14.9 C
Σάμος
01/03/2024
Σαμιακά

Με τον ΑΦΜ και στον γιατρό


Από την άνοιξη και με την ευκαιρία της οργάνωσης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να θέσει σε λειτουργία τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για όλους τους πολίτες χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συνοδεύει τον πολίτη στη «διαδρομή του» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και τα αποτελέσματα αυτών αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών). Ο,τι δηλαδή απαιτείται προκειμένου ένας γιατρός να έχει άμεση και πλήρη εικόνα για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής αλλά και για να αποφεύγονται «διπλές» εξετάσεις. Ο ίδιος ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση στον φάκελό του με τη χρήση κωδικού. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, θα είναι ο ίδιος κωδικός που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (Τaxis).

Το «φακέλωμα» με τις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις θα γίνει από τον οικογενειακό γιατρό είτε των Τοπικών Μονάδων Υγείας είτε τον ιδιώτη –συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ– οικογενειακό γιατρό. Οπως επισήμανε ο κ. Βαρδαρός, ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς που στελεχώνουν τις πρώτες ΤΟΜΥ να κρατούν το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που εγγράφονται σε αυτές σε μορφή που να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο. Σημειώνεται ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η λειτουργία περίπου δέκα ΤΟΜΥ. Εως τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν «ανοίξει» τουλάχιστον 100 μονάδες, ενώ συνολικά θα λειτουργήσουν 239 μονάδες σε αστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με παθολόγους/γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που θα καλύψουν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό σε περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν ή δεν επαρκούν οι ΤΟΜΥ. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες.

Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό και φυσικά τον ίδιο τον πολίτη, πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο θα μπορεί να έχουν και άλλοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη χρήση των κωδικών που λαμβάνουν κατά την πιστοποίησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προϋπόθεση για την πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας άλλου –πλην του οικογενειακού– γιατρού είναι να δώσει ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή του ο πολίτης.

Την ανάπτυξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), ενώ η δέσμευση του υπουργείου Υγείας και προς τους εκπροσώπους των θεσμών που παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι να είναι ενεργός η εφαρμογή στα μέσα Φεβρουαρίου. Πλήρως λειτουργικός ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα πρέπει να είναι έως το τέλος Μαρτίου.

Πηγή: enikonomia.gr

Related posts

“Φροντίζοντας τα ψυχικά μας αποθέματα”: Κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων για ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου

admin

ΚΕΔ Σάμου: Σύλληψη ατόμου για το αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων

admin

Μεγάλη η συμμετοχή και στην απεργιακή κινητοποίηση στην Σάμο

admin

«Έφυγε» ο Πέτρος Μ. Γρύλλος (1946-2024)

admin

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Πύργου στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Μητροπόλεως Σάμου.

admin

Nέα συνεργασία του ΕΟΣ Σάμου και των Goody’s

admin

ΔΕΔΔΗΕ : Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

admin

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου

admin

Παράταση στη διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές ζητά το Επιμελητήριο Σάμου

admin