Connect with us

Περιφερειακά

Β. Πανουράκης για μεταναστευτικό : Σταματήστε επιτέλους να παίζεται με την υπομονή μας και τις αντοχές μας

Published

on

 

Αγαπητές Συμπολίτισσες – Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η έκφραση “μία από τα ίδια” έχει χάσει πλέον την αξία της σε ότι έχει να κάνει με τις συζητήσεις, τις εξαγγελίες και τα τεκταινόμενα γύρω από το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Το μόνο θετικό που προέκυψε από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ, ένα χώρο όπου η έκταση του έχει… δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τα αρχικά σχέδια και τις προδιαγραφές και είναι ένας χώρος που καταπατείται κάθε έννοια ανθρωπισμού, με τους ανθρώπους που στοιβιάζονται εκεί να ζουν κάτω και από τις συνθήκες της εξαθλίωσης, δημιουργώντας πολλά ζητήματα, με κυριότερο αυτό της δημόσιας υγείας. Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο, η απόφαση του κλεισίματος ήταν η σωστότερη και αποτελεί κατάκτηση ΟΛΩΝ ΜΑΣ, αποτέλεσμα της αντίστασης και της προσπάθειας στην επιστροφή της κανονικότητας και της ηρεμίας στην πόλη μας, όσα δηλαδή είχαν διασαλευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα λάθος πολιτικών και αποφάσεων, που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε περαιτέρω.

Τα προβλήματα αρχίζουν από εκεί και πέρα, με τα προσχέδια της κυβέρνησης για τη νέα δομή που θα τελειοποιηθεί στην περιοχή Ζερβού. Η χωρητικότητα των 1.200 ατόμων έγινε μέσα σε λίγες ώρες 5.000+, που ασφαλώς και δεν ηχεί καθόλου καλά στα αυτιά μας και δημιουργεί εύλογα απορίες για το τι κρύβεται στα παρασκήνια. Όπως άμεσα δήλωσε και ο Περιφερειάρχης μας, οι κλειστές δομές ήταν απαίτηση όλων των νησιών που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, αλλά για τα νούμερα δεν υπήρχε καμία διαβούλευση και καμμία ενημέρωση, γεγονός που ανάγκασε τον κύριο Περιφερειάρχη να επισημάνει ότι η κατανομή που έγινε ήταν ΑΔΙΚΗ και πως η Σάμος δεν μπορεί να σηκώσει μια δομή πάνω από τους 1.500-1.700 ανθρώπους.

Και όλα αυτά όταν αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε ένα μεταβατικό στάδιο 3-4 μηνών, όπου το ΚΥΤ θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι και την τελική μετεγκατάσταση στη νέα δομή. Μέχρι τότε τι όμως? Οι ροές θα συνεχίζονται κανονικά, η αποσυμφόρηση θα προχωράει με βήμα σημειωτόν και το πρόβλημα όλο και θα μεγαλώνει. Από εξαγγελίες για φυλασσόμενα σύνορα, έλεγχο ροών και άλλα τέτοια έχουμε ακούσει πολλά, στην εφαρμογή όμως όλα πέφτουν στο κενό. Θέλουμε πράξεις ουσίας ΑΜΕΣΑ. Σταματήστε επιτέλους να παίζεται με την υπομονή μας και τις αντοχές μας, γιατί και τα δύο έχουν εξαντληθεί.

Λογικό είναι οι αντιδράσεις να είναι σφοδρές από τη μεριά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνουμε εν θερμώ αποφάσεις. Ασφαλώς και δεν θα υποδείξω σε κανέναν ή θα επικρίνω κάποιον για τον τρόπο που θα επιλέξει να αντιδράσει, θεωρώ όμως ότι οι παραιτήσεις τη δεδομένη στιγμή περισσότερα ζητήματα μπορούν να δημιουργήσουν, παρά να αποτελέσουν δυνατό μέτρο πίεσης όπως διατείνονται οι περισσότεροι.

Το ιδανικό θα ήταν να βρεθούμε για πρώτη φορά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ όλοι οι Σαμιώτες και να συστρατευτούμε για να βρεθούμε δυναμικά απέναντι τους.

Το χειρότερο σενάριο φαντάζει να μας βρουν «παραιτημένους» από τις διεκδικήσεις μας, από τις ζωές μας και την ήρεμη καθημερινότητα μας, την οποία και θέλουμε πίσω.

Το οφείλουμε σε όλους, κυρίως στα παιδιά μας και θα τα καταφέρουμε κόντρα σε όλους και σε όλα, αρκεί να μας βρουν ενωμένους και όλους μαζί αυτή τη φορά.

Comments

comments

Περιφερειακά

Νίκος Τριανταφύλλου: OXI στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού – NAI στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Published

on

By

Η ανάκληση της επίταξης στη θέση Ζερβού αποτελεί μερική επιτυχία όσων αντισταθήκαμε σε αυτόν τον παράλογο τρόπο διεύρυνσης της περιοχής του νέου χότ σποτ από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επουδενί όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αφού με την επιχειρούμενη μίσθωση αγροτεμαχίων της περιοχής που ξεκίνησε με την από 15-5-2020 Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος με αρ. πρωτ. 4426 ζητούνται παραπάνω από 800 στρέμματα αντί των αρχικών 216 στρέμματα της επίταξης.

Η νέα δομή ελλοχεύει κινδύνους με συνέπειες απρόβλεπτες για το μέλλον των παιδιών μας στα οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Πανηγυρισμοί και αυταρέσκειες για την δημιουργία νέας δομής λοιπόν δε χωρούν για ένα νησί που μπορεί να συνεχίσει να είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά του Β Αιγαίου. Καταρχάς τίποτα και κανείς δε μας εγγυάται και δεν πείθει για την πολυπόθητη και πολλά υποσχόμενη «μεταφορά» του υπάρχοντος στη θέση Ζερβού. Κατά δεύτερον η νέα ζητούμενη έκταση είναι τεράστια και προμηνύει ανάλογα και δυσθεώρητα μεγέθη μεταναστών στο νησί που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας ακόμη πιο πολύ.

Εξάλλου αν οι πραγματικές προθέσεις της νυν αλλά και προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να υπάρχει πληθυσμός των 1200 μεταναστών στο νησί θα μπορούσαν να το έχουν ήδη κάνει πράξη στο Βαθύ για να μας πείσουν. Ο βουλευτής και μαζί η τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου θα πρέπει να αντισταθούν σθεναρά στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού μας. Πολύ απλά τουρισμός και μεταναστευτικό δε μπορούν να συνυπάρξουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημα της στα ευρωπαϊκά όργανα και να απαιτήσει τον αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρέπει να σταματήσει την κατασπατάληση πόρων με φωτογραφικές αναθέσεις για την κατασκευή φαραωνικού τύπου δήθεν κλειστών δομών .

Η διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος απαιτεί βιώσιμο σχεδιασμό εντός της χώρας και δυναμική διεκδίκηση εκτός αυτής. Με την ίδια ευκολία που προσπερνώνται νομικά εμπόδια και νόμοι σχετικοί με πολεοδομικά, περιβάλλον, δασικά θέματα θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει ένα χωροταξικό για όλο το νησί που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα αλλά και του αύριο με γνώμονα πάντα την αειφόρο τουριστική άρα και την οικονομική μας ανάπτυξη και όχι με ημίμετρα που παγιώνουν στα νησιά της παραμεθορίου το δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού.

Το επιβάλλουν άλλωστε και λόγοι εθνικοί. Γιατί όσο καλοπροαίρετοι κι αν είμαστε η επιθετική εξωτερική πολιτική των γειτόνων μας υπενθυμίζει πόσο στραβά αρμενίζουμε.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού

Published

on

By

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού κ. Δημητρίου Κουρσουμπά.

Με μεγάλη χαρά και τιμή θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τις ομάδες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τις μεγάλες επιτυχίες τους και την άνοδο τους σε υψηλότερες κατηγορίες για το τρέχον αθλητικό έτος. Βεβαιώνουμε ως Περιφερειακή Αρχή ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια όλων των αθλητικών σωματείων.

Θερμά συγχαρητήρια στις ομάδες:

ΑΠΣ Παππάδος Γέρας Λέσβου (μπάσκετ ανδρών)
Θησέας Παναγιούδας Λέσβου (μπάσκετ γυναικών)
Φ.Ο .Βροντάδου Χίου (μπάσκετ ανδρών)
ΒΑΟΛ Χίου(μπάσκετ γυναικών)
ΑΕ Καρλοβασίου Σάμου (μπάσκετ ανδρών)
Αετός Λουτρών (ποδόσφαιρο ανδρών)
Μικρασιατική Χίου(ποδόσφαιρο ανδρών)
Ίκαρος Ικαρία (μπάσκετ γυναικών)

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Διαβεβαίωση Χρυσοχοϊδη για τη διενέργεια εξετάσεων των νέων συνοριοφυλάκων στην Σάμο

Published

on

By

Την ικανοποίησή του για την αποδοχή του αιτήματός του για τη διενέργεια των προκαταρτικών εξετάσεων των επιτυχόντων συνοριοφυλάκων στον τόπο καταγωγής τους, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης.

“Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε και αποδέχθηκε την πρόταση της Αντιπεριφέρειας για τη διενέργεια των προκαταρκτικών εξετάσεων των επιτυχόντων συνοριοφυλάκων της Σάμου στον τόπο καταγωγής τους.

Η διαδικασία προσλήψεων αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και ήδη δρομολογούνται ενέργειες για τις προκαταρκτικές εξετάσεις, με τη διάθεση εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά15 ώρες ago

Με στάση εργασίας και με συγκέντρωση υποδέχονται τον Υπουργό Υγείας

Δήμος17 ώρες ago

Συνάντηση στο Δημαρχείο Καρλοβάσου για τον τουρισμό

Σαμιακά18 ώρες ago

Ιερά Σύνοδος : «Η Γιόγκα δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών»

Δήμος18 ώρες ago

Κοινοτική Σύμβουλος Βαθέος ορκίστηκε η Ευρυδίκη Καραχριστοδούλου

Περιφερειακά18 ώρες ago

Νίκος Τριανταφύλλου: OXI στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού – NAI στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Σαμιακά23 ώρες ago

Εν αναμονή των πρώτων τουριστών η Σάμος: Ο Γ.Στάντζος στο MEGA

Περιφερειακά23 ώρες ago

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού

Σαμιακά2 ημέρες ago

Δημήτρης Βογιατζής – Επιβεβλημένη η παράταση περιορισμού της κυκλοφορίας των μεταναστών στη πόλη της Σάμου

Σαμιακά2 ημέρες ago

Ο καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης τιμήθηκε με τον «ΧΡΥΣΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ»

Σαμιακά2 ημέρες ago

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες οι διασώστες του ΕΚΑΒ Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Η Dodekanisos Seaways πενθεί το θάνατο του μηχανικού της Μιχάλη Παυλή

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Καλοκαιρινά δρομολόγια Bs Myconos – Bs Patmos – Bs Chios – Bs1

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μητέρα μηνύει μετανάστη που «χαϊδευόταν» στη θέα του ανήλικου γιου της

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Τεχνητή παραλία στα Ταμπάκικα!

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Το Blue Star Chios δρομολογείται στη γραμμή Πάρος – Νάξος – Εύδηλος- Καρλόβασι

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Νέες, δυναμικές και πετυχημένες επέστρεψαν στον τόπο τους

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Η TUI ακυρώσε όλα τα προγράμματα προς το νησί μας

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Μήνυση από Περιφέρεια σε ΜΚΟ που αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μόριας

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 64χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μπάλου Κουμαίϊκων

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μαραθόκαμπος : Σε αυτό το μέρος θα κάνετε ονειρικές διακοπές!

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017