22.8 C
Σάμος
28/09/2023
Σαμιακά

Αυτό είναι το σχέδιο «Γέφυρα Ασφάλειας» – Δείτε τι θα γίνει από τις 5 Μαΐου

 

Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε η παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου που σχετίζονται με την πρώτη φάση εφαρμογής του, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, έκανε αναλυτική παρουσίαση, ενώ τα μέτρα που αφορούν στους τομείς τους εξειδίκευσαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης, Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, και Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και ο καθηγητής, Σωτ. Τσιόδρας, οι οποίοι θα συνεχίσουν και στην επόμενη φάση την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών.

Οπως είπε ο κ. Σκέρτσος θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους και ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%.  Επίσης τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να κινούνται με τα ΙΧ. Για αυτό τον λόγο δεν θα υπάρχει και δακτύλιος.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης, με το όνομα «Γέφυρα Ασφαλείας»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης είπε: «Από τις 4 Μαΐου επανεκκινούμε σε επτά στάδια. Επανεκκινούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ. Επανεκκινούν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐοας. Επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Σε ένα κατάστημα με εμβαδόν 130 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται συνολικά 14 άτομα. Δύο μέτρα μεταξύ ατόμων και υποχρεωτικά μάσκες στα καταστήματα».

Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας.  Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής  Απελευθερώνεται το ωράδιο λειτουργίας από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο.

Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές. Επίσης παραμένουν οι περιορισμοί στην προμήθεια αντισηπτικών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνεται η εξειδίκευση επόμενων βημάτων και από πλευράς άλλων υπουργείων που σχετίζονται με τις διάφορες πτυχές του σχεδίου που θα εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια.
Στις 11 Μαΐου επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου – Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.
Στις 18 Μαΐου ανοίγουν πάρκα, κήποι και καταστήματα ΟΠΑΠ αλλά με περιορισμούς.  Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.  

Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι τα καταστήματα εστίασης εντός αυτών.  Επαναλειτουργούν οι καφετέριες και τα εστιατόρια αλλά μόνο όσες έχουν εξωτερικό χώρο και είναι απαραίτητη η ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών σε καφετέριες και καταστήματα εστίασης.

Στο 5ο στάδιο ανοίγουν τα ξενοδοχεία και οι κινηματογράφοι και στη συνέχεια στα υπόλοιπα δύο στάδια οι αθλητικές εγκαταστάσεις. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος τόνισε ότι: «Η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται – Συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία.  Διατηρείται η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί. Επίσης τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας θα μείνουν κλειστά».

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης τόνισε: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα μέσα μεταφοράς. Ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς.  Πιο συχνά τα δρομολόγια σε μετρό και Ηλεκτρικό. Σε τρεις ζώνες η προσέλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο στην εργασία τους. Μόνο ο οδηγός και ένας επιβάτης στο ταξί.Αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησης των αδειών οδήγησης. Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και το μετρό, αν έχουμε σύμπτωμα».

Αναλυτικά η εισήγηση του Άκη Σκέρτσου

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, πριν ξεκινήσω την παρουσίασή μου αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω ως απλός πολίτης για το υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που δείξατε κατά την πρώτη φάση διαχείρισης του κορωνοϊού, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση για την οποία προσωπικά αισθάνομαι περήφανος.

Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση να στείλω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων του ιού. Κάθε απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αφήνει μια τρύπα στις ζωές μας που μόνο ο χρόνος μπορεί κάπως να γιατρέψει.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας δεν είναι ένα σχέδιο «εξόδου από την κρίση» ούτε ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα. Το έχουμε ονομάσει «γέφυρα ασφάλειας». Και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς», σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας.

Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του, καθώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της Επιστήμης, της ερευνητικής κοινότητας στον αγώνα για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού.

Ένα σχέδιο που ακολουθεί τις βασικές αρχές αντίστοιχων σχεδίων που εφαρμόζονται ήδη από άλλες χώρες, υιοθετεί ωστόσο και εθνικές λύσεις. Η έως τώρα εμπειρία άλλωστε από τις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλά, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία συνταγή. Κάθε χώρα προσαρμόζει τη στρατηγική της στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν, τους διαθέσιμους πόρους, την κουλτούρα της. Αυτό κάνουμε κι εμείς.

Παρά την χρονική αβεβαιότητα, η ειλικρίνεια και ορατότητα στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι αναγκαίος σύμμαχος για τον προγραμματισμό όλων μας και την εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό αν ορίσουμε το δίμηνο από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα ως την πρώτη φάση εκδήλωσης και περιορισμού του ιού, τότε το επόμενο δίμηνο, Μαΐου-Ιουνίου, είναι το στάδιο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση .Με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες . Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.
Συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τον προγραμματισμό που εξαγγέλλουμε.

Εφόσον πετύχουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να οδηγηθούμε σε νέα έξαρση του ιού τότε μόνο θα περάσουμε στην τρίτη φάση όπου και πάλι με διαρκή επαγρύπνηση θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υγείας, οικονομίας και νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η οποία και θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και τελικά το εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής.

Κατανοούμε ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις όλων μοιράζονται σε αυτή τη φάση. Όσοι φοβούνται και διστάζουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση πρέπει να εμπιστευτούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά σε ατομικό επίπεδο.

Κι όσοι βιάζονται να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή αψηφώντας τους κανόνες, καλό είναι να το ξανασκεφτούν σοβαρά, διότι η κανονικότητα που γνωρίζαμε έως τον Φεβρουάριο και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν υπάρχει πια.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλες και όλους ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής συνεπάγεται τον κίνδυνο νέας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων. Όμως δεν έχουμε εδώ δύο έννοιες που συγκρούονται ή λειτουργούν διαζευκτικά. Ή με την υγεία ή με την οικονομία.

Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία. Και για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας πρέπει να έχουμε μια οικονομία που λειτουργεί και δίνει έσοδα στο κράτος για να επιτελεί το ρόλο του.

Το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα, εφόσον καταφέραμε όλοι μαζί να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Διότι τα κλειστά σχολεία, οι κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αναπαράγουν υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν νέες αδικίες. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο.
Γι’ αυτό και η πιστή τήρηση των νέων κανόνων είναι ακόμη πιο επιτακτική από εδώ και πέρα και πρέπει να συνεχιστεί σε εκθετικό βαθμό καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην επόμενη φάση της κρίσης. Μια φάση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πολυπλοκότητα και πολλές αβεβαιότητες.

Μια κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι το «γιατί τώρα;» Η απάντηση είναι διότι τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το που βρισκόμασταν τον Φεβρουάριο.

Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά, η ικανότητα διαγνωστικών τεστ που θα είναι ακόμη πιο απαραίτητη στην επόμενη φάση αυξάνεται συνεχώς, και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε αναγκαία υλικά.

Η συνολική χωρητικότητα σε ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, οι διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα κορωνοϊού επίσης. Ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σταθερά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ το οποίο έμεινε κάτω του 50% καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης και πλέον είναι μόλις στο 25%.

Χάρη στα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού κάτω από το 1. Από εκεί δλδ που ένας ασθενής κολλούσεάλλους 2 ή 3 ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από 1. Αυτός είναι ένας δείκτης που θα παρακολουθούμε στενά σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των νοσοκομείων μας να διαχειριστούν όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις νέα σοβαρά κρούσματα.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
Πρώτον, στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας. Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων σε τοπικό ή υπερτοπικό επίπεδο.

Δεύτερον, στην προτεραιοποίηση στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας –εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αλλά και την πάροδο ικανού χρόνου 2-3 εβδομάδων ώστε να μετριούνται οι επιπτώσεις πριν από το επόμενο κύμα. Για παράδειγμα ξεκινάμε από την απελευθέρωση εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών και όχι από υπηρεσίες ψυχαγωγίας που συνεπάγονται υψηλό βαθμό συνάθροισης.

Τρίτον, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή του κρουσμάτων, που θα μετράει με τη βοήθεια και τεχνολογικών εφαρμογών τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.

Τέταρτον, στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση ή αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων και πελατών στα καταστήματα κοκ

Η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε 3 στάδια, στις 4, στις 11 και στις 18 Μαϊου. Οι δραστηριότητες έχουν επιλεγεί με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, την ανάγκη για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ατομική λατρεία και φυσικά εκπαίδευση και τη σταδιακή έξοδο εργαζομένων στην ενεργό κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η λειτουργία του 13033 αναστέλλεται και οι μετακινήσεις απελευθερώνονται, προς το παρόν όμως όχι εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας ούτε προς τα νησιά ώστε να περιορίσουμε σε τοπικό επίπεδο πιθανές εξάρσεις του ιού.

Το πλάνο του Ιουνίου, για το οποίο ήδη έδωσε κατευθύνσεις ο ΠΘ, θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαϊου όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για την ολική απελευθέρωση των μετακινήσεων όσο και για τις δραστηριότητες της εστίασης και του τουρισμού.

Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε πρακτικά τους νέους κανόνες που καλούμαστε να εφαρμόσουμε από τις 4/5 αυτοί ειναι οι ακόλουθοι:
υποχρεωτική χρήση μάσκας ή προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπο σε μμμ, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και αυστηρή σύσταση για κλειστούς χώρους
Ισχυρή σύσταση για χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου στην Αθήνα

Διαφοροποίηση προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και έναρξη λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στις 10πμ

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου αυτό ειναι εφικτό τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 70%

Διατήρηση της διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονιών με μικρά παιδιά που παραμένουν εκτός σχολείου μέσω είτε της αναστολής εργασίας ή άδειας ειδικού σκοπού.

Τέλος σε ο,τι αφορά τα άτομα της 3ης ηλικίας δίνουμε ως ισχυρή σύσταση να συνεχίσουν χωρίς διαφοροποιήσεις τους κανόνες του «μένουμε σπίτι», ειδικά κατά το μήνα Μάιο. Με στόχο όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια όσοι και όσες διαμένουν σε μικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε εξοχικές κατοικίες και χωριά να το πράξουν.

Κυρίες και κύριοι,
Η στρατηγική και το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αναρτηθούν ως δημόσια κείμενα στον σχετικό ιστότοπο www.covid19.gov.gr και θα επικαιροποιούνται τακτικά. Όπως και τα αντίστοιχα επιμέρους σχέδια του κάθε Υπουργείου.

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες είναι επίσης εξίσου σημαντική. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε χέρι-χέρι με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ήδη η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει εισηγηθεί θετικά και έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, τα γηροκομεία και τους νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως τη χρήση μάσκας. Και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τις οδηγίες της για χώρους εστίασης και αναψυχής, τουρισμό, κέντρα αισθητικής, πισίνες και παραλίες, ομαδικά αθλήματα.

Συνοψίζοντας, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση όλοι μαζί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Κάθε στάδιο άρσης των μέτρων θα αξιολογείται και θα μετριέται καθημερινά, χωρίς δεδομένα είμαστε τυφλοί στη λήψη αποφάσεων. Έτσι θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.

Η υπευθυνότητα και η στωϊκότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία κατά την υποχρεωτική οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν αυτονόητη.

Η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά προς το κράτος επίσης. Κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης, είναι δείγμα ωρίμανσης, συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης και εν τέλει κοινωνικής προόδου.

Ενα κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε διότι είναι το μόνο που μπορεί να μας μεταφέρει με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Πηγή eleftherostypos.gr

Related posts

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin

Ασταμάτητες οι ροές των παράνομων μεταναστών στη Σάμο – Έφτασαν 191 άτομα σε δυο μέρες

admin

Αλίμονο μας αν περιμένουμε τους Πέρσες

admin

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Σάμου: Κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ – Πέμπτη 28/9

admin