Connect with us

Σαμιακά

Β. Πανουράκης: Ευθύνη όλων να μην ξεχαστεί η Σάμος

Published

on

Το ούτως ή άλλως άσχημο 2020 ολοκληρώνεται με τον χειρότερο τρόπο για το νησί μας, μετά και τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου.

Εν μέσω πανδημίας και του δεύτερου, σφοδρότερου κύματος αλλά και με το πάγιο πρόβλημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού να ταλανίζει τις ζωές των Σαμιωτών, ήρθαν οι συνέπειες του σεισμού για να δοκιμάσουν για τα καλά τις αντοχές μας και δυστυχώς να δημιουργήσουν πληγές οι οποίες θα χρειαστεί καιρός για να επουλωθούν.

Θετική η πρωτόγνωρα γρήγορη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας, που ακόμα και την ώρα του καταστροφικού φαινομένου έδειξαν αντανακλαστικά που βοήθησαν στο να περιοριστούν οι απώλειες στο μέτρο του δυνατού, χωρίς πάντως να αποφευχθεί το θλιβερό γεγονός του χαμού των δύο μικρών παιδιών.

Ένα γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο αυτό που όλοι ξέραμε, το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει πανελλαδικά με τα εγκαταλειμμένα και υπό κατάρρευση κτίρια, που η κατεδάφισή τους κολλάει στη γραφειοκρατία ή την εγκληματική –όπως αποδεικνύεται– αμέλεια κάποιων. Είναι ευθύνη της Πολιτείας και κάθε αρμόδιου οργάνου η Σάμος να μην ξεχαστεί.

Με θλίψη, αλλά και εν μέρει με οργή, διαπιστώνω ότι το θέμα τείνει να «σβήσει» από τα ΜΜΕ από τις πρώτες κιόλας μέρες. Κάτι ότι συνέπεσε με το lockdown, κάτι ότι αναδείχθηκαν παθογένειες ετών και το θέμα, άλλοτε εσκεμμένα, άλλοτε όχι, άρχισε να εξαφανίζεται σε τέτοιο βαθμό, που έναν μήνα μετά εντοπίζεται σε διάσπαρτες ειδήσεις.

Δεν επιζητούμε τα φώτα της δημοσιότητας για την προσωπική μας προβολή, αλλά τόσο εγώ όσο και οι δύο δήμαρχοι του νησιού διεκδικούμε τα αυτονόητα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ικανοποιηθεί και το τελευταίο αίτημα των πληγέντων από τον σεισμό. Κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση γίνονται από την πρώτη στιγμή, όπως είναι η μερική εξαίρεση της Σάμου από το lockdown αλλά και η προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών για τη χορήγηση των πρώτων επιχορηγήσεων, όμως δεν αρκούν.

Πάρα πολλά σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ οι ιδιόκτητες εκείνων που άντεξαν θα ζουν με τον φόβο κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου αλλά και των λιμανιών μας. Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τις σχολικές μονάδες σε πολλά σημεία του νησιού αλλά και με τις εκκλησίες μας. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι οικονομικές ελαφρύνσεις και οι έκτακτες επιχορηγήσεις δεν αρκούν, μιας και εκτός των άλλων δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις απώλειες των Σαμιωτών, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες, είτε εργαζόμενοι, είτε απλοί πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους.

Για τα δημόσια κτίρια και όσα αποτελούν μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς δεν χρειάζεται να γίνει λόγος, μιας και θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρξει σχέδιο επαναφοράς τους στην προτέρα κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο ανάταξης για το νησί μας σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, με ειλικρινή προσπάθεια και συμμετοχή απ’ όλους τους φορείς, εντός και εκτός νησιού.

Οι σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης είναι αλήθεια ότι έχουν διασαλευτεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της εξοργιστικής διαχείρισης του Μεταναστευτικού στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Επειδή πάντως δεν θέλω να αδικήσω κανέναν και σ’ αυτόν τον τομέα γίνονται συνεχώς βήματα προς τα εμπρός και η προσπάθεια για λύση του προβλήματος είναι τουλάχιστον σοβαρή, συγκριτικά με τα προηγούμενα μιλώντας πάντα.

Το νησί όμως έχει επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που μόνο δραστικές λύσεις μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του τα τελευταία χρόνια ελέω Μεταναστευτικού, την ίδια ώρα που στην εξίσωση για φέτος μπήκε και η λαίλαπα της πανδημίας.

Τα σώματα ασφαλείας μας είναι επί ποδός καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τα συνεχή φαινόμενα ανομίας και να προστατεύσουν τους Σαμιώτες, που έχουν χάσει πλέον για τα καλά την ήρεμη καθημερινότητά τους, ενώ η κομβική θέση του νησιού μας θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε συνεχή κατάσταση συναγερμού, ελέω και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται επειδή βρήκαμε το πάτημα να διεκδικήσουμε περαιτέρω πράγματα από αυτά που δικαιούμαστε, αλλά για να ενισχύσουν την ευθύνη όλων σας και όλων μας για να μην ξεχαστεί η Σάμος…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Μετά το διαζύγιο: Συμβουλές για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας

Published

on

By

Η υπόθεση του διαζυγίου για κάθε σχέση είναι πάρα πολύ σημαντική και καθοριστική για τη ζωή. Υπογράφοντας τα έγγραφα του διαζυγίου σας, δίνεται και επίσημα το τέλος μιας σχέσης που χτίστηκε με ελπίδα και αγνά συναισθήματα. Η ιστορία κάθε διαζυγίου είναι διαφορετική. Ίσως να ήσασταν παντρεμένοι για δεκαετίες ή ίσως να είχατε συμπληρώσει μόνο ένα χρόνο έγγαμου βίου. Ίσως να είχατε αποκτήσει παιδιά, ίσως και όχι. Ίσως να αισθάνεστε ανακουφισμένοι ή ίσως πληγωμένοι – ίσως και τα δύο.

 

Όλα αυτά όμως σας οδήγησαν σ’ αυτό το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεστε τώρα. Η κατεύθυνση που θα επιλέξετε να πάρετε από δω και στο εξής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη νέα σας ζωή. Τι θα μπορούσατε να κάνετε λοιπόν για να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας;

 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει

Κανένα άτομο δεν παντρεύεται σκεπτόμενο ότι κάποια μέρα υπάρχει η πιθανότητα να χωρίσει από τον/την σύντροφό του. Ακόμα κι αν το διαζύγιο με το άλλο άτομο ήταν κάτι που το επιζητούσατε αρκετά, εξακολουθεί να αποτελεί απώλεια. Όλη αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία είναι αρκετά οδυνηρή και για τις δύο πλευρές, οι οποίες καλούνται να διευθετήσουν και άλλους είδους θέματα κατα τη συμφωνία του διαζυγίου τους. Επιβάλλεται λοιπόν να στραφούν και οι δύο πλευρές σε έναν έμπειρο δικηγόρο που γνωρίζει απόλυτα τις υποθέσεις του Οικογενειακού Δικαίου. Οικογενειακό Δίκαιο είναι ο κλάδος του Αστικού Δικαίου που ασχολείται με το γάμο και όλες τις νομικές του περιπτώσεις και αποτελεί τομέα εξειδίκευσης του δικηγόρου που πρέπει εσείς να αναζητήσετε. Ένας δικηγόρος για Οικογενειακό Δίκαιο στην Αθήνα που μπορεί να διαμένετε, θα σας βοηθήσει να κάνετε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη νέα ζωή σας που βρίσκεται στα σκαριά.

 

Γι αυτό λοιπόν είναι φυσικό να αισθάνεστε τύψεις για το διαζύγιό σας και το τέλος της σχέσης σας. Όποια και να ήταν η εμπειρία σας κατά τη διάρκεια του γάμου σας, σίγουρα θα σας δημιουργηθούν αισθήματα θλίψης και απώλειας. Εξάλλου μια απώλεια, είναι πάντοτε μια απώλεια.

 

Επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας

Μην πάρετε μαζί σας τα τραύματα του παρελθόντος στο νέο ξεκίνημα που κάνετε στη ζωή σας. Ανακαλύψτε έναν τρόπο να δουλέψετε αυτά τα συναισθήματα κατάρρευσης του γάμου σας, συνομιλώντας με τους δικούς σας ανθρώπους, καθώς και με έναν επαγγελματία θεραπευτή. Επίσης μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας και σε μια υγιή δραστηριότητα που απολαμβάνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να αγνοούν όλα αυτά τα προβλήματα του διαζυγίου τους, από το να έρθουν πραγματικά αντιμέτωποι με αυτά και να τα επιλύσουν. Εάν λοιπόν αντιστέκεστε στην ιδέα της θεραπείας, ίσως θα έπρεπε να θυμάστε πως η θεραπεία σας δεν έχει να κάνει με την κρίση του προβλήματός σας, αλλά με την βελτίωση της προσωπικής σας ζωής.

 

Ανακαλύψτε ξανά τον εαυτό σας

Ειδικά αν ήσασταν παντρεμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να είχατε εγκαταλείψει πολλά από τα πράγματα που απολαμβάνατε παλιά ως άτομο, για χάρη του έγγαμου βίου σας. Αναρωτηθείτε λοιπόν ποια ήταν τα χόμπι και οι δραστηριότητές σας πριν το γάμο σας. Η άσκηση και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντός σας για αυτά είναι και πάλι σημαντική για την ανοικοδόμηση του εαυτού σας. Οποιαδήποτε ανανεωτική σας κίνηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά με τον αληθινό σας εαυτό, όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση του σπιτιού σας ή μια αλλαγή στην εμφάνισή σας, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για εσάς και τη ψυχολογία σας.

 

 

Τολμήστε να μείνετε μόνοι

Το να μείνετε μόνοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθείτε. Σημαίνει ότι θα αφιερώσετε τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζεται στον εαυτό σας. Μένοντας κάποιος μόνος, έχει όλο τον χρόνο να “συνομιλήσει” με τον ίδιο του τον εαυτό, ακούγοντας τα πραγματικά θέλω του. Αξιοποιώντας αυτό το χρόνο, το άτομο θα καταφέρει να βγει πιο ολοκληρωμένο και συνειδητοποιημένο όχι μόνο για τις διαπροσωπικές του σχέσεις, αλλά και τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τους στόχους του.

 

Αποδεχθείτε το νέο σας ρόλο

Ειδικά εάν τα χρόνια που περάσατε μαζί με τον/την σύζυγό σας ήταν πάρα πολλά σε διάρκεια, σίγουρα πολλές από τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που έπρεπε να ληφθούν πιθανόν να μεταβιβάζονταν στην άλλη πλευρά της σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι το άλλο άτομο μέσα στο γάμο σας χειρίζοταν σε μεγάλο βαθμό πολλές πτυχές της ζωής σας. Με τον ερχομό του διαζυγίου όμως αυτά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Επίσης σημαίνει ότι πρέπει ξανα να ανακτήσετε τον έλεγχο και να πάρετε εσείς τις πρωτοβουλίες για την ίδια σας τη ζωή. Μπορεί λοιπόν να είχατε συνηθίσει να κάνετε τα πάντα από κοινού, όπως η κοινή φορολογική δήλωση, μέχρι την επιλογή του κατάλληλου σχολείου για τα παιδιά σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να παραμείνετε εφησυχασμένοι ακόμη και τώρα. Φυσικά για όλα τα θέματα που σας απασχολούν υπάρχουν λύσεις.

 

Και σίγουρα δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε ολομόναχοι. Πάντα θα βρίσκεται κάποιος διαθέσιμος να σας βοηθήσει. Όπως φερ ειπείν η συμπλήρωση για τη φορολογική δήλωση με τη βοήθεια των ειδικών λογιστών για τις οικονομικές σας κινήσεις. Θυμηθείτε πως μπορείτε να κάνετε καθημερινά αργά και σταθερά βήματα ανάκτησης της ζωής σας στηριζόμενοι και στην πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων. Αρκεί βέβαια να το πάρετε απόφαση.

 

 

 

 

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Το τσουνάμι της Σάμου το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο τα τελευταία 65 χρόνια

Published

on

By

Το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία 65 χρόνια ήταν το παλιρροϊκό κύμα που «χτύπησε» τη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό των 7 ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Όπως προκύπτει από επιστημονική έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το μέγιστο ύψος του τσουνάμι στο νησί ξεπέρασε τα τρία μέτρα ενώ στο Βαθύ το κύμα κατέκλυσε μια περιοχή μήκους δύο χιλιομέτρων και βάθους μεγαλύτερου των 100 μέτρων.

Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου στη Μεσόγειο, το τσουνάμι της Σάμου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Περισσότερα στην έντυπη εκδοσή  των «ΝΕΩΝ»

Πηγή: www.tanea.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

COVID-191 εβδομάδα ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μαγείρεψαν για τους σεισμοπαθείς του Καρλοβάσου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: 11 νέα επιβατικά οχήματα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπέροχες εικόνες από το στολισμένο Πυθαγόρειο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Εμβολιάστηκε κάνοντας το σήμα της νίκης ο Μάνος Λογοθέτης

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή