17.8 C
Σάμος
25/09/2022
Περιφερειακά

Β.Πανουράκης : Επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας

«Στόχος όλων μας και επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλοία τα οποία σε εβδομαδιαία βάση θα μεταφέρουν από τη Σάμο τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης σε δελτίο  τύπου για το Μεταναστευτικό.

Η μεταναστευτική κρίση τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο επηρεάζει και καταστρέφει την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας. Είναι αλήθεια πως δυστυχώς κατά το παρελθόν άνοιξε ο δρόμος προς τα νησιά μας και οι Σαμιώτες φυσικά επιδείξαμε ανθρωπισμό, κατανόηση και προσφέραμε φροντίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόβλημα ωστόσο γιγαντώθηκε. Οι κάτοικοι της Σάμου δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την εξαθλίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Οφείλουμε πρωτίστως στα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν το λαμπρό μέλλον του τόπου μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους φυσικά, να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και να συνεχίσουμε να ζούμε και να παράγουμε στο ευλογημένο νησί στο οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ολόκληρη η Ευρώπη κωφεύει στις οχλήσεις και τις διαμαρτυρίες μας. Τα νησιά μας πλέον έχουν μετατραπεί σε φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων οι οποίοι καθημερινά δημιουργούν προβλήματα και δυσλειτουργίες στην τοπική κοινωνία. Η υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν επιδεικνύει την αλληλεγγύη που υποχρεούται σε όλους εμάς τους Βορειοπελαγίτες, αφού μάλλον αρνείται να αναγνωρίσει κάτι που προφανέστατα είναι βλαβερό για την ομοιογένεια και την σύσταση των κοινωνιών των νησιών και φυσικά ολόκληρης της χώρας.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης να αποσυμφορήσει τα νησιά μας, όταν αυτή  επιτέλους θα αρχίσει να πραγματοποιείται ουσιαστικά. Προς το παρόν, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, στο νησί μας, την Σάμο και πιο συγκεκριμένα στο Βαθύ η  κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική ,αφού η αναλογία του γηγενή πληθυσμού στην πρωτεύουσα τείνει να εξισωθεί με αυτή του μεταναστευτικού πληθυσμού. Οι ελάχιστες αναχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί υπερκαλύπτονται από τις νέες εκατοντάδες καθημερινές αφίξεις. Θλιβερή αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι ενώ 7000 άνθρωποι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα νησιά μας καθώς έχει τακτοποιηθεί το θέμα του ασύλου τους δυστυχώς παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι Σαμιώτες πλέον είμαστε αγανακτισμένοι. Στόχος όλων μας και επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλοία τα οποία σε εβδομαδιαία βάση θα μεταφέρουν από τη Σάμο τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους. Επιπλέον:

Ως Περιφερειακή Ενότητα Σάμου απαιτούμε από την κυβέρνηση:  Απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες-πρόσφυγες και μεταφορά των υφιστάμενων δομών εκτός των αστικών ιστών της πόλεως Σάμου, την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας  και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας,  άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και αποκλεισμό από τις περιουσίες τους. Την πλήρη καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στο νησί μας ανεξέλεγκτα  καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Τέλος απαραίτητη  πρέπει να θεωρηθεί η στελέχωση και η στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου

Βασίλειος Πανουράκης

Related posts

Νίκος Παπαθανάσης: Στην πρώτη θέση από πλευράς αύξησης του ποσοστού του νέου ΕΣΠΑ το Βόρειο Αιγαίο

admin

Στη Χίο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

admin

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Μηνιαίο επίδομα 250 ευρώ σε νοσοκομειακούς ιατρούς για δυσεύρετες ειδικότητες

admin

Ο Περιφερειάρχης στην παράδοση του ασθενοφόρου από την Βουλή στο ΚΥ Καλλονης

admin

Απάντηση Π.Ε Σάμου για τις μαθητικές μεταφορές

admin

Ο Κ. Μουτζούρης μιλάει για όλα! Η σχέση με τη γυναίκα του, οι Pink Floyd και η πολιτική

admin

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 14ης Σεπτεμβρίου Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με το Vespa Club Lesvos

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα