Connect with us

Σαμιακά

Α. Μαλαγάρης : Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο και στις θάλασσές μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία!!

Published

on

Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου και στο Vaterlo 2013
 
Σε έναν κόσμο που ηχεί η ηρεμία και φωτίζεται μόνο από τις ζωοδότες αχτίνες του ήλιου, στον κόσμο του βυθού. Εκεί θα σας… καταδύσει για λίγο το Vaterlo 2013 με τη βοήθεια του εκπαιδευτή καταδύσεων και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρου Μαλαγάρη. Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης μίλησε στη Μαρία Σαμουρκασίδου για το μαγικό σπορ της κατάδυσης, για τα πολύ καλά μυστικά που κρύβει ο ελληνικός βυθός, αλλά και για την περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία που έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
 
Τί είναι αυτό που κάνει την κατάδυση ένα απ’ τα μαγικότερα σπορ και χόμπι;
Η κατάδυση για εμένα είναι το πάθος μου, η απόλυτη ελευθερία. Εκ γενετής, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε δεσμοί της βαρύτητας στη ξηρά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βουτήξουμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είμαστε ελεύθεροι.  Ελεύθεροι στο πιο γαλήνιο, μαγευτικό και μυστήριο περιβάλλον του πλανήτη μας. Η αιώρηση στο απέραντο γαλάζιο και η αίσθηση της πτήσης κολυμπώντας υποβρυχίως είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις, μόνο οι μυημένοι μπορούν να καταλάβουν τη μαγεία και την έλξη που μας ασκεί ο βυθός. Αυτή η στενή σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα είναι ευεργετική για το σώμα αλλά κυρίως για τη ψυχή του.
 
 
 
 
Ο  θαλάσσιος κόσμος της Ελλάδας είναι τόσο μαγικός όσο λένε;
Ο πλούτος του Ελληνικού βυθού είναι απερίγραπτος, φυσικός και ιστορικός. Ο δύτης θα αντικρίσει δραματικά υποβρύχια τοπία, θα εξερευνήσει μοναδικούς ‘τοίχους’ , μικρές και μεγάλες σπηλιές, πολύχρωμες ξέρες και πλούσια υποβρύχια ζωή. Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στο κόσμο και στις θάλασσες μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία. Είμαστε ακόμα σε μια περίοδο ανακάλυψης και οι εκπλήξεις είναι καθημερινές. Με φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες αναδεικνύουμε αυτό το πλούτο στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι μας να μπούμε σε μια διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τελικό στόχο τη προστασία της θάλασσας, των κατοίκων της και της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για όσους θέλουν να κάνουν κατάδυση, π.χ ηλικία, φυσική κατάσταση, κτλ;
Από 10 ετών μπορούμε να εκπαιδευτούμε στην αυτόνομη κατάδυση αναψυχής. Μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και σχέση με το νερό είναι σημαντικά πριν αποφασίσουμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση μας.
 
Η περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία έχει αλλάξει στην Ελλάδα; Έχουν σημειωθεί βήματα ανάπτυξης;
Από το 2006, όταν επετράπη η αυτόνομη κατάδυση αναψυχής ανά την επικράτεια, μια νέα γενιά περιβαλλοντικά ευσυνείδητων δυτών έχει έρθει στο προσκήνιο. Επικρατεί πλέον η νοοτροπία του ‘καταδύομαι με ασφάλεια, αγγίζω με τη καρδία μου, αφήνω μόνο φυσαλίδες και παίρνω μόνο φωτογραφίες και βίντεο’ σε αντίθεση με το ‘τι μέτρα έκανες και τη έβγαλες’ των περασμένων δεκαετιών. Βέβαια παραφωνίες υπάρχουν, όπως και σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό είναι θέμα παιδείας και αστυνόμευσης. Από τη πλευρά μας οι εκπαιδευτές κατάδυσης ‘μπολιάζουμε’ τους μαθητές μας από τα πρώτα τους υποβρύχια βήματα, με τις αξίες της προστασίας και του σεβασμού της θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μακρά σε διάρκεια και απαιτητική εκπαιδευτική σειρά δυτών δημόσιας ασφάλειας στην Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος της Φλόριντα στο Panama City των Η.Π.Α. “Βαθιά συγκινημένος που  ανακηρύχτηκα αρχηγός τάξης, λόγω επίδοσης και δια της ψήφου  των συμμαθητών μου. Ευγνώμων για την υποτροφία του οργανισμού Dive Rescue International και για την υποστήριξη της οικογένειας μου, των μαθητών και φίλων δυτών μου.  Για την επίτευξη των παραπάνω η ακαδημαϊκή, κολυμβητική και καταδυτική προετοιμασία στη Σάμο ήταν εντατική όλο το χειμώνα, ενώ δυνατές βάσεις είχα λάβει από την εκπαιδεύτρια μου κα. Ελένη Σιάτρα.”
Όλο το φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στο Vaterlo 2013 είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέξανδρου Μαλαγάρη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

Comments

comments

Σαμιακά

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο Καρλόβασι

Published

on

By

Λόγω εκτέλεσης εργασιών διευθέτησης απορροής ομβρίων θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο Καρλόβασι .

Συγκεκριμένα απο σήμερα Τρίτη 16-10-2018 έως το Σάββατο 20-10-2018, πρόκειται να πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στην είσοδο της πόλης από το Φουρνιώτικο ρέμα (Βενζινάδικο) έως τα φανάρια του Αγίου Νικολάου. Τα οχήματα,θα κατευθύνονται μέσω του δρόμου βυρσοδεψείων Καρλοβάσου.

Το Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβάσου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή, καθώς και για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Η Κίνηση Σάμος SOS συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό

Published

on

By

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Σάμος SOS , σε ανακοίνωσή της για τις κινητοποιήσεις των φορέων της Σάμου για το μεταναστευτικό, σημειώνει τα παρακάτω:

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Σάμος SOS συμπαρίσταται, στις κινητοποιήσεις των φορέων της Σάμου, όπως του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συλλόγων για το Μεταναστευτικό, που συσσωρεύει συνεχώς προβλήματα στο νησί μας και την Πατρίδα. Από την αρχή δημιουργίας  της Σάμος  SOS είχαμε επισημάνει την ανάγκη αφύπνισης και ενωτικής επαγρύπνησης των Σαμιωτών.

Καλωσορίζουμε λοιπόν σήμερα, όσους κινητοποιούνται  για διαμαρτυρία, μπαίνοντας στον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια κι επίσημα, με συλλαλητήρια και άλλες πολλές εκδηλώσεις καταγγελίας της ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια για να έχει ουσιαστική πολιτική βαρύτητα η κινητοποίηση των εν λόγω φορέων και αφού ενστερνίζονται τα βασικά εξ αρχής του αγώνα μας αιτήματα, ευελπιστούμε να λειτουργήσουμε όλοι μαζί, με πνεύμα ενωτικό, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις.Διαφορετικά, αυτές οι κινητοποιήσεις θα φαντάζουν ως ενέργειες ευκαιριακές,  προεκλογικού χαρακτήρα.

Είδαμε ότι η κυβέρνηση φρόντισε επιμελώς να στήσει το επικοινωνιακό της παιχνίδι με κατηγορίες ανυπόστατες – όπως ρατσιστές, ακραίοι, φασίστες και άλλα φαιδρά – για όσους θεωρεί ότι την αντιστρατεύονται, στην έκφραση της αγάπης τους για το νησί και την πατρίδα…

Ας βάλουμε όλοι μαζί οι Σαμιώτες, φραγμό σ’ αυτή τη διχαστική για την κοινωνία μας πολιτική, με δημοκρατική προσήλωση, ενωτική και ειρηνική διάθεση.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Έναρξη μαθημάτων στο ΔΙΕΚ Σάμου

Published

on

By

Ανακοινώνεται από τη διεύθυνση του ΙΕΚ Σάμου σε παλιούς και νέους καταρτιζόμενους, καθώς και στους εκπαιδευτές, ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου.
Παρακαλείσθε να είστε στις 15:00 στον χώρο του ΙΕΚ, όπου θα πραγματοποιηθεί αγιασμός, ενημέρωση σε καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές από την Διεύθυνση και θα ακολουθήσει κατάρτιση, σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων που θα σας ανακοινωθεί εκείνη τη μέρα.
Καλή αρχή σε όλους!

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017