20 C
Σάμος
29/11/2023
Σαμιακά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι τοπικές αρχές να λάβουν δράση και να παρέχουν ασφαλή διαμονή σε όσους έμειναν χωρίς στέγη

Τις τοπικές αρχές να λάβουν δράση άμεσα και να παρέχουν ασφαλή διαμονή σε όσους αιτούντες άσυλο έμειναν χωρίς στέγη, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και παράλληλα τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, που συνεχίζουν να εγκλωβίζουν ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες, φέρουν ευθύνη για την επανάληψη συμβάντων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

Δύο φωτιές ξέσπασαν το απόγευμα της Κυριακής 26 Απριλίου στην περιοχή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου, σκορπώντας τον πανικό στους διαμένοντες και αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς στέγη. Σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, η ένταση στην περιοχή συνεχίστηκε, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες που οι φωτιές στο Βαθύ αφήνουν εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς κατάλυμα.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο νησί ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους χρειάζονταν πρώτες βοήθειες, όπως ράμματα και  φροντίδα μικροτραυματισμών, ενώ οι ομάδες της οργάνωσης παρείχαν και ψυχολογική στήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω του συμβάντος. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετείχαν, επίσης, στην διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, σε όσους έμειναν χωρίς στέγη και μετέφεραν μερικές οικογένειες σε ένα από τα κτίρια της οργάνωσης στο νησί.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες σε ένα τόσο τρομακτικό συμβάν που έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία όσων ανδρών, γυναικών και παιδιών παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου. Περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τα πάντα στη φωτιά και δεν έχουν πού να μείνουν», λέει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, που συνεχίζουν να εγκλωβίζουν ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες, φέρουν  ευθύνη για την επανάληψη συμβάντων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Σήμερα 7.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 2.000 παιδιά, ζουν στο Βαθύ σε πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες, με πολύ περιορισμένη πρόσβαση ακόμα και στα απολύτως απαραίτητα. Πρόσφατα, σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η απειλή του COVID-19. Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία αυτών των ανθρώπων» συνεχίζει ο Γιώργος Καραγιάννης.

Εδώ και χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Από το βράδυ της Κυριακής, τουλάχιστον 500 άνθρωποι δεν έχουν ούτε ένα μέρος να κοιμηθούν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις τοπικές αρχές να λάβουν δράση άμεσα και να παρέχουν ασφαλή διαμονή σε όσους αιτούντες άσυλο έμειναν χωρίς στέγη. Η οργάνωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στο Βαθύ και να συνεργάζεται με όλους τους σχετικούς φορείς για την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Σάμο από τον Οκτώβριο του 2015. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν δύο κλινικές για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε θύματα βίας και σεξουαλικής βίας και για παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε γυναίκες. Παράλληλα, παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής στον πληθυσμό που διαμένει έξω από το Κέντρο Yποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

Related posts

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin

Παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ο Μάνος Βαλής

admin

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Blue Star Myconos

admin

Ψήφισμα της ΓΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

admin

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου για την κινητοποίηση για την Υγεία

admin

“ΕυΠο”: Εκδήλωση με θέμα “Οικογένεια και Καρκίνος”

admin

Εσπερίδα για το πρόγραμμα Erasmus+ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σάμου

admin