Connect with us

Σαμιακά

Γράμμα από τη Σάμο

Published

on

Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή*

Παραθερίζοντας στη Σάμο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς μονίμους κατοίκους της Σάμου και μάλιστα της ανατολικής πλευράς του νησιού, που βλέπει τη Τουρκία, για τα προβλήματα τους, που είναι πολλά και ποικίλα, αλλά θα αρκεσθούμε να προβάλλομε το κυριότερο και πλέον οξύ, που είναι το μεταναστευτικό, που είναι κοινό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα τρία μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου [Σάμος, Χίος, Λέσβος] με ιδιαίτερη μάλιστα αύξηση κατά 55%  των παρανόμων μεταναστών φέτος και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή όλων των κατοίκων των παραπάνω νησιών, που φοβούνται επίσης, ότι θα έχει δυσοίωνες σε βάθος χρόνου προοπτικές για το μέλλον των νησιών ως εθνικού χώρου.

Η παράνομη μετανάστευση από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά ξεκίνησε πριν περισσότερο από δέκα χρόνια αυξανόμενη σταδιακά ανάλογα με τις ροές των μεταναστών, που ρυθμίζονταν από υψηλό επίπεδο από την απέναντι χώρα και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πιέσεως από τον Ερντογάν, που απείλησε, ότι θα κατακλύσει από μετανάστες την Ευρώπη.

Οι Σαμιώτες από την αρχή, πριν καν οργανωθεί επίσημα η υποδοχή τους, αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, προσέφεραν φιλοξενία, ρουχισμό, τροφή και τους δέχτηκαν σαν συνανθρώπους, που έφυγαν κυνηγημένοι για να γλυτώσουν τη ζωή τους από τα δεινά του πολέμου. Οι πρόσφυγες όμως σιγά – σιγά λιγόστεψαν και στη θέση τους άρχισαν να έρχονται μαζικά οικονομικοί μετανάστες κυρίως Σομαλοί, Αφγανοί και Αλγερινοί, που το μόνο που τους ενδιαφέρει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ως πρόσφυγες και να προωθηθούν στην Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αυτού ρεύματος δημιoυργήθηκε στη πρωτεύουσα του νησιού hot-spot, που μπορεί να στεγάσει το πολύ 1200 άτομα ,αλλά αυτή τη στιγμή φιλοξενεί άνω των 3600 υπό άθλιες συνθήκες λόγω του υπερκορεσμού της χωρητικότητας του καταυλισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι άνδρες άγαμοι, το πολύ μέχρις 25 ετών ,φανατικοί μουσουλμάνοι, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να είναι τζιχαντιστές, υπάρχουν σχετικές φήμες, κάποιοι έχουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες ενδημικές στο τόπο καταγωγής τους, όπως φυματίωση και προσέρχονται για θεραπεία στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού συχρωτιζόμενοι με τους ντόπιους κατοίκους, υπάρχουν οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν με μαντίλες, τα απογεύματα περιπατούν στη μισή παραλιακή λεωφόρο του Βαθιού και πηγαίνουν τα παιδιά τους στη μοναδική παραλιακή παιδική χαρά, που την καταλαμβάνουν ολόκληρη και γενικά για το μισό της πρωτεύουσας του νησιού δίνεται η εντύπωση, ότι ζούμε σε μουσουλμανική πόλη.

Οι μετανάστες επιδοτούνται από την Ε,Ε, με σεβαστά ποσά το μήνα, διατρέφονται καλά, καθοδηγούμενοι από τις διάφορες ξένες Μ.Κ.Ο , που εμφανίστηκαν ξαφνικά χωρίς κανείς να ξέρει πως χρηματοδοτούνται και πως νομιμοποιούνται, επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και απαιτούν δικαιώματα και προτεραιότητες μεγαλύτερες από τους ταλαίπωρους ιθαγενείς, που τους φιλοξενούν στο τόπο τους. ΄Ηδη στη Λέσβο συνελήφθησαν 30 μέλη ξένων Μ.Κ.Ο. για σωρεία αδικημάτων, ίσως ήλθε η ώρα το Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με τις ξένες Μ.Κ.Ο και να απομακρύνει κάποια παρασιτικά στοιχεία, που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και ταλαιπωρούν τις αρχές με τις παρεμβάσεις τους.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστεύσεως που σχεδιάζει τη μεταφορά του hot-spot σε άλλο σημείο του νησιού ,είχε επιλέξει προς τούτο ένα μη ενεργό στρατόπεδο στο χωριό Μυτιληνιών, αλλά κατόπιν την αντιδράσεως των κατοίκων του χωριού και του ογκώδους συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας το σχέδιο μάλλον εγκαταλείφθηκε. Επειδή η ροή των μεταναστών αντί να μειωθεί αυξάνεται η δε FRONTEX με τις περιπολίες της δεν σταματά τη ροή των μεταναστών, απλώς βοηθά στη διάσωση των ναυαγών μεταναστών, που τους φέρνει και αυτούς στο νησί , υπάρχει άμεσος κίνδυνος η κατάσταση να γίνει μη διαχειρίσημη και ως εκ τούτου οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ζητούν από τη κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, όπως

α] την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου, ώστε οι πραγματικοί πρόσφυγες να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για να μπορούν να ταξιδεύσουν, όπου γίνονται δεκτοί, οι δε υπόλοιποι, που είναι οικονομικοί μετανάστες, να απελαθούν άμεσα.

β]Δεν είναι δυνατόν όλοι οι μετανάστες να σωρεύονται επ’αόριστον στα νησιά του Αν,Αιγαίου σε αναμονή να προσδιορισθεί, άδηλον πότε, ο τελικός προορισμός τους, στη Σάμο μάλιστα σε αναλογία 20 0\0 περίπου με τον πραγματικό πληθυσμό με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό και πρέπει να διασκορπισθούν σε μικρά μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εθνογραφικής αλλοιώσεως του πληθυσμού των νησιών, που μπορεί στο μέλλον αυτό να αποτελέσει αφορμή επεμβάσεως από τη γείτονα χώρα με το πρόσχημα προστασίας των ομοθρήσκων.

γ] Η κυβέρνηση να πιέσει την Ε.Ε. ώστε οι χώρες της να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να αποτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας των προσφύγων ,που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία, γιατί θα αποτελέσει κακό προηγούμενο. Τα παραπάνω βγαίνουν από τις συζητήσεις των κατοίκων της Σάμου, που φοβούνται και ανησυχούν για τον τόπο τους, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά προπαντός για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους, δεν βρίσκουν όμως τρόπο να τα εκφράσουν παραπέρα και μάλιστα στην υπεύθυνη κυβέρνηση, γι’ αυτό συμμεριζόμενος τις αγωνίες τους ελπίζω, η επιστολή μου αυτή να τύχει της δέουσας προσοχής από τους αρμοδίους.

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι αρεοπαγίτης ε.τ.

ΠΗΓΗ:liberal.gr

Comments

comments

Σαμιακά

Απεργία της ΑΔΕΔΥ και διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και μεταναστών

Published

on

By

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σάμο με αίτημα: «την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση», που η Κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σάμο σήμερα Πέμπτη, με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία παράλληλα με τις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών για τα νέα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ως στόχο την μόνιμη πρόσληψη  εκατοντάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα , ενώ κινούνται ενάντια στο “προσοντολόγιο” που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Εντύπωση προκάλεσε η ξαφνικη παρουσία περίπου 50 μεταναστών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποιησης Σάμου  οι οποίοι συγκεντρωθηκαν απέναντι απο τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών στη Πλατεία Πυθαγόρα, όπου με πρόχειρα πανό στα χέρια ζητούσαν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Άσκηση σεισμού και φωτιάς στο Νοσοκομείου Σάμου

Published

on

By

Πως θα αντιμετωπιστεί ένας σεισμός από το προσωπικό του Νοσοκομείου Σάμου και η ταυτόχρονη εκδήλωση φωτιάς στο υπόγειο του Νοσοκομείου, με μερική εκκένωση του κτηρίου, είναι το σενάριο που προβλέπει η επιχειρησιακή άσκηση έκτακτης ανάγκης, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Σαμου :

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων εκτάκτων αναγκών «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10.00, έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας – άσκηση μερικής εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Την άσκηση θα εποπτεύσει ο Διοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. κ.Ν.Παπαευσταθίου.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κέρκης: Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία

Published

on

By

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου η ομάδα του Κέρκη δίνει τον πρώτο της εντός έδρας αγώνα για την νέα χρονιά, απέναντι στην ομάδα Νέοι Βύρωνα,στα πλαίσια της 3 αγωνιστικής του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος.

Στόχος να διατηρήσουν το αήττητο σερί τους και να πανηγυρίσουν στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Σάμου την δέκατη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η ομάδα του Κέρκη σημειώνει: Σας περιμένουμε όλους εκεί για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017