Connect with us

Σαμιακά

Α. Μαλαγάρης : Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο και στις θάλασσές μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία!!

Published

on

Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου και στο Vaterlo 2013
 
Σε έναν κόσμο που ηχεί η ηρεμία και φωτίζεται μόνο από τις ζωοδότες αχτίνες του ήλιου, στον κόσμο του βυθού. Εκεί θα σας… καταδύσει για λίγο το Vaterlo 2013 με τη βοήθεια του εκπαιδευτή καταδύσεων και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρου Μαλαγάρη. Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης μίλησε στη Μαρία Σαμουρκασίδου για το μαγικό σπορ της κατάδυσης, για τα πολύ καλά μυστικά που κρύβει ο ελληνικός βυθός, αλλά και για την περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία που έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
 
Τί είναι αυτό που κάνει την κατάδυση ένα απ’ τα μαγικότερα σπορ και χόμπι;
Η κατάδυση για εμένα είναι το πάθος μου, η απόλυτη ελευθερία. Εκ γενετής, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε δεσμοί της βαρύτητας στη ξηρά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βουτήξουμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είμαστε ελεύθεροι.  Ελεύθεροι στο πιο γαλήνιο, μαγευτικό και μυστήριο περιβάλλον του πλανήτη μας. Η αιώρηση στο απέραντο γαλάζιο και η αίσθηση της πτήσης κολυμπώντας υποβρυχίως είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις, μόνο οι μυημένοι μπορούν να καταλάβουν τη μαγεία και την έλξη που μας ασκεί ο βυθός. Αυτή η στενή σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα είναι ευεργετική για το σώμα αλλά κυρίως για τη ψυχή του.
 
 
 
 
Ο  θαλάσσιος κόσμος της Ελλάδας είναι τόσο μαγικός όσο λένε;
Ο πλούτος του Ελληνικού βυθού είναι απερίγραπτος, φυσικός και ιστορικός. Ο δύτης θα αντικρίσει δραματικά υποβρύχια τοπία, θα εξερευνήσει μοναδικούς ‘τοίχους’ , μικρές και μεγάλες σπηλιές, πολύχρωμες ξέρες και πλούσια υποβρύχια ζωή. Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στο κόσμο και στις θάλασσες μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία. Είμαστε ακόμα σε μια περίοδο ανακάλυψης και οι εκπλήξεις είναι καθημερινές. Με φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες αναδεικνύουμε αυτό το πλούτο στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι μας να μπούμε σε μια διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τελικό στόχο τη προστασία της θάλασσας, των κατοίκων της και της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για όσους θέλουν να κάνουν κατάδυση, π.χ ηλικία, φυσική κατάσταση, κτλ;
Από 10 ετών μπορούμε να εκπαιδευτούμε στην αυτόνομη κατάδυση αναψυχής. Μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και σχέση με το νερό είναι σημαντικά πριν αποφασίσουμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση μας.
 
Η περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία έχει αλλάξει στην Ελλάδα; Έχουν σημειωθεί βήματα ανάπτυξης;
Από το 2006, όταν επετράπη η αυτόνομη κατάδυση αναψυχής ανά την επικράτεια, μια νέα γενιά περιβαλλοντικά ευσυνείδητων δυτών έχει έρθει στο προσκήνιο. Επικρατεί πλέον η νοοτροπία του ‘καταδύομαι με ασφάλεια, αγγίζω με τη καρδία μου, αφήνω μόνο φυσαλίδες και παίρνω μόνο φωτογραφίες και βίντεο’ σε αντίθεση με το ‘τι μέτρα έκανες και τη έβγαλες’ των περασμένων δεκαετιών. Βέβαια παραφωνίες υπάρχουν, όπως και σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό είναι θέμα παιδείας και αστυνόμευσης. Από τη πλευρά μας οι εκπαιδευτές κατάδυσης ‘μπολιάζουμε’ τους μαθητές μας από τα πρώτα τους υποβρύχια βήματα, με τις αξίες της προστασίας και του σεβασμού της θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μακρά σε διάρκεια και απαιτητική εκπαιδευτική σειρά δυτών δημόσιας ασφάλειας στην Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος της Φλόριντα στο Panama City των Η.Π.Α. “Βαθιά συγκινημένος που  ανακηρύχτηκα αρχηγός τάξης, λόγω επίδοσης και δια της ψήφου  των συμμαθητών μου. Ευγνώμων για την υποτροφία του οργανισμού Dive Rescue International και για την υποστήριξη της οικογένειας μου, των μαθητών και φίλων δυτών μου.  Για την επίτευξη των παραπάνω η ακαδημαϊκή, κολυμβητική και καταδυτική προετοιμασία στη Σάμο ήταν εντατική όλο το χειμώνα, ενώ δυνατές βάσεις είχα λάβει από την εκπαιδεύτρια μου κα. Ελένη Σιάτρα.”
Όλο το φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στο Vaterlo 2013 είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέξανδρου Μαλαγάρη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

Comments

comments

Σαμιακά

Απεργία της ΑΔΕΔΥ και διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και μεταναστών

Published

on

By

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σάμο με αίτημα: «την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση», που η Κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σάμο σήμερα Πέμπτη, με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία παράλληλα με τις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών για τα νέα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ως στόχο την μόνιμη πρόσληψη  εκατοντάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα , ενώ κινούνται ενάντια στο “προσοντολόγιο” που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Εντύπωση προκάλεσε η ξαφνικη παρουσία περίπου 50 μεταναστών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποιησης Σάμου  οι οποίοι συγκεντρωθηκαν απέναντι απο τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών στη Πλατεία Πυθαγόρα, όπου με πρόχειρα πανό στα χέρια ζητούσαν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Άσκηση σεισμού και φωτιάς στο Νοσοκομείου Σάμου

Published

on

By

Πως θα αντιμετωπιστεί ένας σεισμός από το προσωπικό του Νοσοκομείου Σάμου και η ταυτόχρονη εκδήλωση φωτιάς στο υπόγειο του Νοσοκομείου, με μερική εκκένωση του κτηρίου, είναι το σενάριο που προβλέπει η επιχειρησιακή άσκηση έκτακτης ανάγκης, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Σαμου :

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων εκτάκτων αναγκών «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10.00, έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας – άσκηση μερικής εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Την άσκηση θα εποπτεύσει ο Διοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. κ.Ν.Παπαευσταθίου.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κέρκης: Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία

Published

on

By

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου η ομάδα του Κέρκη δίνει τον πρώτο της εντός έδρας αγώνα για την νέα χρονιά, απέναντι στην ομάδα Νέοι Βύρωνα,στα πλαίσια της 3 αγωνιστικής του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος.

Στόχος να διατηρήσουν το αήττητο σερί τους και να πανηγυρίσουν στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Σάμου την δέκατη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η ομάδα του Κέρκη σημειώνει: Σας περιμένουμε όλους εκεί για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017