16.1 C
Σάμος
08/12/2022
Περιφερειακά

Άνοδος της Π.Β Αιγαίου στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

 

Εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 , ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κων/τίνος Μουτζούρης από κοινού με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και τον Δ/ντή Αναπτυξιακού  Προγραμματισμού Χρήστο Μαλακό,  παραχώρησαν Σ/Τ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν από τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας οι Γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες ενώ από  τη Χίο όπου βρίσκεται συμμετείχε ο Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο Περιφερειάρχης Κωσταντίνος Μουτζούρης, υπογράμμισε  ότι θεωρεί πολύ σημαντικό την υλοποίηση έργων και  είναι μέσα στους στόχους του,  επισημαίνοντας  χαρακτηριστικά ότι η θέση της Περιφέρειας παρουσιάζεται βελτιωμένη,  αλλά ο ίδιος δεν θα ήταν ικανοποιημένος «ακόμα και αν η απορροφητικότητα έφθανε στο 110%». 

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε η πορεία των έργων και η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια, που κατόρθωσε να ανέβει από τις τελευταίες θέσεις  στην  7η θέση  μέσα σε σχεδόν  ένα χρόνο αυξάνοντας τις δαπάνες και βελτιώνοντας την απορροφητικότητα  κατά δύο μονάδες πλησιάζοντας το 70%.

Ο συνολικός Προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης ΠΕΠ ανέρχεται στα 269.341.277 ευρώ με τα ενταγμένα έργα να αποτελούν το 132% του συνολικού προϋπολογισμού και σε επίπεδο  Συμβάσεων να  κατέχει την 8η θέση και την 7η σε επίπεδο Δαπανών.

Ως το τέλος της χρονιάς πρόκειται να ακολουθήσει η ένταξη  επί πλέον έργων ύψους 50 εκατομ. Ευρώ, γεγονός  που θα ανεβάσει το  ποσοστό ένταξης στο 160%.

Για την νέα Προγραμματική Περίοδο  ΠΕΠ 2021-2027 η  Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μία πλατφόρμα διαβούλευσης για τα νέα έργα που σχεδιάζονται όπου έχουν λόγο τόσο οι φορείς όσο και πολίτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κατανομή πόρων ανά φορέα δίνει στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου το 32,7% , στο σύνολο των Δήμων το 32,3% και τα υπόλοιπα κατανέμονται σε φορείς της Περιφέρειας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

Σύμφωνα με την κατανομή των εντεταλμένων  πόρων ανά δικαιούχο, ο Δήμος Χίου έχει το 12,ο1% , ο Δήμος Μυτιλήνης το 5%, ο Δήμος Σάμου το 3% , ο Δήμος Λήμνου το 3% και ο Δήμ. Ικαρίας το 1,80%.

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει την κατανομή του προγράμματος ανά δικαιούχο:

 

Η χωρική κατανομή των έργων  στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει ως εξής:

 

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης η Περιφέρεια  έχει εντάξει τις παρακάτω Δράσεις COVID-19, που είναι:

Η διάθεση 14 εκατομ. Ευρώ για την Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό προκειμένου να μπορούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Η διάθεση 1,98 εκ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας στη Περιφέρεια. Η διάθεση 25 εκατομ. Ευρώ για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου εκτός από  το Π.Ε.Π.  , τρέχει και  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ επί πλέον υλοποιούνται έργα και μέσω του   Επιχειρησιακού Προγράμματος  Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο επόμενος σχεδιασμός για το Εθνικό Πρόγραμμα θα αφορά σε πόρους 102 εκατομ ευρώ. Η απορροφητικότητα Πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα φέτος θα είναι της τάξεως άνω των 20  εκατομ. Ευρώ με πρόβλεψη 25 εκατομ. Ευρώ.

Ωστόσο στο πλαίσιο συνεργασιών μεταξύ Περιφερειών , από τη συνεργασία της Περιφέρειας   Αττικής  και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει υλοποιηθεί ένα έργο που πρόκειται να παρουσιασθεί στις 21 Οκτωβρίου 2020, και ονομάζεται  το «ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ» .

Σε κάθε περίπτωση , λαμβάνεται υπ’  όψη ότι, οι προτεραιότητες των έργων είναι προσαρμοσμένες στις πολιτικές προτεραιότητες τόσο σε Εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης πήραν το λόγο οι γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες  οι οποίοι αναφέρθηκαν  στα έργα που υλοποιούνται στο νησί της αρμοδιότητας τους.

Related posts

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προσκεκλημένος στην εκδήλωση «Βραβεία Κυπρίων»

admin

Ο Κώστας Μουτζούρης σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στο Hello μιλάει για όλα όσα δε ξέρουμε..!

admin

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

admin

Τετ-α-Τετ Δήμητρας Μουτζούρη και Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό για το Βόρειο Αιγαίο

admin

1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Βορείο Αιγαίο 2021-2027»

admin

Προκήρυξη χορήγησης 120 νέων αδειών και 35 θέσεων και δικαιωμάτων δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Τηλεδιάσκεψη για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

admin

Μανώλης Κάρλας: «Εδώ και τώρα προμηθείς»

admin

Χαρές για την οικογένεια Μουτζούρη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα