18.1 C
Σάμος
16/04/2024
Σαμιακά

Αυτοκινητοπορεία στη Σάμο για την 9Η Μάη 1945

Αυτοκινητοπορεία σε χωριά και πόλεις της Σάμου πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Μάη 2020 η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο την 75η επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης και της συντριβής του ναζισμού από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Η κινητοποίηση που συνάντησε την επιδοκιμασία των κατοίκων από όπου πέρασε η πορεία, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Προπορεύονταν μεγαφωνική με τραγούδια και μικρά κείμενα για το περιεχόμενο της 9ΗΣ Μάη και ακολουθούσαν πολλά αυτοκίνητα με πανό και σημαίες της ΕΕΔΥΕ και του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Η πορεία πέρασε από Μυτιληνιούς, Χώρα Πυθαγόρειο και κατέληξε στις γειτονιές της πόλης της Σάμου.

Ήταν μια εκδήλωση για να τιμηθούν τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, στη χώρα μας, και σε όλο τον κόσμο, με κύριο αιμοδότη τη Σοβιετική Ένωση που έδωσε σ’ αυτόν τον αγώνα 20 εκατομμύρια νεκρούς και πάνω από 10 εκατομμύρια τραυματίες και αναπήρους.

Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μπήκε θριαμβευτής στο Βερολίνο, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στο ναζιστικό θηρίο.

Την ίδια στιγμή τα παρτιζάνικα κινήματα σε όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης με πρωτοπορία τα Κομμουνιστικά Κόμματα έδιναν τον δικό τους αποφασιστικό αγώνα ενάντια στους καταχτητές.

Στην Ελλάδα το ΕΑΜ, με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό , τον ΕΛΑΣ, αναδείχθηκε σε μια τεράστια δύναμη που επέφερε μεγάλα πλήγματα στους φασίστες και ναζί κατακτητές και απελευθέρωσε τη χώρα πολύ πριν έρθουν στην Ελλάδα τα αγγλικά στρατεύματα.

Όπως τονίζονταν από τους διοργανωτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη, στο στόχαστρο μπαίνουν οι λαοί, οι κατακτήσεις που κατάφεραν να αποσπάσουν κι ο πλούτος που παράγουν.

Με αφορμή την πανδημία επιχειρούν να αφαιρέσουν και τα τελευταία εργατικά και λαϊκά δικαιώματα για να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στις μέρες μας η πάλη ενάντια στο φασισμό πρέπει να στρέφεται ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον θρέφει.

Είναι  πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις αιτίες που τον γεννούν.

Είναι πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του λαϊκού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Για έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών»

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin