Connect with us

Σαμιακά

Α. Μαλαγάρης : Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο και στις θάλασσές μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία!!

Published

on

Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου και στο Vaterlo 2013
 
Σε έναν κόσμο που ηχεί η ηρεμία και φωτίζεται μόνο από τις ζωοδότες αχτίνες του ήλιου, στον κόσμο του βυθού. Εκεί θα σας… καταδύσει για λίγο το Vaterlo 2013 με τη βοήθεια του εκπαιδευτή καταδύσεων και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρου Μαλαγάρη. Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης μίλησε στη Μαρία Σαμουρκασίδου για το μαγικό σπορ της κατάδυσης, για τα πολύ καλά μυστικά που κρύβει ο ελληνικός βυθός, αλλά και για την περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία που έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
 
Τί είναι αυτό που κάνει την κατάδυση ένα απ’ τα μαγικότερα σπορ και χόμπι;
Η κατάδυση για εμένα είναι το πάθος μου, η απόλυτη ελευθερία. Εκ γενετής, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε δεσμοί της βαρύτητας στη ξηρά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βουτήξουμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είμαστε ελεύθεροι.  Ελεύθεροι στο πιο γαλήνιο, μαγευτικό και μυστήριο περιβάλλον του πλανήτη μας. Η αιώρηση στο απέραντο γαλάζιο και η αίσθηση της πτήσης κολυμπώντας υποβρυχίως είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις, μόνο οι μυημένοι μπορούν να καταλάβουν τη μαγεία και την έλξη που μας ασκεί ο βυθός. Αυτή η στενή σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα είναι ευεργετική για το σώμα αλλά κυρίως για τη ψυχή του.
 
 
 
 
Ο  θαλάσσιος κόσμος της Ελλάδας είναι τόσο μαγικός όσο λένε;
Ο πλούτος του Ελληνικού βυθού είναι απερίγραπτος, φυσικός και ιστορικός. Ο δύτης θα αντικρίσει δραματικά υποβρύχια τοπία, θα εξερευνήσει μοναδικούς ‘τοίχους’ , μικρές και μεγάλες σπηλιές, πολύχρωμες ξέρες και πλούσια υποβρύχια ζωή. Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στο κόσμο και στις θάλασσες μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία. Είμαστε ακόμα σε μια περίοδο ανακάλυψης και οι εκπλήξεις είναι καθημερινές. Με φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες αναδεικνύουμε αυτό το πλούτο στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι μας να μπούμε σε μια διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τελικό στόχο τη προστασία της θάλασσας, των κατοίκων της και της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για όσους θέλουν να κάνουν κατάδυση, π.χ ηλικία, φυσική κατάσταση, κτλ;
Από 10 ετών μπορούμε να εκπαιδευτούμε στην αυτόνομη κατάδυση αναψυχής. Μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και σχέση με το νερό είναι σημαντικά πριν αποφασίσουμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση μας.
 
Η περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία έχει αλλάξει στην Ελλάδα; Έχουν σημειωθεί βήματα ανάπτυξης;
Από το 2006, όταν επετράπη η αυτόνομη κατάδυση αναψυχής ανά την επικράτεια, μια νέα γενιά περιβαλλοντικά ευσυνείδητων δυτών έχει έρθει στο προσκήνιο. Επικρατεί πλέον η νοοτροπία του ‘καταδύομαι με ασφάλεια, αγγίζω με τη καρδία μου, αφήνω μόνο φυσαλίδες και παίρνω μόνο φωτογραφίες και βίντεο’ σε αντίθεση με το ‘τι μέτρα έκανες και τη έβγαλες’ των περασμένων δεκαετιών. Βέβαια παραφωνίες υπάρχουν, όπως και σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό είναι θέμα παιδείας και αστυνόμευσης. Από τη πλευρά μας οι εκπαιδευτές κατάδυσης ‘μπολιάζουμε’ τους μαθητές μας από τα πρώτα τους υποβρύχια βήματα, με τις αξίες της προστασίας και του σεβασμού της θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μακρά σε διάρκεια και απαιτητική εκπαιδευτική σειρά δυτών δημόσιας ασφάλειας στην Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος της Φλόριντα στο Panama City των Η.Π.Α. “Βαθιά συγκινημένος που  ανακηρύχτηκα αρχηγός τάξης, λόγω επίδοσης και δια της ψήφου  των συμμαθητών μου. Ευγνώμων για την υποτροφία του οργανισμού Dive Rescue International και για την υποστήριξη της οικογένειας μου, των μαθητών και φίλων δυτών μου.  Για την επίτευξη των παραπάνω η ακαδημαϊκή, κολυμβητική και καταδυτική προετοιμασία στη Σάμο ήταν εντατική όλο το χειμώνα, ενώ δυνατές βάσεις είχα λάβει από την εκπαιδεύτρια μου κα. Ελένη Σιάτρα.”
Όλο το φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στο Vaterlo 2013 είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέξανδρου Μαλαγάρη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

Comments

comments

Σαμιακά

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην εκδήλωση της WWF HELLAS με τίτλο “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης”

Published

on

By

Στην εκδήλωση της WWF HELLAS με τίτλο “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης” , την οποία υποστήριξε ο Δήμος Σάμου, συμμετείχε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και το γραφείο της Λέσχης στη Σάμο. Στη διαδραστική και εξαιρετικά χρήσιμη δράση συμμετείχαν όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για θέματα διατροφικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.Tην εκδήλωση οι executive chef Μπιλιμπάς Ευάγγελος (υπεύθυνος γραφείου Σάμου), Παντερλης Ασλανης και η νέα chef Φουρτούνη Φωτεινή παρουσίασαν και μαγείρεψαν μαζί με τα παιδιά πολύχρωμες θρεπτικές και υγιεινές συνταγές που έγιναν ανάρπαστες από τα παιδιά των σχολείων. 

Chef’s Club of Greece – Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο

Published

on

By

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σάμου, Ἰκαρίας καί Κορσεῶν μέ τήν εὐκαιρία τῆς λήξεως Ἁγιογραφικῶν Συνάξεων 2017-2018 θά πραγματοποιήσει ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Εὐσεβίου διήμερη προσκυνηματική ἐκδρομή στήν Τῆνο. 

Τήν Πέμπτη 31η Μαΐου καί Παρασκευή 1η Ἰουνίου 2018. Ἡ μετάβαση ἀπό καί πρός τήν Τῆνο θά γίνει μέ τό πλοῖο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» Πληροφορίες καί κρατήσεις στα γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στό τηλ. 2273087640 ὧρες 11.00΄- 14.00΄ 

Αὐστηρά καί μόνον μέχρι καί Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σίκινος: Ο πρώτος plastic straw free Δήμος της Ελλάδας!

Published

on

By

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα (20 Μαΐου), το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σικίνου ανακοινώνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», μιας νέας ολιστικής παρέμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», ο Δήμος, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα. Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος Δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας!

Η έναρξη του προγράμματος «SEA CHANGE» πραγματοποιήθηκε συμβολικά την Κυριακή 20 Μαΐου (Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα #emd2018) και θα κορυφωθεί το επόμενο Σάββατο 26 Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Σχολείο Σικίνου. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «STRAWS» (σε συνεργασία με το Plastic Free Greece). Στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο και εθελοντές κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «SEA CHANGE» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Με χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα «SEA CHANGE» στο νησί μας. Σε συνέχεια της αέναης προσπάθειάς μας για την μείωση του πλαστικού στη Σίκινο και της ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων, μετά την εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας φέτος επικεντρωνόμαστε σε άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως το πλαστικό καλαμάκι, και αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη που για δεύτερη χρονιά ξεκινά το πρόγραμμά του από την Σίκινο».

Από μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ.  Αγγελική Κοσμοπούλου ανέφερε σχετικά:  «Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά είδη για το περιβάλλον. Ένα πλαστικό καλαμάκι ή κύπελο χρησιμοποιείται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Το πρόγραμμα «SEA CHANGE» προτρέπει τους κατοίκους των Κυκλάδων να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για την εξάλειψη των πλαστικών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Σίκινος είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που λέει «Όχι» στο πλαστικό καλαμάκι – και πιστεύουμε πως και άλλοι Δήμοι θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά του».

Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί, καθώς:

–          Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.

–          Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

–          Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.

–          Τα πλαστικά καλαμάκια είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές μας

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Αράπο

Σαμιακά3 ημέρες ago

Αυτός ο εξωτικός παράδεισος είναι στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Με το Βραβείο Ρητορικής τιμήθηκε ο Σαμιώτης Γιάννης Βούρος

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η«Blue Star Ferries» δεν θα εκτελέσει φέτος τα 3 εβδομαδιαία δρομολόγια από τον Πειραιά για τη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Στήνουν πάρτι κάθε βράδυ στον Δημοτικό κήπο

Σαμιακά5 ημέρες ago

Με αυτά τα πλοία θα εξυπηρετείται ο Ν. Σάμου το καλοκαίρι;

Σαμιακά2 ημέρες ago

Γιάννης Παλαιοκαστρίτης: Σφράγισμα καταστημάτων = Μιζέρια και απομόνωση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

«Το χαμόγελο»: Ο πρώτος ιδιωτικός παιδικός σταθμός στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Γαλάζιες σημαίες: Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Το Κοκκάρι και οι Σεϋχέλλες της Ικαρίας μέσα στις 15 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης

Σαμιακά3 ημέρες ago

Αυτός ο εξωτικός παράδεισος είναι στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Samos Green ✿ Το καταπράσινο Νησί του Αιγαίου!

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης στη Φωτογραφική Ομάδα Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης της Σάμου ως τουριστικό προορισμό στην Πρεσβευτική Κατοικία της Κύπρου

Σαμιακά1 μήνα ago

Συγκλονιστικός ο Σ.Μαρκάκης απο την Θύμαινα :«Το έκαναν για τον ΑΕΤΟ μας»

Σαμιακά1 μήνα ago

Μαζική στείρωση 30 σκυλιών στη Σάμο

Σαμιακά1 μήνα ago

Ποσειδώνιο: Το ψαροχώρι της Σάμου που το καλοκαίρι γεμίζει με σκάφη πάμπλουτων Τούρκων [εικόνες]

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην ΙΜ Τιμίου Σταυρού Σάμου.(pics-video)

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017