Connect with us

Σαμιακά

Βορίδης απο τη Σάμο : « Κλειστά τύπου hotspots »

Published

on

Οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Πρόγραμμα Κλεισθένης, ήταν το θέμα της εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Αττικής και τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκη Βορίδη που διοργάνωσε η ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου, σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΣAMOΣ».

Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Παπαγεωργίου μετά από σχετική πρόταση του πρόεδρου της ΝΟΔΕ  Σάμου Βασίλη Πανουράκη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Βορίδη  όπου ανέφερε οτι βασικότερο όλων, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα χτιστεί μια κουλτούρα συνεργασιών. Για παράδειγμα επιτρέπεται η προσχώρησης συμβούλου σε άλλο συνδυασμό, κι αυτό γιατί «πρέπει να διευκολυνθεί η συνδιαλλαγή». «Μπορεί να γίνει αντιδήμαρχος και από άλλο συνδυασμό αλλά με την έγκριση του συνδυασμού. Ανταλλαγή σε πρόσωπο και σε συνδυασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο που ως στόχο έχει να πλήξει τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς και προανήγγειλε ότι ο Κλεισθένης θα καταρρεύσει. 

Για την προσφυγική κρίση, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων δήλωσε:Πρέπει να απαντήσουν οι χώρες ως προς το αν καθεμιά θα κουβαλήσει το δικό της μερίδιο από τους πρόσφυγες και το τονίζω «πρόσφυγες», διότι δεν συζητώ για παράνομους μετανάστες τώρα -, στους οποίους θα δώσουμε καθεστώς ασύλου. Όλη η δομή που συμφώνησε η κυβέρνηση να φτιάξει, δηλαδή τα hotspots, και ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων που μπορεί να έχει κανείς… προϋπόθεση έχει να δεχθεί η Ευρώπη και κάθε χώρα, κατά το μερίδιο που της αναλογεί. Έχει προχωρήσει αυτό; Η απάντηση είναι όχι”.

Ο  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν υπάρχει εθνική πολιτική είπε:”Το ένα είναι πολιτικές αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών και μία τέτοια πολιτική είναι τα κλειστά κέντρα τύπου.  Το δεύτερο είναι να διευρύνει την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και να την εντείνει και χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες.  Τέλος,για εκείνους που δήλωσαν ψευδή στοιχεία στις αρχές ,θα πρέπει απελάσονται με δικαστική απόφαση, στις χώρες τους “. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο αντιπεριφεριάρχης Σάμου,κ. Νίκος Κατρακάζος, ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφεριάρχης, κ. Γιώργος Κυριαζής, αντιδήμαρχοι, οι πολιτευτές του κόμματος Νίκος Στεφανής και Μάνος Λογοθέτης ,οι πρόεδροι ΔΗΜ.Τ.Ο. Σάμου κ. Μαρία Παπαδάμ και κ. Γιάννης Μάρκου,ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης ,ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ» του Δήμου Σάμου, κ. Κυριάκος Πατσίδης και κ. Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή – Λαθουρά, η κ. Σουλτάνα (Άννη) Ανδρεάδου πρόεδρος ΔΟΠΠΟΝΑΣ, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αντώνης Σίμος ,κομματικά στελέχη και οπαδοί.

Επίσης μετά απο επίσημη πρόσκληση της ΝΟΔΕ Σάμου την ομιλία του κ. Βορίδη παρακολούθησε αντιπροσωπεία απο το Κίνημα Αλλαγής Σάμου.

 

Comments

comments

Σαμιακά

Αναχωρούν 111 αιτούντες άσυλο

Published

on

By

Μετά την μετακίνηση 500 προσφύγων και μεταναστών με 2 αρματαγωγά παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, συνεχίζεται αν και με καθυστέρηση η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ  Σάμου, μέχρι ότου ο αριθμός τους να πέσει κάτω των 700, που είναι η δυναμικότητα του hotspot.

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη το μεσημέρι, αναχωρούν απο την Σάμο με το πλοίο της γραμμής, 111 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, για να κατευθυνθούν σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, στη Σάμο διαμένουν περίπου 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες η πλειονότητα των οποίων  είναι από το Αφγανιστάν, το Κονγκό, το Ιράκ, το Καμερούν και τη Συρία.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων προς τους υποψήφιους δημάρχους

Published

on

By

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους δημάρχους, απέστειλε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου, στην οποία αναφέρει πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να λάβει ορισμένες αποφάσεις – μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών που είναι δημότες του, ζητώντας να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας, τόσο με νέες υπηρεσίες, όσο και με προσφορές σε άλλους τομείς.

Στην επιστολή του, ο σύλλογος, αναφέρει:

 1. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα δημογραφικής κατάρρευσης και εξυφαίνεται μία αθέατη γενοκτονία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατο Δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το έτος 2018 οι θάνατοι υπερείχαν των γεννήσεων κατά 33.820 (γεννήσεις 87.074 – θάνατοι 120.886), ενώ κατά την τελευταία τριετία οι θάνατοι υπερέχουν των γεννήσεων κατά 95.654 (γεννήσεις 268.525 – θάνατοι 364.179).

Το τρέχον έτος ήτοι από 1/1/2019 έως 4/3/2019, που είναι η τελευταία ενημέρωση, οι θάνατοι υπερέχουν των γεννήσεων κατά 11.041 (γεννήσεις 14.387 – θάνατοι 25.428).

Οι πολύτεκνες οικογένειες, είναι οι μόνες που αντιστέκονται στο δημογραφικό κατήφορο, που υφαίνει γοργά και σταθερά το σάβανο του γένους μας. Οι πολύτεκνοι αποτελούν την κατηγορία εκείνη του πληθυσμού που ασκεί τις πλέον ευεργετικές επιδράσεις σε όλες της εκφάνσεις της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής.

Συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στην ενίσχυση των ασφαλιστικών μας ταμείων, στην διατήρηση της αμυντικής ισχύος της χώρας μας, στη μείωση της ανεργίας, στον πολλαπλασιασμό της κατανάλωσης αγαθών, στην αποτροπή του αφανισμού του γένους μας και τελικά στη διατήρηση της βιολογικής ακμής του Έθνους.

 1. Ο Συνταγματικός νομοθέτης αναγνωρίζοντας την εν γένει προσφορά των πολυτέκνων οικογενειών στην κοινωνία με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές, αφού στη διάταξη αυτή ορίζεται ρητά:

«Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του κράτους»

Ακόμα, υποχρεώνει την Πολιτεία να ασκεί δημογραφική πολιτική, αφού στην παρ. 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται:

«. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:

«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

 1. Περαιτέρω με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 202 του Ν. 36432006 (Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) ορίζονται τα ακόλουθα:

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα.

 1. Με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία».
 1. Ακόμη με την παρ. 3 του άρθρου 84 του Ν. 38522010 ( Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) ορίζονται τ΄ ακόλουθα στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας:

« Με αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας».

 1. Με βάση τις παραπάνω διατάξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί να καθιερωθούν από την Κεντρική Διοίκηση, τόσο από την ΑΣΠΕ, όσο και από την ΚΕΔΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας έχει ή θα έχει τη δυνατότητα να λάβει ορισμένες αποφάσεις – μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών που είναι Δημότες του.

Συγκεκριμένα:

 • Πλήρη απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή από τα τροφεία των παιδιών τους που φοιτούν στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπως και απαλλαγή από τα ποσά για την συμμετοχή τους στους Αθλητικούς Συλλόγους και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των Δήμων ή των Νομικών Προσώπων του Δήμου, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
 • Χορήγηση εφ΄ άπαξ βοηθήματος ποσού αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου στην μητέρα που θα αποκτά το 4ο της τέκνο και θα έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνη, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτά το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο και το οποίο ποσό να μην είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
 • Κάλυψη των δαπανών του τοκετού, όπως και κάλυψη των δαπανών για τις πάνες του μωρού μέχρι δύο ετών τουλάχιστον, σε κάθε μητέρα που θα αποκτά το 4ο της τέκνο και θα έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνη, καθώς και όταν αυτή θα αποκτά το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
 • Χρηματικά βοηθήματα για τα τέκνα των πολυτέκνων και τους ίδιους τους πολυτέκνους, που αριστεύουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο ή επιτυγχάνουν σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ και με την προϋπόθεση ότι επέτυχαν με βαθμολογία πάνω από την βάση του 10 ή έλαβαν το πτυχίο τους από Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ή έλαβαν Μεταπτυχιακό τίτλο ή το Διδακτορικό τους, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
 • Καθιέρωση σταθερού ωραρίου για τις πολύτεκνες μητέρες – υπαλλήλους του Δήμου και να μην υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις βεβαρυμμένες οικογενειακές υποχρεώσεις τους.
 • Καθιέρωση από τους Δήμους τιμητικών εκδηλώσεων για τις μητέρες που αποκτούν το τέταρτο τέκνο τους και θα έχουν χαρακτηρισθεί πολύτεκνες, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτούν το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο τους, ώστε να γίνεται η σχετική προβολή και να καθίσταται ελκυστική και άξια σεβασμού η πολύτεκνη οικογένεια.
 • Σύμπραξη του Δήμου με το Σύλλογό σας για τη διανομή προϊόντων βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων του Υπ. Εργασίας και των σχετικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Γενικότερα, θα πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας, τόσο με νέες υπηρεσίες όπως π.χ. τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), όσο και με προσφορές σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα δωρεάν εμβολιασμός για παιδιά ως 14 ετών, κ.λπ.

Κύριε Υποψήφιε Δήμαρχε θα θέλαμε να έχουμε τις θέσεις σας πάνω στα ανωτέρω και τη δέσμευση σας ότι εφόσον εκλεγείτε θα εφαρμόσετε τα ανωτέρω δίκαια και απολύτως απαραίτητα μέτρα διότι Δήμος χωρίς δημότες είναι πηγή χωρίς νερό .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Καθάρισαν το λιμάνι Πυθαγορείου

Published

on

By

Ο σύλλογος αυτοδυτών Σάμου στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης Let’s do it Greece 2019 πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Απριλίου τον καθαρισμό του λιμένος Πυθαγορείου.

Ήταν πραγματικά μια γιορτή του εθελοντισμού που ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικότητας.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά:

1.Το Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου εθελοντών πυροσβεστών Πυθαγορείου για την καλή οργάνωση και την πολύτιμη βοήθεια των μελών του

 1. Το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

3.Τον Παιδικό Σταθμό ”Το Χαμόγελο” και τη Μαρία Καρρά που έδωσε στους μικρούς μας φίλους μαθήματα οικολογίας και σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος

4.Τα Ελληνικά θερμοκήπια Σαμου και τον κ.Γερασίμου Γρηγόρη που για μια ακόμη χρονιά διέθεσε μηχανολογικό εξοπλισμό

5.Το χειριστή του γερανού Γιωργος Γεραλεξης

6.Το Λιμενικό Σώμα για την άριστη συνεργασία

7.Το Stelios Demertzis για τις όμορφες φωτογραφίες που μας χάρισε.

8.Τον Pavlos Ioannidis και την ομάδα του REELDRONE που μας υποστηρίζει σε όλες τις δράσεις μας με τα υπέροχα video.

9.Τους δύτες που παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω περιορισμένης ορατότητας κατάφεραν να ανασύρουν μεγάλο όγκο σκουπιδιών από το βυθό.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017