Connect with us

Σαμιακά

Γράμμα από τη Σάμο

Published

on

Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή*

Παραθερίζοντας στη Σάμο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς μονίμους κατοίκους της Σάμου και μάλιστα της ανατολικής πλευράς του νησιού, που βλέπει τη Τουρκία, για τα προβλήματα τους, που είναι πολλά και ποικίλα, αλλά θα αρκεσθούμε να προβάλλομε το κυριότερο και πλέον οξύ, που είναι το μεταναστευτικό, που είναι κοινό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα τρία μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου [Σάμος, Χίος, Λέσβος] με ιδιαίτερη μάλιστα αύξηση κατά 55%  των παρανόμων μεταναστών φέτος και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή όλων των κατοίκων των παραπάνω νησιών, που φοβούνται επίσης, ότι θα έχει δυσοίωνες σε βάθος χρόνου προοπτικές για το μέλλον των νησιών ως εθνικού χώρου.

Η παράνομη μετανάστευση από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά ξεκίνησε πριν περισσότερο από δέκα χρόνια αυξανόμενη σταδιακά ανάλογα με τις ροές των μεταναστών, που ρυθμίζονταν από υψηλό επίπεδο από την απέναντι χώρα και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πιέσεως από τον Ερντογάν, που απείλησε, ότι θα κατακλύσει από μετανάστες την Ευρώπη.

Οι Σαμιώτες από την αρχή, πριν καν οργανωθεί επίσημα η υποδοχή τους, αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, προσέφεραν φιλοξενία, ρουχισμό, τροφή και τους δέχτηκαν σαν συνανθρώπους, που έφυγαν κυνηγημένοι για να γλυτώσουν τη ζωή τους από τα δεινά του πολέμου. Οι πρόσφυγες όμως σιγά – σιγά λιγόστεψαν και στη θέση τους άρχισαν να έρχονται μαζικά οικονομικοί μετανάστες κυρίως Σομαλοί, Αφγανοί και Αλγερινοί, που το μόνο που τους ενδιαφέρει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ως πρόσφυγες και να προωθηθούν στην Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αυτού ρεύματος δημιoυργήθηκε στη πρωτεύουσα του νησιού hot-spot, που μπορεί να στεγάσει το πολύ 1200 άτομα ,αλλά αυτή τη στιγμή φιλοξενεί άνω των 3600 υπό άθλιες συνθήκες λόγω του υπερκορεσμού της χωρητικότητας του καταυλισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι άνδρες άγαμοι, το πολύ μέχρις 25 ετών ,φανατικοί μουσουλμάνοι, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να είναι τζιχαντιστές, υπάρχουν σχετικές φήμες, κάποιοι έχουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες ενδημικές στο τόπο καταγωγής τους, όπως φυματίωση και προσέρχονται για θεραπεία στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού συχρωτιζόμενοι με τους ντόπιους κατοίκους, υπάρχουν οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν με μαντίλες, τα απογεύματα περιπατούν στη μισή παραλιακή λεωφόρο του Βαθιού και πηγαίνουν τα παιδιά τους στη μοναδική παραλιακή παιδική χαρά, που την καταλαμβάνουν ολόκληρη και γενικά για το μισό της πρωτεύουσας του νησιού δίνεται η εντύπωση, ότι ζούμε σε μουσουλμανική πόλη.

Οι μετανάστες επιδοτούνται από την Ε,Ε, με σεβαστά ποσά το μήνα, διατρέφονται καλά, καθοδηγούμενοι από τις διάφορες ξένες Μ.Κ.Ο , που εμφανίστηκαν ξαφνικά χωρίς κανείς να ξέρει πως χρηματοδοτούνται και πως νομιμοποιούνται, επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και απαιτούν δικαιώματα και προτεραιότητες μεγαλύτερες από τους ταλαίπωρους ιθαγενείς, που τους φιλοξενούν στο τόπο τους. ΄Ηδη στη Λέσβο συνελήφθησαν 30 μέλη ξένων Μ.Κ.Ο. για σωρεία αδικημάτων, ίσως ήλθε η ώρα το Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με τις ξένες Μ.Κ.Ο και να απομακρύνει κάποια παρασιτικά στοιχεία, που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και ταλαιπωρούν τις αρχές με τις παρεμβάσεις τους.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστεύσεως που σχεδιάζει τη μεταφορά του hot-spot σε άλλο σημείο του νησιού ,είχε επιλέξει προς τούτο ένα μη ενεργό στρατόπεδο στο χωριό Μυτιληνιών, αλλά κατόπιν την αντιδράσεως των κατοίκων του χωριού και του ογκώδους συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας το σχέδιο μάλλον εγκαταλείφθηκε. Επειδή η ροή των μεταναστών αντί να μειωθεί αυξάνεται η δε FRONTEX με τις περιπολίες της δεν σταματά τη ροή των μεταναστών, απλώς βοηθά στη διάσωση των ναυαγών μεταναστών, που τους φέρνει και αυτούς στο νησί , υπάρχει άμεσος κίνδυνος η κατάσταση να γίνει μη διαχειρίσημη και ως εκ τούτου οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ζητούν από τη κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, όπως

α] την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου, ώστε οι πραγματικοί πρόσφυγες να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για να μπορούν να ταξιδεύσουν, όπου γίνονται δεκτοί, οι δε υπόλοιποι, που είναι οικονομικοί μετανάστες, να απελαθούν άμεσα.

β]Δεν είναι δυνατόν όλοι οι μετανάστες να σωρεύονται επ’αόριστον στα νησιά του Αν,Αιγαίου σε αναμονή να προσδιορισθεί, άδηλον πότε, ο τελικός προορισμός τους, στη Σάμο μάλιστα σε αναλογία 20 0\0 περίπου με τον πραγματικό πληθυσμό με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό και πρέπει να διασκορπισθούν σε μικρά μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εθνογραφικής αλλοιώσεως του πληθυσμού των νησιών, που μπορεί στο μέλλον αυτό να αποτελέσει αφορμή επεμβάσεως από τη γείτονα χώρα με το πρόσχημα προστασίας των ομοθρήσκων.

γ] Η κυβέρνηση να πιέσει την Ε.Ε. ώστε οι χώρες της να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να αποτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας των προσφύγων ,που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία, γιατί θα αποτελέσει κακό προηγούμενο. Τα παραπάνω βγαίνουν από τις συζητήσεις των κατοίκων της Σάμου, που φοβούνται και ανησυχούν για τον τόπο τους, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά προπαντός για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους, δεν βρίσκουν όμως τρόπο να τα εκφράσουν παραπέρα και μάλιστα στην υπεύθυνη κυβέρνηση, γι’ αυτό συμμεριζόμενος τις αγωνίες τους ελπίζω, η επιστολή μου αυτή να τύχει της δέουσας προσοχής από τους αρμοδίους.

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι αρεοπαγίτης ε.τ.

ΠΗΓΗ:liberal.gr

Comments

comments

Σαμιακά

Τροχαίο ατύχημα στον Μεσόκαμπο Σάμου

Published

on

By

Ακόμη ένα τροχαίο ατύχημα, αυτή την φορά στην περιοχή Μεσοκάμπου Σάμου, σημειώθηκε την Παρασκευή  (22/9) .

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, δίκυκλη μοτοσικλέτα, οδηγούμενη από 34χρονο ημεδαπό, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα του συμβάντος ήταν ο τραυματισμός του δικυκλιστή, ο οποίος ακολούθως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σάμου.
Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται απο την Τροχαία Σάμου.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Τι λέει διοικήτρια του ΚΥΤ για το περιστατικό με τον Αλγερινό

Published

on

By

Σύμφωνα με την διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο, Μαρία-Δήμητρα Νιούτσικου, η οποία επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, ο αλλοδαπός δεν κρατούσε φαλτσέτα, αλλά ξυραφάκι, και βρισκόταν στον προαύλιο χώρο των γραφείων της διοίκησης, που στεγάζονται σε κοντέινερ. «Κανένας δεν μπήκε στο γραφείο μου, κανένας δεν απείλησε να με σκοτώσει» είπε η κυρία Μιούτσικου σε επικοινωνία με το protothema.gr, ενώ επιβεβαίωσε ότι ειδοποίησε τους υπαλλήλους να μείνουν στα γραφεία τους και κάλεσε η ίδια την αστυνομία του Κέντρου, ενώ παρενέβη και η ΟΠΚΕ, που βρισκόταν στο σημείο.
Ο άντρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου αναμένεται να εξεταστεί από ειδικούς, για να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Αλγερινός με φαλτσέτα στο γραφείο της διοικητού του hot spot Σάμου. Διάψευση από την ΕΛΑΣ

Published

on

By

Το samos24 επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, δηλώνοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο περιστατικό κατά της διοικήτριας του ΚΥΤ Σάμου.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr ένα άγριο επεισόδιο, που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε τραγωδία, σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο hot spot της Σάμου.

Λίγο μετά τη μία, τριαντάχρονος Αλγερινός, εισέβαλε σε έξαλλη κατάσταση στο γραφείο της διοικητού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και με μια φαλτσέτα απειλούσε να τη σκοτώσει. Αμέσως σήμανε συναγερμός, όλοι οι υπάλληλοι κλείστηκαν στα γραφεία τους και στο σημείο μετέβη κλιμάκιο πάνοπλων ανδρών της ΟΠΚΕ Αττικής που βρίσκεται αποσπασμένη για την ασφάλεια του προσωπικού και την τήρηση της τάξης, προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ο αλλοδαπός που βρισκόταν σε φάση αμόκ στη θέα των αστυνομικών, αφήνει τη γυναίκα και κολλάει τη φαλτσέτα στο λαιμό του απειλώντας να αυτοκτονήσει. Όμως μετά από διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της ΟΠΚΕ ο αλλοδαπός ηρέμησε με αποτέλεσμα να καταφέρουν οι αστυνομικοί να του περάσουν χειροπέδες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης και τι ακριβώς ζητούσε ο Αλγερινός από τη διοίκηση του κέντρου. Ωστόσο πληροφορίες λένε πως πρόκειται για άτομο το οποίο αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Λίγη ώρα αργότερα ένα ακόμη άγριο επεισόδιο ξέσπασε στην τραπεζαρία του κέντρου όταν ομάδες αλλοδαπών άρχισαν να τσακώνονται για τις μερίδες του φαγητού. Και πάλι χάρη στην άμεση παρέμβαση της ΟΠΚΕ Αττικής τα πράγματα ηρέμησαν. Πληροφορίες λένε ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο κέντρο που φιλοξενεί περίπου 4000 αλλοδαπούς ενώ η χωρητικότητα ορίζεται στους 1600 είναι οριακή. Καθημερινά σημειώνονται άγρια συμβάντα καθώς ομάδες αλλοδαπών έχουν στήσει συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, πορνείας, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι γίνονται και εκβιασμοί νεοεισερχομένων αλλοδαπών τους οποίους τους εκβιάζουν ζητώντας “χαράτσι” για ένα κρεβάτι στα κοντέινερ.

Τέλος οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έξω από το hot spot έχει στηθεί παράλληλος καταυλισμός με παραπήγματα όπου τα κυκλώματα αναγκάζουν γυναίκες από την Αφρική και εκδίδονται για μόλις πέντε ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η συμβολή της ΟΠΚΕ Αττικής που έχει αποσπαστεί στο νησί είναι μεγάλη, όμως αστυνομικοί εκφράζουν παράπονα γιατί απασχολούνται σε άλλα καθήκοντα από αυτά για τα οποία έχουν αποσπαστεί να εκτελούν στα νησιά.

Πηγή www.aftodioikisi.gr

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή