Connect with us

Σαμιακά

Γράμμα από τη Σάμο

Published

on

Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή*

Παραθερίζοντας στη Σάμο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς μονίμους κατοίκους της Σάμου και μάλιστα της ανατολικής πλευράς του νησιού, που βλέπει τη Τουρκία, για τα προβλήματα τους, που είναι πολλά και ποικίλα, αλλά θα αρκεσθούμε να προβάλλομε το κυριότερο και πλέον οξύ, που είναι το μεταναστευτικό, που είναι κοινό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα τρία μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου [Σάμος, Χίος, Λέσβος] με ιδιαίτερη μάλιστα αύξηση κατά 55%  των παρανόμων μεταναστών φέτος και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή όλων των κατοίκων των παραπάνω νησιών, που φοβούνται επίσης, ότι θα έχει δυσοίωνες σε βάθος χρόνου προοπτικές για το μέλλον των νησιών ως εθνικού χώρου.

Η παράνομη μετανάστευση από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά ξεκίνησε πριν περισσότερο από δέκα χρόνια αυξανόμενη σταδιακά ανάλογα με τις ροές των μεταναστών, που ρυθμίζονταν από υψηλό επίπεδο από την απέναντι χώρα και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πιέσεως από τον Ερντογάν, που απείλησε, ότι θα κατακλύσει από μετανάστες την Ευρώπη.

Οι Σαμιώτες από την αρχή, πριν καν οργανωθεί επίσημα η υποδοχή τους, αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, προσέφεραν φιλοξενία, ρουχισμό, τροφή και τους δέχτηκαν σαν συνανθρώπους, που έφυγαν κυνηγημένοι για να γλυτώσουν τη ζωή τους από τα δεινά του πολέμου. Οι πρόσφυγες όμως σιγά – σιγά λιγόστεψαν και στη θέση τους άρχισαν να έρχονται μαζικά οικονομικοί μετανάστες κυρίως Σομαλοί, Αφγανοί και Αλγερινοί, που το μόνο που τους ενδιαφέρει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ως πρόσφυγες και να προωθηθούν στην Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αυτού ρεύματος δημιoυργήθηκε στη πρωτεύουσα του νησιού hot-spot, που μπορεί να στεγάσει το πολύ 1200 άτομα ,αλλά αυτή τη στιγμή φιλοξενεί άνω των 3600 υπό άθλιες συνθήκες λόγω του υπερκορεσμού της χωρητικότητας του καταυλισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι άνδρες άγαμοι, το πολύ μέχρις 25 ετών ,φανατικοί μουσουλμάνοι, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να είναι τζιχαντιστές, υπάρχουν σχετικές φήμες, κάποιοι έχουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες ενδημικές στο τόπο καταγωγής τους, όπως φυματίωση και προσέρχονται για θεραπεία στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού συχρωτιζόμενοι με τους ντόπιους κατοίκους, υπάρχουν οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν με μαντίλες, τα απογεύματα περιπατούν στη μισή παραλιακή λεωφόρο του Βαθιού και πηγαίνουν τα παιδιά τους στη μοναδική παραλιακή παιδική χαρά, που την καταλαμβάνουν ολόκληρη και γενικά για το μισό της πρωτεύουσας του νησιού δίνεται η εντύπωση, ότι ζούμε σε μουσουλμανική πόλη.

Οι μετανάστες επιδοτούνται από την Ε,Ε, με σεβαστά ποσά το μήνα, διατρέφονται καλά, καθοδηγούμενοι από τις διάφορες ξένες Μ.Κ.Ο , που εμφανίστηκαν ξαφνικά χωρίς κανείς να ξέρει πως χρηματοδοτούνται και πως νομιμοποιούνται, επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και απαιτούν δικαιώματα και προτεραιότητες μεγαλύτερες από τους ταλαίπωρους ιθαγενείς, που τους φιλοξενούν στο τόπο τους. ΄Ηδη στη Λέσβο συνελήφθησαν 30 μέλη ξένων Μ.Κ.Ο. για σωρεία αδικημάτων, ίσως ήλθε η ώρα το Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με τις ξένες Μ.Κ.Ο και να απομακρύνει κάποια παρασιτικά στοιχεία, που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και ταλαιπωρούν τις αρχές με τις παρεμβάσεις τους.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστεύσεως που σχεδιάζει τη μεταφορά του hot-spot σε άλλο σημείο του νησιού ,είχε επιλέξει προς τούτο ένα μη ενεργό στρατόπεδο στο χωριό Μυτιληνιών, αλλά κατόπιν την αντιδράσεως των κατοίκων του χωριού και του ογκώδους συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας το σχέδιο μάλλον εγκαταλείφθηκε. Επειδή η ροή των μεταναστών αντί να μειωθεί αυξάνεται η δε FRONTEX με τις περιπολίες της δεν σταματά τη ροή των μεταναστών, απλώς βοηθά στη διάσωση των ναυαγών μεταναστών, που τους φέρνει και αυτούς στο νησί , υπάρχει άμεσος κίνδυνος η κατάσταση να γίνει μη διαχειρίσημη και ως εκ τούτου οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ζητούν από τη κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, όπως

α] την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου, ώστε οι πραγματικοί πρόσφυγες να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για να μπορούν να ταξιδεύσουν, όπου γίνονται δεκτοί, οι δε υπόλοιποι, που είναι οικονομικοί μετανάστες, να απελαθούν άμεσα.

β]Δεν είναι δυνατόν όλοι οι μετανάστες να σωρεύονται επ’αόριστον στα νησιά του Αν,Αιγαίου σε αναμονή να προσδιορισθεί, άδηλον πότε, ο τελικός προορισμός τους, στη Σάμο μάλιστα σε αναλογία 20 0\0 περίπου με τον πραγματικό πληθυσμό με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό και πρέπει να διασκορπισθούν σε μικρά μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εθνογραφικής αλλοιώσεως του πληθυσμού των νησιών, που μπορεί στο μέλλον αυτό να αποτελέσει αφορμή επεμβάσεως από τη γείτονα χώρα με το πρόσχημα προστασίας των ομοθρήσκων.

γ] Η κυβέρνηση να πιέσει την Ε.Ε. ώστε οι χώρες της να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να αποτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας των προσφύγων ,που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία, γιατί θα αποτελέσει κακό προηγούμενο. Τα παραπάνω βγαίνουν από τις συζητήσεις των κατοίκων της Σάμου, που φοβούνται και ανησυχούν για τον τόπο τους, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά προπαντός για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους, δεν βρίσκουν όμως τρόπο να τα εκφράσουν παραπέρα και μάλιστα στην υπεύθυνη κυβέρνηση, γι’ αυτό συμμεριζόμενος τις αγωνίες τους ελπίζω, η επιστολή μου αυτή να τύχει της δέουσας προσοχής από τους αρμοδίους.

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι αρεοπαγίτης ε.τ.

ΠΗΓΗ:liberal.gr

Comments

comments

Σαμιακά

Καθάρισαν το λιμάνι Πυθαγορείου

Published

on

By

Ο σύλλογος αυτοδυτών Σάμου στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης Let’s do it Greece 2019 πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Απριλίου τον καθαρισμό του λιμένος Πυθαγορείου.

Ήταν πραγματικά μια γιορτή του εθελοντισμού που ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικότητας.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά:

1.Το Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου εθελοντών πυροσβεστών Πυθαγορείου για την καλή οργάνωση και την πολύτιμη βοήθεια των μελών του

  1. Το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

3.Τον Παιδικό Σταθμό ”Το Χαμόγελο” και τη Μαρία Καρρά που έδωσε στους μικρούς μας φίλους μαθήματα οικολογίας και σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος

4.Τα Ελληνικά θερμοκήπια Σαμου και τον κ.Γερασίμου Γρηγόρη που για μια ακόμη χρονιά διέθεσε μηχανολογικό εξοπλισμό

5.Το χειριστή του γερανού Γιωργος Γεραλεξης

6.Το Λιμενικό Σώμα για την άριστη συνεργασία

7.Το Stelios Demertzis για τις όμορφες φωτογραφίες που μας χάρισε.

8.Τον Pavlos Ioannidis και την ομάδα του REELDRONE που μας υποστηρίζει σε όλες τις δράσεις μας με τα υπέροχα video.

9.Τους δύτες που παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω περιορισμένης ορατότητας κατάφεραν να ανασύρουν μεγάλο όγκο σκουπιδιών από το βυθό.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο μελισσοκομίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την προηγούμενη εβδομάδα (15-19/4ου), η επιμόρφωση των μελών του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Σάμου, σε θέματα μελισσοκομικών χειρισμών και βασιλοτροφίας. Το σεμινάριο παρακολουθήσαν περίπου 80 μελισσοκόμοι της Σάμου και περιλάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια της σύμβασης «Παροχή Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής βοήθειας στους Μελισσοκόμους της Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, για την βελτίωση της μελισσοκομικής τους επιχειρηματικότητας», μεταξύ της ΠΕ Σάμου και του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Εντός του έτους, θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, όπως σεμινάριο για την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσοσμηνών, γενετική ταυτοποίηση και βελτίωση των μελισσών, ανάλυση δειγμάτων μελιού για τη σύσταση φακέλου πιστοποίησης του μελιού Σάμου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ – PGI) και συμμετοχή παραγωγών σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Επίσης, σε συνεργασία με το Τμ. Επιστήμης τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν στις 6/4/2019 στον Εύδηλο Ικαρίας και στις 20/4/2019 στο Μαλαγάρι Σάμου, ενημερωτικές συναντήσεις για το πρόγραμμα «Ταυτοποίηση αυθεντικότητας και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της ΠΒ  Αιγαίου».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα καθώς και μεταποιητικές μονάδες των νησιών μας, δίνοντας ταυτόχρονα δείγματα των προϊόντων τους, για ταυτοποίηση της αυθεντικότητας τους. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού αυθεντικότητας, που θα συνοδεύει τα προϊόντα «από το χωράφι στο ράφι» και θα μπορεί εύκολα να ενημερώσει τον καταναλωτή για την αυθεντικότητα και την προέλευση τους.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συμμετοχή της Σάμου στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων

Published

on

By

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη 19-22 Απριλίου στη πόλη των Σερρών το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων με κύριο θέμα την Δικηγορία και τη Δικαιοσύνη στη Νέα εποχή. Τον Δικηγορικό σύλλογο Σάμου εκπροσώπησε ως σύνεδρος ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κολλάρος Γιώργος.

Η πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ των κάτωθι θέσεων, τις οποίες θα εξειδικεύσει περαιτέρω, όπου απαιτείται, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων:

  1. Η ανεξαρτησία και η αυτοτέλεια των δικηγορικών συλλόγωναποτελεί θεσμική εγγύηση της ανεξαρτησίας των δικηγόρων και κατ’ επέκταση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του δικηγόρου, τόσο του άμισθου όσο και του έμμισθου, ως δημόσιου λειτουργού, πρέπει να περιφρουρείται σε κάθε περίπτωση και με κάθε νόμιμο μέσο.
  2. Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, η υπαγωγή στις οποίες πρέπει να είναι εκούσια. Κατά συνέπεια, η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει ούτε με την διαμεσολάβηση ούτε με την δικαστική μεσολάβηση.
  3. Ο θεσμός της άσκησηςείναι αναγκαίος για την απόκτηση των απαραίτητων επαγγελματικών εφοδίων προς άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Εξίσου αναγκαία είναι και η αναβάθμιση του θεσμού που αποτελεί υποχρέωση και των δικηγορικών συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται: α)η διοργάνωση υποχρεωτικών επαγγελματικών σεμιναρίων για τους ασκούμενους δικηγόρους, β) η νομοθετική κατοχύρωση της ελάχιστης αποζημίωσης των ασκουμένων δικηγόρων και γ) η άμεση ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Απασχόλησης Νέων (ΠΑΝ). Συγκροτήθηκε Επιτροπή με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣΑ, Μιχάλη Καλαντζόπουλο, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμού της άσκησης, την διάρκεια και το περιεχόμενό της.
  4. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice)αποτελεί θεμελιώδες πρόταγμα για την αναβάθμιση της δικηγορίας, την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή με συντονιστή τον Σύμβουλο του ΔΣΑ, Παναγιώτη Περάκη, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.
  5. Η νομική βοήθεια (legal aid)εξασφαλίζει το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης όλων και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνών στην Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επέκταση του θεσμού της νομικής βοήθειας και σε άλλους τομείς, σε σχέση με όσους προβλέπονται ήδη, όπως η παροχή νομικών συμβουλών, το στάδιο της ποινικής προδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής εξέτασης, ειδικά υπό το πρίσμα των επερχόμενων αλλαγών στον ΚΠΔ, καθώς  και οι υποθέσεις αλλοδαπών.
  6. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας των γυναικών δικηγόρων προτείνεται:α)Στο πλαίσιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ να προβλεφθεί επιδότηση για απώλεια εισοδήματος λόγω τοκετού όλων των γυναικών δικηγόρων, αμίσθων και εμμίσθων, για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά τον τοκετό με ποσό αντίστοιχο της επιδότησης μισθωτής εργαζόμενης (τουλάχιστον 650 € μηναίως), πλέον του ήδη προβλεπόμενου επιδόματος τοκετού. β) Η θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίου λόγου αναβολής της δίκης. γ) Η επέκταση της ήδη προβλεπόμενης μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ άρθρο 141 ν. 3655/2008, για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
  7. Προκειμένου να αναβαθμιστούν στην πράξη οι σχέσεις των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης προτείνεται: α)να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη θέσπιση Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δικαστών και δικηγόρωνβ) Να προβλεφθεί η συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων, με δικαίωμα λόγου (διατύπωσης γνώμης), στην επιθεώρηση και τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών,  στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς και  στην Ολομέλεια των Δικαστηρίων για θέματα που αφορούν ιδίως τον Κανονισμό και την οργάνωση του Δικαστηρίουκαι θέματα ευρύτερου νομικού ενδιαφέροντος και δικηγορικού λειτουργήματος.
  8. Το συνέδριο εκφράζει την αντίθεσή του στην αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την τροποποίηση του ν. 3869/2010 (νόμος «Κατσέλη») με τον ν. 4605/2019. Για το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος βλέπε συνημμένο αρχείο.
  9. Διεκδικεί: α)την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την επέκταση του ορίου δυνητικής απαλλαγής από την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ από το εισόδημα των 10.000€ στα 25.000€ και β)την κατάργηση, άλλως την μείωση του ΦΠΑ στην δικηγορική αμοιβή για τις δικαστηριακές υποθέσεις

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017