Connect with us

Πολιτικά

Α. Μιχαηλίδης: Η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα κριτήρια ενίσχυσης για τους πληγέντες της Σάμου

Published

on

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης για την επείγουσα στήριξη που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Σάμου που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό.

Ο βουλευτής εξέθεσε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, λόγω των σοβαρών ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και άλλα κτίρια. Τόνισε ότι ουδεμία ενίσχυση έχει καταβληθεί μέχρι τώρα σε κατοίκους και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες και να προβούν σε επισκευαστικές εργασίες. Επιπλέον, κατέθεσε προτάσεις που αφορούν το στενότερο πεδίο αρμοδιοτήτων που αφορούν το ερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, όπως την καταβολή ποσού επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις της Σάμου υψηλότερου από εκείνο που προβλέπεται για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας καθώς και την εξασφάλιση πόρων και εργαλείων για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης που θα πρέπει να εκπονήσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη Σάμο.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός από την πλευρά του ανέφερε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα του Υπουργείου, τα οποία έχουν ως άξονά τους την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και την παροχή διαφόρων διευκολύνσεων. Τα μέτρα, όμως, αυτά δεν απαντούν στις άμεσες, πιεστικές ανάγκες κατοίκων και επιχειρήσεων της Σάμου. Αν και ο κ. Υφυπουργός ανήγγειλε την προκαταβολή ενισχύσεων σε πληγέντες, δεν προσδιόρισε το χρόνο πίστωσης των ποσών αυτών. Επιπλέον, απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση στην πρόταση που διατύπωσε ο Α. Μιχαηλίδης για καταβολή εφάπαξ, έκτακτης ενίσχυσης στους πληγέντες, όπως έχει δοθεί σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Υφυπουργός επιφύλασσε όμως την πλέον δυσάρεστη έκπληξη για το τέλος της απάντησής του: δήλωσε ότι για την καταβολή ενισχύσεων στις επιχειρήσεις της Σάμου θα απαιτείται βεβαίωση μη πτώχευσής τους όχι για τον τελευταίο μήνα, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, αλλά για το τελευταίο τρίμηνο. Με άλλα λόγια, τη χρονιά εκδήλωσης της πανδημίας και των σημαντικών προβλημάτων που αυτή επέφερε για τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις του νησιού, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα κριτήρια ενίσχυσης!

Εφόσον πράγματι ισχύει αυτή η υπουργική αναφορά, απαιτείται η άμεση απόσυρση αυτού του νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και ανάλγητης υφής μέτρου της κυβέρνησης.

 

Το βίντεο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης είναι διαθέσιμο στο: https://tinyurl.com/y5v7zpr7

 

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο

Published

on

By

«Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων σχετικά με την περίπτωση της Σάμου για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας στη Σάμο», ανέφερε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη .

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Αρμονία», υποστήριξε ότι επισήμανε στον υφυπουργό ότι το κλείσιμο του νησιού έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη και οι δήμαρχοι, εξαιτίας της διασποράς του ιού σε περιοχές της Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

4,45 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό

Published

on

By

Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. 

Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθεί 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στον Δήμο Δυτικής Σάμου τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα είναι 361. Όσο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα των κατεδαφίσεων. Η προτεραιότητα των κατεδαφίσεων βάσει του Σχεδίου Εγκέλαδος για την άρση των επικινδυνοτήτων θα δίνεται με σειρά προτεραιότητας, στους κύριους οδικούς άξονες, στους κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους των πόλεων και των κοινοτήτων καθώς και σε κτίρια κρίσιμων λειτουργιών όπως Νοσοκομεία, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημαρχείο κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ η επιφόρτιση των Δήμων με τις κατεδαφίσεις γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν φτάνουν για τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των υλικών. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, οι Δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τα μηχανήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντά ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

Όπως υπογραμμίζει, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων του 2021, είχαν κληθεί το περασμένο καλοκαίρι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο Δήμος Δυτικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων τακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις και τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Π.Ε. Οικονομικού. Μάλιστα, για το 2020 οι Δήμοι της Σάμου δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ελλείψει κενών θέσεων, καθότι διέθεταν μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πέραν της ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βορίδης οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν.4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκε η προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση. Ειδικά, δε, για τους νέους δήμους που προέκυψαν από διάσπαση, όπως είναι οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας προσωπικού.

Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο υπουργός, οι Δήμοι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών με διάρκεια απασχόλησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με άμεσες διαδικασίες.

Πηγή: insider.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή