Connect with us

Σαμιακά

Γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη Σάμο

Published

on

Εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι νέοι και νέες, πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου και στην Πλατεία Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Με αυτό το σύνθημα οι απεργοί και στη Σάμο, απάντησαν στα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους «εθνικούς στόχους» των μονοπωλίων.

Τα κύρια αιτήματα στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Σάμου και της Ικαρίας ήταν η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο άμεσος εγκλωβισμός των προσφύγων, αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις κ.α .

Η απεργιακή πορεία που ξεκίνησε στις 10 από το Εργατικό Κέντρο κατευθύνθηκε προς την παραλιακή του Βαθιού, σταμάτησε στο Λιμεναρχείο Σάμου, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα του ΕΚΣ για τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με τις διεκδικήσεις για τακτικές, φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών και κατέληξε στην πλατεία της πόλης.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πυθαγόρα με ομιλίες. Xαιρετισμό απεύθυνε ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου ενώ ομιλία έκανε η Ρίτα Καρβούνη μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Σ. και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ANTAΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Εργαζόμενοι από κάθε κλάδο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι νέοι και νέες από κάθε γωνιά του νησιού,πήραν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Ανάμεσά τους και η διοίκηση του Δήμου Ικαρίας με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο.

Από τον  Σύλλογο Αυτοπασχολουμένων-Βιοτεχνων-Επαγγελματιών-Εμπόρων Δήμου Ικαρίας παρέμβαση έκανε ο Μιχάλης Τσάκαλος, στην οποία κατέγγειλε την συγκρότηση της «κοινωνικής» συμμαχίας με τη συμμετοχή των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επιμελητήρια, επαγγελματικούς φορείς και την  “συνομοσπονδία”-σφραγίδα  των συνταξιούχων, την ΑΓΣΣΕ, οι οποίοι λάμπουν δια της απουσίας τους από οποιαδήποτε συλλογική αντίδραση (πρόσφατη είναι η επίμονη άρνησή τους για οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας στις 12 Γενάρη, 21 Φλεβάρη, ακόμα και την 1η Μάη, μέρα έναρξης των πλειστηριασμών για πάνω από 500 ευρώ χρέη προς το δημόσιο).

Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων Ικαρίας χαιρέτισε η Κατερίνα Χατζηαργυρίου όπου αναφέρθηκε και στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων που αναγκάζονται να υπογράφουν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχιακές μονάδες. Επίσης ανακοινώθηκαν οι εκλογές του Σωματείου για τις 12-13 Ιούλη.

Στην κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου ο Αποστόλης Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στις δυσχερείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες κυρίως του νότιου τμήματος του νησιού (λιμάνι Αγίου Κηρύκου) με αρνητικά αποτέλεσμα τόσο στην τροφοδοσία, όσο και στην επισκεψιμότητά του . Όλα αυτά εξαιτίας των σχεδιασμών των εφοπλιστών όπου γίνεται κατά βάση των δικών τους συμφερόντων και όχι των νησιωτών.       Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας έχει τεράστια σημασία για τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων σε αυτά. Η ανάπτυξη τους όμως  που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση και που την ονομάζει μάλιστα και «δίκαιη» για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κάλπικη για τον λαό. Κοινός είναι ο αγώνας κατά των χαρατσιών, της φοροληστείας, της μη κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, με την  διεκδίκηση ασφαλούς, φτηνής και καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά(και από τα 3 λιμάνια της Επαρχείας Ικαρίας). Με την σύνδεση των νησιών μας με  Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, και μεταξύ τους και με Δωδεκάνησα. Με την μείωση των ναύλων κατά 50% που να συμβαδίζουν με τη μείωση των μισθών μας. Με σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια (αποκλειστικά στην ευθύνη του Κράτους) με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των αναγκαίων λιμενικών υποδομών».

Τέλος έγινε αναφορά στη δράση για προσπάθεια παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με βάση και την χτεσινή απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ικαρίας.

Είναι  φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους  μιας ολόκληρης  ζωής, έχει κατακτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί,   το   αυτοκίνητο,   το   χωράφι   του   μικρού   αγρότη.

Η Παρασκευή   15.6.2018,      ορίστηκε ως    ημέρα   δράσης   κατά   των   πλειστηριασμών, με   παραστάσεις   μαζί   με   τους  φορείς του νησιού,   σε   εφορία,  ασφαλιστικά   ταμεία,   Περιφέρεια,   και οργάνωση την ίδια μέρα το απόγευμα κινητοποίησης.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Σάμου για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Published

on

By

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σαμου, Αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο, λόγω  της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο κ. Μιαούλης αναφέρει

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται από αμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση στην εκδήλωση πυρκαγιών προερχόμενη κατά κύριο λόγο από καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, σε σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους στην ευρύτερη περιοχή της Π/Ε Σάμου, προσαυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα ταχείας επέκτασης με ταυτόχρονη πρόκληση σημαντικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο εφόσον ο ενεργών αυτής προβεί στην λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Ύστερα από τα ανωτέρω, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του Νησιού, ώστε να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας, σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή «Ξυλάκι»

Published

on

By

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή «Ξυλάκι» Καρλοβάσου, με την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη περιοχή από το πρώτο λεπτό βρέθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχος Γιώργος Μιαούλης, για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος πολίτικης προστασίας της κοινότητας Καρλοβάσου ,Χρήστος Σακελλάρης και εθελοντές .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή