20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Βαθιώτη: 100 χρόνια τέσσερις γενιές δίνουν ζωή στον πηλό

Γράφει η Σταματία Ράπτη 

Η Σάμος έχει μια σημαντική και μακρά ιστορία στην αγγειοπλαστική. Η αγγειοπλαστική έχει μακραίωνη παράδοση μόνο που τα τελευταία χρόνια χάνεται κι αυτή, όπως και τόσες άλλες τέχνες στον τόπο μας.

Το Σάββατο είχαμε την τιμή και την χαρά να συμμετάσχουμε σε μια όμορφη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν τα κορίτσια της οικογένειας του Μανόλη Βαθιώτη και της κυρίας Πάτρας, τα οποία μας προσέφεραν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο, από την εποχή του παππού τους μέχρι και σήμερα, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του αγγειοπλαστείου τους στο Καρλόβασι .

Την εκδήλωση προλόγισαν η γνωστή δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή κ. Τασούλα Επτακοίλη, καθώς και η συγγραφέας κ. ‘Ερη Ρίτσου, οι οποίες αποτύπωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολύχρονη ενασχόληση των κοριτσιών με την κεραμική τέχνη.

Αγάπη λοιπόν για την τέχνη κι αστείρευτο ταλέντο , ήταν τα μυστικά που έκαναν τα κορίτσια αυτά να ανακαλύψουν τη μαγεία του τροχού του αγγειοπλάστη, ενώ η ιστορία και οι μύθοι έχουν προσθέσει τη δική τους πινελιά. Τέσσερις γενιές αγγειοπλαστών έχουν παράξει έργα τέχνης,καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Οι δυο αδελφές, η Σταματία και η Ευαγγελία δίνουν ζωή στον πηλό. Τα περισσότερα αντικείμενα που κατασκευάζονται ακολουθούν την παραδοσιακή γραμμή σε σχήμα και διακόσμηση.
Επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και διπλό ψήσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται άριστη ποιότητα των κεραμικών κατάλληλα για χρήση και διακόσμηση.Εκείνο βέβαια που κάνει τη διαφορά είναι η φαντασία και το μεράκι του κάθε μάστορα που σφραγίζει την κάθε δημιουργία με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Αυτή λοιπόν η αγάπη και το μεράκι τους για την τέχνη, τους έκαναν να συνεχίσουν να αποτυπώνουν στα κεραμικά τη ζεστασιά της ανθρώπινης ψυχής. Δίπλα τους η μαμά Πάτρα ζωγραφίζει, επιβλέπει και καμαρώνει για τις κόρες της.

Εκείνη που μας ξάφνιασε ευχάριστα πριν λίγα χρόνια ήταν η κόρη της Σταματίας Βαθιώτη και του Γιαννη Μακρή, η Εμμανουέλα, η οποία ενώ επιτυχώς ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ακολούθησε την τέχνη της μητέρας της, δίνοντας ζωή στον πηλό και ξεκινώντας την δική της επιχείρηση στο χωριό Μανωλάτες.

Άφησε πίσω της την χημεία, ξεδίπλωσε όλο της το ταλέντο και δημιούργησε τα προσωπικά της αριστούργημα, καθώς η τριβή της με αυτή την τέχνη από μικρό παιδί , της δημιούργησε ένα αχαλίνωτο πάθος που μπορεί να διακρίνει κανείς στα μάτια της όταν μιλάει γι’ αυτή, καθώς και μία αγάπη που όμοια της δεν συναντάς από πολλούς ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Μικρά κομψοτεχνήματα, δουλεμένα με το χέρι, χρωματισμένα με μεράκι και σμιλεμένα με τη δεξιοτεχνία του κεραμίστα, θα συναντήσεις στην επιχείρηση της στους Μανωλάτες .

Μια περιήγηση στο εργαστήριο τους είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Γιατί μπορεί να άλλαξαν τα μέσα και να διαφοροποιήθηκαν οι ανάγκες για τα παραγόμενα κεραμικά, όμως δεν υπάρχει διαφορά στις ύλες ή στις τεχνικές και τεχνοτροπίες. Αυτά είναι ίδια. Και έτσι θα παραμείνουν, όσο τα βασικά υλικά της γης γίνονται τέχνη στα χέρια των ανθρώπων.

Εξαιρετικό το βίντεο που παρουσίασε η Εμμανουέλα , το οποίο οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον .

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης .

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin