Connect with us

Σαμιακά

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ μπέρμπον και ουίσκι

Published

on

 

Το μπέρμπον στη συνείδηση του κόσμου είναι συχνά το αμερικάνικο ουίσκι, αν και αυτό δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Σίγουρα η συνταγή γι αυτά τα ποτά είναι παρόμοια, αλλά η παραγωγή μπέρμπον βασίζεται αποκλειστικά στις αμερικάνικες παραδόσεις απόσταξης. Αν και στην πραγματικότητα μπέρμπον και ουίσκι έχουν στενή συγγένεια, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι εμφανής. Τι είναι αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το ένα με το άλλο;

Πρώτες ύλες παραγωγής

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του μπέρμπον είναι το καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί το 51% της ποσότητάς του. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν δημητριακά όπως η σίκαλη, το κριθάρι, το σιτάρι αλλά η περιεκτικότητα του μπέρμπον σε καλαμπόκι πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το μισό.

Το ουίσκι από την άλλη πλευρά είναι ένα ποτό που παράγεται από δημητριακά. Ανάλογα με το είδος ουίσκι, η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες στην παραγωγή του.

Τεχνολογία παραγωγής

Για την προετοιμασία του κλασικού ουίσκι, απαιτείται η επεξεργασία της βύνης (malting). Η λεγόμενη malting διαδικασία είναι η ωρίμανση, αποξήρανση και η αποφλοίωση των κόκκων βύνης. Αυτό συμβαίνει για να απομονωθούν τα ένζυμα και να διασπαστεί το άμυλο σε ζάχαρη.

Τα κλασικά επιλεγμένα ουίσκι πρέπει να φιλτράρονται πριν από την εμφιάλωσή τους. Η τεχνολογία παραγωγής του μπέρμπον είναι διαφορετική: οι πρώτες ύλες συνθλίβονται, εμποτίζονται με νερό και στη συνέχεια βράζονται. Το μπέρμπον σακχαροποιείται από τη βύνη, ζυμώνεται με τη μαγιά και τέλος υφίσταται απόσταξη.

Υπάρχει επίσης διαφορά στον τρόπο ωρίμανσής τους. Για το μπέρμπον, χρησιμοποιούνται κατ εξοχήν μόνο καινούργια δρύινα βαρέλια που καίγονται στο εσωτερικό τους. Ο χρόνος έκθεσης του ποτού στα συγκεκριμένα βαρέλια, ξεπερνάει τα τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, οι απαιτήσεις για τα βαρέλια ουίσκι, είναι κάπως διαφορετικές: για την ωρίμανση χρησιμοποιούνται παλιότερα δρύινα βαρέλια που έχουν αποθηκεύσει στο παρελθόν ποσότητες σέρι, κονιάκ, μαδέρα ή ακόμα και μπέρμπον. Η διάρκεια ωρίμανσής του εξαρτάται από το είδος: το σκωτσέζικο ουίσκι διαρκεί πάνω από 3 χρόνια, τα ιρλανδικά πάνω από 5 και τα καναδέζικα 6.

Τόπος παραγωγής

Για το παραδοσιακό ουίσκι δεν υπάρχουν περιορισμοί: παράγεται στη Σκωτία, στην Ιρλανδία, τον Καναδά, μέχρι και σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Στις ετικέτες του σκωτσέζικου ουίσκι αναγράφεται η λέξη “whiskey” ή “scotch” και για τα αντίστοιχα ιρλανδικά, μόνο η λέξη “whiskey. Τα ποτά από τις άλλες χώρες επισημαίνονται με τη γεωγραφική θέση παραγωγής τους (καναδέζικο ουίσκι).

 

Όσον αφορά το μπέρμπον, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Σύμφωνα με νόμο των ΗΠΑ, ένα αλκοολούχο ποτό έχει τη δυνατότητα να ονομαστεί μπέρμπον, μόνο στη περίπτωση που παράγεται στη χώρα και ακολουθεί αυστηρά τις παραδοσιακές μεθόδους.

Γεύση, χρώμα και άρωμα

Η εξέλιξη στη τεχνολογία παραγωγής και η δυνατότητα πειραματισμού, μας έχει δώσει ένα τεράστιο φάσμα γεύσεων και αρωμάτων ουίσκι. Το ιρλανδικό ουίσκι μπορεί να αναγνωριστεί από τις πικρές νότες γεύσεων, ενώ το σκωτσέζικο χαρακτηρίζεται από ένα καπνιστό άρωμα.

Το σύνηθες μπέρμπον είναι απλούστερο, γευστικά πιο κορεσμένο και έχει μια γλυκιά απόχρωση. Η γήρανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια δίνει αυτό πορτοκαλί ή σκούρο χρυσό χρώμα. Το χρώμα του μπέρμπον είναι εμφανές πιο σκούρο από εκείνο του ουίσκι. Σε αντίθεση με το ουίσκι, δεν αναφέρονται τα χρόνια ωρίμανσης σ ένα μπουκάλι μπέρμπον.

Όποια και να είναι η προτίμησή σας, τώρα πλέον γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ μπέρμπον και ουίσκι. Το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε μια κάβα με μεγάλη ποικιλία ποτών και να αγοράσετε το ουίσκι ή το μπέρμπον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και στις γευστικές σας προτιμήσεις! Cheers!

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

«Εις μνήμην Άρη και Κλαίρης»

Published

on

By

Οδός Μνησάρχου. Στην πόλη της Σάμου. Εκεί όπου στις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 13:51 δύο έφηβοι, ο Άρης και η Κλαίρη, έφυγαν πρόωρα για τη γειτονιά των αγγέλων. Τα δύο ανθρώπινα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Σάμου.

Δύο ανυποψίαστοι έφηβοι που απλά κάθονταν σε μικρό σκαλοπάτι εξώπορτας, μίλαγαν για την καθημερινότητά τους κι έκαναν σχέδια για το μέλλον τους.

Όμως ο Θεός  είχε άλλα σχέδια. Τους ήθελε κοντά του. Για κάποιον λόγο.

Πολλά ειπώθηκαν, πολλά γράφηκαν για τον Άρη και την Κλαίρη, την Κλαίρη και τον Άρη. Ο θάνατός τους συγκίνησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες σ’ όλον τον κόσμο.

«Εις μνήμην Άρη και Κλαίρης»

Μετά από 118 μέρες, στο μέρος όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή, φεύγοντας αγκαλιασμένοι, τοποθετήθηκε εκκλησάκι για να θυμίζει την ιστορία τους, για να θυμίζει σε όλους μας εκείνη την ημέρα.

Ο δρόμος όμως ακόμα είναι επικίνδυνος, επειδή κάποια σπίτια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και κατεδαφιστέα. Δυστυχώς οι διαδικασίες κατεδάφισης είναι χρονοβόρες, αλλά αποτέλεσμα θα υπάρξει.

Φυσικά, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει πρώτα το κακό, και μετά να γίνουν τα αυτονόητα.

Στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης (24/02) – ημέρα γενεθλίων του Άρη – πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο συγκεκριμένο σημείο από τον π. Εμμανουήλ Γιαγουρτά.

*** Οι δύο οικογένειες ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Ανατολικής Σάμου για τις ενέργειές του και τη συμπαράσταση που έδειξαν από την ημέρα της 30ης Οκτωβρίου 2020 μέχρι και σήμερα…

«Αιωνία τους η μνήμη»…

 

Πηγή :Samostoday

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέα 24ωρη απεργία στα πλοία Ι Διαμόρφωση δρομολογίων

Published

on

By

Να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, αποφάσισαν σήμερα οι πρόεδροι των 13 ναυτεργατικών σωματείων.

Η ΠΝΟ ζητά την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας Ιταλίας, αλλά αντιδρά και στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων. Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αλλαγές των δρομολογίων λόγω της απεργίας, ενώ στην αυριανή κινητοποίηση των ναυτικών συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών.

Διαμόρφωση δρομολογίων λόγω νέας απεργίας. F/B BLUE STAR MYCONOS

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 23:59:

Από Πειραιά για Σύρο 03:35-03:50,  Μύκονο 04:35-04:50, Άγιο Κήρυκο 07:05-07:30, Φούρνους 07:55-08:05, Καρλόβασι 08:50- 09:10, Βαθύ 09:45-10:15, Χίο 12:50-13:10, Οινούσσες 13:35-13:45, Μυτιλήνη 15:45-16:45,  Λήμνο 20:50-21:20, Καβάλα 00:25.

Από Καβάλα θα αναχωρήσει το Σάββατο 27/02/2021 και ώρα 02:00, για Λήμνο 05:05-05:25, Μυτιλήνη 09:30-10:30, Οινούσσες 12:30-12:40, Χίο 13:05-13:25, Βαθύ 16:05-16:50, Καρλόβασι 17:30-17:55, Φούρνους 18:45-18:55, Άγιο Κήρυκο 19:20-19:40, Μύκονο 21:55- 22:10, Σύρο 22:55-23:10, Πειραιά 02:45.

Από Πειραιά θα αναχωρήσει την Κυριακή 28/02/2021 και ώρα 08:00, για Σύρο 11:45-12:00,  Μύκονο 12:50-13:05, Εύδηλο 15:20-15:45, Φούρνους 16:40-16:50, Καρλόβασι 17:40-18:10,  Βαθύ 18:50-19:35, Χίο 22:20-22:40, Μυτιλήνη 01:00 01:40, Λήμνο 06:00-06:20, Καβάλα  09:35.

Από Καβάλα θα αναχωρήσει την Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 12:30, για Λήμνο 15:35-15:55,  Μυτιλήνη 20:00-20:45, Χίο 23:00-23:20, Βαθύ 01:55-02:40, Καρλόβασι 03:20-03:50,  Φούρνους 04:35-04:45, Άγιο Κήρυκο 05:40-06:05, Μύκονο 08:10-08:25, Σύρο 09:10-09:25,  Πειραιά 13:00 και εν συνεχεία όπως εγκεκριμένα.

Τα δρομολόγια την Δευτέρα 01/03/2021 από Πειραιά για Βαθύ και επιστροφή, δεν θα  πραγματοποιηθούν.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή