρέα μας!

«Δημ –e– ουργώ» Δια-δικτυακές δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών

Κάθε Τετάρτη στις 15:30 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών έχουν την ευκαιρία να δημιουργούν, να πειραματίζονται, να ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους και να παίζουν με λίγα… έως καθόλου υλικά!

Μέχρι τώρα τα παιδιά έπαιξαν, χόρεψαν, έκαναν κατασκευές με τη μέθοδο origami, με πηλό και παρακολούθησαν ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά πειράματα.

Διάρκεια: 1 ώρα

Ημέρες διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη | 15.30 με χρήση της πλατφόρμας ZOOM

Πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων

Για πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2273181030 καθημερινά 9:30-16:30 ή μέσω email στο alkizei.arsis@gmail.com, δηλώνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν

«Το Καπλάνι απαντάει στα γράμματα σας…»

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;

Ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ανάμεσα στο Κέντρο μας και τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού

Τον τελευταίο χρόνο, η ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά, το φιλί θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο και όλοι μας βιώνουμε μία αναγκαστική αποξένωση που μας καθιστά τόσο ασφαλείς όσο και μόνους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, που γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου κάθε έτους, το Καπλάνι σάς προσκαλεί να εκφράσετε τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας για τη νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε. Τι θέλετε να κρατήσετε και τι να αλλάξετε μετά την επιστροφή στη ζωή όπως την ξέραμε; Τι ρόλο παίζει η αγκαλιά στη ζωή σας;

«Αγκαλιάστε» το Καπλάνι και ψιθυρίστε του όσα φωλιάζουν στην καρδιά σας. Χαρούμενη ημέρα αγκαλιάς!

Τα γράμματά σας μπορείτε να τα αφήνετε στο γραμματοκιβώτιο ακριβώς έξω από την είσοδο του «Άλκη Ζέη», επί της οδού Μαλαγαρίου ή να τα ταχυδρομείτε στην παρακάτω διεύθυνση:

Κέντρο ΑΛΚΗ ΖΕΗ, Λεωφόρος Μαλαγαρίου (πριν από το κτίριο Crystal), 83100, Σάμος

«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!»

Στα πλαίσια των δράσεών μας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020 δια-δικτυακή συζήτηση για ενήλικες με το Νίκο Σιδέρη, με αφορμή το μπεστ σέλερ βιβλίο του «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!».

Με έμπνευση από το βιβλίο, ο γνωστός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής μίλησε για την τέχνη της γονεϊκής αγάπης, της ύψιστης σημασίας του να είναι κανείς παρών στη ζωή των παιδιών αλλά και για τους τρόπους διατήρησης της κανονικότητας, υπό τις δύσκολες συνθήκες μιας πανδημίας ή ενός σεισμού.

Πως εξηγούμε στα παιδιά τα φυσικά φαινόμενα μέσα από αφηγήματα ή ιστορίες, μιλώντας τη γλώσσα τους… Χρήσιμες συμβουλές, ιδέες για χειρισμό ειδικών καταστάσεων μέσα από την εμπειρία και το… χιούμορ!

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ομιλία του Νίκου Σιδέρη αλλά και να συζητήσουν στη συνέχεια πάνω σε θέματα που τους απασχολούν είτε από τη θέση του γονιού ή του εκπαιδευτικού.

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη” ευχαριστεί το Νίκο Σιδέρη και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για την συνεργασία και συμβολή τους στο έργο μας.

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2020, αποτελείται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, σχολικής στήριξης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «ΑΛΚΗ ΖΕΗ» αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και του Γραφείου Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με στήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG HOME.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Η ονειρούπολη και το μουσικό σχολείο Δράμας στηρίζει τα παιδιά της Σάμου

Published

on

By

Με τηλεδιάσκεψη και σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης μας παρουσιάστηκε, χθες, από το Δήμο Δράμας, η διασκευή του τραγουδιού «Σαμιώτισσα», που αφιέρωσε το Μουσικό Σχολείο Δράμας προς τη δοκιμασθείσα από τον φονικό σεισμό Σάμο.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε η ελπίδα πήρε μορφή από τους μαθητές του μουσικού σχολείου της πόλης της Δράμας, οι οποίοι μέσω τηλεκπαίδευσης, μαζί με τους ακούραστους εκπαιδευτικούς τους, ετοίμασαν, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, ένα βίντεο αγάπης.

Αυτή η εξαιρετική δουλειά αποδεικνύει πως μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ακόμα και σε δύσκολες στιγμές…

 

Επίσης μια μεγάλη ποσότητα σε παιδικά παιχνίδια και δώρα θα αποστείλει ο Δήμος Δράμας και η «ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ» στα παιδάκια της Σάμου που έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες να ζήσουν το όνειρο και τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προσωπικά στο Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκοκαι στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας κ.Τόλιου Αναστασία για την πρωτοβουλία τους και την έμπρακτη στήριξή τους στον τόπο μας.

ΑυτήείναιηΔράμα!

Η Πρωτεύουσα της Αγάπης

ΑυτοίείναιοιΔραμινοί!Οι πρωταγωνιστές της Ελπίδας!

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή