28.9 C
Σάμος
19/08/2022
Σαμιακά

Με τον ΑΦΜ και στον γιατρό


Από την άνοιξη και με την ευκαιρία της οργάνωσης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να θέσει σε λειτουργία τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για όλους τους πολίτες χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συνοδεύει τον πολίτη στη «διαδρομή του» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και τα αποτελέσματα αυτών αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών). Ο,τι δηλαδή απαιτείται προκειμένου ένας γιατρός να έχει άμεση και πλήρη εικόνα για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής αλλά και για να αποφεύγονται «διπλές» εξετάσεις. Ο ίδιος ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση στον φάκελό του με τη χρήση κωδικού. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, θα είναι ο ίδιος κωδικός που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (Τaxis).

Το «φακέλωμα» με τις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις θα γίνει από τον οικογενειακό γιατρό είτε των Τοπικών Μονάδων Υγείας είτε τον ιδιώτη –συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ– οικογενειακό γιατρό. Οπως επισήμανε ο κ. Βαρδαρός, ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς που στελεχώνουν τις πρώτες ΤΟΜΥ να κρατούν το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που εγγράφονται σε αυτές σε μορφή που να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο. Σημειώνεται ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η λειτουργία περίπου δέκα ΤΟΜΥ. Εως τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν «ανοίξει» τουλάχιστον 100 μονάδες, ενώ συνολικά θα λειτουργήσουν 239 μονάδες σε αστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με παθολόγους/γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που θα καλύψουν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό σε περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν ή δεν επαρκούν οι ΤΟΜΥ. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες.

Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό και φυσικά τον ίδιο τον πολίτη, πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο θα μπορεί να έχουν και άλλοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη χρήση των κωδικών που λαμβάνουν κατά την πιστοποίησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προϋπόθεση για την πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας άλλου –πλην του οικογενειακού– γιατρού είναι να δώσει ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή του ο πολίτης.

Την ανάπτυξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), ενώ η δέσμευση του υπουργείου Υγείας και προς τους εκπροσώπους των θεσμών που παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι να είναι ενεργός η εφαρμογή στα μέσα Φεβρουαρίου. Πλήρως λειτουργικός ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα πρέπει να είναι έως το τέλος Μαρτίου.

Πηγή: enikonomia.gr

Related posts

ΕΛ.ΑΣ: 586 νεοεισερχόμενοι στην ελληνική επικράτεια αλλοδαποί υπήκοοι Τρίτων Χωρών έχουν συλληφθεί στη Σάμο (από 01-01-2022 έως 18-08-2022)

admin

Εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου

admin

Στο Ποτοκάκι για διακοπές η Έλλη Κοκκίνου

admin

Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 22.8.22 έως και 27.8.22

admin

Παρίσι: Παρουσίαση της Πυθαγόρειας Σύνδεσης ενόψει του Φεστιβάλ μουσικής και μαθηματικών στη Σάμο

admin

Eκδήλωση για τον ΔΣΣ στη Λέκκα

admin

Αίθριος καιρός και έντονη ζέστη

admin

Ο Γιώργος Σαμπάνης για την συναυλία του στη Σάμο

admin

Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο Νησάκι απέναντι από την περιοχή Κότσικας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα