Connect with us

Περιφερειακά

Άνοδος της Π.Β Αιγαίου στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Published

on

 

Εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 , ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κων/τίνος Μουτζούρης από κοινού με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και τον Δ/ντή Αναπτυξιακού  Προγραμματισμού Χρήστο Μαλακό,  παραχώρησαν Σ/Τ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν από τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας οι Γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες ενώ από  τη Χίο όπου βρίσκεται συμμετείχε ο Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο Περιφερειάρχης Κωσταντίνος Μουτζούρης, υπογράμμισε  ότι θεωρεί πολύ σημαντικό την υλοποίηση έργων και  είναι μέσα στους στόχους του,  επισημαίνοντας  χαρακτηριστικά ότι η θέση της Περιφέρειας παρουσιάζεται βελτιωμένη,  αλλά ο ίδιος δεν θα ήταν ικανοποιημένος «ακόμα και αν η απορροφητικότητα έφθανε στο 110%». 

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε η πορεία των έργων και η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια, που κατόρθωσε να ανέβει από τις τελευταίες θέσεις  στην  7η θέση  μέσα σε σχεδόν  ένα χρόνο αυξάνοντας τις δαπάνες και βελτιώνοντας την απορροφητικότητα  κατά δύο μονάδες πλησιάζοντας το 70%.

Ο συνολικός Προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης ΠΕΠ ανέρχεται στα 269.341.277 ευρώ με τα ενταγμένα έργα να αποτελούν το 132% του συνολικού προϋπολογισμού και σε επίπεδο  Συμβάσεων να  κατέχει την 8η θέση και την 7η σε επίπεδο Δαπανών.

Ως το τέλος της χρονιάς πρόκειται να ακολουθήσει η ένταξη  επί πλέον έργων ύψους 50 εκατομ. Ευρώ, γεγονός  που θα ανεβάσει το  ποσοστό ένταξης στο 160%.

Για την νέα Προγραμματική Περίοδο  ΠΕΠ 2021-2027 η  Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μία πλατφόρμα διαβούλευσης για τα νέα έργα που σχεδιάζονται όπου έχουν λόγο τόσο οι φορείς όσο και πολίτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κατανομή πόρων ανά φορέα δίνει στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου το 32,7% , στο σύνολο των Δήμων το 32,3% και τα υπόλοιπα κατανέμονται σε φορείς της Περιφέρειας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

Σύμφωνα με την κατανομή των εντεταλμένων  πόρων ανά δικαιούχο, ο Δήμος Χίου έχει το 12,ο1% , ο Δήμος Μυτιλήνης το 5%, ο Δήμος Σάμου το 3% , ο Δήμος Λήμνου το 3% και ο Δήμ. Ικαρίας το 1,80%.

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει την κατανομή του προγράμματος ανά δικαιούχο:

 

Η χωρική κατανομή των έργων  στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει ως εξής:

 

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης η Περιφέρεια  έχει εντάξει τις παρακάτω Δράσεις COVID-19, που είναι:

Η διάθεση 14 εκατομ. Ευρώ για την Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό προκειμένου να μπορούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Η διάθεση 1,98 εκ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας στη Περιφέρεια. Η διάθεση 25 εκατομ. Ευρώ για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου εκτός από  το Π.Ε.Π.  , τρέχει και  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ επί πλέον υλοποιούνται έργα και μέσω του   Επιχειρησιακού Προγράμματος  Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο επόμενος σχεδιασμός για το Εθνικό Πρόγραμμα θα αφορά σε πόρους 102 εκατομ ευρώ. Η απορροφητικότητα Πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα φέτος θα είναι της τάξεως άνω των 20  εκατομ. Ευρώ με πρόβλεψη 25 εκατομ. Ευρώ.

Ωστόσο στο πλαίσιο συνεργασιών μεταξύ Περιφερειών , από τη συνεργασία της Περιφέρειας   Αττικής  και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει υλοποιηθεί ένα έργο που πρόκειται να παρουσιασθεί στις 21 Οκτωβρίου 2020, και ονομάζεται  το «ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ» .

Σε κάθε περίπτωση , λαμβάνεται υπ’  όψη ότι, οι προτεραιότητες των έργων είναι προσαρμοσμένες στις πολιτικές προτεραιότητες τόσο σε Εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης πήραν το λόγο οι γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες  οι οποίοι αναφέρθηκαν  στα έργα που υλοποιούνται στο νησί της αρμοδιότητας τους.

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου

Published

on

By

Την Προγραμματική Σύμβαση του έργου αποκατάσταση και συντήρηση Ιερών Ναών και Μονών Σάμου, Υποέργο κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου και ανέγερση νέου, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού δαπάνης 106.000€.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνάντηση Μουτζούρη με την ευρωπαία αξιωματούχο για το μεταναστευτικό Beate Gminder

Published

on

By

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνο Λογοθέτη, συνοδευόμενο από στελέχη του Υπουργείου και την Beate Gminder Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής του TASK Force της Ε.Ε. για Λέσβο και τους συνεργάτες της συναντήθηκε σήμερα 20.10.2020 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Τόνισε ακόμα μια φορά την μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστησαν οι νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια και υπογράμμισε για πολλοστή φορά την πάγια θέση την δική του και της Περιφέρειας για πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και για καμιά δομή.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης για την αποκατάσταση της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί τα νησιά λόγω του μεταναστευτικού από το 2015 μέχρι σήμερα. Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση αναπτυξιακής ανατάξεως και ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση της από την Ε.Ε

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Περιφερειακά12 ώρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου

COVID-1913 ώρες ago

Ένα κρούσμα covid-19 στη Π.Ε Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά15 ώρες ago

Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου 

Σαμιακά15 ώρες ago

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΜΔΥΔΑΣ Σάμου προς το Δήμο Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά15 ώρες ago

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Περιφερειακό Ιατρείο του Όρμου Μαραθοκάμπου

Περιφερειακά15 ώρες ago

Συνάντηση Μουτζούρη με την ευρωπαία αξιωματούχο για το μεταναστευτικό Beate Gminder

Σαμιακά20 ώρες ago

Αναβολή αρχαιρεσιών του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων

Σαμιακά21 ώρες ago

Θετική στον κορωνοϊό νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Σάμου

Δήμος1 ημέρα ago

35 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Σαμιακά2 ημέρες ago

Δημήτρης Κασμιρλής: Καταστροφική ήταν η φετινή τουριστική χρονιά

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή