Περιφερειακά
Για την Πορεία Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων ΕΣΠΑ αρμοδιότητας της ΕΥΔ Β. Αιγαίου


Για την Πορεία Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων ΕΣΠΑ αρμοδιότητας της ΕΥΔ Β. Αιγαίου
Το Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020 βρίσκεται στην κρίσιμη φάση εφαρμογής του 3,5 χρόνια πριν την ολοκλήρωση του. Τα βασικά στοιχεία της υλοποίησης του είναι τα εξής:
- Εντάξεις σε ποσοστό 128%
- Συμβάσεις σε ποσοστό 61%
- Πληρωμές σε ποσοστό 30%
- Αριθμός ενταγμένων έργων 378
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίο σε επίπεδο κατάταξης μεταξύ των Περιφερειακών προγραμμάτων βρίσκεται:
- στην 4η θέση σε επίπεδο εντάξεων,
- στην 9η θέση σε επίπεδο συμβάσεων
- στην 10η θέση σε επίπεδο πληρωμών
Επιπλέον στοιχεία για την αξιολόγηση της μελλοντικής πορείας του προγράμματος:
- οι ενεργές προσκλήσεις είναι 25 σε αριθμό και ξεπερνούν τα 95 εκ σε επίπεδο προϋπολογισμού
- τα έργα προς αξιολόγηση και ένταξη φτάνουν τα 5 εκ, ενώ έως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 70 εκ
- ο μεγαλύτερος δικαιούχος του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 30 έργα π/υ 104,2 εκ και ακολουθεί ο Δήμος Χίου, Δήμος Μυτιλήνης, ενώ το ΕΠΑΝΕΚ επίσης αποτελεί «σημαντικό παίχτη» του προγράμματος.
Συμπερασματικά πρέπει να ειπωθεί ότι:
- η συμβασιοποίηση των μεγάλων έργων του προγράμματος αποτελεί την μοναδική διαδρομή για την επιτυχία της ολοκλήρωσης του προγράμματος
- οι 7 μεγάλοι δικαιούχοι (σε σύνολο 24) κατέχουν τα 2/3 του π/υ του προγράμματος (με κυρίαρχο την ΠΒΑ που κατέχει το1/3) και η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων θα οδηγήσει σε επιτυχή ολοκλήρωση του ΠΕΠ
- οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβασιοποίηση και πληρωμή των έργων δεδομένου ότι οι απαιτήσεις σε δαπάνες είναι πολύ απαιτητικές
- στο πλαίσιο της τακτοποίησης των έργων θα γίνουν ενέργειες μεταφοράς έργων στο ΕΣΠΑ 21/27 ώστε να αποφευχθεί η απένταξη όσων εξ αυτών δεν προλάβουν να υλοποιηθούν έως τέλος 2023 και εφόσον είναι επιλέξιμα.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προετοιμάζει τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ 21/27 και έχει ήδη :
- συντάξει και αποστείλει το πρώτο Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος
- αποστείλει ερωτηματολόγια για την συλλογή απόψεων των φορέων
- προετοιμάζει σχετικές ενέργειες σε θεματικά αντικείμενα και πλατφόρμα διαβούλευσης με στόχο να οδηγηθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο στο τέλος του έτους.
Comments
Περιφερειακά
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Θα παραμείνουμε στο πλευρό των κατοίκων, ως οφείλουμε!


Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Oι σημερινές και χθεσινές μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες (αυτοκινητοπομπές) σε Λέσβο και Χίο εκδηλώνουν για ακόμα μια φορά τη διαφωνία των πολιτών στα σχέδια δημιουργίας νέας δομής στις νήσους Λέσβο και Χίο .
Θέλω αφενός να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την ενότητα και την μαχητικότητα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των νήσων και αφετέρου να επισημάνω για πολλοστή φορά πως ως Περιφερειακή Αρχή θα παραμείνουμε στο πλευρό τους, ως οφείλουμε! “
Comments
Περιφερειακά
Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO ο Καδής & τα Φρατζόλια – Αίτημα της Περιφέρειας


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων που αφορούν τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.
Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν στην “Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για εγγραφή στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:
«Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.
«Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.
«Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.
«Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”
«Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.
H Ελλάδα με τον Ν. 3521/2006 (ΦΕΚ 275/τ.Α/22-12-2006) κύρωσε την σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2003). Σκοποί της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρονται είναι : (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.
Στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής προβλέπεται η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός τριών καταλόγων:
1) ο Αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,
2) ο Κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαιτεί επείγουσα προστασία,
3) προγράμματα, σχέδια και δραστηριότητες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν καταγράφει 55 στοιχεία. Οι καταχωρήσεις της Ελλάδας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας είναι : 1) η καταχώρηση της Μεσογειακής διατροφής από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, 2)“Η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3) η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, 4) τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου όπως τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, 5) το Ρεμπέτικο Τραγούδι, 6) η Τέχνη της Ξερολιθιάς κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία, 7) η Βυζαντινή Μουσική/ Ψαλτική, 8)η “Μετακινούμενη Κτηνοτροφία – Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις” από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία,9) «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε:
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των Καρναβαλικών Δρώμενων των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO.
Ως γνωστόν τα Καρναβαλικά δρώμενα έχοντας τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.
Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και από κοινού να δουλέψουμε προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να εγγραφούν στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO».»
Comments
- Σαμιακά3 ημέρες ago
Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος
- COVID-196 ημέρες ago
ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”
- COVID-192 ημέρες ago
Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο
- Πολιτικά5 ημέρες ago
Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο
- COVID-193 ημέρες ago
COVID-19: Έξι νέα κρούσματα
- COVID-196 ημέρες ago
Θετικό κρούσμα στο Νοσοκομείο Σάμου
- COVID-195 ημέρες ago
Τέσσερα νέα κρούσματα
- COVID-196 ημέρες ago
Covid -19: Επτά τα κρούσματα στη Σάμο